Verzija na engleskom


Vladika Artemije sa svestenstvom i monastrvom u razrusenom manastiru

MOLITVA U RAZRUSENOM MANASTIRU

Gracanica, 14 . jula 2002. god. 15:30

Danas je Episkop rasko-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Artemije uz sasluzenje svestenstva Eparhije rasko-prizrenske sluzio prvu posleratnu liturgiju u razrusenom manastiru Sv. Kozme i Damjana u selu Zociste, 5 kilometara juzno od Orahovca. Manastir Zociste podignut je u 14. veku i prvi put se spominje 1327. godine u hrisovulji Sv. Kralja Stefana Decanskog. Neposredno pred rat 1998-1999 god. u manastiru je zivelo bratstvo od 7 monaha. Nakon zavrsetka rata i dolaska snaga KFOR-a pripadnici tzv. OVK opljackali i zapalili manastir, a crkvu Sv. Vraca do temelja razrusili. Istovremeno celokupno srpsko stanovnistvo iz ovog kraja proterano je iz svojih domova. Vise od 200 lokalnih Srba oteto je ili pobijeno od strane lokalnih ekstremista tzv. OVK.


Liturgija u manastiru Zociste, 14. juli 2002.

Tacno tri godine nakon ovih tragicnih dogadjaja predstavnici KFOR-a konacno su omogucili da se odsluzi prva sluzba Bozija u ovoj razrusenoj svetinji. U manastir su uz pratnju KFORA u vojnim vozilima pristigli i vernici iz raznih delova Kosova i Metohije: Prizrena, Kosovske Mitrovice, Gracanice, Orahovca i Velike Hoce, ukupno oko 200 dusa. Bogosluzenje su obezbedjivale jake snage nemackog KFOR-a dok su se lokalni Albanci sakupili na uzvisenju iznad manastira i bogosluzenje pratili najvulgarnijim psovkama, zvizducima i nepristojnim gestima. Kordon vojnika KFOR-a onemogucavao je Albancima da se priblize mestu bogosluzenja i okupljeni narod napadnu kamenicama. Time se jos jednom na delu pokazala krajnja netrpeljivost i mrznja lokalnog stanovnistva.

Pracen psovkama i galamom sakupljenih Albnaca i molitvenim uzdasima i suzama pravoslavnih vernika i svestenstva episkop Artemije je u svojoj besedi rekao:

"Danas je braco i sestre za nas ovde sabrane Lazareva subota. Prijatelj Hristov Lazar je umro i bio je u grobu cetiri dana kada je dosao Gospod i varskrsao ga. I mi se danas nalazimo na grobu naseg dragog manastira Sv. Vraca, koji tri godine lezi u rusevinama. Ali danas je dan njegovog molitvenog obnovljenja i vaskrsenja.... Sakupili smo se da poput besrebrenih lekara Kozme i Damjana i mi svojim molitvama izvidamo rane ovog manastra. Mnogo rana ima na telu naseg naroda, mnogo rana na telu nase Srpske pravoslavne crkve ovde na Kosovu i Metohiji gde je unisteno preko 110 crkava i manastira".


Jermonah Nektarije na rusevinama manastira Sv. Kozme i Damjana


U nastavku besede episko Artemije je istakao da obnova nasih porusenih svetinja pocinje upravo od manastira Zociste u kome su pre rata mnogi ljudi raznih nacionalnosti pa cak i vera nalazili pomoc Boziju i iscelenje.

Prekidan galamom i zvizducima okupljenih Albanaca episkop Artemije je uputio molitvu Sv. Kozmi i Damjanu da i njihove duse iscele svojim molitvama i pivedu ljubavi i prastanju. "Hriscanska vera je vera ljubavi i prastanja, vera koja propoved mir, a mi smo ovde upravo zato da bismo svoj mir uputili svim ljudima".

Nakon svete Liturgije i osvecenja slavskog kolaca izvrsen je i parastos nad oskrnavljenim grobovima igumana Damjana i monaha Mojsija. Albanski ekstremisti su grobove ova dva monaha oskrnavili polomivsi krstove i mermerne ploce.

