Daci: Nece biti etnicke decentralizacije niti "enklavizacije"
TANJUG
19. 01. 2005.

PRISTINA, 19. januara (Tanjug) - Predsednik skupstine Kosova Nedzad Daci danas je ponovio stav kosovskih institucija da je proces decentralizacije pokrajinskih vlasti veoma vazan, ali da nece biti decentralizacije na etnickoj osnovi, da nece biti "enklavizacije" i da nece biti podele Kosova.

Daci je nakon susreta sa kosovskim ministrom za lokalnu samoupravu Ljutijem Hazirijem, izjavio da ce se proces reformi adminsitracije razvijati na osnovu potreba gradjana Kosova.

"Nema etnicke decentralizacije, nema enklavizacije, nema regionalizacije i nema podele", rekao je predsednik kosovske skupstine.

Radio Dojce vele je nezvanicno saznao da je na sastanku radne grupe za decentralizaciju doneta odluka da u projekte decentralizacije budu ukljucena sledeca mesta: Gracanica - opstina Pristina, Partes i Zegra - opstina Gnjilane, i Junik - opstina Djakovica, Mamusa - opstina Prizren i Djeneral Jankovic - opstina Kacanik.

Pilot-projekti ce na pocetku imati iste nadleznosti, kao i vec postojece opstine, sa dodatnom kompetencijom menadzmenta nad imovinom i javnom sluzbom opstine.

Pilot-projektom ce rukovoditi politicko telo koje ce biti formirano u tu svrhu, u saradnji sa civilnim administrativnim strukturama.

Najavljeno je da ce vlada Kosova 26. januara doneti konacnu odluku o mestima koja ce biti obuhvacena pilot-projektom.