21. mart  2007. god.

KIM Info-bilten 21-03-07

TEMA DANA: VEHABIJSKI POKRET - PRETNJA MIRU U REGIONU

(Izbor iz beogradske dnevne stampe povodom otkrivanja teroristicke baze vehabija, nedaleko od Novog Pazara, na teritoriji Eparhije Rasko-prizrenske i Kosovsko-metohijske)

Tema dana: Sledbenici Muhameda Abdula Vehaba na Balkanu

Prodor radikalnog islama

Vehabitski pokret u Novom Pazaru se prema tvrdnjama stranih izvora prvi put pojavio 1997.

Uhvacenima Fuadu Hadzicu, Mirsadu Prenticu, Fadihu Vejselovicu i  Senadu Vejselovicu
odredjen je pritvor od 30 dana


„U narednom periodu moze se ocekivati znacajniji prodor radikalnog islama i terorizma na teritoriji Srbije i Crne Gore i operativna saznanja VBA pokazuju da na podrucju Rasko-polimske oblasti i na severu Crne Gore deluju islamske ekstremisticke organizacije, odnosno vehabije. Tarikat deluje u Makedoniji, a na Kosmetu i severu Albanije celije Al Kaide”. Zbog ove smele izjave date pocetkom 2004. tadasnji direktor Vojne-bezbednosne agencije pukovnik Momir Stojanovica smenjen je tri meseca kasnije u Vrhovnom savetu odbrane SCG. Trebalo je da prodje tri godine da sira javnost uvidi kako mladici koji imaju duge brade bez brkova i nose tri-cetvrt pantalone i papuce nisu samo sledbenici izvornog islama koji zele da silom nametnu svoje ucenje ovdasnjim muslimanima. Otkrivanje kampa punog oruzja na planini Ninaji i hapsenje cetvorice vehabita pokazuje prave namere ovog pokreta koji poslednjih godina sve vise ugrozava tradicionalne muslimane u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

I Medjunarodna krizna grupa je u svom izvestaju od pre dve godine naglasila da u Sandzaku postoje vehabije i da se taj ekstremni islamski pokret sve vise siri. Vehabija je u to vreme, prema njihovom misljenju, bilo oko 300, nisu cvrsto organizovane, samo ih je 50 aktivno, ali da se njihov uticaj jasno oseca.

„Vehabizam se u Novom Pazaru pojavio 1997. godine kada je novi imam u jednoj lokalnoj dzamiji trazio od svojih vernika da se mole na vehabisticki nacin, cemu su se oni usprotivili i posle samo pet dana proterali imama. Vehabizam je, i pored nevoljnog prijema i uznemirenosti medju Bosnjacima, otad postajao sve ocigledniji. Verovatno je najznacajnije to sto je sandzacki muftija Muamer Zukorlic pokazao tolerantnost prema radikalnijim oblicima islama koji ne poticu sa Balkana, a narocito prema vehabistickom pokretu”, navodi se u izvestaju Krizne grupe.

Vehabizam je ultraortodoksni politicko-religiozni pokret koji potice iz Saudijske Arabije, gde je nastao u 18. veku pod vodjstvom Muhamed Abdula-Vehaba, a njegovi sledbenici su najekstremniji islamski puritanci. Muslimani na Balkanu uglavnom su suniti, i vehabizam je na nove prostore dosao za vreme rata u Bosni.

Vehabiti, kojih sada prema nekim procenama, u regionu ima izmedju 500 i 1000 izazvali su vise incidenata prethodnih godina. U Novom Pazaru u junu 2006. godine sprecili su koncert grupe „Balkanika” bacajuci instrumente uz povike: „ Braco, idite kuci, ovi ovde rade protiv islama. Ovo su sejtanska posla”. Nekoliko meseci kasnije Islamska zajednica Sandzaka morala je da zatrazi policijsku zastitu posle napada vehabija na vernike u Arap-dzamiji.

Na Kosovu i Metohiji imaju oko 30 kuranskih skola. One namecu svoje ucenje na sahranama, obredima sunicenja i drugim verskim okupljanjima i namecu svoja tumacenja Kurana.

Kako javlja Tanjug pozivajuci se na medije iz Pristine, ekspanziji vehabizma na Kosmetu doprinele su nevladine organizacije koje jos uvek deluju pod okriljem zajednickog Saudijskog komiteta za pomoc Kosovu i Ceceniji.

Dobrotvorna islamska fondacija na svojoj Internet stranici nudi kosovskoj deci obrazovanje u vise od 30 skola sirom juzne srpske pokrajine. Deci se nudi 50 evra da bi naucili napamet pojedine ajete i sure iz Kurana. Udovicama, otpustenima s posla, seljacima vehabisti na Kosovu daruju po 150 evra kako bi vodili islamski zivot u najradikalnijoj formi. Na taj nacin se stvaraju generacije lojalnih muslimana – ne prema Kosovu, vec prema islamskoj internacionali.

-----------------------------------------------------------

Kuran i Hadit

Vehabije priznaju Kuran i Hadit kao svoje osnovne tekstove, koji se tumace onako kako su ih shvatale prve tri generacije sledbenika islama. Vehabije ne postuju bilo kakve specificne ili konkretne „madhabe” (teoriju ili skolu prava), ali tvrde da direktno tumace reci proroka Muhameda, koristeci cetiri madhaba kao osnovu. Teologija vehabizma zalaze se za puritanski i legalisticki stav u pitanjima vere i verske prakse.

Sledbenici ovog pokreta zalazu se za vracanje pravog islama i njegovo oslobadjanje od novina, sujeverja, odstupanja, jeresi i idolopoklonstva. Zato vehabiti isticu da muslimani  izmedju ostalog ne treba da slusaju muziku i gledaju televiziju, prizivaju bilo kog proroka ili andjela u molitvi. Vehabiti molitve na Muhamedovom grobu smatraju skrivenim politeizmom.

M. Pesic


Deo pronadjenog materijala u kampu Vehabija kod Novog Pazara

Zlocinacka grupa

Profesor Fakulteta za bezbednost Darko Trifunovic izjavio je juce da su kampovi za obuku vehabija posledica dugogodisnje politike koju su na Balkanu vodili neki verski, vojni i politicki lideri bosanskih muslimana.

Takva politika je dozvolila da se na ovim prostorima razvije ekstremna forma islama, poznata kao vahabizam, rekao je Trifunovic Tanjugu, povodom otkrica kampa za obucavanje pripadnika teroristicke grupe vehabija u selu Zabren u okolini Sjenice. „Mi danas samo placamo cenu toga i ocigledno da ce najvece zrtve podela u muslimanskoj zajednici biti sami muslimani”, ocenio je Trifunovic.

Trifunovic je naglasio da vehabije ne treba tretirati kao pripadnike religijske grupe, vec kao zlocinacko udruzenje, jer oni iza sebe imaju istoriju cinjenja krivicnih dela.

Prema njegovim recima, zakon svaku takvu grupu mora da tretira kao zlocinacko-kriminalno udruzenje, da im zabrani rad, a da njihove pomagace i simpatizere, kao i one koji ih finansiraju zakonski goni.

Podsecajuci da vehabije finansiraju humanitarne organizacije koje izvore crpu iz Saudijske Arabije, Irana i drugih zemalja,.Tanjug

Zukorlic: Druga faza pravljenja problema
 
Novi Pazar – Muftija sandzacki Muamer Zukorlic je, povodom hapsenja cetvorice vehabija i zaplene velike kolicine njihovog oruzja, ocenio da je ocito da su vehabije krenule u drugu fazu pravljenja problema.

„Najpre su nama zadavali probleme u Islamskoj zajednici, zeleci da nametnu neke svoje koncepte u obavljanju molitve, a sada zele da destabilizuju ceo ovaj prostor. Mi iz Islamske zajednice Sandzaka smo vise puta ukazivali na mogucnost radikalizacije i ocito je ovo jedan od oblika radikalizacije. Vec nekoliko meseci je bilo ocito da se oni spremaju za radikalizaciju”, rekao je Zukorlic.

On je izjavio da su se bezbednosne strukture proteklih meseci licemerno odnosile prema problemu vehabija.

„Kao da su smatrali da vehabije izazivaju pozar samo u Islamskoj zajednici i da ce to biti ograniceni pozar, ali pozar ne moze da se kontrolise. Resenje ovog pitanja je u teznji da se oformi jedinstvena islamska zajednica u Srbiji, jer svaka polarizacija stvara pukotine, a u pukotinama se stvaraju netradicionalni oblici ispovedanja vere”, rekao je Zukorlic.

Predsednik Okruznog suda u Novom Pazaru Camil Hubic izjavio je novinarima da Opstinsko tuzilastvo priprema nalog za sprovodjenje istrage i da ce uhapsene vehabije biti veceras saslusane. NJima se na teret stavlja izvrsenje radnji za pripremanje teroristickih akcija i nedozvoljeno posedovanje oruzja. FoNet


Ko su vehabije i u sta oni veruju?

WIKIPEDIA

Vahabije je podrugljivi izraz koji se koristi za oznacavanje pokreta u sunitskom Islamu koji je zasnovan na ucenju Muhameda ibn Abd al Vahaba (1703-1792). Termin vahabija (Wahhâbîya) se retko koristi medju pripadnicima ove grupe. Oni sebe obicno nazivaju muvahidun (muwahhidun) sto znaci unitaristi. Drugi termin koji koriste je "Salafi" sto oznacava "sledbenika poboznih predaka", mada se ovaj termin sire koristi od strane mnogih savremenih muslimanskih grupa koje ne sleduju ucenjima Ibn Abd al-VAhaba. Termin Wahhabi (vehabija) se poceo koristiti od strane protivnika ovog pokreta. Vehabije tvrde da se treba drzati puta Salaf as-Salih (poboznih predaka) sto je ranije propovedao Ibn Atjmija i njegov sledbenik Ibn Kajim al Javzija, a potom i sam Muhamed ibn Abdul Vahab i njegovi ucenici.

