Основци из Велсвила Third Grade Second Grade First Grade Fourth Grade Fifth Grade
Основци свих пет разреда из Велсвила, држава Јута, САД

ПРИЧА О ПРИЈАТЕЉСТВУ
АМЕРИЧКИХ ОСНОВАЦА И СРПСКИХ МОНАХА

US Flag
Traditional Serbian flag

Хвалим Те, Оче, Господе неба и земље што си ово сакрио од мудрих и разумних и открио безазленима.
Мт. 11:25

 


У смутном времену послератних збивања на Косову и Метохији и још свежих рана од бомбардовања НАТО снага пријатељство између Срба и Американаца пројављује се заиста на један несвакидашњи начин. Оптерећени збивањима последњих година често смо склони да о другима судимо на основу политике њихових земаља заборављајући традиционалне везе Србије и Америке која је у најтежа времена пружила уточиште многим нашим људима и печалбарима. У политици се везе успостављају на основу тренутних интереса, док се праве пријатељске везе граде често далеко од рефлектора медија и реторике политичара.

Ово је прича управо о једном таквом пријатељству које је настало у веома чудном времену, обремењеном горким сећањима и још горчом свакидашњицом. Основци из једног малог америчког града Велсвила у држави Јута упознали су и заволели монахе манастира Високи Дечани преко њихове интернет презентације. Затим су одлучили да својим радом и трудом прикупе скромна средства да би новим пријатељима на далеком Балкану послали неколико пакета помоћи, да им се нађе у њиховој невољи. Овај ретко племенити пример солидарности деце према монасима родио се спонтано у разреду учитељице Хајди Јакобсен, која је одмах организовала акцију на коју су се спремно одазвала деца из свих пет разреда основне школе у Велсвилу. Одједном, на зидовима школе појавиле су се фотографије монаха са дечанске интернет презентације и сваки дан је бележено колико су деца прикупила средстава. Посебно је занимљиво да деца нису тражила новац од родитеља већ су одлучила да новац сама зараде, као што је то у Америци обичај. Неки су за своје родитеље окопали башту или покосили траву. Други су се понудили својим рођацима и пријатељима да нешто ураде за њих и тако зараде новац за монахе. Деца су у слободно време редовно посећивала презентацију и стално откривала нове слике и текстове. Посебну пажњу су им привукле слике из живота и рада дечанских монаха па се на зидовима школе нашао монах Данило са телетом у рукама, стари монах Никодим столар и ђакон Иларион који кува пудинг у кухињи. Деци је било посебно занимљиво како необични млади људи у мантијама раде све оне свакодневне послове које су и сами имали прилику да виде и раде у својим кућама и фармама.

Учитељица Хајди Јакобсен
Учитељица Хајди Јакобсен са поносом показује успех акције. Виде се слике монаха.

Када је прикупљено и више новца него што је у први мах планирано деца су са учитељицом покуповала у супермаркету све оно што су сматрала да монасима може бити од користи. У пакетима су се тако нашле пасте за зубе, сапуни, разни тоалетни прибор, лекови, завоји, али и најдрагоценији поклон - велики жути лист, на обе стране исписан именима све деце која су учествовала у акцији, са поруком дечанским монасима:

"Драги монаси Високих Дечана. Чули смо за вас, ваш манастир и вашу земљу и видели смо слике на вашем веб сајту.
Знамо да се суочавате са многим искушењима и да сте врло храбри и помогли сте свима којима треба помоћ, без обзира на њихово порекло - чак и када је то било опасно за вас.
Пожелели смо да вам олакшамо ваш живот тако што ћемо вам послати ове ствари.Зарадили смо новац да бисмо их купили радећи за наше породице, пријатеље и суседе. Молимо вас да их примите јер долазе од наших срца! Желимо вам све најлепше и надамо се да ће мир и изобиље доћи к вама.
Од ваших пријатеља из основне школе у Велсвилу."

Порука монасима Дечана
Порука деце из Велсвила са потписима

Пакети су брижљиво запаковани и послани војном поштом до америчке базе Бондстил на Косову и Метохији. Одатле су их у манастир донели амерички војници који су и уживо пренели поздраве деце из далеке Јуте.

Пут Америке из Дечана кренуле су две илустроване књиге о српским православним манастирима на Косову и Метохији, икона Господа Христа за школу као и мале папирне иконе са ликом Дечанске Богородице за сваког ученика посебно.

Монаси и деца из Велсвила редовно одржавају контакт преко Интернета потврђујући да за искрено пријатељство нису препрека границе, језик, нација и просторна удаљеност. Остаје нада да ће порука мира из манастира Високи Дечани, која је стигла и до далеког Велсвила, и љубав америчке деце наћи свој пут и до оних који одлучују о будућности ових простора и људима који на њима живе.

Дечански монаси

СТРАНИЦА НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ

Пакети су коначно стигли
Пакети су стигли коначно на одредиште
Амерички војници са монасима који су примили помоћ

о. Сава и о. Језекиљ
Најдрагоценији дар јесте љубав и искреност деце која су све ово учинила од срца


Од свег срца нашим америчким пријатељима
Поздрав дечанских монаха

ПИСМО ДЕЧАНСКИХ МОНАХА ДЕЦИ У ВЕЛСВИЛУ

Српски православни манастир
Високи Дечани

Дечани 19. октобар, 2001

Драги пријатељи,

Хвала вам на вашим пакетима које сте нам послали. Сва братија се много радујe. Све је тако добро и биће нам од користи јер овде немамо супермаркет да купимо шта нам треба. Ваше слике су предивне и потписи. Али најлепша је ваша љубав и жеља да помогнете нама који смо толико далеко од вас.

Знајте да смо врло поносни што имамо такве пријатеље као што сте ви. Такође нам је драго да вам се свиђају наше слике. Надамо се да ћете нам једног дана доћи и посетити нас. Отац Данило ће вам показати нове телиће. Око нас има много планина па ћете се осећати баш као код куће. Али, да бисте дошли морамо да се много молимо за мир на Косову јер овде није тако мирно као у вашој прелепој Јути.

Желимо да знате да сваке ноћи када кренете да спавате имате своје пријатеље - дечанске монахе - који се моле за вас у једној далекој земљи, у својој старој цркви. Послали смо вам иконице да вас подсећају на нас, пар књига и наравно сасвим нову Веб страну и верујемо да ће вам се свидети.

Нека вас Бог благослови, другари

Ваши Дечанци

A scene from Wellsville
Велсвил, Јута

Велсвил је мали градић од око 2200 становника удаљен педесетак миља од главног града америчке државе Јута Солт Лејк Ситија који ће бити домаћин Олимпијаде 2002 године. Градић се налази у живописној долини окружен Велсвилским планинама. Први су га населили амерички бели досељеници у време овајања амричкког Запада док су пре њих на овим просторима живели амерички домороци по којима је и ова држава добила име.