06. februar  2007. god.

KIM Info-bilten 06-02-07

Sinod SPC - Buducnost se ne gradi na pravu jaceg

www.spc.rs


SVETI ARHIJEREJSKI SINOD
SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
3. februar 2007.
u Beogradu
 
SAOPSTENJE ZA JAVNOST
 
Kosovo i Metohija tokom vise od hiljadu godina su nastanjeni Srbima, a u svoje vreme, do velikih seoba srpskog naroda, gotovo iskljucivo Srbima. Svako zna - ako hoce da zna - da je tu bio centar srednjevekovne srpske drzave i kolevka srpske kulture, a da je tu, u Peckoj Patrijarsiji, i do dana danasnjega prvo i glavno sediste Srpske Pravoslavne Crkve. U smislu drzavnosti, Kosovo i Metohija su po vazecem medjunarodnom pravu neotudjivi deo teritorije Srbije. O tome svedoci vazeci ugovor iz Bukuresta od 10. avgusta 1913. i na desetine rezolucija Generalne skupstine i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Pariski sporazum iz 1995. godine i niz pravnih akata Evropske Unije, Rusije, SAD, Velike Britanije, Nemacke, Francuske ...
 
Sve to zna svako, ali ne zna - ili, pre ce biti, nece da zna - politicar po imenu Marti Ahtisari. Bez i jedne jedine reci obrazlozenja, makar i laznog, on predlaze da se, suprotno svim normama medjunarodnog ponasanja, od Srbije otmu Kosovo i Metohija. On ustvari predlaze da se nad Srbijom, medjunarodno priznatom suverenom drzavom, izvrsi pravno nasilje. On ne priznaje silu prava nego pravo sile. Kakvi nedostizni dometi demokratije, a o pravdi da se i ne govori!
 
Srpska Pravoslavna Crkva je uvek, nasuprot tome, jasno i glasno isticala da pravda drzi zemlje i gradove, a da je prokleto sve sto je oteto. Da li bi g. Ahtisari ovakav „svoj” genijalni plan razresenja krize primenio na svoju zemlju? Srpska Pravoslavna Crkva nema nista protiv toga da on, kome god zeli, pokloni ono sto je njegovo, ali skrece paznju na to da ga niko nikada nije ovlastio - niti ga je mogao ovlastiti - da bilo kome poklanja Kosovo i Metohiju. U skladu sa pravnim poretkom koji vazi u svetu, status Kosova i Metohije je dat: Pokrajina je sastavni deo Srbije. Taj status se moze promeniti samo uz pristanak Srbije i ukoliko bi se izmenio njen ustavni poredak. Ahtisari, sasvim sigurno, nije ni nadlezan ni zaduzen za takvu ulogu.
 
Sveti Arhijerejski Sinod apeluje na odgovorne ljude koji vode medjunarodnu zajednicu da sprece Ahtisarija u njegovom opasnom naumu da se, u necije ime, Srbiji, jednoj od starih evropskih drzava, silom oduzme najdragoceniji deo njene teritorije. Mirna buducnost se ne gradi na pravu jacega, na diktatu gole sile, nego na uvazavanju nacela da svi imaju isto dostojanstvo i ravnopravne mogucnosti. Doduse, sila Boga ne moli, ali zato ni Bog silu ne voli. Pritom - Bog  je vecan, a sila je svaka za vremena.
 
Sveti Arhijerejski Sinod
Srpske Pravoslavne Crkve
 

Dokumenti

Predlog Martija Ahtisaarija - Aneks V
o verskom i kulturnom nasledju na KIM

Srpski prevod celovitog Ahtisarijevog predloga za resavanje statusa Kosova dostupan je u PDF formatu na adresi: http://www.kosovo.net/images/ahtisarijev_predlog_za_kosovo.pdf

ANEKS V
VERSKO I KULTURNO NASLEDJE


Clan 1 Naziv, unutrasnja organizacija i imovina Srpske pravoslavne crkve

1.1 Srpska pravoslavna crkva (SPC) na Kosovu uziva svu zastitu, prava, privilegije i imunitet kao sto je to i predvidjeno ovim Aneksom.  Takva prava, privilegije i imunitet vrsice se u skladu sa duznostima i obavezama predvidjenim zakonom Kosova i tom prilikom nece krsiti prava ostalih.