Vehabije prihvataju Kuran i hadit kao osnovne verske tekstove u interpretaciji "Knjige monoteizma" i radova ranijeg ucitelja Ibn Tajmija (1263-1328). Vehabije vide svoju ulogu u pokusaju da se izvrsi restauracija autenticnog islama u odnosu na ono sto oni smatraju inovacijama, izopacenjima, jeresima i idolatrijom. Oni se posebno protive molitvama na grobovima, prizivanju proroka, sufi-svetitelja ili andjela u molitvama tj. bilo koga osim samog Alaha. Takodje ne prihvataju proslavu godisnjih praznika povoom rodjenja Muhameda ili sufi svetitelja. Ostro su protiv nosenja amajlija i verovanja u njihove isceliteljske moci kao i drugih novijih nacina molitve.

Ostale karakteristike vehabija su sledece: zabrana pusenja, brijanja brade, zabrana psovki, zabrana koriscenja brojanica, dzamije treba da se grade bez minareta i bez bilo kakvih ornamenata. Svi muskarci moraju da pohadjaju javne molitve (salat). Milostinja (zakat) mora da se placa od svih novcanih prihoda. Mesari koji kolju zivotinje moraju to da cine po obicajima halala sa posebnim elementima pozboznosti i odgovarajucim ritualima. Muvahiduni (vehabije) su 1912 godine poceli da formiraju poljoprivredne kolonije slicno jevrejskim kibucima. Ovaj pokret je posebno uhvatio korena u Saudijskoj Arabiji odakle se siri po celom islamskom svetu. Neki analiticari porede vahabizam sa protestantizmom na Zapadu, posebno onim vidovima koji su insistirali na puritanizmu, borbi protiv postovanja Bogorodice, svetitelja, i vracanju na samo slovo Novog Zaveta. Vahabizam se s vremenom pretvorio u klasicni verski fundamentalizam koji postaje sve agresivniji protiv ostalih vidova islamskih verovanja i obicaja, ali i pogodono tlo za razvoj militantnih i teroristickih ideja koje se opravdavaju borbom za cistotu vere protiv bezboznika.


GLAS JAVNOSTI
GLAS JAVNOSTI, 20. MART 2007.

Sandzacke vehabije pripremali teren za otvaranje kampova za obuku "bele Al kaide"

Oruzje stiglo s Kosova

Vehabijske celije u Sandzaku, Bosni i Hercegovini i na Kosovu pod kontrolom su celija Al kaide u Svedskoj i Nemackoj, koje su u direktnom kontaktu sa najblizim okruzenjem Osame bin Ladena
Cetvorici uhapsenih vehabija, Mirsadu Prenticu (30), Fuadu Hodzicu (33), Vahidu Vejselovicu (23) i Senadu Vejselovicu (24), odredjen je cetrdesetpetodnevni pritvor, a oni su na saslusanju kod istraznog sudije negirali krivicno delo za koje su osumnjiceni. Dvojica iz ove cetvorke priznala su da su pistolji nadjeni kod njih prilikom hapsenja njihovi.

Predsednik Okruznog suda u Novom Pazaru Camil Hubic potvrdio je da ce, ukoliko tuzilastvo podnese optuznicu, petorici vehabija biti sudjeno po clanu 320 Krivicnog zakona Srbije, odnosno za pripremanje dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije. Ovaj clan se odnosi na pripremanje krivicnih dela terorizma, sabotaze ili diverzije i predvidja kaznu od jedne do pet godina zatvora.

Specijalne antiteroristicke jedinice MUP-a Srbije i juce su na Pesterskoj visoravni, posebno na podrucju planine Ninaje i sela Zabren, ali i jos nekih okolnih sela, nastavile akciju potrage za vehabijama koji su se razbezali po tom nepristupacnom terenu, posto su snage bezbednosti u prosli petak otkrile baze za obuku vehabija u blizini sela Zabren, i u tim bazama uhapsile cetvoricu vehabija i otkrile vecu kolicinu oruzja, eksplozivnih materijala, opreme i hrane.
Podrucje planine Ninaje i okolnih sela juce je povremeno nadletao i policijski helikopter. Kako nezvanicno saznajemo, samo nekoliko dana pred akciju policije, u kampovima na planini Ninaji bilo je vise od 30 ljudi, pa se pretpostavlja da je akcija policije usredsredjena na hvatanje vehabija koji su tada uspeli da umaknu, i od kojih se neki, moguce je, jos kriju na tom terenu. Osim toga, policija traga i za mogucim bazama u kojima se, kako se pretpostavlja, nalazi i oruzje i hrana
 
Prema nezvanicnim i nepotpunim informacijama, akcija policije usredsredjena je i na nalazenje i hvatanje Nedzada M. (22) iz sela Razgaginja kod Sjenice, koji je u petak kasno po podne, kada su u bazi u planini Ninaji uhvacena cetvorica vehabija, uspeo da pobegne policiji i to - s lisicama na rukama. Vec sledeceg dana priveden je, takodje prema nezvanicnim informacijama, Nedzadov otac koji zivi u selu Razgaginja, a u policijskoj akciji u blizini sela tada je nadjena izvesna kolicina oruzja, ali i hrane.

Inace, po kolicinama hrane koje su pronadjene u dve baze vehabija na planini Ninaji, od kojih je jedna bila u pecini, a druga na otvorenom u borovoj sumi, moze se zakljuciti da su se vehabije koji su se nalazili u bazama pripremali za duzi boravak na tom terenu. Zasada nema pouzdanih informacija odakle je oruzje koje je nadjeno u bazama stiglo na ovo podrucje, jedino je u opticaju pretpostavka da su i oruzje i eksplozivni i vojni materijal stigli - preko Kosova.
Kako Glas saznaje, u bazi vehabija pronadjeno oruzje i oprema uglavnom su kineske proizvodnje. Prema nezvanicnim saznanjima, rec je o oruzju i opremi koji su tokom pobune u Albaniji 1997. godine pokradeni iz tamosnjih kasarni, da bi kasnije bili prosledjeni Oslobodilackoj vojsci Kosova. Pored licnog naoruzanja, policija je u kampu vehabija pronasla i sedam kilograma plasticnog eksploziva, pa se pretpostavlja da su pripremali i teroristicke napade po ugledu na njihovu "islamsku bracu" sirom sveta. Iako se za sada ne moze pouzdano reci sta bi bile mete, odgovor bi se mogao naci u snimku koji se pojavio sredinom januara na Internetu. Na tom snimku se vidi jedan od pripadnika Al kaide koji izgovara "Braca se pripremaju za napade. Oni vam pokazuju sta ce koristiti za napade. Braca ce napasti one koji ubijaju nasu bracu muslimane u Iraku i Avganistanu". Kako Glas saznaje od izvora bliskog istrazi, glavni cilj sandzackih vehabija bila je priprema terena za otvaranje velikog broja kampova namenjenih obuci pripadnika "bele Al kaide". Do tog cilja bi se stiglo u nekoliko koraka, ukljucujuci i izazivanje oruzanih incidenata.

- Prvi korak je bilo "preuzimanje" Sandzaka, odnosno ostvarivanje verske dominacije na ovom podrucju. Plan je bio da vehabizam postane dominantan i da postojeca Islamska zajednica bude marginalizovana. Posle preuzimanja kontrole i utemeljenja medju stanovnistvom, vehabije bi lakse mogle da organizuju kampove za obuku i da regrutuju najcesce mlade ljude sa ovih prostora za pripadnost u Al kaidi. Vehabije iz Raske oblasti planirali su da postanu dominantni izazivanjem straha, ali i poklonima siromasnom stanovnistvu. Blazi oblici incidenata, kao sto je bio prekinut koncert ili sukobi oko dzamija, vec su poceli, a planirano je da se oni zaostre, kako bi se zaplasili protivnici. Pored toga, planirano je i vrbovanje uglavnom mladih muslimana iz Raske oblasti, kojima bi bilo nudjeno skolovanje po vehabijskom ucenju ili pomoc u novcu, ukoliko pristanu da predju na njihov nacin tumacenja islama - kaze izvor Glasa.
Prema saznanjima Glasa, vehabijske celije u Sandzaku, Bosni i Hercegovini i na Kosovu su pod kontrolom celija Al kaide u Svedskoj i Nemackoj. Ove celije su u direktnom kontaktu sa najblizim okruzenjem Osame bin Ladena, a osnovni cilj im je regrutovanje boraca za takozvanu "belu Al kaidu".
 

Geografsko sirenje militantnog vahabizma na Bliskom istoku


Vehabije su aktivne, kako su juce objavili pristinski mediji na albanskom jeziku i na Kosovu i Metohiji jos od pocetka devedesetih godina. Prema njihovom pisanju, na Kosmetu postoji 30 njihovih kuranskih skola, a potpunu slobodu su dobili posle 1999. godine. Delovanje vehabija na Kosovu pomazu islamske nevladine organizacije koje deluju pod patronatom Zajednickog saudijskog Komiteta za pomoc Kosovu i Ceceniji. Na podrucju Kosova i Metohije vehabije su najaktivnije u Sipolju, predgradju Mitrovice, u naselju Kodra Trimave, nekada Vranjevac, predgradju Pristine, u Prizrenu, Peci, u Radavcu kod Peci, u Junickom Voksiju, Urosevcu, Kacaniku i drugim mestima.
 
