Ген. Скиакер у Дечанима
Командант КФОР-а ген. Скиакер у посети манастиру Високи Дечани, 30 август 2001.
"Манастир видим као симбол хуманости и отпора против насиља"

Roy Brown, glasnogovornik KFOR-a


# 08-38 PRISTINA, Kosovo - 30 avgust 2001.


KOMANDANT KFOR-a posetio Manastir Decane po drugi put

Danas, 30 avgusta, Komandant KFOR-a gen. Skiaker posetio je po drugi put manastir Visoki Decani. Komandant KFOR-a imao je poduzi sastanak sa igumanom o. Teodosijem i o. Savom koji su ga informisali o situaciji u kojoj se manastir nalazi. Komandant KFOR-a je takodje primio izvestaj komandanta borbene grupe "SAURO", pukovnika Corcione-a. Italijanske snage obezbedjuju manastir u sklopu svoje misije. Oni su nedavno pokrenuli projekte infrastrukture koji koriste i manastiru i lokalnom stanovnistvu.

Nakon posete, Komandant KFOR-a dao je sledecu izjavu:

"Visoki Decani" su jedan od najistaknutijih kulturnih spomenika na Kosovu. To je vazno duhovno srediste za Srbe ali isto tako i deo nasledja Kosova koje svi treba da postuju.

U toku borbi 1999. godine monasi Visokih Decana spasavali su kosovske Albance od progona srpskih snaga. Manastir vidim kao simbol humanosti i otpora protiv nasilja.

Zadovoljan sam da je poceo dijalog izmedju manastira i lokalnih lidera u Decanima i da ga podrzava italijanski kontingent KFOR-a.

Apelujem na sve politicke i verske vodje na Kosovu da pojacaju dijalog izmedju zajednica i distanciraju se od politike mrznje. Medjunarodna zajednica ocekuje da ce se vodje svih grupa na Kosovu ponasati odgovorno i da ce dati primer svojim sledbenicima.

Moja je nada da Visoki Decani postanu mesto pomirenja koje ce poslati signal sirom Kosova.

KFOR ce nastaviti da pruza bezbednost Visokim Decanima dok god je to neophodno. Na svaki napad ili pretnju odgovorice se ostro. Ipak se nadam da ce doci dan kada manastiri na Kosovu nece vise trebati zastitu vojnika."