Set your Encoding on Cyrillic (Windows) 1251

English

МАНАСТИР СОКОЛИЦА

Sokolica MonasteryМанастир Соколица налази се на падинама брда Соколице у близини Косовске Митровице. Претпоставља се да је манастирску цркву у периоду између 14. и 15. века саградио један српски велможа. Скоро ништа друго није познато о историји ове светиње. Све постојеће грађевине, осим цркве су новијег порекла. Почетком овог века у манастиру је деловала и школа, а црква је служила као парохијски храм. Данас је подручје око манастира насељено искључиво албанским становништвом. Последња српска породица одселила је 1967. године. Од 1956 год. Соколица је женски манастир. Данас је она позната као важно средиште иконографије и фреско сликарства. Игуманија Макарија је поред свог доктората из хемије и дипломе теолошког факултета у Солуну један од најбољих фреско сликара и иконографа данас у Србији.

фотографија - игуманија Макарија (Обрадовић). Мати Макарија је један од наших најпознатијих фрескописаца. Као доцент хемије на Београдском Универзитету и дипломирани теолог Теолошког факултета у Солуну, игуманија Макарија је позната и по свом свестраном образовању.

Mother MakariaПрекрасне иконе соколичког манастира красе многе наше цркве у Србији и иностранству. Сестре овог манастира се такође баве и превођењем светоотачких текстова, као и издаваштвом. Последњих година манастир Соколица је постало важно место духовног окрепљења за младе православне девојке које овамо долазе да се науче уметности иконе у молитвеној и духовној атмосфери манастирског живота. 

У време рата манастир Соколица помагао је свим угроженим људима без обзира на њихову етничку припадност. Будући да се налази на северу Покрајине насељеном претежно Србима манастир у послератном периоду наставља са релативно нормалним животом иако је под сталном заштитом данских снага КФОР-а због оближњег албанског села.

Sokolica church
спољашњи поглед на манастирску цркву Рођења Пресвете Богородице

Sokolica sisters with Abbot Teodosije and Fr. Avakum
Мати макарија и соколичке сестре са дечанским игуманом о. Теодосијем и монахом Авакумом

Holy Virgin Mary
скулптура Мајке Божје Соколичке која је некада
красила портал цркве манастира Бањске, 14. век

Chicago Tribune, Abbess Helps Serbs and Ethnic Albanians, June 23


мати Макарија са страним гостима


у манастирском салону


у иконографској радионици манастира Соколице

Chicago Tribune, Abbess Helps Serbs and Ethnic Albanians, June 23
Текст из Чикаго Трибјуна о томе како је соколичка игуманија Макарија
помагала и Србима и Албанцима у време рата

МАНАСТИРИ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

/ Дечани / Грачаница / Сопоћани / Пећка Патријаршија /
/Црна Река/ Девич / Св. Врачи / Св. Архангели / Св. Тројица
/ Соколица / Гориоч / Бинач / Драганац / Ђурђеви Ступови


ГЛАВНА СТРАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