MOCNA ARMIJA

Prema podacima stranih obavestajnih sluzbi, Al kaida u Evropi ima zavidnu "armiju" spremnu za dejstvo. Kako se navodi u izvestajima evropskih i americkih obavestajaca, Al kaida je do sada u Francuskoj regrutovala 35.000 do 40.000 terorista, a u Nemackoj izmedju 25.000 i 30.000 ljudi.

COVEK ZA VEZU - SEIK AJMAN AL ZAVAHIRI

Covek za vezu sa ogrankom Al kaide na starom kontinentu je desna ruka Osame bin Ladena i drugi covek u hijerarhiji najmocnije teroristicke organizacije, seik Ajman al Zavahiri. On je bio lider Egipatskog islamskog dzihada koji se utopio u Al kaidu, a zaduzen je za stvaranje evropske islamske armije i "bele Al kaide".

Iako su americki i pakistanski izvori u najmanje dva navrata objavili da je Ajman al Zavahiri ubijen u raketnim napadima, njegova smrt do danas nije dokazana. Kako Glas saznaje, Muhamed Al Zavahiri, brat seika Ajmana al Zavahirija, zaduzen je za podrucje Balkana i ima veoma dobre veze narocito medju borcima Oslobodilacke vojske Kosova.

PRISUTNI I U BECU

Ekstremne islamisticke grupe iz Sandzaka aktivne su i u Austriji, odnosno u Becu, gde, zajedno sa bosanskim vehabijama, stvaraju raskol unutar svoje verske zajednice u ovoj zemlji, saznao je Tanjug u Islamskoj zajednici u Austriji.

Sandzacke vehabije okupljaju se u dzamiji Sahaba u 7. beckom okrugu, koju vodi hodza Nedzad Balkan, ili Ebu Mohamed, kako sam sebe naziva. Nadlezne vlasti u Austriji okarakterisale su ga kao ekstremnog hodzu. isto kao i osobe koje posecuju ovu dzamiju. U Becu su aktivne i bosanske vehabije koje imaju sediste u dzamiji Dauvild u 12. okrugu. Ovu grupu vodi Hafiz Muhamed Porca, sef Samostalne lokalne zajednice bosanskih muslimana u Becu.

Obe grupe vehabija vaze za jedne od najekstremnijih grupacija, zbog cega su pod stalnom prismotrom austrijske policije.
 

 
VECERNJE NOVOSTI 20. MART 2007.

Vehabije spremale napad na Srbiju!

M. NICIFOROVIC, 20. mart 2007

PRISTINA - Posle otkrica kampa vehabija u Sandzaku, albanski mediji u Pristini, koji su do sada o tome uglavnom cutali, vec drugi dan nasiroko pisu da je vehabizam prisutan i na celoj teritoriji Kosmeta. Navode da vehabije imaju 30 "kuranskih skola” u kojima edukuju mlade Albance za izvorni islam.

Navode se i lokacije koje su vehabije "osvojile". To su Sipolje kod Kosovske Mitrovice, Vranjevac u Pristini, zatim Prizren, Pec, Radevac kod Kline, Urosevac, Kacanik i mnogobrojna druga mesta. Mediji na albanskom optuzuju "neke" nevladine organizacije na Kosovu "da pomazu vehabizam", ali ne navode koje su. Iznosi se tvrdnja da se vehabizam finansira iz Saudijske Arabije, sredstvima koja su namenjena muslimanima na Kosovu i u Ceceniji.
Do ekspanzije vehabizma na Kosovu doslo je odmah posle rata 1999. godine, a njihovo delovanje usmereno je protiv svega sto donosi zapadna civilizacija, pa u tom kontekstu i protiv islamske zajednice koja prihvata bilo kakve norme njenog ponasanja. Vehabisti negiraju albansku naciju i istoriju, tvrdeci da postoji samo jedna islamska nacija, omalovazavaju albanske nacionalne junake.

Vehabije u svoje redove najcesce regrutuju siromasne slojeve stanovnistva. Placaju im po 150 evra mesecno i nude druge vrste pomoci da bi ih potpuno pridobili za najradikalniju formu islamskog zivota, pisu pristinski mediji.

Pristinski mediji upozoravaju da je krajnji cilj vehabija dizanje pobune i pretvaranje ove teritorije, zajedno sa Sandzakom i Bosnom, u cistu ekstremno muslimansku drzavu.
D. DAMJANOVIC
 
STRAH OD NASILJA
 
NOVI PAZAR - Informacije Kfora, po kojima je sa Kosova u Sandzak, preko planine Rogozne prebaceno nekoliko kamiona naoruzanja, izazvale su strah i nevericu u Novom Pazaru i drugim gradovima Raske oblasti. Uplaseni su Srbi i Bosnjaci, jer niko, osim fanaticnih ekstremista i stranih placenika, ne zeli da se ovaj prostor destabilizuje.
- Ako je tacno sve ono sto je u utorak objavljeno, ako je Kfor sve znao, a nasi nisu uspeli da sprece ulazak tolikog oruzja, neko bi morao da odgovara. Licno strahujem da se ponavlja kosovski scenario i da je sve istina - kaze Milan Veselinovic, doskorasnji poslanik (SRS) iz Novog Pazara i naglasava da prolaz kamiona sa oruzjem nije veliki problem
Zitelji Raske oblasti traze od premijera Kostunice, predsednika Tadica, policije, ali i politicara u Sandzaku da budu odlucni i sprece svaku eskalaciju nasilja.
M. N.

VEHABIJE SPREMALE NAPAD NA SRBIJU!
 
NOVI PAZAR - Ne slazem se sa izjavama dr Rasima LJajica koji tvrdi da oruzje i kamp vehabija, koji su pronadjeni u selu Zabren, nisu upereni protiv drzave Srbije vec samo protiv islamske zajednice. Smatram da takve izjave ne doprinose rasciscavanju situacije u ovom kraju i obracunu sa terorizmom. Nisu vehabije spremale eksploziv i oruzje za rusenje crkava i dzamija, vec za rusenje drzave Srbije i njenih kapitalnih objekata.

Ovo je u utorak u Novom Pazaru istakao Vujica Tiosavljevic, potpredsednik SO Novi Pazar i predsednik Opstinskog odbora Nove Srbije. On je posebno naglasio "da drzavni organi do sada nisu radili posao kako treba", sto je doprinelo jacanju ekstremista u ovom kraju.

- Stvari moramo nazvati pravim imenom, rec je o klasicnom terorizmu koji je uperen protiv svih zitelja ovog kraja i drzave Srbije. Nije dobro to sto neki politicari i neke grupe ljudi u Novom Pozaru minimiziraju stvari i pokusavaju da ceo problem skrenu na pogresan kolosek, pa cak i da nalaze opravdanje za postojanje i delovanje ovakvih ekstremistickih grupa - istakao je Tiosavljevic.

On smatra da je situacija u Novom Pazaru "ozbiljna, mozda i kriticna" i da drzava mora odlucno da reaguje.

- Neko stoji iza vehabija koje su se u brdima Ninaje spremale za teroristicke akcije. Policija, pravosudje i drugi drzavni organi duzni su da sve to rasvetle i o svemu obaveste javnost - istakao je Tiosavljevic.
 

B92
 
Vehabije se sumnjice za terorizam

19. mart 2007. | 07:26 -> 19:33 | Izvor: B92, Beta, Tanjug

Novi Pazar, Beograd -- Istrazni sudija u Novom Pazaru odredio pritvor od 30 dana cetvorici osumnjicenih za obuku teroristickih grupa vehabija.


Predsednik Okruznog suda u Novom Pazaru Camil Hubic izjavio je da su svi uhapseni negirali dela koja im se stavljaju na teret. Uhapseni su Mirsad Prentic, Fuad Hodzic, Vahid i Senad Vejselovic iz Novog Pazara. Jedan osumnjiceni je u bekstvu i za njim je u toku potraga.
 
Sumnja se da su pomenuti pripremali teroristicke aktivnosti u kampu kod sela Zabren pred Sjenice, na oko 30 klilometara od Novog Pazara.
 
Cetvorica osumnjicenih vehabija i jednog koji je u bekstvu, policija sumnjici za pripremanje dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije. Za ovo delo osumnjiceni mogu dobiti od jedne do pet godina zatvora.
 
Predsednik Okruznog suda u Novom Pazaru, Camil Hubic, rekao je da su uhapsene vehabije negirale krivicno delo koje im se stavlja na teret.
 
On je potvrdio da ce, ukoliko tuzilastvo podnese optuznicu, petorici vehabija biti sudjeno po clanu 320 Krivicnog zakona Srbije, odnosno za pripremanje dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije.
 
"Ovo delo obuhvata priprema za izvrsenje krivicnih dela iz clanova 305 do 314 Krivicnog zakonika. Ko god vrsi pripreme ovih krivicnih dela cini krivicno delo koje se osumnjicenima za sada stavlja na teret, a to je pripremanja dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije", kaze on.
 
Numan: Destabliziacija islamske zajednice i Srbije
 
Cilj vehabija je da destablizuju i islamsku zajednicu i prilike u Srbiji, ali to im nece biti dozvoljeno, kaze Abdulah Numan, profesor islamskih nauka, komentarisuci hapsenje vehabija u Novom Pazaru.
 
Gostujuci u Vestima Televizije B92, Numan je rekao da vehabije ni u Srbiji ni u svetu nemaju veliki broj pristalica. On smatra da stavovi vehabija nisu realni jer se pozivaju na tumacenje islama od pre dve hiljade godina.
 
