kosovo.net: The focal point for Kosovo and Metohia issues kosovo.net: The focal point for Kosovo and Metohia issues
kosovo.net : News : Kosovo Flash News

INCIDENTS IN MONTENEGRO

 • Albanian terrorists attack Serb lumberjacks in Montenegro border
 • Two bodies found in Montenegro near border with Kosovo
 • Three houses burnt in Montenegro
 • Article from Montenegrin daily "DAN" about attacks in Montenegro [Serbian language]
 • ALBANIAN TERRORISTS ATTACK SERB LUMBERJACKS IN MONTENEGRO BORDER

  (INET, 25. 8. 2001.)

  Montenegro, 24 August 2001 - One person was killed and another wounded during an attack by "masked men" on a group of men who were working on cutting down timber in the village of Jelenak, Plav municipality, the Montenegrin Interior Ministry (MUP) has advised.

  MUP stated that yesterday at 11 a.m. in the village of Jelenak "three unknown masked men, probably from Kosovo" killed Nenad Markovic, born in 1970 in Kotor Varos, Bosnia-Herzegovina, wounded Damjan Bozic (born 1976) and robbed Milorad Tubic, also of Kotor Varos, who were working on cutting down timber in the forest. Emphasizing that the attackers fled, MUP added that the Yugoslav Army was also involved in investigating the case. The UNMIK office in Pec was also informed of the incident.

  According to a statement last night by the Montenegrin Interior Ministry, "while Markovic, Bozic, Tubic, Ranko Krdzic and a man with the last name of Pelengic nicknamed "Gypsy" were working on cutting down spruce timber, they observed three unknown men who were masked and armed."

  According to the statement these men approached the workers and, while pointing a gun, ordered them in the Albanian language to take the chain saw and head in the direction of the tractor. Pelengic fled and one of the masked men opened fire from a submachine gun, hitting Markovic in the chest and Bozic in the back. One of the men threatened Tubic with a gun, removing his gold chain and wristwatch. Bozic is presently in the Berane General Hospital where he will receive further treatment.

  TWO BODIES FOUND IN MONTENEGRO NEAR BORDER WITH KOSOVO

  (Glas Crnogoraca, 25. 8. 2001.)

  Montenegro - Bodies of father and son Ujkic from Montenegrin village Donja Rzanica who were probably kidnapped last year by gangs from Kosovo were wound near the Montenegro-Kosovo border few days ago.

  THREE HOUSES BURNT IN MONTENEGRO

  (Dan, 25. 8. 2001.)

  Montenegro - Three shepherd houses were burnt yesterday on the Montenegrin mountain of Smiljevica near Kosovo border. It is believed that this crime is committed by gang which came from Rugova, Kosovo.

  (Dan, 25. 8. 2001.)

  JUČE PRIJEPODNE NA ČAKORU, U OKOLINI PLAVA

  Ubijen šumski radnik Nenad Marković

  Lakše ranjen Damjan Božić radnik Šumske uprave iz Plava, a njegov kolega Milorad Tubić pretučen. MUP, Vojska Jugoslavije i kancelarija Umnika tragaju za do sada trojicom nepoznatih lica počinilaca ovog zločina

  Tri maskirana neidentifikovana lica, najvjerovatnije sa područja Kosova, juče su oko 11 časova u mjestu Jelenak, u pograničnom dijelu teritorije plavske opštine sa Kosmetom, na licu mjesta iz automatksog oružja ubila dvadesetogodišnjeg Nenada Markovića iz Kotor varoši (Bosna i Hercegovina), radnika Šumske uprave Plav. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, ista lica pucala su i na Damjana Božića (25) rođenog u Kotor varoši, takođe, šumskog radnika, koji je nakon ovog događaja hospitalizovan u Opštu bolnicu Berane i nalazi se van životne opasnosti. Krivično djelo razbojništvo učinjeno je i nad Miloradom Tubićem iz Kotor varoši. Za do sada nepoznatim počiniocima ovog zločina traga MUP, Vojska Jugoslavije i kancelarija Umnika u Peći.