1.2 Kosovo priznaje Srpsku Pravoslavnu crkvu na Kosovu, ukljucujuci manastire, crkve i ostala mesta koja se koriste u verske svrhe, a koja predstavlja sastavni deo Srpske pravoslavne crkve sa sedistem u Beogradu.

1.3 Kosovo ce postovati  naziv i unutrasnju organizaciju Srpske pravoslavne crkve, ukljucujuci njenu hijerarhiju i aktivnosti.

1.4 Kosovo ce garantovati da pokretna i nepokretna imovina i ostala imovina Srpske pravoslavne crkve bude nepovrediva  i  da nece biti predmet eksproprijacije.

1.5 Srpska pravoslavna crkva na Kosovu ima potpuno diskreciono pravo  na svoje vlasnistvo i pristup svojim prostorijama i objektima. Kosovske vlasti imace pristup ovim mestima koje su vlasnistvo  Srpske pravoslavne crkve Republike Srbije samo sa pristankom Crkve, i u slucaju  izdatog sudskog naloga koji se odnosi na navodne nezakonite aktivnosti,ili u slucaju neposredne opasnoti po zivot ili zdravlje.


Clan 2   Ekonomska i ostala podrska

2.1 Srpska pravoslavna crkva na Kosovu  je slobodna da prima donacije i ostalu podrsku od bilo koje institucije unutar ili van Kosova. Takve donacije pruzace se na potpuno transparentan nacin.

2.2 Kosovo Srpskoj pravoslavnoj crkvi pruza carinske i poreske olaksice za privredne aktivnosti Crkve, pored onih koje imaju sve ostale vere na Kosovu, a koje su vazne za njenu samoodrzivost, kao sto su vezovi, svestenicka odora, svece, ikonostas, rad u drvu i drvodeljski zanat, vina, rakije, med i ostali pcelarski proizvodi. Ove privlegije odnose se na uvoz i kupovinu relevatnih proizvoda, materijala, masina i alata; i izvoz proizvoda koji su rezultat gore navedenih aktivnosti.


Clan 3    Bezbednost za verska i kulturna mesta 

3.1  Srpska pravoslavna crkva, njeni manastiri, crkve i ostala verska i kulturna mesta od posebne vaznosti za zajednicu kosovskih Srba  imace svu potrebnu bezbednost.

3.1.1 Glavna odgovornost garantovanja bezbednosti kosovskom verskom i kulturnom nasledju bice  na  kosovskim agencijama za odrzavanje reda  i mira, a narocito na Kosovskoj policijskoj sluzbi (KPS). Zastita srpskih verskih i  kulturnih spomenika predstavljace poseban operativni zadatak KPS-a. Misija vladavine prava EBOP-a u konsultaciji sa Medjuanarodnim vojnim snagama (MVS),  nadgledace, voditi i savetovati KPS  prilikom implementacije ovog zadatka.

3.1.2 U periodu odmah nakon Resenja statusa, MVS pruzice bezbednost manastiru Gracanica, manastiru Devic, manastiru Zociste, Manastiru Svetog Arhandjela);Manastiru Budisavci,  Manastiru Gorioc, Manastiru Visoki Decani, Peckoj Patrijarsiji, memorijalnom spomeniku na Gazimestanu. Pruzanje  bezbednosti ovim mestima nastavice se sve dok MVS nakon konsultacija sa MCP-om i Misijom EBOP-a ne odluce da su steceni uslovi da se ove odgovornosti prenesu na KPS.

3.1.3 Nivo i trajanje ovih predvidjenih odredjenih mera u cilju garantovanja fizicke bezbednost mesta od strane MVS-a uzece u obzir, inter alia: i) procenu opasnosti koje bude sprovele MVS; ii)  preporuke koje bude dao Savet za implementaciju i nadgledanje, shodno clanu 5 ovog Aneksa.