Vehabijama odgovaraju podrucja gde postoje tenzije, kaze Numan. "Zato je vrlo vazno da se stvori kultura koja ne pomaze nezadovoljstvu mladih ljudi da bi postali vehabije, iz nepoznavanja cistog i istinitog islama".
 
Narocito je to vazno, kaze Numan, u Sandzaku gde postoji vecinska muslimanska zajednica.
 
Numan kaze da finansijska podrska vehabijama stize preko pojedinaca iz inostranstva, najvise iz Avganistana i Iraka. "Mi nemamo nas, domorodacki vehabizam, da bi mogli da kazemo 'Eno jedan nas covek finansira to'", kaze on.
 
"To je kod nas nemoguce i nikada nece uspeti jer su nasi muslimani su dobrodusni ljudi. Finansijska podrska jedino moze doci iz inostranstva i jedino na taj nacin oni mogu sebi skupiti bilo kakva sredstva da bi se destabilizovali i muslimani, cela Srbija a tamo gde su u Bosni i cela BiH", kaze on.
 
"Da bi se to sve uzrujalo i napravio neki nemir gde bi oni mogli da imaju neki car. Mi to necemo dozvoliti", kaze Numan.
 
U proteklih nekoliko godina vehabije su se u vise navrata sukobile sa lokalnom islamskom zajednicom u Novom Pazaru a siroj javnosti postali su poznati proslog leta kada su sprecili da se u tom gradu odrzi koncert etno grupe Balkanika.
 
"Ne zato sto su vehabije"
 
MUP Srbije je u svom saopstenju uhapsene vehabije odmah oznacio kao pripadnike teroristicke grupe.
 
Medjutim, ministar pravde Zoran Stojkovic danas je pojasnio da su u Sandzaku uhapsena cetiri pripadnika vehabistickog tumacenja islama, ne zato sto su pripadnici verskog islamskog pokreta, vec zato sto postoji osnovana sumnja da su umesani u pripremanje teroristickih aktivnosti.
 
"Po podacima koje sam ja cuo, rec je o ljudima koji su imali kamp, koliko ja znam, streliste, prikupljenu municiju i tako dalje, i to su takozvane pripreme za teroristicke aktivnosti, koje mogu da ugroze vitalne elemente drzavnog sistema", kaze on.
 
"Da li ce oni biti vehabije ili slicno, to uopste nije znacajno. Znaci, nije rec ovde o vehabijma kao grupi, to sto su ova cetvorica pripadnici te grupe nema veze. Odgovarace oni koji to rade“, kaze Stojkovic.
 
Povratak "tradiciji"
 
Poslednjih godina u Novom Pazaru je bilo nekoliko incidenata koje su izazvali pripadnici vehabizma. Oni, kao ekstremna verska frakcija u islamu, koja se zalaze za vracanje onome sto onim smatraju izvornom muslimanskom tradicijom, legitimno deluju na Balkanu, vrlo su aktivni i u Sarajevu, a pominju se i na Kosovu.
 
Krajem prosle godine u centru Novog Pazara izazvali su tucu, u kojoj je ucestovovalo 70 ljudi, dok je troje bilo povredjeno. Siroj javnosti postali su poznati proslog leta, kada su u centru tog grada sprecili da se odrzi koncert grupe Balkanika.
 
Vehabije su kao verski pokret nastali u 19. veku u Saudijskoj Arabiji. Zalazu se za povratak ortodoksnom islamu, kako ga oni vide, i uklanjanje iz vere novih ideja koje udaljavaju od izvorne muslimanske tradicije.
 
Strucnjaci upozoravaju da ekstremno vidjenje islama ne treba smesta dovoditi u vezu sa islamistickim terorizmom, povezanoscu sa Al Kaidom ili sirim pokretom dzihadista.
 
I misljenje orijentaliste Radeta Bozovica o vehabizmu mozete citati u rubrici Tema.
 
Reakcije

Sandzacki muftija Moamer Zukorlic kaze da nije iznenadjen hapsenjem vehabija jer su one najavljivale napade na islamsku zajednicu.
 
A clan Rijaseta (vrhovne vlasti) Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahic ocenio je da je postojanje vehabijskog kampa "moralni samar" toj zajednici, iz koga bi trebalo izvuci pouku kako se slicno vise nikada ne bi ponovilo.
 
"Ovo je tesko stanje, iz kojeg muslimani Srbije mogu i moraju izaci", rekao je Jusufspahic mladji, sin vrsioca duznosti reis-ul-uleme Hamdije Jusufspahica.
 
On je objasnio da islam vernike uci da, kada im se nesto lose desi, treba prvo da preispitaju svoja dela, da li su i koliko, mozda, sami tome doprineli.
 
Jusufspahic smatra da u tom smislu treba posmatrati i ovaj nemili dogadjaj, na koji su drzavne sluzbe bezbednosti reagovale, ali se treba upitati da li je Islamska zajednica preduzela preventivne mere, kako bi sprecila da se slicni slucajevi ponove.
 
Prema njegovim recima, druga tradicija "muslimana srbijanskih" pokazala je da, kada su vodjeni iskustvom i dobrom namerom, znaju i znali su da odgovore mnogim iskusenjima.
 
"Nastavlja se akcija"
 
Ministar policije Dragan Jocic izjavio je da kontradiverziona jedinica Zandarmerije na terenu nastavlja akciju zapocetu pre tri dana, u kojoj su otkriveni kamp sa znacajnom kolicinom oruzja, nekoliko satora i pecina u kojoj su obucavani pripadnici grupe vehabije.
 
Jocic je Tanjugu rekao da se nastavlja potraga za ostatkom grupe, ciji je deo uhapsen u subotu. "Ta akcija pokazuje odlucnost drzavnih organa da sprece svaki oblik nasilja i terorizma", kaze on.
 
"Sve sto bi osporilo akciju drzavnih organa moglo bi se tumaciti kao vise nego nedobronamerno, a vazno je da smo delovali preventivno i da smo operativnim radom otkrili grupu i razbili je", kaze ministar.
 
Sudjenje za incident ispred Arap-dzamije
 
Danas je u Okruznom sudu u Novom Pazaru pocelo i sudjenje Izetu Fijuljaninu, koji je optuzen da je pocetkom novembra prosle godine pucao ispred Arap-dzamije i povredio Ismaila Gicica i Jasmina i Ertana Smailovica.
 
Finuljanin je, pred Sudskim vecem, negirao krivicu iz optuznice, koja ga tereti za krivicna dela ubistva u pokusaju i nedozvoljeno drzanje oruzja i eksplozivnih sredstava.
 
NJegovo vozilo je 1. novembra, ispred Arap-dzamije, drvenim motkama napala grupa vehabija, u kojoj su bili Gicic i Smailovici. Tada je Fijuljanin u njihovom pravcu ispalio nekoliko hitaca i ranio ih. Ovom dogadjaju prethodio je sukob vehabija i vernika u Arap-dzamiji.
 

 
DANAS 19. MART 2007. GOD.
 
Nastavljena potraga za vehabijama u sjenickoj i novopazarskoj opstini
 
Oruzje otkriveno i na novim lokacijama
 
Novi Pazar - Policija je u petak uvece na tridesetak kilometara od Novog Pazara, u selu Zabren na planini Ninaja, otkrila kamp sa nekoliko satora i pecinu u kojoj su se obucavali pripadnici teroristicke grupe vehabije. Tada su uhapseni Mirsad Prentic (1977), Fuad Hodzic (1974), Vahid Vejselovic (1984) i Senad Vejselovic (1983), iz Novog Pazara, dok je jedan pripadnik ove grupe pobegao prilikom hapsenja, navodi se u saopstenju MUP. Takodje, je pronadjena i velika kolicina plasticnog eksploziva, oruzja i puscanih metaka razlicitog kalibra:

Za trojicu uhapsenih vehabija osnovano se sumnja da su pocinili krivicna dela pripreme teroristickih akcija i nelegalnog posedovanja oruzja, a jedan da je krsio javni red i mir.
Istrazni sudija novopazarskog Opstinskog suda odredio im je pritvor od po 30 dana. Ista duzina pritvora odredjena je i za Nedzada Memica, koji je jos uvek u bekstvu i za njim policija traga. Na saslusanju Hodzic, Prentic i Vejselovici su negirali krivicu. Ovo je medijima potvrdio predsednik Okruznog suda u Novom Pazaru Camil Hubic.

Danasov izvor iz policije, koji je zeleo da ostane anoniman, navodi da je u otkrivenoj grupi bilo tridesetak clanova, koji su stalno menjali lokacije, kao i da su se na onoj na kojoj su otkriveni nalazili oko mesec dana. Takodje, Danas nezvanicno saznaje i da je akcija uperena prema muftiji sa ciljem da se izazove incident.

Otkrivena grupa vehabija je oruzje dobijala sa Kosova i Metohije, a jedan od organizatora za kupovinu oruzja je uhapseni Hodzic koji je u policiji pretio da ce sve da digne u vazduh, navodi izvor naseg lista.

Povodom hapsenja grupe vehabija i nekih tvrdnji da su njihove aktivnosti bile uperene protiv Islamske zajednice Sandzaka sa ciljem da izazovu incidente, sandzacki muftija Muamer Zukorlic, u jucerasnjoj izjavi medijima, ocenio je da "drzavni organi dosad nisu shvatili znacaj ove pojave".

- Objedinjena i stabilna Islamska zajednica Srbije bila bi sposobna da svede na minimum ovakve pojave - konstatovao je sandzacki muftija Zukorlic.

