Set your Encoding on Cyrillic (Windows) 1251

English

МАНАСТИР ДЕВИЧ

 

Manastir DevicМанастир Девич саграђен је око 1434. године и налази се у дреничкој шуми, 5 км. јужно од Србице. Манастир је саграђен на месту где се у једној шупљој букви подвизавао велики исихаста 15. века Св. Јоаникије Девички након што је у тај крај прешао из Црне Реке. Ктитор манастира је деспот Ђурађ Бранковић који је ову светињу саградио у знак захвалности за исцелење његове болесне кћери - девице, по чему је манастир и добио име. У турско време манастир је више пута рушен и паљен али је опет трудом монаха и народа обнављан. Албански националисти су га 1941. године потпуно разрушили и спалили да би ова светиња била поново обновљена тек 1950 године грудом игуманије Параскеве и њених сестара које су ову светињу затекли као хрпу камења. Данас у манастиру живи 8 сестара које својим трудом обрађују манастирско имање. Највеће духовно благо манастира су мошти Св. Јоаникија Девичког који је у народу познат као велики чудотворац и исцелитељ. Велики је број исцелења која се готово свакодневно дешаавају у овом манастиру. 

An Albanian killing a Serb monk in Devic, WW2
Албански екстремиста убија српског православног монаха у Девичу, 2 Св. рат
Албански фашисти починили су најстрашније злочине над Србима под заштитом немачких и италијанских окупационих снага. Историја се понавља и у наше време.

Монахиње на згаришту манастира Девич
Монахиње са мајком Параскевом дошле су 1948 да обнове порушену светињу

Манастир Девич је опљачкан и оскрнављен у јуну месецу 1999. године. Мермерна плоча гробнице Св. Јоаникија је оскрнављена и изломљена. Међутим и након овог злодела албанских екстремиста монахиње су наставиле да живе у манастиру под заштитом снага КФОР-а, потпуно изловане од албанске заједнице без иједног јединог Србина у ближој околини. Сво српско становништво србичког краја је протерано док су њихове куће опљачкане и запаљене у присуству међународних снага.

 St. Joanikije's Tomb Desecrated

 The Traces of Albanian Vandalism in Devic

Манастир Девич данас
Манастир је преживео најновији рат и опстаје као изолована оаза окружена непријатељски расположеним Албанцима
кликом на фотографију добија се слика у већем формату

TМанастирско двориште
Манастирско улазно двориште са звоником

Манастирско гробље
Манастирско гробље
(фотографије су снимили дечански монаси у августу 2001 г.)

МАНАСТИРИ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

/ Дечани / Грачаница / Сопоћани / Пећка Патријаршија /
/Црна Река/ Девич / Св. Врачи / Св. Архангели / Св. Тројица
/ Соколица / Гориоч / Бинач / Драганац / Ђурђеви Ступови


ГЛАВНА СТРАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