SRPSKO NACIONALNO VECE KOSOVA I METOHIJE
 
 
 
4.10.2003. god.
G r a c a n i c a
 
 Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije na svojoj cetrnaestoj sednici odrzanoj 4. oktobra 2003. godine u konaku manastira Gracanica, raspravljalo je o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, kao i o njihovom polozaju u ovom trenutku, perspektivama njihovog daljeg ostanka (opstanka) na ovim prostorima i o mogucem povratku onih koji su proterani sa ovih prostora. Vece je takodje raspravljalo i o trenutnoj politickoj situaciji sa osvrtom na predstojece razgovore o Kosovu i Metohiji, kao i o koegzistenciji, decentralizaciji, implementaciji Deklaracije o Kosovu i Metohiji Republike Srbije i Memorandumu Srpske pravoslavne crkve.
 Sednicom je predsedavao predsednik SNV Kosova i Metohije episkop Rasko-prizrenski dr Artemije (Radosavljevic).
 Posle svestrane rasprave Vece je usvojilo sledece

Z A K LJ U C K E

 1. SNV KiM, nakon sveobuhvatne rasprave, konstatuje da se bezbednosno stanje na Kosovu i Metohiji u zadnjih nekoliko meseci drasticno pogorsalo, i da su napadi na Srbe sve cesci. Zlocini i teroristicki napadi se iz dana u dan intenziviraju i sve su brutalniji. Najcesca meta terorista su nemocni starci i deca, ali i uticajni ljudi iz redova srpske zajednice. Sve ovo cini se kako bi se srpsko stanovnistvo zastrasilo i proteralo sa prostora Kosova i Metohije. Primeri monstruoznih napada, poput onog u kojem je ubijena citava porodica Stolic, mucki masakar dece iz Gorazdevca, ubistvo prosvetnog radnika iz Cernice kod Gnjilana, kao i gotovo redovna kamenovanja neduznih putnika, na zalost ne prestaju da budu deo nase svakodnevice. Zbog svega predhodno navedenog, Vece zahteva od Vlade Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Drzavne zajednice Srbija i Crna Gora da u skladu sa Deklaracijom i Memorandumom Srpske pravoslavne crkve, u pojacanoj diplomatskoj aktivnosti izdejstvuje potpunu implementaciju Rezolucije 1244 SB UN kao i Kumanovskog sporazuma, u smislu povratka vojske i policije, a narocito na granicnim prelazima kao i na mestima gde se nalaze kulturno-istorijski spomenici. Povratak oficira za saradnju sa medjunarodnim snagama bezbednosti je neophodan, jer bi zajednicki rad na suzbijanju terorizma i kriminalnih dela u mnogome doprineo stabilizovanju stanja na Kosovu i Metohiji, ali i u citavom regionu. Vece zahteva da organi vlasti Republike Srbije i Drzavne zajednice Srbija i Crna Gora izrade posebnu strategiju i plan zastite srpskog stanovnistva na Kosovu i Metohiji, uz ukljucivanje lokalne zajednice i medjunarodnih snaga bezbednosti, a u cilju zaustavljanja sistematskog etnickog ciscenja i prisilne retorzije stanovnistva.
 
 2. SNV KiM je opredeljeno za resavanje svih problema na Kosovu i Metohiji, putem dijaloga i u vezi s tim Vece se pita gde je u pregovorima mesto kosovsko-metohijskih Srba? to je za nas kljucno pitanje. I pre 5. oktobra, a narocito posle 5. oktobra 2000. godine, Vece je imalo stav, javno je govorilo i svedocilo: Mi Srbi sa Kosova i Metohije ne mozemo i ne zelimo da sami resavamo svoje probleme, bez nase Drzave Srbije, bez nase Vlade, bez naseg Beograda. Ali isto tako smo govorili: Ne mozemo dopustiti ni Beogradu da nase probleme na Kosovu i Metohiji resava bez nas (kao sto bese u Rambujeu). Sada se sprema dijalog, i postavlja se pitanje na kojoj strani stola ce sediti predstavnici kosovskih Srba? U kojoj Delegaciji? (Nije bitno ni ko ni koliko, nego. GDE?).
 Mi, Srbi sa Kosova i Metohije imamo svoju Drzavu, to je Srbija, imamo svoju Prestonicu - to je Beograd, imamo svoju vladu koju smo stvarali i koju smo birali, to je Vlada Republike Srbije. Mi ne zelimo, mi ne mozemo, mi necemo da sedimo sa druge strane stola u pregovorima sa prestavnicima nase Drzave. Mi nismo sa Vama u konfrontaciji, mi svoje problemo mozemo i hocemo da resavamo samo u zajednici sa Vama. Mi ne mozemo biti ukljuceni u Delegaciju Pristine iz prostog razloga, sto tu delegaciju predstavljaju nezadovoljni gradjani ove Drzave - kosovski Albanci. NJihovi ciljevi nisu i nasi ciljevi. NJihovi i nasi interesi se dijametralno razilaze. U toj delegaciji bili bi smo tretirani kao prestavnici nacionalne manjine, a  mi to nismo i ne mozemo biti u sopstvenoj Drzavi.
 