Povodom hapsenja ove grupe vehabija, oglasio se predsednik Sandzacke demokratske partije Rasim LJajic, koji je rekao je da je najvaznije da se istraga dovede do kraja i da se treba uzdrzavati od ishitrenih ocena.

- Ovo je posledica opste krize u Sandzaku u poslednje tri godine. Meta je Islamska zajednica Sandzaka, a ne drzava ili neka drzavna institucija - ocenio je LJajic.

Kako prenosi Beta, LJajic je rekao da ce otkrivanje kampa stvoriti sliku da je Novi Pazar mesto gde "caruju kriminal, korupcija i razni oblici verskog radikalizma". On je ukazao da se time nanosi velika steta Sandzaku i Novom Pazaru i apelovao na politicke faktore u tom podrucju da ucine sve da se ta slika promeni.

Zamenik sandzackog muftije mr Mevlud Dudic kaze za Danas da vec dve godine upozorava na ponasanje i pokusaje destabilizacije Islamske zajednice i regiona Sandzak.

- Ovo je nastavak svega sto su radili, na sta smo mi upozoravali - rekao je Dudic i najavio saopstenje za javnost Mesihata Islamske zajednice Sandzaka.

Za devet meseci ovo je treci incident vehabija u ovom kraju. Pocetkom juna prosle godine, grupa vehabija onemogucila je odrzavanje koncerta grupe Balkanika u Novom Pazaru, a pocetkom novembra prosle godine izazvali su incident u Arap-dzamiji - centralnoj gradskoj dzamiji. Tada je doslo i do oruzanog incidenta, a nakon toga 17 aktera je dobilo krivicne i prekrsajne prijave. Na novopazarskim ulicama juce je bilo osetno primetnije da nema pripadnika vehabija, a posebno je to zapazeno ispred Arap dzamije, na ulazu u Staru carsiju, gde se oni redovno okupljaju. Sladjana Novosel
 

KURIR
KURIR, 20. MART 2007.
 
SPREMALI USTANAK!

Radikalni islamisti na Pesteru se obucavali za dugotrajna gerilska i teroristicka dejstva po Srbiji
BEOGRAD - Otkrice kampa vehabija na Pesteru, u kome su pripadnici ove ekstremisticke organizacije krili streljacko i protivtenkovsko naoruzanje, signal je da se radikalni islamisti pripremaju za dugotrajna gerilsko-teroristicka dejstva! U ovakvoj oceni se slazu Momir Stojanovic, bivsi sef VBA, i profesor Radoslav Gacinovic, jedan od najboljih poznavalaca problema islamskog terorizma u Srbiji.

Momir Stojanovic, koji je zbog ukazivanje na opasnost od vehabijskog pokreta u Srbiji i smenjen sa cela VBA 2004. godine, tvrdi za Kurir da je po scenariju slicnom onom sa Pestera rasla i OVK pocetkom devedesetih godina.

- Bio sam nacelnik Vojne bezbednosti na Kosovu od 1993. do 1999. godine i pronalazak ovog kampa na planini Ninaji podseca me na zacetke albanskog terorizma. Nadam se da drzava nece ponoviti istu gresku i zabiti glavu u pesak, dopustajuci da joj se pred ocima razvije nesto sto se posle tesko suzbija.

- Tim pre, jer je granica Kosova sa rasko-polimskom oblascu dosta porozna i lako se moze uspostaviti veza radikalnih islamista sa obe strane - objasnjava Stojanovic i otkriva svoja saznanja o vehabijama, koja je, pre nego sto je smenjen, predocio drzavnom vrhu.
- Tada ih je u Sandzaku bilo oko 150 i bili su veoma dobro organizovani. Finansirani su iz "sivih fondova" muslimanskih humanitarnih organizacija novcem iz Saudijske Arabije i mogu da kazem da se radilo o velikim svotama. Vehabije u Raskoj oblasti su u veoma cvrstoj vezi sa onima u Bosni i Hercegovini, stacioniranim uglavnom oko Zenice i Maglaja - dodaje Stojanovic.
Radoslav Gacinovic, profesor na Akademiji za bezbednost i diplomatiju, takodje tvrdi da "skladista oruzja, municije i bunkeri" nadjeni na Pesteru, "ukazuju na pripremu za dugotrajnu gerilsku borbu".

- Ovo sto je policija pronasla na Ninaji je vrlo ozbiljan korpus delikti da se vehabizam sa Kosova i Bosne ukorenio u Srbiji. Centar balkanskih vehabija nalazi se u Kosovskoj Mitrovici i jasno je da su dva ogranka ovog radikalno islamskog pokreta u stalnoj koordinaciji. Sada je na potezu drzava Srbija da policijskim i politickim akcijama spreci i najmanju mogucnost nasilja, jer je cilj vehabija da ugrozavanjem bezbednosti u Raskoj oblasti skrenu paznju svetske javnosti sa Kosmeta - kaze Gacinovic, dodajuci da MUP mora da se vodi poslovicom "Ili ne pocinji posao, ili ga skroz zavrsi".

Ovaj strucnjak za terorizam dodaje da je dobra stvar to sto vehabizam nema potporu medju sandzackim muslimanima.

- Vehabizam je reformisticko-islamisticka ideologija i pokusava da nametne svoje, ekstremno vidjenje islama, ali nema podrsku u islamskoj zajednici u Raskoj oblasti. Da je tako, ukazuju i sukobi vehabija sa vernicima i svestenstvom u Novom Pazaru, kao sto je onaj u Arab dzamiji krajem prosle godine - zakljucuje Gacinovic.
 
Ekstremni hodza u Becu

Ekstremne islamisticke grupe iz Sandzaka aktivne su i u Austriji, odnosno u Becu, gde, zajedno sa bosanskim vehabijama, stvaraju raskol unutar svoje verske zajednice u ovoj zemlji. Sandzacke vehabije okupljaju se, prema saznanjima agencije Tanjug, u dzamiji Sahaba u Sedmom beckom okrugu, koju vodi hodza Nedzad Balkan, ili Ebu Mohamed, kako sam sebe naziva. Nadlezne vlasti u Austriji okarakterisale su ga kao ekstremnog hodzu, isto kao i lica koja posecuju ovu dzamiju.   
 
Islamom protiv terorista

Zoran Dragisic, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaze za Kurir da je problem vehabija mnogo slozeniji nego sto izgleda, jer se oni ne mogu tretirati kao teroristicka organizacija, vec kao "verski pokret koji svuda u svetu legalno deluje".

- Kada bi se ovaj pokret zabranio, to bi bio udar na verske slobode, i to vehabije veoma vesto koriste za promociju svog ucenja. Jedini nacin da mu se stane na put jeste puna pomoc drzave Islamskoj zajednici Sandzaka, jer sve ono sto muslimanskim vernicima ne pruze muftije, hoce vehabije - ocenjuje Dragisic.  
    

 
B92
"Vehabije su sekta, ne teroristi"

20. mart 2007. | 07:29 -> 19:47 | Izvor: B92, Beta
Beograd, Podgorica -- Mirko DJordjevic kaze da je saopstenje MUP-a u kom se vehabije oznacavaju kao teroristi, najblaze receno, neprecizno.
 
Sandzacke organizacije pozivaju drzavne organe i medije da ne podizu tenziju u tom kraju. Sociolog religije Mirko DJordjevic je, gostujuci u Poligrafu, rekao da vehabije nisu nikakva teroristicka organizacija, vec verska denominacija, odnosno sekta islamske religije tipicno puritanskog tipa.
 
"Doskora, kod nas u Srbiji, to su bile grupice, a sada vidim da se te grupice pretvaraju u grupe. Po zakonu, oni mogu sasvim normalno da deluju kao verska organizacija", kaze on.
 
"Za sada su ostrice i strele njihovog ekstremizma bile okrenute protiv struktura islamske zajednice u Sandzaku, a ne protiv nacije i drzave, ali se vremenom desavaju mutacije u takvim pokretima, pa oni mogu postati, i evo postali su, drustveni problem", objasnjava DJordjevic.
 
Uhapseni Mirsad Prentic, Fuad Hodzic, Vahid i Senad Vejselovic,  od petka su u pritvoru, koji ce, po odluci istraznog sudije Okruznog suda u Novom Pazaru, trajati najmanje 30 dana.
 
U medjuvremenu, istraga koja se protiv njih vodi treba da pokaze da li su, kako se sumnja, pripremali teroristicke akcije u kampu kod sela Zabren.
 
Osumnjiceni su negirali da su pripremali teroristicke akcije, ali su priznali da je oruzje koje je policija nasla kod njih kada ih je uhapsila njihovo.
 
"Ne podgrevati atmosferu straha"
 
Sandzacki odbor za ljudska prava i Sandzacki intelektualni krug upozorili su danas drzavne organe i medije da unapred ne presudjuju ko je terorista i da ne podgrevaju atmosferu straha.
 
U zajednickom saopstenju ovih nevladinih organizacija se navodi da je policijsko saopstenje o otkrivanju oruzja koje je "teroristicka" organizacija vehabija skladistila radi "pripremanja teroristickih akcija u Srbiji" uznemirilo gradjane.
 
"Nacin na koji su mediji preneli i dalje prenose vesti samo pothranjuju takvu atmosferu", navodi se u saopstenju.
 
Dve NVO su pozvale medije da postuju pravilo, po kojem se niko pre pravosnazne presude na oglasava teroristima ili krivcima.
 