Ovim bogosluzenjem Episkop Artemije je zvanicno objavio pocetak obnove razrusenih svetinja na Kosovu i Metohiji. U programu akcije: OBNOVIMO NASE SVETINJE MOLITVOM najpre ce biti organizovana citav niz bogosluzenja na razrusenim hramovima i manastirima Eparhije rasko-prizrenske kako bi se pokazalo svetu da se pravoslavni Srbi ne odricu svojih svetinja i da su one za nas narod jos svetije sa ranama koje su im naneli Albanski ekstremisti.


Vladika Artemije sa svestenstvom sluzi parastos zociskim monasima


"Oni koji su porusili ove hramove pre svega su porusili i oskrnavili sopstvene duse i naneli sramotu svom narodu. Ekstremisti mogu da uniste jos mnogo crkava i raskopaju sve grobove ali time ce samo osnaziti veru pravoslavnih hriscana koji cvrsto veruju da nakon raspeca dolazi Vaskrsenje", izjavio je episkop Artemije info-sluzbi ERP KIM.

Ovim bogosluzenjem takodje je pokazano kakav je trenutni nivo verske i uopste ljudske slobode na Kosovu i Meothiji tri godine nakon rata i to pod medjunarodnim protektoratom. Dok sirom pokrajine nicu desetine novih dzamija koje grade humanitarne agencije iz Saudijske Arabije i drugih islamskih zemalja pravoslavne svetinje ostaju u rusevinama. Istovremeno lokalno albansko stanovnostvo sa svojim rukovodstvima cini sve kako bi se sprecio povratak prognanih Srba i obnova crkava i manastira.

Napori nekih medjunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji kao i albnskih politicara da pokazu kako se situacija u Pokrajini toboze poboljsala predstavljaju tragikomican pozorisni komad u kome se laz predstavlja kao istina, a neuspeh i poraz kao trijumf. U svakom slucaju ostaje jasno da se demokratija ne moze graditi na krsenju prava drugih, na rusevinama crkava i oskrnavljenim grobovima. Srpska pravoslavna Eparhija rasko-prizrenska ce nastaviti da podrzava svaki iskren i konstruktivan napor da se situacija popravi za sve zajednice ali ce se ostro suprotstaviti svakoj propagandi koja pokusava da prikrije stvarno stanje na ovim prostorima i tako stvori uslove za stvaranje jedne fasisoidne i etnicki ciste nezavisne drzave skrojene samo po meri albanskog naroda.


Albanci provociraju Srbe koji su dosli na sv. Liturgiju u Zociste

NAKON LITURGIJE ALBANCI PODMETNULI POZAR U MANASTIRU ZOCISTE

Velika Hoca, 14 . jula 2002. god.

21:50

Prema poslednjim informacijama koje je iz Velike Hoce prosledio protosindjel Petar Ulemek, neposredno nakon liturgije i odlaska episkopa Artemija, svestenstva i naroda, lokalni Albanci iz sela Zocista podmetnuli su pozar u manastiru Sv. Vraca, koji je naneo dodatnu stetu preostalim objektima. Protosindjel Petar bio je u poslednjoj grupi koja je napustila manastir u pratnji KFOR-a. Prilikom ulaska u vojna vozila okupljeni Albanci su oca Petra i jos nekoliko Srba zasuli kamenjem. Nedugo posle toga svestenik Srdjan Milenkovic primio je obavestenje od UNMIK policije da manastir gori. U selu Velika Hoca Srbi su odmah organizovali protivpozarnu brigadu koja je u pratnji UNMIK policije otisla na lice mesta i lokalizovala pozar.

Nakon danasnjeg vandalskog ponasanja za vreme liturgije, ovaj poslednji u nizu napada na manastir Zociste jos jednom je potvrdio resenost albanskih ekstremista da zatru i poslednje tragove srspkog postojanja na ovim prostorima. Danasnje ponasanje Albanaca u Zocistu u potpunosti je demantovalo navodnu spremnost premijera Redzepija i g. Tacija koji nisu ispostovali obecanje dato episkopu Artemiju pre mesec dana da ce obezbediti uslove za obnovu manastira i povratak raseljenog srpskog stanovnistva. Zapravo, postoji vise indicija da je PDK (partija gospodina Tacija i Redzepija) upravo direktno umesana u rusenje manastira i najnovije incidente.