3.1.4 MVS imaju za cilj da izgrade vise nivoe poverenja i pouzdanja i rade ka normalizaciji bezbednosne sitaucije oko tih mesta. Kapaciteti KPS-a bice prosireni sto je brze moguce kako bi se omogucilo MVS-u da se iskljuci iz ovih zadataka koji nisu vojne prirode.

3.2 Kosovo ce garantovati slobodu kretanja svestenstvu i pripadnicima Spske pravoslavne crkve na Kosovu i pruzice kada je to potrebno neophodne bezbednosne mere za takvo kretanje.


Clan 4  Zasticene oblasti (zone)

4.1 Odredjenom broju manastira, crkava i ostalim verskim mestima Srpske pravoslavne crkve, kao i istorijskim i kulturnim mestima od posebne vaznosti  za zajednicu kosovskih Srba, putem uspostavljanja zasticenih oblasti bice pruzena posebna zastita. Ciljevi zasticenih zona su: da obezbede mirno postojanje i funkcionisanje zasticenih mesta; da se ocuva njihov istorijski identitet i prirodno okruzenje, ukljucujuci monaski zivot  svestenstva;  da  se sprece nepovoljni razvoji oko njih, dok u isto vreme omogucuje najbolje moguce uslove za harmonican i odrzivi razvoj zajednica koje  zive u oblastima koje se nalaze oko takvih mesta. Uzivanje imovinskih prava u zasticenim oblastima moze biti ogranicena sledecim:

4.1.1  Zabranom svake nove aktivnosti u ovim oblastima:

a) Industrijska izgradnja ili razvoj, kao sto su:  iskopavanje minerala; izgradnja elektrana ili elektricnih mreza ili dalekovoda,  ciglana i fabrika.

b) Igradnja ili razvoj ostalih struktura  kao sto su:  strukture ili gradjevine koje su vise od manastira/ crkve/ kulturnog spomenika koji treba da se zastiti; upotreba opasnih materijala prilikom svake izgradnje (ukljucujuci objekte u kojima se boravi); prolazak puteva, benzinske stanice i automehanicarske radnje; supermarketi, nocni klubovi, itd

c) Javna izgradnja ili razvoj koji vodi ka seci suma u  seoskim oblastima.

4.1.2 Svaka  nova aktivnost u sledecim oblastima moze biti ogranicena na osnovu novonastalih okolnosti. Pre  zapocinjanja svake aktivnosti u sledecim oblastima, nadlezna opstina  vrsi konsultacije sa Srpskom pravoslavnm crkvom ili  srpskom zajednicom:

a) Komercijalna izgradnja ili izgradnja puteva, skladista, radionica, prodavnica, restorana, barova, kafica,  piljarnica i kioska, ili nekih drugih konstrukcija vecih razmera u seoskim oblastima;

b) Javna okupljanja, rekreacija i zabava;

c) Urbanizacija poljoprivrednog zemljista.

4.1.3 Kosovo ce garantovati da su prostorni planovi za oblasti unutar  zasticenih zona u skladu sa ogranicenjima koja su navedena u clanovima 4.1.1 i 4.1.2

4.1.4  Zasticene zone za  sledeca mesta bice definisane sledecim kartama koje sese nalaze u prilogu:

Manastir Visoki Decani*
Pecka patrijarsija, Pec
Manastir Gracanica, Pristina
Crkva Vavedenja Presvetle Bogordice, Lipljan
Manastir Devic, Srbica
Manastir Gorioc, Istok
Manastir Budisavci, Klina
Manastir Sokolica Zvecan*
Manastir Draganac,Gnjilane
Manastir Svetih Arhangela, Prizren
Manastir Banjska, Zvecan
Manastir Zociste, Orahovac
Selo Velika Hoca, Orahovac
Manastir  Duboki, Zubin Potok
Crkva Svetog DJordja Gornje Selo, Prizren
Manastir Socanica, Leposavic
Isposnica sa crkvom,  Uljarice,Klina
Memorijalni spomenik Gazimestan, Obilic*
Srednjovekovna tvrdjava Zvecan, Zvecan
Srednjevekovni grad Novo Brdo, Novo Brdo
Srednjovekovni most Vojnovic, Vucitrn
Korisa, isposnica Svetog Petra, Prizren