"Zahtevamo detaljnu istragu, i da se postuju prava osumnjicenih i ne primenjuju sredstva kojima bi se iznudila priznanja", saopstili su
Sandzacki odbor za ljudska prava i Sandzacki intelektualni krug iz Novog Pazara.
 
Osuda radikalnih grupa
 
Svi mediji ovaj slucaj imaju na naslovnim stranama i udarnim vestima, a dalje pogorsavanje bezbednosne situacije u Sandzaku podjednako brine i Srbe i Bosnjake u ovom delu Srbije.
 
Bosnjaci i Srbi najcesce osudjuju radikalne grupe, dok Bosnjaci jos i ukazuju na zacudjujucu podudarnost ovog hapsenja sa aktuelnim resavanjem kosovskog problema.
 
U najvecem sandzackom gradu nisu vidljive nikakve promene, osim sto neki zapazaju da je "vehabija" manje na ulicama.
 
Medju sandzackim politickim liderima do sada se oglasio jedino lider Sandzacke demokratske partije Rasim LJajic, koji je ocenio da ce otkrivanje kampa za obuku stvoriti sliku da je taj grad mesto gde "caruju kriminal, korupcija i razni oblici verskog radikalizma".
 
Vojni analiticar Zoran Dragisic upozorio je da otkrivanje kampa kod Novog Pazara namenjenog obuci vehabija ukazuje na nastavak "opasnih procesa" koji se desavaju u Sandzaku.
 
Dragisic je za radio Sto plus naveo da takvi dogadjaji mogu ozbiljno da poremete odnose, ne samo u Sandzaku vec i u siroj regiji i da se treba cuvati da jedan radikalizam ne radja drugi.
 
Islamska zajednica CG i vehabijama
 
Islamska verska zajednica u Crnoj Gori "nema vecih konfrontacija" sa vehabijama, ali ne zna cemu to vodi.
 
"Ta pojava je, ipak, jasno vidljiva. To nas uzasava i ne znam cemu to vodi", kazao je sekretar Zajednice Bajro Agovic, povodom otkrica grupe vehabija osumnjicenih za pripremu teroristickih akcija.
 
Agovic je rekao da se Islamska vjerska zajednica u Crnoj Gori "zgrazava" nad pojavom "vehabija".
 
"Nama nisu potrebne bilo kakve druge ideologije, niti bilo kakvi ekstremi", rekao je Agovic i dodao da je Islamska verska zajednica u Crnoj Gori za postovanje islamske tradicije.
 
Prema objasnjenju Agovica, radikalne islamske ideje poceli su da donose "neki ljudi skolovani u Saudijskoj Arabiji".
 

GLAS JAVNOSTI
GLAS JAVNOSTI, 19. MART 2007.

Reporter Glasa obisao sklonista u kojima su se krili islamski fanatici na Pesterskoj visoravni

Vehabije spremale krvavo prolece?

Prema nezvanicnim informacijama, u kampu u dane pred akciju policije bilo i do tridesetak ekstremista, a sumnja se da je broj onih koji su prosli kroz kamp mnogo veci, i da medju njima ima i onih koji su na Pester stigli iz inostranstva

SJENICA - Specijalne jedinice MUP-a Srbije i juce su cesljale nepristupacan teren oko sela Zabren, na planini Ninaji, na Pesterskoj visoravni, gde su pre dva dana, u kampu za obuku, uhvaceni i sprovedeni u zatvor cetvorica vehabija iz Novog Pazara - Fuad Hodzic, Mirsad Prentic, Senad Vejsilovic i Vahid Vejsilovic. Juce oko podne, kroz Zabren je prosla duga kolona vozila zandarmerije, koja je produzila ka Ninaji i mestu gde je bio kamp za obuku vehabija i gde je u akciji policije pronadjena veca kolicina oruzja, opreme, eksplozivnih sredstava. Koliko se moglo videti, svi zandarmi u dzipovima, koji su se pojavili iz pravca Duge Poljane, bili su naoruzani dugim cevima. Prema nepotvrdjenim informacijama od juce, opsezna operacija snaga bezbednosti sprovedena proteklih dana nije bila ogranicena samo na selo Zabren i okolinu, vec i na selo Razdaginju, koje se nalazi na oko sest kilometara juzno od Sjenice, na regionalnom putu ka Karajukica Bunarima i Uglu. U selu je, po tim informacijama, uhapsen mestanin, otac vehabije koji je, pre dva dana, tokom akcije hapsenja uspeo da pobegne policiji i to, kako se u selu proculo - vezan lisicama. Po istim informacijama u selu je nadjeno i bure u kome je bila izvesna kolicina oruzja, municije, eksplozivnih sredstava, cak i jedna protivtenkovska mina. Uz bure, bila je spremljena i veca kolicina hrane. Nezvanicne i neproverene informacije do kojih smo juce dosli na Pesteru govore da je u kampu u dane pred akciju policije bilo i do tridesetak vehabija, da je broj onih koji su prosli kroz kamp koji se nalazi u planini, dvadesetak kilometara od Sjenice, mnogo veci, i da medju njima ima i onih koji su na Pester stigli iz - inostranstva. Dobar poznavalac vehabija i poslednjih dogadjaja, juce nam je izneo tvrdnju da nece biti nikakvo cudo ako se po visoravni nadje jos baza sa zalihama oruzja, hrane, eksploziva.

Pusta sela

Selo Zabren juce rano ujutru bilo je potpuno prazno i tiho, a na sokacima nije bilo ni policije ni mestana. Iz vozila, sa sokaka, mogle su se videti jedino zavese na prozorima koje su se pomerale, i glave ljudi koji su virili iznutra.

- Istina je, kroz selo su u dzipovima prolazili neki ljudi sa bradama, ali, niti smo mi znali ko su oni, niti kuda idu, neki u selu mislili su da su to lovci. U dzamiju nisu dolazili, niti su koga dirali, niti smo mi njih dirali - posvedocila nam je starija zena koju smo zatekli u dvoristu na samom kraju sela.

Slicnu pricu ispricao nam je i jedan od njenih komsija. - Nismo ih vidjali do ovog proleca. Ranije, zimus, prolazili su dzipovima selom, a u poslednje vreme, poceli su svaki cas da prolaze, culi su se dzipovi i nocu, nimalo nam nije bilo prijatno. Ne znas ko prolazi selom. Zapazili smo i da su ti dzipovi ponekad bili bez tablica, ponekad sa registracijom Panceva, Priboja, Beograda, Novog Pazara - kaze ovaj mestanin.

U Zabrenu su culi i da je jedan od vehabija koji je bio u kampu - pobegao, a posebno zanimljiv bio je komentar koji smo "iscupali" jednom od mestana - "e, da je samo on jedan"...
Pola sata kasnije, sa vodicem vec sam bio na putu ka - Klisuri, mestu u planini Ninaji na kome je nadjen kamp vehabija. Traktorom, vodic za volanom, a ja pozadi na drvenoj gredi zakacenoj za metalne sipke, vozili smo se najpre preko tipicno pesterskog predela, a onda smo, posle petnaestak minuta voznje, usli u klisuru, dna sirokog tek toliko da traktor moze da prodje. Sledecih pola sata traktor je odskakao preko neravnog puta, probijajuci se dnom klisure, izmedju strana obraslih gustim sibljem, leskovom i hrastovom sumom, dok se iznad videlo samo nebo.

Posle cetrdesetak minuta tumbanja preko kamenjara, u sred sume, na dnu klisure, vodic je zaustavio traktor, uz objasnjenje da se trenutno nalazimo negde u trouglu koji cine Sjenica, Tutin i Novi Pazar, da kilometrima i kilometrima okolo nema zive duse. I da su put kojim smo prosli koristili i vehabije, da je put niz klisuru u stvari, slep, da su ispod pecine sami krs i litice.

Susret s policijom

Posle kilometar pesacenja niz novu klisuru, ponegde usku tek toliko da covek moze da prodje, punu trnja i siblja, vec smo bili blizu pecine u kojoj je bila jedna od baza vehabija.
- U ovom kraju ima vise pecina i tesko ih je naci - objasnjavao mi je vodic, sve dok se sumom, iznenada, nije prolomila komanda od koje mi se, u trenu, kosa podigla na glavi.
- Stoj!
Stali smo obojica kao ukopani. Neugodna tisina koja je usledila trajala je mozda duze od minut-dva, nas dvojica stajali smo ukopani u dnu klisure, i tek koji tren kasnije, primetio sam na kosi desno od nas, stotinjak metara iznad klisure, tri-cetiri tamne prilike koje su, ucinilo mi se, pretrcavale od drveta do drveta. Policajci ili vehabije, bila je jedina dilema koju sam imao.
Odozgo, usledila je nova komanda:
- Ne mrdaj!
Nas dvojica i dalje nismo mrdali, nisam siguran, ali mislim da sam sekund kasnije podigao i ruke uvis.
- Mi smo novinari - sve je sto sam uspeo da viknem kada sam malo kasnije dosao do glasa. Odozgo, iz grupe, do nas su niz strminu brzo sisla dvojica ljudi sa automatskim puskama u rukama. Jedan u policijskoj uniformi, drugi u civilu. Iako ni ja ni vodic nismo imali brade, legitimisali su nas u onom siblju i kratko nas obavestili da smo u zoni u kojoj nikako ne bismo smeli da budemo, i da se moramo hitno vratiti nazad, da smo napravili veliku glupost, prilazeci im bez prethodne najave. NJihovo naredjenje nije trpelo pogovora.

Malo kasnije, na pola puta nazad, u borovoj sumici iznad puta, uleteli smo - ovog puta pravo u - kamp vehabija, koji je, srecom, bio potpuno prazan.