  U saopštenju MUP kaže se da su u plavskom mjestu Jelenak, dok su vršili eksploataciju smrčeve građe, pet radnika Šumske uprave Plav, Nenad Marković, Damjan Božić, Milorad Tubić, Ranko Krdzić i osoba sa prezimenom Pelengić i nadimkom Cigo, primijetili tri maskirana nepoznata lica koja su nosila ženske čarape na glavama . Jedno lice bilo je u maskirnoj uniformi, a druga dva u civilnim odijelima, njih trojica bila su naoružana sa dvije automatske puške i pištoljem.

  - Ta lica prišla su radnicima i jedno od njih obratilo se na albanskom jeziku. Vidjevši da ne govore albanski, napadači su uperili oružje prema šumarima, zatim naredili da uzmu motorne testere i pođu u pravcu traktora koji je pripadao radnicima, inače privremeno uposlenim pri Šumskoj upravi Plav, a angažovanim kod privatnog preduzimača Gojka Tubića iz Kotor varoši. Dolaskom do traktora, Pelengić zvani Cigo daje se u bjekstvo, nakon čega jedan od napadača iz pištolja u Pelengićevom pravcu puca iz više hitaca, međutim, ne uspijeva da ga pogodi. U istom trenutku Nenad Marković pokušava da oduzme pištolj od napadača, ne uspijeva i maskirano lice udaljava se nekoliko koraka i sa razdaljine od dva-tri metra sa više hitaca iz automatske puške Markovića pogađa u predjelu grudi, koji nakon toga pada na zemlju i ostaje u nepomičnom stanju - kažu u MUP.

  Isto uniformisano lice, nastavlja se u saopštenju, ispaljuje hitac u pravcu Damjana Božića koga pogađa u predjelu grudi, s desne strane slabine, nanoseći mu pri tom prostrjelnu ranu. Maskirani napadači od Milorada Tubića, sina preduzimača Gojka Tubića, uz prijetnju oružjem oduzimaju zlatni lanac i ručni sat, poslije toga naređuju mu da se udalji, kao i Ranku Krdziću. Nakon toga maskirana lica se udaljavaju u pravcu gdje je prethodno pobjegao Pelengić, a 15 minuta kasnije Krdzić i Tubić vraćaju se na mjesto događaja i pružaju pomoć ranjenom Damjanu Božiću. Odvode ga do teretnog motornog vozila, tri kilometra udaljenog od lica mjesta. Zatim Božića transportuju do Plava, odakle je prevezen do Opšte bolnice u Beranama, gdje je zadržan na dalje liječenje.

  U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova ističe se da je u rasvetljavanju ovog krivičnog djela sa pripadnicima Vojske Jugoslavije ostvarena odgovarajuća saradnja.

  Inače, u vrijeme ovoga događaja na ograncima Čakora mnogi Plavljani, uglavnom iz mjesta Murino, kako saznajemo, brali su pečurke. Vidjevši brojne pripadnike Vojske Jugoslavije kako se upućuju prema Jeleniku, a kasnije i policije i hitne pomoći, među beračima pečurki unesen je nemir, kao i zbog helikoptera koji su kružili izviše njih. Strah za svoje najbliže, poznanike, kao i uopšte bezbjedonosnu situaciju tokom jučerašnjeg dana obuzeo je mnoge stanovnike plavske Opštine, kao i građane Andijevice i Berana.