Molitva u rusevinama

MONASIMA JOS NIJE DOZVOLJEN PRISTUP U MANASTIR ZOCISTE

Gracanica, 17. jula 2002 10:09

Protosindjel Petar (Ulemek) iz Velike Hoce potvrdio je informativnoj sluzbi ERP KIM da srpskim monasima jos nije dozvoljen pristup u manastir Zociste, tri dana nakon pozara koji su podmetnuli albanski ekstremisti. Na svetoj liturgiji koju je sluzio Episkop Artemije 14. jula u Zocistu najavljen je pocetak obnove ove razrusene svetinje. Episkop Artemije je vec odredio trojicu monaha koji ce redovno posecivati manastir, sluziti svete sluzbe i raditi na pripremi pocetka gradjevinske obnove. Protosindjel Petar je trazio od lokalnog nemackog komandanta KFOR-a da se monasima dozvoli pristup u manastir medjutim vec tri dana KFOR bez ikakvog objasnjenja ne daje dozvolu niti pratnju monasima do Zocista. Otac Petar je iz nezvanicnih izvora saznao da je manastir nakon pozara stavljen pod zastitu KFOR-a i da ga trenutno cuvaju vojnici turskog kontingenta.
Takvo ponasanje KFOR-a izazvalo je ozbiljnu zabrinutost u Eparhiji rasko-prizrenskoj. Apsolutno je neprihvatljivo da se monasima sprecava slobodan pristup manastiru tri dana nakon pozara koji je dodatno ostetio ovu svetinju. Verska prava su jedna od sustinskih komponenti ljudskih prava i Pravoslavna Crkva ce ostro zahtevati da se njenom svestenstvu i vernom narodu omoguce uslovi da posecuju svoje porusene svetinje, u njima obavljaju verske obrede i rade na njihovoj obnovi. Prema Rezoluciji SB UN 1244 uloga KFOR-a i UNMIK-a jeste da osiguraju bezbednost za sve etnicke i verske zajednice na Kosovu i Metohiji, a ne da dozvoljavaju precutnu legalizaciju posledica etnickog ciscenja koje albanski ekstremisti nesmetano provode vec tri godine nakon zavrsetka rata.

=========================================================
Donosimo izvestaj Politike od 16. jula 2002 godine u kome se govori o ovom dogadjaju u Zocistu


Potpis zlocinaca - OVK Zociste

U SELU ZOCIŠTE, JUŽNO OD ORAHOVCA

Spaljeni ostaci manastira
Posle liturgije u hramu Svetih vraca,
Albanci podmetnuli požar

Gracanica, 15. jula (Beta)

Vladika raško-prizrenski Artemije potvrdio je Beti da su posle jucerašnje liturgije u manastiru Svetih vraca u selu Zocište, južno od Orahovca, Albanci iz istog sela podmetnuli požar i dodatno oštetili preostale objekte tog manastira.

Vladika Artemije je danas kazao da je požar podmetnut posle odlaska sveštenstva i naroda. Intervencijom Kfora požar je ugašen.

Vladika raško-prizrenski kaže da jucerašnji potez Albanaca ne može da ugrozi i destimuliše pocetak obnove pravoslavnih objekata na Kosovu, vec da sveštenstvo i preostali srpski narod samo ucvrsti u obnovi.

"To je još jedan primer kojim su albanski ekstremisti pokazali svoje pravo lice, pošto su juce, sve vreme liturgije u Zocištu, divljali sa okolnih brda, pred ocima prakticno celoga sveta, pa neka vojnici iz mnogih zemalja koji su obezbedivali liturgiju ponesu pravu sliku o stanju na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika Artemije.

On je kao propagandu okarakterisao poslednje ocene medunarodnih predstavnika u Prištini, a pre svih šefa UNMIK-a Mihaela Štajnera, da se svakim danom na Kosovu bezbednosna klima menja nabolje.

"Cilj je pokazati da je medunarodna zajednica ipak u necemu na Kosovu i Metohiji uspela, da se spase uloga Misije UNMIK-a i Kfora. Naš narod na Kosovu i dalje živi kao i pre tri godine - u izolaciji, u strahu, nije obezbeden, nema adekvatno školovanje, zdravstvo - to su još uvek otvorene rane, a najteža pitanja su povratak i rasvetljavanje sudbine nestalih i kidnapovanih lica", zakljucio je u izjavi Beti vladika raško-prizrenski.