Iz daljine, najpre smo medju drvecem ugledali belo bure za vodu, pa jos jedno plavo. Kada smo koji minut kasnije oprezno prisli, bilo je jasno da smo - u sred kampa vehabija. Medju boricima najpre smo ugledali zaravnjeno mesto na kome je bio sator, pored par motki preko kojih je verovatno razapinjano platno. Malo dalje lezale su plasticne flase od vode, i jos jedno bure do pola puno, barem pet-sest kesa punih dugotrajnog hleba, zatim naslagane kosulje i dzemperi onih koji su tu boravili, barem desetak pari muskih gaca, dvoje sivih pantolona, malo nize jedna cokula, pa jedna putna torba, pored torbe prosuto barem tri-cetiri kilograma belog pasulja. Sve ociti dokazi da su oni koji su bili tu, planirali da u kampu proborave duze vreme.
I selo Razdaginja, juce posle podne, bilo je potpuno pusto. Nigde na putu kroz selo, po okolnim sokacima, ni zive duse. Tek jedan mestanin koga smo zatekli iza ograde, iznad dzamije, posvedocio nam je da je jedan od njegovih komsija, dan ranije, zaista odveden u Novi Pazar u zatvor, i da je sin tog komsije - pobegao policiji.

- Znam momka od kako je rodjen i uvek je bio dobro dete. Nikome on u selu ni vodu nije natrunio, a kamoli nesto drugo nazao uradio. Istina, bio je veoma pobozan, redovno je klanjao pet namaza dnevno i, ako je za nesto kriv, onda je to zbog toga sto je - upao u pogano drustvo, ko zna kako su ga obrlatili - objasnio nam je ovaj mestanin Razdaginje.
Sta su smerali

Posle su se na ulici pojavili jos neki, kada su videli da na sokaku nije policija, ali je i njihova prica bila uglavnom ista.

- Sem njega, niko drugi u selu nije nosio takvu bradu, niti je u nasoj dzamiji bilo problema, niti nas je ko terao da klanjamo kao vehabije. I, jos nesto zapisite, sto se nas ovde u selu tice, bezbednost Srbije nije ugrozena niti ko mora da se plasi nas - rekli su mi jos.
Ono sto je i juce i prekjuce bilo pitanje dana u celoj Raskoj oblasti ili u Sandzaku jeste - sta su polaznici kampa na Ninaji planirali. Toliko oruzje i hranu zasigurno nisu spremali bez neke namere. Zakljucak koji se iz svega lako moze izvuci, na Pesteru je juce malo ko bio spreman javno da izgovori: nije li za ovaj kraj Srbije spremano krvavo prolece?
 


MONDO, 19. MART 2007.

Vehabije u Srbiji, od devedesetih na Kosovu 

MONDO, Ponedeljak, 19. mart 2007. 15:14
 
Policija sumnjici petoricu vehabija iz okoline Novog Pazara za pripremanje dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije, saznaje agencija Beta iz izvora bliskih istrazi. Za to delo je zapreceno od jedne do pet godina zatvora.
 
Predsednik Okruznog suda u Novom Pazaru Camil Hubic potvrdio je da ce, ukoliko tuzilastvo podnese optuznicu, petorici vehabija biti sudjeno po clanu 320. Krivicnog zakona Srbije, odnosno za pripremanje dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije.
 
MUP Srbije je pre tri dana 30 kilometara od Novog Pazara otkrio kamp u kojem su se, kako se pretpostavlja, obucavali pripadnici teroristicke grupe.
 
Uhapseni su Mirsad Prentic, Fuad Hodzic, Vahid Vejselovic i Senad Vejselovic, svi iz Novog Pazara, dok je jedan osumnjiceni pobegao i za njim traga policija.
 
Sva cetvorica uhapsenih negirali su krivicno delo koje im se stavlja na teret.
 
Dvojica, kod kojih su pri hapsenju nadjeni pistolji, nisu negirali da su posedovali oruzje.
 
Tanjug prenosi pisanje pristinskih medija na albanskom, po kojem su vehabije, ili kako sebe cesto nazivaju "borci cistog islama", na Kosovu aktivni od pocetka devedesetih. Sada imaju oko 30 kuranskih skola, a pristinski mediji ocenjujuju da je njihovim neometanim delanjem nakon rata 1999. identitet albanske zajednice u ozbiljnom iskusenju. 
 
Od Saudijske Arabije do Novog Pazara
 
Vehabizam je tipicno sunitski pokret za reformu vere koji je nastao u XVIII veku u Saudijskoj Arabiji, gde je i danas njegovo najjace uporiste, rekao je orijentalista Rade Bozovic.
 
Bozovic je agenciji Beta rekao da je tesko govoriti o postojanju vehabizma kao pokreta "u populaciji koja je daleko od islamskog duhovnog izvorista i organizovanih oblika ispoljavanja vere". On je kazao da je na porast vehabija u Novom Pazaru "verovatno uticalo to sto su se, u poslednje dve decenije, mnogi muslimani skolovali na univerzitetima u arapskom svetu koji su mladji po tradiciji, a na kojima se ponekad podize neprijateljstvo prema drugim verama".
 
"Nije zapazeno da vehabija ima u Beogradu, a tesko da ih ima i u Novom Sadu", ocenio je Bozovic i dodao da cesto ni muslimanima nije jasno sta je vehabizam.
 
Bozovic je rekao da je vehabizam nastao kao religijski pokret, koji se kasnije pretvorio u politicko-socijalni, a potom, "makar kako to stampa interpretira, u politicki pokret".
 
Vehabije je najlakse prepoznati po vizuelnom identitetu kada je rec o muskoj populaciji - nose zapustene brade i nesto krace pantalone i jako brinu o moralu, ponasanju i oblacenju zena". "Nije primeceno da zene ucestvuju u tom tipicno sunitskom pokretu, koji je poceo kao pokret za versku reformu, za ciscenje islama od idolatrije i sufijskih narodnih verovanja", naveo je Bozovic.
 
"Kada je rec o verskim obredima (nacin molitve i gde se moli), vehabije cesto stvaraju problem namecuci svoj nacin pristupu i realizaciji obreda ostalim vernicima", rekao je Bozovic i dodao da "verovatno takvih sukoba ima sirom sunitskog sveta".
 
"Nije bitno kako se vrse obredi, vec iskren stav prema veri, kako interpretiramo veru da bude u funkciji ljubavi, bratimljenja, razumevanja i suzivota. Zato je bitan, kada je rec, o islamu nacin na koji imami deluju u dzamijama", naglasio je Bozovic. On je dodao da "ako imami ne deluju u funkciji bratmljenja i suzivota, mesihat ili muftija kada je rec o Sandzzaku ili Beogradu mora da se zabrine".
 
Bozovic je naveo da "obicno sredstava javnog informisanja povezuju vehabije sa terorizmom" i da je vehabizam nastao u XVIII veku u Saudijskoj Arabiji, podsecajuci "da ne treba zaboraviti ni da je ta zemlja od Drugog svetskog rata veran saveznik SAD".  
 
Elvis Goga - glavni mudzahedin na Kosovu
 
Eksplicitno se protiveci svakom spoljnom kulturnom uticaju, vehabije namecu svoje "ekskluzivno ucenje" na sahranama, obredima sunecenja i drugim verskim okupljanjima, pobijaju teorije o prirodnim ili drustvenim pojavama i kao zamenu nude svoja tumacenja Serijata ili Kurana.
 
Pristinski mediji pisu da je mladic iz Peci Elvis Goga poznat kao glavni mudzahedin na Kosovu i ukazuju da su ekspanziji vehabizma na Kosovu doprinele nevladine organizacije koje jos uvek deluju pod okriljem Zajednickog saudijskog Komiteta za pomoc Kosovu i Ceceniji.
 
Nevladine organizacije su na Kosovo stigle nakon rata 1999. godine i, kako navode mediji, profitiraju od siromastva u predgradjima kosovskih gradova, ali u velikoj meri i u okolnim selima, postujuci stav Vlade Saudijske Arabije da na terenu ostanu aktivne sve "dok za to postoji potreba".
 
Modus operandi vehabijskog pokreta na Kosovu je verska indoktrinacija siromasnog albanskog, bosnjackog stanovnistva, kao i Egipcana i Askalija. Takvi primeri su evidentni u Sipolju, predgradje Mitrovice, u naselju Kodra Trimave, nekada Vranjevac, predgradje Pristine, zatim u Prizrenu, Peci, u Radavcu kod Peci, u Junickom Voksiju, Urosevcu, Kacaniku id rugim mestima.
 
Dobrotvorna islamska fondacija (IEF), na osnovu podataka iznetih na zvanicnoj saudijskoj internet stranici, nudi kosovskoj deci "obrazovanje“ u preko 30 kuranskih skola sirom Kosova. Deci se nudi 50 evra da bi naucili napamet pojedine ajete i sure iz Kurana. U skolama izgradjenim sredstvima iz fondova Zajednickog saudijskog Komiteta za pomoc Kosovu i Ceceniji i uz pomoc Dobrotvorne islamske fondacije, radi se na stvaranju nove generacije lojalnih muslimana - ne prema Kosovu, vec prema islamskoj internacionali.
 
Pri dzamijama identifikovanim kao "njihove", vehabijski aktivisti su otvoraju "Internet kafee" kako bi privukli decu razlicitih uzrasta da posle bavljenja internetom slusaju "naslihate“ protiv Skenderbega i pokreta za Albanski nacionalni preporod, protiv zapadne civilizacije i samog kosovskog tradicionalnog islama.
 