  R.RAIČEVIĆ

  Čuo sam Nenadov samrtni ropac

  -Došli smo prije sedam dana kao sezonski radnici na sječi šume. Juče oko podneva, dok smo radili prišla su nam tri nepoznata lica od kojih su dva bili u civilu dok je jedan bio u maskirnom kombinezonu, svi su imali čarape na glavi prvo su uperili oružje u nas. Sa mnom su bili moji zemljaci iz Kotor varoši Nenad Marković i Ranko Krčić. Poveli su nas u jednu udolinu kod lagera gdje smo zatekli svoje kolege MilanaTubića i Ciga Pelengića. U jednom trenutku Milan Tubić je počeo da bježi ka šumi. Jedan od trojice maskiranih počeo je da trči za njim i da puca na njega iz pištolja. Ja i Marković to smo iskoristili i skočili na preostala dva maskirana razbojnika da im otmemo oružje. U tom rvanju Nenad Marković je iz automatske puške ubijen u grudi dok su mene ranili u predjelu slabine. Nijesam smio da se pomjeram iako sam čuo Nenadov samrtni ropac. Nakon toga maskirani teroristi su pobjegli, misleći da smo obojica mrtvi, kaže Damjan Božić, koji je ranjen na Čakoru.

  Božić van životne opasnosti

  U Opštu bolnicu Berane ranjeni Damjan Božić, prema riječima dežurnog ljekara beranske bolnice Milorada Bakića, primljen je oko 15 časova i nalazi se van životne opasnosti.

  - U predjelu desne vitalne bubrežne lože Božić je zadobio ranu od jednog hica. Nema povreda ni jednog vitalnog organa i zadržan je na liječenju, kazao nam je Bakić.

  Vojnici i policajci izvukli Markovićevo beživotno tijelo

  Podgorički korpus Druge armije Vojske Jugoslavije sinoć nam je potvrdio informaciju MUP-a o ubistvu Nenada Markovića na području plavske opštine i zločina koji su počinila tri nepoznata lica sa kosovske strane pograničnog dijela.

  Kako su kazali pripadnici Vojske i Ministarstva unustrašnjih poslova oko 17 časova su izvukli Markovićevo beživotno tijelo.

  Iz Podgoričkog korpusa su naglasili da su sa crnogorskim MUP-om imali krajnje korektnu saradnju.

  DRAGAN MILOVIĆ, UČESNIK JUČERAŠNJIH DOGAĐAJA

  “Ubili su mi druga”

  Povodom događaja na Čakoru, za “Dan”, govori Dragan Milović, kranista AD “Bor” iz Plava:

  - Otišli smo juče ujutro na gradilište Bjelouha, tačnije u šumski revir Šumskog gazdinstva “Plav Jelenak” sa dva krana, četiri kamiona i deset radnika radi utovara trupaca. Grupa radnika privatnog saugovarača Šumskog gazdinstva Plav iz Banjaluke radila je na oko dva kilometra dalje od nas. Motorne testere su brujale, nijesmo čuli pucnjavu niti bilo šta što donosi opasnost, dok oko podneva nije do nas dotrčao pretučeni radnik Milorad Tubić i uzbuđen vikaoČ “Ostavljajte sve i bježite, pucaju na nas i ubili su mi druga”. Okrenuli smo kamione, povukli se sa radilišta, a ja sam sam preuzeo da prevezem pretučenog Tubića, kaže Milović, dodajući da mu je on ispričao da je sa kolegama radio na sječi šume. Odjednom su do njih došla tri naoružana čovjeka. Dvojica su nosili automate a jedan pištolje. Jedan od njih je pokazao, pričao mi je dalje Tubić, govoreći na lošem srpskom jeziku da skine sat sa ruke i minđušu sa uha. Kad je to uzeo udarao ga je nogom u stomak i u glavu.

  Milović dalje priča kako mu je povrijeđeni ispričao da je potom Nenad Marković uhvatio jednog od naoružanih za automat, oteo mu ali nije stigao da ga upotrebi, jer ga je jedan od napadača ubio pucnjem iz pištolja. U tom trenutku nastaje panika, kaže Tubić.