 3. Vece trazi da u buducem dijalogu polazna osnova za razgovore bude status i stanje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji pre sukoba a ne prihvatanje sadasnjeg stanja kako se namece, a koje je rezultat etnickog proterivanja Srba sa Kosova i Metohije. Sve odluke koje bi se donele tokom dijaloga a koje su u suprotnosti sa drzavnim suverenitetom Srbije nad Kosovom i Metohijom i intersima Srba nece biti obavezujuce za srpski narod. Od prestojecih razgovora Vece ocekuje sprovodjenje dugo obecavane decentralizacije, kao i pokretanje postupka federalizacije Kosova i Metohije kao jedinog nacina opstanka Srba na ovim prostorima, jer i posle pet godina medjunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji, dostupnost institucijama nije obezbedjena svim zajednicama.
 
 4. Vece jos jednom apeluje na predstavnike medjunarodne zajednice i predstavnike vlasti Republike Srbije, da se hitno otpocne sprovodjenje civilne registracije raseljenih lica sa teritorije Kosova i Metohije, jer je to jedini nacin da se dokaze da su to gradjani Srbije iz ove Pokrajine i da im pripadaju sva prava koja proisticu iz same registracije. Takodje Vece zahteva od predstavnika vlasti Republike Srbije da se hitno ponisti zakon kojim je doneta odluka o premestanju maticnih sluzbi sa teritorija opstina Pokrajine u opstine u Srbiji. Trazimo da se zaustavi prenosenje nadleznosti sa kosovsko-metohijskih opstina na opstine u Republici, jer se tim aktom ukida mogucnost rada drzavno poverenih poslova opstinama na Kosovu i Metohiji.
 
 5. Vece trazi da se hitno, izradi strategija povratka Srba i drzavnih institucija na Kosovo i Metohiju, cime bi se potvrdio drzavni suverenitet i teritorijalni integritet, koji garantuje Rezolucija 1244 SB UN, na sta obavezuje Deklaracija Republike Srbije i memorandum SPC, a odnosi se pre svega na: obrazovanje, zdravstvo, socijalno-penziono osiguranje, kulturu, veru i dr. Takodje Vece trazi da se u skladu sa pomenutim dokumentima izradi strategija i program ocuvanja drzavne, crkvene, drustvene i privatne imovine koja se intenzivno uzurpira i stvara nelegitimno i lazno stanje novog vlasnistva, sto moze biti visestruko stetno za ostvarivanje prava pojedinaca kao i ostvarivanje nacionalnih i drzavnih interesa. Zato, Vece trazi da se pokrene revizija i ponistenje svih kupoprodajnih ugovora izmedju Srba i Albanaca posle donosenja Rezolucije 1244 SB UN.  Ova strategija pored ostalog morala bi da obuhvati zastitu prava radnika srpske zajednice, kao i prava drzave Srbije na preduzeca sa Kosova i Metohije, jer se poslednjih meseci od strane medjunarodne zajednice i Albanaca preduzeca privatizuju mimo svih medjunarodnih zakona iz ove oblasti, cime se krse grubo prava Drzave Srbije i osnovna ljudska prava radnika na ovim prostorima.
Takodje zahteva se ponistenje svih pravnih akata donetih od strane UNMIK-a koji su u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN. 
 
6. Vece jos jednom zahteva od Skupstine i Vlade Republike Srbije kao i od Skupstine Drzavne zajednice SCG da se ispostuje dogovor postignut izmedju SNV i drugih politickih partija sa najvisim rukovodstvom pomenutih institucija o formiranju Drzavnog saveta koji bo donosio i pratio realizaciju Drzavne strategije o Kosovu i Metohiji, koja je zasnovana na Deklaraciji o Kosovu i Metohiji Republike Srbije i Memorandumu SPC.
 
7. Polazeci od zajednickog opredeljenja da je SPC osnovna i koheziona snaga srpskog naroda, SNV KiM je jednodusno prihvatilo predlog da Episkop rasko prizrenski i kosovsko metohijski Artemije, bude clan delegacije Republike Srbije na predstojecim razgovorima. Zakljuceno je da predstavnici Srba sa KiM budu ukljuceni u rad radnih grupa na buducim razgovorima, tako da ce SNV KiM u tom pogledu dostaviti predlozenu listu kandidata za rad po radnim grupama.
 
8. Pitanje KiM je pitanje o kome se mora postici svesrpski  konsenzus, stoga je jednoglasno prihvaceno da SNV KiM ostvari blisku saradnju sa srpskom dijasporom, i sto pre organizuje sastanak sa njenim predstavnicima na prostoru KiM, gde bi se objedinili svesrpski stavovi.
 
9. SNV KiM je usvojilo predlog da svoju narednu sednicu odrzi van KiM sa svim raseljenim licima koji su zbog zuluma siptarskih separatista i neaktivnosti medjunarodne zajednice napustili svoja vekovna ognjista. 
 

Predsednik SNV Kosova i Metohije
Episkop Rasko-prizrenski