20. juli  2006. god.

KIM Info-bilten 20-07-06

Pecka Patrijarsija, Gracanica i Ljeviska na listi Svetske kulturne bastine UNESKO zajedno sa Visokim Decanima

Episkop Rasko-prizrenski Artemije i njegov Vikarni episkop Lipljanski Teodosije izjavili su da ce odluka UNESKO-a da se nase najvaznije svetinje nadju na listi Svetske kulturne bastine biti od velikog znacaja za pregovore o zastiti srpske duhovne i kulturne bastine na Kosovu i Metohiji. Velikodostojnici SPC na KIM su takodje izrazili nadu da ce ova odluka i priznanje srpskoj kulturnoj bastini na ovim prostorima doprineti boljoj zastiti nasih svetinja i prestanku napada koji se sprovode na objekte SPC, narocito od 1999. godine


Deisis u Hramu sv. Apostola - Pecka Patrijarsija, 13. vek

KIM Info-sluzba
20. juli 2006. god.

Komitet za svetsku bastinu UNESCO na plenarnoj sednici odrzanoj u glavnom gradu Litvarnije, Viljnusu od 12-16 jula ove godine odlucio je da se na listu Svetske kulturne bastine UNESKO pored manastira Visoki Decani (koji je na listu ukljucen 2004. godine) upisu manastiri Pecka Patrijarsija, Gracanica i Saborni hram Bogorodice Ljeviske u Prizrenu. Ove najznacajnije svetinje Srpske Pravoslavne Crkve na prostoru Kosova i Metohije zajedno su objedinjeni na listi svetske kulturne bastine UNESKO pod imenom "Srednjovekovni spomenici na Kosovu" (Medieval Monuments in Kosovo). Ovi spomenici su takodje uvrsceni i na listu Ugrozene svetske bastine (World Heritage in Danger).

Komentarisuci vest o upisu nasih najvecih svetinja na Kosovu i Metohiji na listu UNESKO spomenika svetske kulturne bastine Episkop rasko-prizrenski Aretemije je izjavio za medije: "Verujemo da će odluka Uneska da se i ove tri naše svetinje nađu na listi svetske kulturne baštine imati pozitivan odjek na opšte pitanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, kao i na pregovore o crkvenoj i kulturnoj baštini koji se vode u Beču. Takođe očekujemo i da će se druga strana sada, posle odluke Uneska, drugačije postaviti".

Episkop lipljanski Teodosije (Šibalić), vikar Eparhije raško-prizrenske i predstavnik SPC u Komisiji za obnovu srpskih svetnja na KIM porušenih u pogromu 17. marta 2004, izjavio je povodom odluke UNESKO za medije da je "odluka UNESKA ohrabrujuća i veoma značajna u ovom trenutku dok se vode razgovori o duhovnoj i kulturnoj baštini na KIM i kad su svi usredsređeni da se sačuva to neprocenjivo kulturno blago koje pripada srpskom narodu i SPC". Vladika Teodosije ukazuje na potrebu da se "obezbedi što bolji status i zaštita srpskih svetinja na KIM bez obzira na političke odluke koje će biti donete".

- Veoma je važno da su ove naše svetinje upisane na listu Uneska kao srpski pravoslavni manastiri i crkve i da kao takvi ostaju deo porodice svetske kulturne baštine. To govori da osim nas koji živimo u tim našim svetnjima i činimo sve da se one sačuvaju u ovom vremenu i na ovom prostoru, ima još mnogo dobronamernih ljudi u svetu koji osećaju obavezu da to duhovno, kulturno i nacionalno blago bude sačuvano za budućnost. Ujedno, to će biti obaveza i da kosovski Albanci i njihove institucije imaju drugačiji odnos prema kulturnom blagu SPC i da sebi ne dozvole ono što su u prošlosti činili, paleći i uništavajući ga, jer su sada oči međunarodnih zvaničnika uprte prema KIM i onome što se događa na ovim prostorima - smatra vladika Teodosije.

Prema njegovim rečima, na KIM bi sada svi bez razlike, trebalo da imaju odgovorniji stav kada je u pitanju kulturna i duhovna baština. On napominje da tokom proteklih sedam godina protektorata UN manastiri Pećka patrijaršija i Visoki Dečani nisu doživeli stradanje jer su ih čuvale jake snage Kfora, što je slučaj i sa Gračanicom, koju iako se nalazi u srpskoj sredini vojnici indirektno čuvaju, dok je crkva Bogorodice Ljeviške koju nisu obezbeđivali ni Kfor ni KPS zapaljena i oskrnavljena u pogromu 17. marta 2004, a potom joj je ukraden i deo olovnog krova.
- Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu je u najtežem položaju od svih naših svetinja koje su upisane na Uneskovu listu. U toku je njena obnova, a ovih dana trebalo bi da dobije nov olovni krov. Od međunarodnih i lokalnih institucija ponovo ćemo tražiti da učine nešto za njeno obezbeđenje i čuvanje, naročito sad kad se nalazi na svetskoj listi kulturne baštine. Ova svetinja više ne sme biti prepuštena slučaju iz nemara i neodgovornosti - ističe vladika Teodosije.


