Set your Encoding on Cyrillic (Windows) 1251

English

МАНАСТИР ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ

Манастир Ђурђеви ступови задужбина је Великог Жупана Стефана Немање и налази се на шумовитом брежуљку изнад Новог Пазара. Комплекс чине црква Св. Георгија, трпезарија, манастирски конаци, цистерне са улазном кулом. Манастир је саграђен 80тих година 12. века. По спољашњем изгледу храм је једнобродна црква са троделним олтарским простором. У предњем делу цркве налазила су се две високе куле - стлпа (ступа) што је целој грађевини давало романички изглед.


игуман манастира Ђурђеви Ступови - протосинђел Петар


Фреске које су већим делом оштећене, а делом пренешене у Народни музеј у Београду припадају традицији Комнена и врло су спретно биле уклопљене у архитектуру храма која је посебно била упечатљива по куполи насађеној на елиптичној осноови. Након што је на улазну кулу додата апсида са источне стране 1282-83 улазна кула је претворена у капелу са гробницом Св. Краља Драгутина. Након тога капела је осликана сликама историјске садржине. Манастир је у више наврата обнављан, а у 18. веку дограђена је и нова трпезарија, конаци док је нартекс католикаона осликан новим фрескама. Пропадање овог манастира почело је у турским временима и доживело је врхунац између два рата у 20 веку. Археолошка истраживања и рестаураторски радови су предузети између 1960 и 1982. године у склопу радова на комплексу Старог Раса и манастира Сопоћани. Заједно са њима је и овај манастир проглашен делом Светске културне баштине 1979. године.

Систематска обнова целог манастира почела је у пролеће 2001 године. Владика Артемије је већ послао тројицу монаха у Ђурђеве Ступове да надгледају обнову и изградњу нових конака. У првој фази биће изграђен конак за монахе са капелом. Касније се очекује да ће почети обнова саме цркве према постојећим пројектима.

ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ СВАКОДНЕВНОГ ЖИВОТА
МАНАСТИРА ЂУРЂЕВИ СТУПОВИ У РАСУ

Djurdjevi Stupovi Monastery
Ђурђеви ступови, 12. век - фото Стругар

Djurdjevi Stupovi church
јужна страна цркве

Djurdjevi Stupovi on a hill
на прилазу манастиру Ђурђеви Ступови

The surviving chapel of St. George
Капела Св. Ђорђа и некадашња улазна капија

Frescoes in the chapel of st. George
Фреске из 13. века у капели Св. Ђорђа


Web презентација манастра Ђурђеви Ступови

***

МАНАСТИРИ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

/ Дечани / Грачаница / Сопоћани / Пећка Патријаршија /
/Црна Река/ Девич / Св. Врачи / Св. Архангели / Св. Тројица
/ Соколица / Гориоч / Бинач / Драганац / Ђурђеви Ступови


ГЛАВНА СТРАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