1. Zasticena zona za Manastir Visoki Decani je ista kao i za  "Specijalne zonske oblasti'*  kao što je to predviđeno u  UNMIK izvrsnoj odluci 2005/5 od 25. aprila 2005.  i naredne izvrsne odluke
2. Zasticena zona uključuje Isa Boleti memorijani kompleks.
3. Preporucuje se da Barjaktarevo turbe bude ili ukljuceno u istu zasticenu zonu, ova zadnja je prosirena iz tog razloga, ili u posebnu zasticenu zonu koja treba da bude uspostavljena za ovaj spomenik. Takodje se preporucuje da se uspostavi zasticena zona sa mauzolej Sultana Murata.

4.1.5  Za sledeca mesta  zasticena oblast bice ogranicena u krugu od 100 metara:

Manastir Svete Petke Leposavic,
Manastir Vracevo Leposavic,
Manastir Svete Bogordice Hvosno Srbica,
Manastir Svetog Marka kod Korise Prizren,
Manastir Svetog Trojstva, Musutiste Suva Reka,
Crkva Svete Bogorodice Sredska, 
Manastir uspenija svetog  Urosa, Nerodimlje, Urosevac,
Monastir Binac ili Buzovik, Vitina.

4.1.6 Za sledeca mesta zasticena zona bice ogranicena  u krugu od 50 metara:
                       
Manastir Dolac, Klina
Crkva Svetog Nikole, DJurakovac, Istok
Crkva Bogorodice Odigitrije, Musutiste. Suva Reka
Crkva Svetog Nikole, Strpce
Crkva Svetog Teodora Donja Bitinja, Strpce
Crkva Svetog Nikole Gotovusa, Strpce
Bogorodicna Crkva, Gotovusa, Strpce
Crkva Svetog DJordja, Gornja Bitinja, Strpce
Crkva Svetog Nikole Musnikovo, Prizren
Crkva Svetog Nikole, Bogosevci, Prizren
Crkva Svetog Nikole, Drajcici, Prizre
Crkva Svetog Nikole, Sredska, Prizren
Crkva Svetih apostola, Musnikovo,Prizren
Crkva Sv. DJordja,  Sredska, Prizren

4.1.7 Zasticenu oblast za istorijski centar Prizrena  ustanovice opstinske vlasti Prizrena u saradnji sa  MVS-a i ukljucivace Srpsku pravoslavnu crkvu,  otomansku i katolicku, domaca i ostala mesta od kulturnog znacaja. Sledeca srpska kulturna i verska mesta bice ukljucena  u zasticene zone: Crkva  Bogorodice LJeviske;  stara "Maras Mahala";  Crkva Svetog Spasitelja; Bogoslovija Svetih  Cirila i Metodija; Crkva Svetog DJordja u sedistu Episkopije.

4.2 U skladu sa clanom 5.2 UNMIK Uredbe 2000/45 O samoupravi opstina na Kosovu, selo Velika Hoca u konsultacijima sa opstinom Orahovac, imace pravo da vrsi ogranicena ovlascenja prilikom vrsenja aktivnosti u oblasti zastite i  unapredjenja verskog i kulturnog nasledja i seoskog planiranja svoje zasticene zone. U skladu sa clanom 5.4  ovog Aneksa Savet za implementaciju i nadgledanje  (SIN) prilikom  konsultacija pruza pomoc.


Clan 5  Savet za implementaciju i nadgledanje

5.1 Osnovace se Savet za implementaciju i nadgledanje (SIN)  koji se redovno sastaje i  ciji je zadatak da nadgleda i olaksava implementaciju odredbi ovog Predloga resenja, a koji se odnosi na zastitu srpskog verskog i kulturnog nasledja na Kosovu.