GLAS JAVNOSTI

GLAS JAVNOSTI, 15. JULI 2006. GOD.

UNESKO o Pećkoj patrijaršiji, Gračanici i Bogorodici LJeviškoj

Srpski hramovi svetska baština

Komitet za svetsku baštinu na plenarnoj sednici odlučio da je vreme da ovi srednjovekovni spomenici kulture Srba sa Kosova i Metohije budu proglašeni za objekte od izuzetnog značaja za svetsku kulturu. Pantić: To pokazuje da je naša argumentacija doprla do dela međunarodne zajednice

Manastir Gračanica, crkva Bogorodice LJeviške u Prizrenu i Pećka patrijaršija od juče su na listi Svetske kulturne baštine UNESKO-a, kao spomenici kulture koji će biti pod međunarodnom zaštitom.

PEĆKA PATRIJARŠIJA

Pećku patrijaršiju čini kompleks crkava, među kojima središnje mesto zauzima hram Svetog Apostola, izgrađen dvadesetih godina 13. veka. Pored njega su crkve Svetog Dimitrija i Bogorodice Odigitrije s početka 14. veka. Najstarije freske datiraju iz 1260. godine, a Pećka patrijaršija je značajna za svetsku kulturu i po tome što spaja nekoliko arhitektonskih i slikarskih stilova.

Prvi hram u kompleksu Pećke patrijaršije sagrađen je po uzoru na Žiču, dok su ostale crkve građene u vreme kralja Milutina i nalik su ostalim, izgrađenim u prvoj polovini 14. veka. Obnavljanjem Pećke patrijaršije, krajem 16. i početkom 17. veka, ovi hramovi počeli su da odišu karakteristikama koje je donela turska vladavina nad srpskim zemljama. Priprata je jedinstvena na Balkanu, a sačuvani su i brojni mermerni sarkofazi episkopa.

Gračanica je bila najčešća inspiracija graditeljima srpskih hramova. Prvo stradanje manastira bilo je prilikom upada Turaka, pre Kosovske bitke, posle čega je obnovljen. Međutim, nakon čuvenog boja iz 1389. Gračanica je opet poharana.

Najveća vrednost Bogorodice LJeviške u Prizrenu bile su freske, koje su urađene u stilu Raške škole. Neke freske su oštećene kada je Bogorodica LJeviška pretvorena u muslimansku bogomolju, a ostatak je stradao od podmetnute vatre Albanaca.

GRAČANICA

Gračanica, kao najlepši primer "srpske gotike", na svega devet kilometara od Prištine, podignuta je 1315. godine, po nalogu kralja Milutina, a u čast njegove premlade žene Simonide, koja je tu i naslikana.

Ovaj značajni arhitektonski spomenik vizantijskog kulturnog područja veoma sliči gotskim katedralama Zapada.

Kako je najlepša galerija kraljevskih portreta otišla u nepovrat, buduće generacije Srba moći će da vide te freske samo u knjigama. Komitet za svetsku baštinu je na plenarnoj sednici odlučio da je vreme da ovi srednjovekovni spomenici srpske kulture sa Kosova i Metohije budu proglašeni za objekte od izuzetnog značaja za svetsku kulturu.

Tom odlukom UNESKO je izašao u susret zahtevima Srbije i ovi značajni spomenici kulture i istorije Srba s područja Kosmeta dobili su davno zasluženo mesto na listi objekata koji vrede da celokupan svet o njima brine.

Međutim, upitno je zašto baš sada ova svetska organizacija, zapravo međunarodna zajednica, daje taj status srpskim svetinjama. Zašto baš uoči otpočinjanja pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije i u vreme kada se po svetu, ali sve češće i kod nas, naglas priča da će južna pokrajina Srbije biti nezavisna. Pitanje se samo nameće.

BOGORODICA LJEVIŠKA

Crkvu Bogorodice LJeviške dobrim delom oštetili su albanski ekstremisti požarom 17. marta 2004. godine. Sagrađena je u 10. veku, a kralj Milutin ju je obnovio, dogradio i oslikao 1307, čime je postala centralni hram nove srpske prestonice. Hram je jedinstven po ogromnim dimenzijama, koje nisu karakteristične za verske objekte pravoslavlja.