Sveta Liturgija je odrzana pod jakom vojnim i policijskim obezbedjenjem

TURSKI OFICIR KFORA NAREDIO OCU PETRU DA POBRISE SNIMKE IZ ZOCISTA

Zasto Nemci i Turci sprecavaju monahe da se vrate u svoju svetinju?

Gracanica, 17. jula 2002 20.22

Protosindjel Petar (Ulemek) iz Velike Hoce potvrdio je informativnoj sluzbi ERP KIM veceras u 20.15 da je danas konacno uspeo da se probije do zapaljenog manastira Zociste u pratnji UNMIK policajaca i dva vojna policajca, iako za to nije dobio zvanicnu dozvolu lokalnog nemackog komandanta, koji i dalje odbija da se susretne sa predstavnicima Crkve. Otac Petar je video da je manastir stavljen pod zastitu dvadesetak turskih vojnika, pripadnika KFOR-a. Usavsi u manastir o. Petar je poceo da snima najnovija ostecenja koja su nacinjena nakon pozara podmetnutog pre tri dana. Cim je primetio da srpski monah snima video kamerom unutrasnjost oskrnavljenog manastira, turski oficir KFOR-a je prisao iz rekao da o. Petar ne moze da snima u manastiru "jer nema dozvolu nadleznih organa". Nakon toga je vrlo ostro zahtevao da o. Petar pobrise snimljene kadrove i napusti manastir, sto je o. Petar morao naposletku da ucini.

Ovakvo ponasanje KFOR-a predstavlja jos jedan primer krajnje arogancije koja vise prilici okupatorima nego mirotvorcima. KFOR nema nikakva ovlastenja da sprecava svestenim licima snimanje unutar objekata SPC i ovaj gest ne moze se protumaciti drugacije nego kao pokusaj da se po svaku cenu prikrije neuspeh KFOR-a koji je pred ocima javnosti dopustio da albanski ekstremisti po drugi put u poslednje tri godine zapale manastir Zociste.

Srpska pravoslavna eparhija rasko-prizrenska i dalje ce nastojati da ostvari svoje osnovno pravo i vrati monahe u Zociste kako bi zapoceli obnovu. Dalje ponasanje KFOR-a samo ce pokazati da li je cilj mirovne misije na Kosovu i Metohiji da omoguci povratak svih prognanih i obespravljenih ili da pomaze ekstremne Albance u stvaranju etnicki ciste albanske drzave na ovim prostorima.

=============

Prenosimo i izjavu episkopa rasko-prizrenskog g. Artemija koji je sredstvima javnog informisanja u Beogradu danas, 17. jula, izjavio sledece:

Vladika Artemije: Sem Boga, niko nam ne pomaže

BEOGRAD - Vladika raško-prizrenski Artemije rekao je danas u Beogradu da pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji nece odustati od obnove i rekonstrukcije porušenih manastira i crkava, dodajuci da pomoc za tu akciju, sem od Boga, nema ni sa jedne druge strane. Artemije je, na konferenciji za novinare, rekao da je Kfor posle liturgije u manastiru Svetih vraca u Zocištu kod Orahovca, kada je grupa Albanaca zapalila ostatke ranije porušenog manastira, otkazao svakodnevno obezbedivanje trojice monaha, koji je trebalo da pocnu da rašcišcavaju zgarište.


Srbi ulaze u razruseni manastir, 14. juni 2002.

UMESTO ZASTITE I POMOCI NEMACKI GENERAL NUDI PRETNJE I UCENE

Gracanica, 17. juli, 2002 23.00

Episkop rasko-prizrenski g. Artemije upravo je potvrdio Info sluzbi ERP KIM da je primio pismo od komandanta Multinacionalne brigade Jug (Brigadnog generala Volfa Ditera Skodovskog - Wolf-Dieter Skodowski). U svom pismu nemacki General obavestava vladiku da Multinacionalna brigada JUG nece obezbedjivati obnovu manastira Zociste i da ce Crkva uzeti na sebe odgovornost ukoliko se nesto nezeljeno bude desilo. Pored toga general Skodovski indirektno je zapretio Vladiki da moze suspendovati zastitu srpskih pravoslavnih svetinja koje su u njegovoj zoni odgovornosti.