5.2 SIN-om predsedava Visi medjunarodni zvanicnik koga naimenuje Medjunardni civilni predstavnik (MCP) na Kosovu.

5.3 Sastav SIN-a cine sedmoro (7) clanova pored predsedavajuceg. Predstavnici sledecih institucija  obavljace duznosti u SIN-u: Ministarstvo kulture Kosova, Institut za zastitu spomenika u  Pristini, Srpska pravoslavna crkva, Institut za zastitu spomenika u Leposavicu, OEBS, Savet Evrope i UNESCO.

5.4 SIN :

a) Savetuje i  daje preporuke MCP-u o implementaciji odredbi Predloga resenja, a koje se odnose na  zastitu srpskog verskog i kulturnog nasledja na Kosovu;
b) Nadgleda  odredjivanje  zasticenih oblasti na terenu i njihovu implementaciju;
c) Preporucuje promene na pogranicnim linijama  zasticenih zona i ogranicenja koja se primenjuju unutar njih ukoliko okolnosti to dozvoljavaju;
d) Pomaze pri razresavanju sporova uzmedju Srpske pravoslavne crkve i centralnih i lokalnih vlasti na Kosovu u pogledu implementacije  ovog Aneksa;
e) Preporucuje MCP-u mere koje treba da isprave moguce nedostatke u implementaciju odredbi Predloga resenja, a koje se odnose na zastitu srpskog verskog i kulturnog nasledja na Kosovu;
f) Savetuje kosovske sluzbe za odrzavanje reda i mira, Medjunarodno vojno prisustvo i Misiju EBOP-a o pitanjima bezbednosti koje mogu imati uticaja na mesta verskog  i kulturnog  nasledja.

5.5 Podrsku u radu SIN-a pruza Sekretarijat koji je odgovoran za svakodnevno nadgledanje implementacije ovog Aneksa, a njegov sastav cine clanovi medjunarodnog i lokalnog osoblja koje predsedavajucem direktno podnosi izvestaj.

5.6 Kosovo i srpske vlasti  pridrzavace se trenuntog mehanizma radova na obnavi mesta Srpske pravoslavne crkve, a za koje je odgovorna Komisija za implementaciju radova obnove ili njen naslednik.

5.7 SIN  blisko saradjuje sa Komisijom za implementaciju radova obnove ili njenim  naslednikom na  ocuvanju i obnavljanju srpskog verskog i kulturnog nasledja.


Clan 6  Vracanje arheoloskih i etnoloskih predmeta

6.1  Republika Srbija  vratice areheoloske i etnoloske predmete, koji su uzeti kao pozajmica iz muzeja Kosova za privremene postavke u Beogradu u 1998-1999. u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ovog Predloga resenja.


KIM Info-sluzba ARHIVA VESTI
2004 Arhive: | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septambar | Oktobar | Novembar | Decembar
2005 Arhive: | Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septambar | Oktobar | Novembar | Decembar
2006 Arhive: | Januar | Februar | Mart |
April | Maj| Jun | Jul | Avgust | Septambar | Oktobar | Novembar| Decembar
2007 Arhive: | Januar | Februar

Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. KIM Info-sluzba izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku.

DISCLAIMER:
Stavovi u novinskim clancima i tekstovima kao i vest u biltenimai pripadaju autorima ili agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i ne mogu se smatrati zvanicnim stavovima ni KIM info-sluzbe ni Eparhije rasko-prizrenske. KIM Info-sluzba moli one koji prenose vesti iz nasih biltena da korektno navedu izvor vesti, koji je oznacen ispod naslova svake vesti ili teksta.


Nase informativne biltene i ostale informacije sa Kosova i Metohije mozete naci i na Web strani Info-sluzbe  KIM: http://www.kosovo.net/

Copyright 2006, KIM Info-sluzba

Prijava na nase mailing liste:
Nase mailing-liste: na engleskom na srpskom