РАТ ПРОТИВ МРТВИХ

www.decani.yunet.com

Албански екстремисти настављају кампању
систематског уништавања и скрнављења српских
православних гробља на Косову и Метохији

Фотографије које следе снимљене су у српским селима у Метохији, близу Пећи: у Брестовику, Беркову и Сиги претежно крајем прошле 2001 године. На њима се виде сцене са оскрнављених православних гробаља од стране косовских Албанаца. Ове сцене ужаса и бола не потичу из времена рата, већ су сведочанство послератног систематског уништавања свега што је српско и хришћанско на овим просторима. Слични призори могу се видети на бројним другим српским гробљима широм Косова и Метохије.

И поред више од 100 уништених или тешко оштећених православних цркава на Косову и Метохији, мало људи у свету зна да се поред видљивог рата против Срба и њихове вековне хришћанске културе води један безумни и невидљиви рат против мртвих. У овом рату албански вандали уништавају и скрнаве српска гробља широм Покрајине упркос присуству миротворних снага на челу са НАТОМ и Мисије УН.

(кликом на сваку фотографију отвара се слика у већем формату)

У целој овој нечасној кампањи против мртвих најужаснији су бројни случајеви вандалског ископавања посмртних остатака и њиховог разбацивање по гробљима или пак једноставно уклањање мртвих тела са лица места. Из многих гробница, од којих се неке виде на овим фотографијама, тела и посмртни остаци покојника једноставно су однешени у непознатом правцу. У неколико случајева нађени су остаци људских костију међу гробовима који су постали плен псима луталицама. Такође су видљиви остаци одеће и других личних предмета покојника који су нађени разбацани свуда унаоколо.

Једно од могућих објашњења за овај засигурно најстрашнији облик варварства који није забележен не само на Косову већ и на целом простору бивше Југославије веороватно је намера екстремиста да под сваку цену спрече повратак протераног српског становништва у њихова уништена села. Упркос напорима међународне заједнице да започне процес повратка, локални косовски Албанци остају и даље одлучно супротстављени и чврсто решени да спрече овај процес који је иначе предвиђен Резолуцијом УН 1244.

Довољно је само замислити како би повратници реаговали када би наишли на разбацане посмртне остатке својих ближњих, растргане псима и другим животињама. С друге стране ово неразумно светогрђе показује и потпуно одсуство сваких моралних и цивилизационих норми међу великим делом албанског становништва на Косову, јер се овака злодела данас већином прећутно толеришу уз несхватљиву равнодушност. Још од краја рата није било конкретнијег отпора уништавању српских цркава и гробаља од стране Албанаца нити од стране косовских политичара нити албанских интелектуалаца.

Исто толико збуњујуће и разочаравајуће јесте ћутање међународне заједнице чији представници бивају тобоже затечени изнеађењем када им се предоче докази о овим варварским неделима. Скоро сви случајеви уништења и скрнављења гробаља и цркава узгредно се оправдавају као трагичне последице рата упркос чињеници да је међународна Мисија УН на Косову (УНМИК) и НАТО снагама предвођени миротворци на себе преузели обавезу да активно спрече свако даље насиље и евентуалну освету. Косовски Срби, међутим, врло добро знају да скрнављења гробаља нису ништа ново јер је и у периоду албанске аутономије на Косову забележено доста сличних случајева широм Покрајине.

Каква порука стиже Србима повратницима са њихових опустошених огњишта, оскрнављених цркава и гробаља? - Да данас на Косову и Метохији нема више места ни за мртве Србе, а камо ли за живе. Док представници УН и КФОР-а у Приштини са хвалисаво говоре о напретку "младе" косовске демократије и толеранције, албански екстремисти некажњено настављају са уништавањем последњих преосталих трагова српског постојања и културе на овим просторима, претварајући ово подручје са његовом богатом хришћанском традицијом у исламизирану албанску територију.

