Set your Encoding on Cyrillic (Windows) 1251

English

МАНАСТИР
СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНА
У ЗОЧИШТУ 

Манастир су опљачкали и уништили албански екстремисти 13-14 септембра 1999. године. Црква је накнадно системасти уништена минирањем. Данас је манастир у рушевинама

The monastery before destruction
манастирска црква пре уништења

Zociste Monastery
Гробови монаха Мојсије ("Чика Мише") и игумана Дамјана пре рушења манастира


Гробови монаха након варварског рушења манастира

Манастир Св. Врача Козме и Дамјана налази се у селу Зочиште, 5 км. источно од Ораховца, у близини Призрена. Ктитор манастира није познат нити се тачно зна када је он саграђен, али се први пут спомиње у повељи Св. Краља Стефана Дечанског 1327. године којом се манастиру Хиландару дарују одређени поседи у његовој близини. Најстарији сачувани делови живописа су из 14. века, ако је црква и касније више пута живописана. Највеће духовно благо манастира су делови чудотворних моштију Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана. Велики је број чудеса која су бивалау овој светињи молитвама ових светих целебника. У манатиру су до рата живела четири монаха који су духовна деца Владике Артемија. Устројство манастира је било општежитељно. Братија се бавила лепљењем и пластифицирањем икона као и мисионарским радом посебно са децом овога краја која су иначе била најчешћи посетиоци ове светиње.

У манастир су врло често долазили Албанци и Роми муслимани који су поштовали ову светињу и у њу често доводили своје болесне да им се прочита молитва и да легну под мошти Св. Козме и Дамјана. У току рата 1998-1999 манастир је више пута нападан од стране терориста ОВК. У лето 1998. године терористи су заробили цело братство и двадесетак старих људи који су се склонили у манастир од шиптарских зулума. Након интервенције Међународног Црвеног Крста братство и стари цивили су ослобођени. Још у том периоду готово сва српска насеља у околини осим Велике Хоче су опустела. Након завршетка рата 1999. године Албанци су уништили преостале српске куће и протерали оно мало Срба што је дочекало крај бомбардовања НАТО снага. У налету рушења и паљења свега што је српско страдала је и ова древна светиња у којој су многи Албанци нашли помоћ и утеху Божију. Манастирско братство је било присиљено да напусти манастир још у јуну 1999 године да би на послетку прешло у манастир Дубоки Поток на северу Косова и Метохије. Од рушења манастира у септембру 1999. године ова светиња остаје и даље у рушевинама.

Чудотворне мошти Св. Козме и Дамјана данас се чувају у манастиру Сопоћани и даље пружају исцељење и утеху свима који им са вером и љубављу прилазе.

Служба на рушевинама манастира, 14. јуни 2002

ПОСЛЕРАТНО УНИШТАВАЊЕ ЦРКАВА У ОРАХОВАЧКОМ КРАЈУ

Призори из манастира Св. Врача у Зочишту

Zociste Monastery before destruction
Црква Св. Козме и Дамјана пре него што су је Албанци уништили

Ruins of the monastery now
Оскрнављена светиња


ПРИЗОРИ ОПУСТОШЕЊА

Scenes of Destruction

Scenes of Destruction

МАНАСТИРИ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

/ Дечани / Грачаница / Сопоћани / Пећка Патријаршија /
/Црна Река/ Девич / Св. Врачи / Св. Архангели / Св. Тројица
/ Соколица / Гориоч / Бинач / Драганац / Ђурђеви Ступови


ГЛАВНА СТРАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