Ciljne grupe mudzahedinskih aktivista su i udovice, otpusteni s posla, seljaci, nezaposleni, pojedini "intelektualci". Vehabije njima "daruju" po 150 evra i nude druge vrste pomoci, kako bi vodili potpuno islamski nacin zivota u najradikalnijoj formi.
 
Na internet stranicama vodecih politickih partija na Kosovu ili na internet stranicma albanskih intelektualaca kao sto su dr Miljazim Krasnici&Co, na linkovima njihovih internet stranica postoji ikonica "Religija“, cijim se otvaranjem automatski aktivira orijentalna ilahija.
 
Kosovski i medjunarodni mudzahedini, upozoravaju mediji u Pristini, pripremaju mogucu "pobunu“ na pragu resavanja statusa Kosova, dodajuci da ce karakteristicne vehabisticke licnosti islamske civilizacije brzinom munje privuci kamere reportera velikih svetskih medijskih kuca.
 
(agencije/MONDO)
 

 
MONDO, 19. MART 2007.

Vehabije aktivne i u BiH

Ponedeljak, 19. mart 2007. 17:16
 
U Bosni i Hercegovini, prema nezvanicnim podacima, svaki stoti musliman pripada vehabijskom pokretu, kojem se, inace, ostro protivi i poglavar Islamske verske zajednice u toj zemlji Mustafa Ceric.
 
Uprkos Cericevim cestim upozorenjima muslimanima da ne dozvole "manipulaciju vere", pripadnici vehabijskog pokreta u BiH pokusavaju da preuzmu dzamije i da se nametnu kao pravi tumaci islamske vere.
 
Vehabijski pokret u BiH zaziveo je tokom rata 90-tih godina, dolaskom boraca iz islamskih zemalja u sastav Armije BiH. Mnogi od njih su ostali i posle rata u Bosni, sa zadatkom da vaspitavaju mlade muslimane.
 
Direktor policije Federacije BiH Zlatko Miletic svojevremeno je ukazao da je problem vehabizma u BiH "vrlo interesantno pitanje s aspekta borbe protiv terorizma". Tim pitanjem se stoga, prema Mileticevim recima, bave pripadnici policije Federacije BiH, kao i druge policijske strukture u BiH.
 
On tvrdi da delovanje vehabija ugrozava ukupnu bezbednost u muslimansko-hrvatskoj federaciji, gde oni i deluju, kao i u BiH u celini.
 
Poglavar Islamske verske zajednice Mustafa Ceric tvrdi da problem sa radikalnim muslimanima, takozvanim vehabijama, nije u Sarajevu, vec u Becu, gde deluje veliki broj vehabija upravo iz BiH.
 
Pripadnici vehabijskog pokreta pokusavaju da preuzmu kontrolu nad pojedinim dzamijama u Federaciji BiH, medju kojima je i ona u Sarajevu, sagradjena od novca iz Saudijske Arabije.
 
Oni su prisutni i u gradskim i seoskim sredinama, gde pokusavaju da muslimansko stanovnistvo odvrate od tradicionalnog ucenja islama.
 
Vehabije se mogu odmah prepoznati i po izgledu - muskarci su sa dugim bradama, a zene prekrivene i preko lica. Oni se nikog ne boje, a nocu, prema pisanju ovdasnjih listova, vehabije imaju obicaj da pustaju kasete iz vojnih akcija sa snimcima govora Alije Izetbegovica i Rasima Delica.
 
Vehabija ima i u zaseoku Barcici kod Kalesije, a njih predvodi izvesni Jusuf Barcic, koji, navodno, drzi predavanja u celoj BiH, afinansiraju ga "muslimani sirom sveta". Skolovao se u Meki, odakle se u BiH vratio krajem rata.
 
Da postoji opasnost od raskola medju muslimanima u BiH, upozorio je i Ceric, koji je vehabijama-dosljacima porucio da mogu da idu iz BiH ako nece da postuju pravila islamske zajednice u toj zemlji.
 
Vehabizam potice iz Saudijske Arabije, a pokret je u 18. veku osnovao Muhamed bin Abdul Vehib.
 
Delovanje vehabija, koji ometaju verske obrede u dzamijama, jer zele da nametnu svoja, znatno radikalnija pravila, i koji cesto napadaju imame, hodze i mujezine, prosirilo se vremenom na Iran, Irak i Siriju, dok je u BiH stigao zajedno sa islamskim ratnim placenicima, mudzahedinima.
 
Na marginama price o delovanju vehabija u BiH, koja ovih dana zaokuplja domacu, pa i medjunarodnu javnost, nalazi se i tvrdnja da su brojni pripadnici ove zajednice u "obicnom zivotu" cesto uzorni pripadnici sire drustvene zajednice, te da na najnormalniji nacin obavljaju svoje redovne poslove, od kojih zive oni i njihove porodice.
 
Tako, prema tvrdnjama ovdasnjih medija, odredjen broj pripadnika pokreta je zaposlen i u policijskim strukturama BiH i Federacije BiH.
 
Oni slede upustva za ponasenje pripadnika vehabijskog pokreta, nose brade i imaju pantalone sa skracenim nogavicama, sto nije u suprotnosti s propisima koji definisu nacin odevanja policijskih sluzbenika. (Tanjug)
 

RTS Web - Home
 
RTS 19. mart 2007.
 
Veljovic: Nastavljena pretraga kampa uhapsenih vehabija

RTS - Ponedeljak, Mart 19, 2007 20:17 

 Treci dan od otkrivanja kampa vehabija nadomak Novog Pazara, direktor policije Milorad Veljovic obisao je teren, gde je nadjeno oruzje i mesto za koje se pretpostavlja da su uhapsene vehabije koristile za pripremanje teroristickih napada. Direktor policije najavljuje nastavak pretrage terena.
 
Cetvorica uhapsenih, koji su u pritvoru u Novom Pazaru, negirali su juce delo koje im se stavlja na teret, dok je jedan osumnjiceni u bekstvu. Oni se sumnjice za pripremanje dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije.
 
Teren na kojem su pronadjeni satori i oruzje na planini Ninaji daleko je od lokalnih puteva. Automobilom se moze doci samo donekle, a dalje se mora pesice. Osumnjiceni su mogli da racunaju da nece biti otkriveni jer se tuda retko krece i lokalno stanovnistvo. Policija je na vreme otkrila kamp, s obzirom na to da drvece i zbunje jos nisu olistali jer bi u takvim uslovima bilo tesko pratiti bilo cije kretanje. S obzirom na to da je pronadjena hrana sveza, policija pretpostavlja da je sator nedavno podignut.
 
Oruzje i eksploziv pronadjjeni su u rupi koju je tesko uociti sa divlje staze. Prethodnog dana, pronadjena je jos jedna i trenutno se proveravaju tragovi u njoj.
 
Na improvizovanom strelistu otkrivene su caure i mete, kao i brojni tragovi municije na okolnom drvecu i u zemlji. Nekoliko stotina metara dalje pronadjeni su i znakovi. U centru trougla koji cine tri drveta poboden je kocic. Strucnjaci smatraju da je to neka vrsta orijentira koji su koristili uhapseni. Lokalno stanovnistvo i sumari kazu da to ranije nisu vidjali.
 
Direktor policije Milorad Veljovic ukazuje na dobru saradnju lokalnog stanovnistva i policajaca.
 
Kamp je otkriven pre tri dana, a nalazi se na tromedji Novog Pazara, Sjenice i Tutina.
 
Pocelo sudjenje za incident ispred Arap-dzamije
 
U Okruznom sudu u Novom Pazaru pocelo je sudjenje Izetu Fijuljaninu, koji je optuzen da je pocetkom novembra prosle godine pucao ispred Arap-dzamije i povredio Ismaila Gicica i Jasmina i Ertana Smailovica.
 
Finuljanin je, pred Sudskim vecem, negirao krivicu iz optuznice, koja ga tereti za krivicna dela ubistva u pokusaju i nedozvoljeno drzanje oruzja i eksplozivnih sredstava.
 
Vozilo Izeta Fijuljanina je 1. novembra, ispred Arap-dzamije, drvenim motkama napala grupa vehabija, u kojoj su bili Gicic i Smailovici.
 
Tada je Fijuljanin u njihovom pravcu ispalio nekoliko hitaca i ranio ih. Ovom dogadjaju prethodio je sukob vehabija i vernika u Arap-dzamiji.
 
Nastavak sudjenja zakazan je 27. marta.KIM Info-sluzba ARHIVA VESTI
2004 Arhive: | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septambar | Oktobar | Novembar | Decembar
2005 Arhive: | Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septambar | Oktobar | Novembar | Decembar
2006 Arhive: | Januar | Februar | Mart |
April | Maj| Jun | Jul | Avgust | Septambar | Oktobar | Novembar| Decembar
2007 Arhive: | Januar | Februar| Mart

Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. KIM Info-sluzba izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku.

DISCLAIMER:
Stavovi u novinskim clancima i tekstovima kao i vest u biltenimai pripadaju autorima ili agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i ne mogu se smatrati zvanicnim stavovima ni KIM info-sluzbe ni Eparhije rasko-prizrenske. KIM Info-sluzba moli one koji prenose vesti iz nasih biltena da korektno navedu izvor vesti, koji je oznacen ispod naslova svake vesti ili teksta.


Nase informativne biltene i ostale informacije sa Kosova i Metohije mozete naci i na Web strani Info-sluzbe  KIM: http://www.kosovo.net/

Copyright 2006, KIM Info-sluzba

Prijava na nase mailing liste:
Nase mailing-liste: na engleskom na srpskom