Многа гробља су такође претворена у депоније смећа, што је још један пример неизрециве мржње и варварства. Камиони натоварени смећем редовно засипају тонама одпадака и прљавштине порушена српска села и гробља загађујући земљу и чинећи је непогодном за икакав живот. Ово се дешава уз пуно знање локалних албанских општинских власти који не само што не спречавају ова дела већ чак и охрабрују локално становништво да се на сваки могући начин супротстави повратку српских прогнаника. Нажалост, ни УНМИК ни КФОР ништа до сада конкретније нису учинили да би се спречило даље уништавање напуштених српских села и гробаља.

Последњи изум у суровом репертоару албанских екстремиста јесте постављање експлозивних средстава и мина изненађења у оскрнављеним српским гробљима. Знајући колико Срби поштују своје покојнике и плашећи се да би они уз помоћ КФОР-а могли да затраже да се гробља очисте и ограде, албански екстремисти настоје да и то спрече постављањем експлозива између гробова. Зато данас КФОР врло нерадо даје дозволу Србима да посете своја гробља, и поред редовне оружане пратње коју им дају. Ово је посебно случај у западним деловима Покрајине, у Метохији. Посете гробљима зато је све теже организовати због потенцијалне опасности од експлозивних средстава.

И док тако српски гробови полако нестају под хрпама смећа, прљавштине и корова и даље се на Косову наставља рат против мртвих. Ова сурова кампања даје још јаснију слику ко данас влада и управља Косовом и недвосмислено указује у ком правцу Косово иде. Са највишом стопом насиља у Европи, трговином белим робљем, кријумчарењем дроге и оружја Косово постаје све озлоглашеније као регион у коме чак ни мртви не могу мирно да почивају.

Ове фотографије и речи које су изговорене у најдубљем болу и горчини само су један скромни напор да се покрену срца светских моћника који се хвале успесима своје мировне мисије на Косову. У ствари, уместо оазе мира за своје напаћено становништво, Косово постаје синоним за неред, несигурност и варварство.

Нека би Господ упокојио душе оних који мученички пострадаше
од стране савремених европских Талибана. Амин!

 Desecrated graves of monks in Zociste monastery

 Desecrated Serb graves, near Urosevac

 Desecrated Orthodox Graves, Mitrovica cemetery 

Српска православна гробља оскрнављена након доласка КФОР-а на Косово и Метохију. С лева на десно: ман. Зочиште, Урошевац, Митровица.

 

СКРНАВЉЕЊА СРПСКИХ ГРОБАЉА У ПРОШЛОСТИ

На дан Воздвижења Часног Крста, 27. септембра 1988 год. у селу Граце код Вучитрна, 5 албанских младића ископало је из свежих хумки на оближњем српском гробљу посмртне остатке два српска новорођенчета: Радојка и Драгице Петровић, близанаца који су умрли одмах након порођаја. Насилници су разбацали њихове остатке и плелене око хумки. Када је деда преминуле дечице видео шта се догодило одмах је обавестио полицију да би након опсежне истраге албански младићи били ухапшени. Они су покушали да се оправдају говорећи да су тражили новац. Један албански новинар из Приштине, коментарисао је овај догађај речима: Сви смо ми Албанци погођени овим злочином који ће оставити неизбрисив траг на свима нама.

 


Граце, баба умрле деце Ана Петровић нариче над оскрнављеним гробовима својих унука, сеп. 1988.


Призор за оскрнављеног српског гробља из осамдесетих година на Косову и Метохији

Слике са оскрнављених српских гробаља из 1980тих
ФОТО ГАЛЕРИЈА

Чак ни свеце не остављају на миру!

Познати манастир Девич из 15. века. опљачкан је од стране албанских екстремиста ОВК у јуну 1999. год. Албанци су пијуцима разбијали мермерну гробницу Св. Јоаникија Девичког, светитеља из 15. века

 St. Joanikije's Tomb Desecrated

 The Traces of Albanian Vandalism in Devic