  M. NOVOVIĆ

  Redzepagić: Meta je bila motorna testera

  Predsjednik Opštine Plav Orhan Redzepagić, kako nam je sinoć rekao, čim je saznao za događaj na Jelenku, odmah se uputio na lice mjesta. On je potvrđujući izjavu radnika koji su bili napadnuti iz saopštenja MUP, naglasio da pretpostavlja da se radi o pljačkašima koji su ovih dana prisutni u pograničnom dijelu plavske opštine.

  - Radi bezbjednosti stanovnika Plava i ukupne sigurnosne situacije od MUP i Vojske Jugoslavije tražićemo da se ispoštuje dogovor koji su sklopili da se potpuno pokrije granica, jer ovo nije prvi pokušaj krađe. Od sjutra naša Vojska treba da uđe u tampon zonu, kazao je Redzepagić.

  Napominjući da se, po informacijama kojima raspolaže, ne radi o većoj osružanoj grupi, već o troje lica - pljačkaša. On pretpostavlja da je meta napadača bila motorna testera.

  Pucnjava iz Rugovske klisure

  Dan prije zločina na Jeleniku, Novica Garčević, iz Murina, ispričao nam je da je njemu i komšiji Mijatu Marseniću krajem juna sa kosovske strane oteta stoka. Krave i junice koje su nestale, ni nakon niza pokušaja i traženja na pijacama u nekoliko crnogorskih opština, nijesu pronađene. Tragove su, naglasio je Garčević, pronašli kod mjesta Bare Dedušnice.

  Međutim, on tvrdi da se od strane Rugovske klisure, dok su tragali za lopovima, na njegovog komšiju pucalo iz automatskog oružja.

  Kalajčić: Organizovana kosovska banda otima goveda

  Načelnik centra bezbjednosti u Plavu Nersad Kalajčić potvrdio nam je sinoć informaciju da je sa pograničnog područja plavske opštine sa Kosmetom zabilježeno nekoliko slučajeva otimanja stoke.

  - Imamo saznanje da sa kosmetske strane organizovana banda otima stoku seljacima koji izvode goveda u planinske predjele. Prema našim izvorima, nakon otmice stoka se preko Kosova transportuje za Albaniju, istakao je Kalajčić.

  U BLIZINI ROZAJA NA GRANICI PREMA KOSOVU

  Zapaljen katun Kljajića

  Prije dvije noći, kako smo saznali, na planinu Cmiljevicu zapaljene su tri kolibe, koje su vlasništvo Veljka i Stanka Kljajića. Po riječima jedne planinke koja je iz straha da joj se nešto slično ne dogodi već vratila svoje stado u Dapsićki kraj, kolibe, odnosno stanovi, kako ih oni zovu, izgoreli su do temelja.

  Pored zgarišta, što sam svojim očima vidjela, izgorela je građa i poneki bronzin, gdje se ostavlja mlijeko. Riječ je o dva spojena stana i jednom koji se nalazio desetak metara dalje. Srećom, kaže planinka, Kljajići su se nedjelju vratili na ržaničke livade, a njihovi stanovi koji se nalaze na kraju sela najbliži su Krstacu odakle se ide dalje prema Rugovi. Dolazila je i policija, sve snimala i pregledala a mi katunjani pitali smijemo li i dalje ostati na Cmiljevici, priča planinka, koja ne želi da joj objavimo ime, sa vidnom dozom straha.

  Posjetili smo i motel “Lokve” koji se nalazi ispod Cmiljevice ali nikog spremnog za razgovor na ovu temu nijesmo uspjeli pronaći.

  Jedino su nam izbjeglice sa Kosova koje žive ovdje rekli da se to desilo visoko gore na planini i da su preplašeni ovim događajem, jer znaju kako izgleda kad se pale i uništavaju kuće.

  Vjerovatno će se, s obzirom da je policija dolazila na mjesto događaja, oglasiti zvanično i organi MUP-a Crne Gore.

  M.N

  Copyright ©2001 kosovo.net. All rights reserved.
  This archive, intended as a research resource, may contain copyrighted material, included herein for "fair use only."