Pismo generala Skodovskog je konacno pokazalo da KFOR ne zeli da obezbedi obnovu manastira Zociste koji je unisten od strane tzv. OVK nakon njihovog dolaska na Kosovo i Metohiju. Pravi razlog ovog stava jeste u tome sto KFOR ne zeli da rizikuje eventualni konflikt sa albanskim ekstremistima koji jos nisu razoruzani po obavezi Kumanovskog sporazuma. Skoro 20 srpskih pravoslavnih crkava unistene su u nemackom sektoru nakon zavrsetka rata i nijedan pocinilac ovih zlocina nije priveden pravdi. Medju unistenim crkvama su hramovi sazidani u 13 i 14. veku.

Srpska pravoslavna eparhija rasko-prizrenska stav nemackog generala KFOR-a vidi kao akt najotvorenije arogancije i cinizma. General ima slobodu da suspenduje zastitu koju njegove jedinice pruzaju srpskom stanovnistvu i preostalim svetinjama ali ce licno on, a ne vladika Artemije, snositi punu odgovornost i pred zakonom i pred Bogom za svaku eventualnu zrtvu ili stetu koja bude pocinjena na pravoslavnim crkvama.

Ovakvo ponasanje jednog od vodecih generala KFOR-a pokazuje da su price o toboznjoj spremnosti medjunarodne zajednice da pruzi podrsku povratku srpskih izbeglica i obnovu njihovih domova i svetinja nisu nista do najeftinija PROPAGANDA. Pretnja episkopu Artemiju da zbog protesta Eparhije moze biti suspendovana zastita drugim manastirima i crkvama ponasanje je koji podseca na dane okupacije iz Drugog svetskog rata i nanosi ogromnu moralnu stetu ugledu celokupne misije KFOR-a.

Srpska pravoslavna crkva je do sada imala dosta konstruktivniju saradnju sa nemackim KFOR-om i stav generala Skodovskog je zalostan izuzetak u poredjenju sa njegovim predhodnicima.


Sveta Liturgija u rusevinama manastira Zociste

KFOR TVRDI DA NIJE U MOGUCNOSTI DA OBEZBEDI OBNOVU MANASTIRA ZOCISTE

Episkop Artemije konacno prinudjen da povuce monahe


Gracanica, 19, juli 2002

Komandant multinacionalne brigade JUG brigadni general Wolf-Dieter Skodowski i politicki savetnik glavnog komandanta KFOR-a, g. Maartens de Sitters imali su danas sastanak sa episkopom Artemijem i protosindjelom Savom (Janjicem) u manastiru Gracanica. Glavna tema razgovora bili su nedavni dogadjaji u manastiru Zociste kod Orahovca. I pored verbalno iskazane spremnosti da pomogne svim kosovskim zajednicama, gen. Skodowski je obavestio episkopa Artemija da ipak nije u mogucnosti da obezbedi zastitu za obnovu manastira Zociste. On je izjavio da je najpre "potrebno da se promeni svest lokalnog stanovnistva", na sto je episkop Artemije odgovorio da je takvo objasnjenje neprihvatljivo jer bi u tom slucaju "Srbi trebali da cekaju jos 1000 godina da obnove svoje domove i crkve".

Episkop Artemije je izrazio svoje duboko nezadovoljstvo zbog ove odluke, jer je apsolutno nemoguce objasniti da jedna elitna brigada KFOR-a od 6200 vojnika u svom podrucju odgovornosti nije sposobna da osigura bezbednost za obnovu barem jedne porusene pravoslavne svetinje, i to tri godine nakon rata. Prizrenski kraj poznat je kao deo Kosova i Metohije gde jos samo malo Srba zivi i od rata do danas ovim prostorima nije realizovan niti jedan jedini projekat za povratak raseljenih Srba. Dvadesetak pravoslavnih crkava, koje su porusili Albanci nakon rata u ovom delu pokrajine, jos lezi u rusevinama dok se preostalo srpsko stanovnistvo iz godine u godinu smanjuje. Samo u gradu Prizrenu od predratnih 8.300 stanovnika ostalo je 65 vecinom starijih osoba.