Da je očigledno da je u ovu odluku, koja je, svakako, još ranije trebalo da bude doneta politika umešala svoje prste, tvrdi i Dragan Pantić, profesor Nacionalne istorije na univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici.

- Uvrštavanje ovih srpskih hramova u objekte svetske kulturne baštine, u politički izuzetno osetljivom momentu za našu južnu pokrajinu, treba razumeti kao događaj u čijoj pozadini i te kako može da stoji politika. Međutim, ne treba to shvatiti kao direktnu vezu sa politikom jer su ovi spomenici značajni kulturni objekti, koje svet mora da sačuva - kaže za Glas profesor Pantić.
On naglašava da je, pre svega i mimo svega, bitno što su naši hramovi dobili status spomenika svetske kulturne baštine.

- To pokazuje da je naša argumentacija doprla do dela međunarodne zajednice, koja počinje da shvata koliki značaj za srpski narod imaju Pećka patrijaršija, Bogorodica LJeviška i Gračanica. Bez obzira što je ova odluka došla u simptomatičnom političkom trenutku - ističe profesor Pantić.


RTS Web - Home
RTS, 20. JULI 2006. GOD.
 
 
UNESKO PROŠIRIO LISTU ZA ZAŠTITU VERSKIH OBJEKATA NA KOSOVU
DRUŠTVO - AKTUELNO - Četvrtak, Jul 20, 2006 12:56  RTS
unesco_logo Uneskov komitet za svetsku baštinu proširio je listu spomenika pod zaštitom na tri verska objekta srpske pravoslavne crkve - Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu Bogorodice Ljeviške, saznaje Tanjug u misiji Srbije pri Unesku u Parizu.

Tri objekta Srpske pravoslavne crkve uvršteni su na listu ugrožene svetske baštine, na kojoj je od 2004.godine i Manastir Dečani, na sastanku komiteta održanom od 8-16. jula u Litvaniji.

'Nismo se nadali da ćemo tako dobro proći na sednici koja je bila oštra', rekao je Tanjugu Dragoljub Najman, ambasador misije Srbije pri Unesku, koja je i podnela zahtev da se ova tri objekta uvrste na listu ugrožene svetske baštine.

Crying over the body of ChristNajman objašnjava da je srpski projekat prihvaćen u oštroj konkurenciji, u kojoj su, recimo, odbijeni francuski i austrijski, a rasprava o mnogim drugima je odložena. 'To objašnjavam vrednošću spomenika i svešću medjunarodne zajednice da su oni u opasnosti', kaže Najman, nazivajući ovu odluku Uneskovog komiteta da odjednom uvrsti sva tri spomenika srpske srednjevekovne kulture velikim uspehom.

Usvojen je i zahtev za proširenje atara oko Patrijaršije i Gračanice, kao i za proširenje zaštitne zone oko ovih objekata. Ova crkvena dobra koja datiraju iz 13. i 14. veka su takodje stavljena na listu ugroženih spomenika 'zbog tešskoća oko uprave i konzervacije koje dolaze od političke nestabilnosti regiona'.

Holy Apostles Church, Patriarchate of PecSpomenici srpske duhovnosti i kulture pod zaštitom Uneska biće objedinjeni pod nazivom 'Srednjevekovni spomenici na Kosovu'. Komitet Uneska sastavljen od 21 člana država članica ove medjunarodne organizacije ima najveći autoritet kada je reč o budućnosti svetske kulturne baštine.

Najman kaže da su predstavnici SAD- koje su dale milion dolara za zaštitu Bogorodice Ljeviške na akciji prikupljanja sredstava za ugrožene spomenike kulturne baštine na Kosmetu, organizovane prošlog maja u sedištu Uneska u Parizu- postavili su pitanje šta je u medjuvremenu uradjeno. Ambasador Srbije pri Unesku objašnjava da se čekalo na ovu odluku komiteta, te da je sada ta prepreka prevazidjena.

Unesko će u septembru ponovo sazvati Komitet za Kosovo, koji će odrediti kojim redosledom će se pristupiti radovima zaštite i restauracije srpskih srednjevekovnih spomenika. Komitet je tražio da Srbija radi sa Uneskom, Unmikom i privremenim institucijama na Kosovu kako bi se pristupilo konzervaciji tih objekata.


