Festal lights

ПРАЗНИЧНА СВЕТЛОСТ У
МАНАСТИРУ ВИСОКИ ДЕЧАНИ

Један од најлепших елемената православног богослужења јесте употреба светлости која ствара посебну атмосферу небеске лепоте и молитве у храму. Као што се човекова душа радује причешћујући се невидљивим и нествореним божанским енергијама које се обилато изливају као израз Божје љубави према целој творевини, наше тело је такође позвано да учествује у лепоти и радости духовној. Зато се у Православној Цркви посебна пажња посвећује иконографској и музичкој уметности које омогућавају нашим чулима вида и слуха да осете барем нешто од оне нетварне лепоте Божје Благодати која се осликава на фрескама, иконама и у свештеним песмама. Чак и наша чула мириса и окуса предокушају небески миомирис, јер се у православном храму такође посебна пажња посвећује употреби најлепшег тамјана, најукуснијег вина и хлеба за Свету Евхаристију.

Светлости тиха...
Прослава Успења Пресвете Богородице у Дечанима, 15/28 август 2001.

Изнад свега светлост у цркви је један од најважнијих чинилаца вештаственог дела богослужења. Иако је видљива светлост само вештаствени символ Бога који је Сам Нестворена Светлост, смирена и тиха светлост свећа прожима атмосферу цркве посебним осећањем духовне радости и топлине. У одређеним тренуцима, посебно у време дугих монашких служби еклисијарси заљуљају велики централни полијелеј. У тим тренуцима чини се као да древни ликови светаца и мученика почињу необични духовни плес радости славећи Чудесног Творца и Његову творевину.

Ове фотографије су снимљене како би приказале барем понешто од празничне атмосфере богослужења у манастиру Високи Дечани, који је познат по својим дугим монашким службама које се служе по типику Свете Горе Атонске.

Дечански монаси и сами производе воштане свеће које се продају у православним црквама не само у земљи већ и у иностранству, посебн у Немачкој и САД.

Игра светлости
Дечански "хорос" у необичној игри светлости за време певања Полијелеја

Иконостас
Светлост воштаница обасјава древне иконе из 14. века
Празничне слике из манастира Високи Дечани, август 2001

Светлост на јутарњој литургији
Светлост на јутрарњој литургији у ман. Дечани
притиском на сваку фотографију добија се слика у већем формату

Copyright Manastir Visoki Decani