Pre dva meseca ideja obnove manastira Zociste svesrdno je podrzana od strane americke i nemacke kancelarije u Pristini (amb. Menzies i amb. Schmunk) kao i od strane kosovskog premijera Rexhepi-ja. U skladu sa tom inicijativom 14. juna episkop Artemije je sluzio sa svestenstvom u Zocistu svetu liturgiju kojom je najavio pocetak obnove, da bi samo nekoliko sati posle toga lokalni Albanici ponovo zapalili ovaj manastir. Nazalost, nakon danasnjeg razogovora sa nemackim generalom, episkopu Artemiju jedino je preostalo da za sada odustane od planirane obnove i povuce u manastir Decane trojicu monaha koji danima strpljivo cekaju da im se dozvoli dolazak u Zociste. Episkop Artemije je izrazio ozbiljnu zabrinutost, jer ukoliko se bude nastavila takva nekonstruktivna politika KFOR-a Kosovo i Metohija ce postati potpuno monoetnicko drustvo. Obnova manastira Zociste bila je predvidjena kao prva posleratna obnova jedne razrusene pravoslavne svetinje kojom bi se podstakao povratak prognanih Srba u ove krajeve.

Razgovor sa dvojicom visoki predstavnika KFOR-a potvrdio je uverenje Eparhije da je opsta situacija na Kosovu i Metohiji toliko losa da stoji u potpunom kontrastu sa javnim izjavama u kojima najvisi zvanicnici KFOR-a i UNMIK-a uporno tvrde da je postignut znacajan uspeh u Pokrajini. Dalja smanjenje broja trupa KFOR-a, bez postignutih osnovnih elemenata bezbednosti za sve gradjane, bice velika pogreska koja ce samo ohrabriti ekstremiste i uneti pometnju medju ne-albanske povratnike.

U sustini, napredak koji je za sada postigla misija UNMIK/KFOR-a samo se odnosi na albansku populaciju dok se polozaj Srba, njihova ljudska i verska prava, nisu ni najmanje popravila i jos zavise od hirova lokalnih Albanaca i milosti medjunarodne zajednice. Nakon ovih dogadjaja u Zocistu sasvim je evidentno da nisu Srbi ti koji ne zele da se vrate svojim domovima i svetinjama, vec kosovski Albanci koji ih u tome sprecavaju kao i medjunarodna misija koja se pokazala nesposobnom da stvori potrebne bezbednosne uslove predvidjene rezolucijom SB UN 1244 (10.k).

Naposletku, moze se zakljuciti da su dogadjaji u Zocistu pokazali sasvim jasno da su stvarni pobednici u ovakvoj situaciji upravo albanski ekstremisti, sto u velikoj meri dovodi pod znak pitanja ugled UNMIK-a i KFOR-a i unosi dodatno nepovrenje medju srpski narod.

MANASTIR ZOCISTE NAPOSLETKU OSTAVLJEN BEZ VIDLJIVE VOJNE ZASTITE

U popodnevnim casovima iz Velike Hoce pristigla je i vest da su turski vojnici KFOR-a, koji su obezbedjivali manastir Zociste poslednjih dana, vec povuceni i da je manastir ostao bez vidljive zastite KFOR-a. Lokalni Srbi tumace ovaj potez kao posledicu pritisaka albanskih ekstremista kao i nacin da KFOR izbegne sukob sa njima.

I MANASTIR SOKOLICA OSTAVLJEN BEZ STALNE ZASTITE KFOR-A

Gracanica, 19. juli 2002

Episkop Artemije danas je ulozio protest predstavnicima KFOR-a zbog toga sto je danski kontingent koji je do sada obezbedjivao manastir Presvete Bogorodice - Sokolica, kod Kosovske Mitrovice iznenada ovu svetinju ostavio bez stalnog vojnog pristustva. Lokalni komandant KFOR-a je objasnio mati Makariji, igumaniji manastira Sokolice, da ce KFOR ubuduce stititi ovu svetinju saljuci s vremena na vreme vojne patrole. Episkop Artemije je urgentno zatrazio od politickog savetnika gen. Valentena, g. De Sitters-a da se sto pre vrati kontrolni punkt pred manastir Sokolicu, koja je inace okruzena albanskim selima i prilicno je udaljena od najblizeg srpskog naselja.

Proces skrnavljenja monaskog groblja u manastiru
Sv. Vraca u Zocistu

Zociste Monastery
Manastir pre unistenja, grobovi monaha Mojsija (levo) i igumana Damjana (desno) 1997


Prvo skrnavljenje grobova u Zocistu, Juni 1999 god.


Zavrsni stepen skrnavljenja grobova, juni 2002 god.