POLITIKA 15. JULI 2006

Nasi manastiri na Uneskovoj listi

Kosovski dragulji

Na putu da dobije zeleno svetlo je i Velika Hoca  
  

Patriarchate MonasteryVest da su Pecka patrijarsija, Gracanica i Bogorodica LJeviska u Prizrenu uvrsceni na Listu svetske kulturne i prirodne bastine Uneska, predstavlja jednu od najprijatnijih vesti koje su se ovih dana cule. Posle manastira Decani, koji je na listu Uneska uvrscen 2004. godine, na listi elitnih spomenika iz celog sveta nasla su se tri sakralna objekta sa Kosova i Metohije i to u znacajnom trenutku kada se vode pregovori o statusu Kosova, a u okviru njih i pregovori o nasoj kulturnoj bastini. Odluka je doneta jednoglasno, na 30. zasedanju Uneskovog Komiteta za svetsku bastinu u litvanskom gradu Vilnjusu.

Po recima Aleksandre Fulgosi, strucnog saradnika za kulturnu bastinu pri Koordinacionom centru za Kosovo i Metohiju, nominacija za ovu listu pripremana je oko godinu i po dana, tacnije od decembra 2004. godine.

– Posebno je vazna cinjenica da su ova tri objekta stavljena i na Listu bastine u opasnosti sto znaci da ce Medjunarodna zajednica imati mnogo vise sluha kada je rec o njihovoj stvarnoj zastiti. U bezbednosnom smislu to formalno ne znaci da ovi manastiri i crkva dobijaju fizicku zastitu, ali je svakako manja verovatnoca njihovog skrnavljenja i unistenja, kaze Aleksandra Fulgosi.

Nominaciju su pripremali strucnjaci republickog Zavoda za zastitu spomenika kulture, tim koji cine istoricari umetnosti, arhitekte, arheolozi i slikari. Za svaki spomenik pojedinacno formirana je posebna grupa. Strucnjaci zavoda koji su ucestvovali u sastavljanju nominacije, objasnjavaju da su ova tri objekta stavljena na Uneskovu listu po sistemu ekstenzije, dakle kao grupa manastira prikljucenih Decanima.

Inicijativa za stavljanje nasih spomenika kulture na Listu svetske kulturne bastine prvobitno je potekla zapravo od strucnjaka koje je angazovao Unesko. Bile su dve misije Uneska na Kosovu posle 1999. godine. Posle misije u maju 2004. godine medjunarodni strucnjaci dali su preporuke u kojima se istice i vrednost i ugrozenost tih spomenika. Nominacija za ovu listu je zapravo jedan poveliki formular sa nizom pitanja . Ona se ticu opisa, valorizacije, istorijskog razvoja, konzervatorskih radova i tehnicke dokumentacije.

Gracanica MonasteryJovan Cirilov, predsednik nacionalne komisije pri Unesku za Srbiju, istice da ce posle ovakve odluke Uneska ovi spomenici kulture biti zasticeni i da su predstavnici privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji pokazali dobru volju i razumeli znacaj ovog cina. Cirilov potvrdjuje da je nominacija nasa tri spomenika kulture prosla bez ikakvih problema.

Da bi jedan spomenik kulture bio uvrscen na Listu svetske kulturne bastine potrebno je da taj spomenik zbog „svoje arhitekture, homogenosti i mesta na kome se nalazi u pejzazu ima izuzetnu univerzalnu vrednost sa stanovista istorije, umetnosti i nauke”.

Ako je rec o prirodnom ambijentu, onda to mesto treba da bude „plod uzajamnog delovanja prirode i coveka sa stanovista istorije, arheologije, etnologije i antropologije”.

Obaveza zemlje je da cuva jednom upisane spomenike. Unesko s vremena na vreme kontrolise da li zemlja ispunjava obavezu cuvanja tog spomenika. Sa teritorije doskorasnje zajednice SCG, pre zamrzavanja clanstva Jugoslavije u Unesku 1992. godine, na Listu Uneska bili su uvrsceni Stari Ras sa Sopocanima (1979), Kotor, podrucje Durmitora od 1980. i Studenica od 1986. godine.

Na Kosovu i Metohiji ima gotovo 1.400 pravoslavnih crkava, a kako nezvanicno saznajemo na putu da dobije zeleno svetlo za Uneskovu listu je i Velika Hoca.

Manastiri i crkve Kosova i Metohije koji su uvrsceni na Listu svetske kulturne bastine, nasli su se, ovim cinom, u casnom drustvu najpoznatijih spomenika medju kojima su: Akropolj, Delfi, Meteori, poluostrvo Atos, Vatikan, centar Krakova, Senbrun, Rilski manastir, Versaj, Kelnska katedrala, Veliki zid u Kini, Dubrovnik, Dioklecijanova palata, Damask, ostaci Troje, Vestminsterska katedrala...
M. DJordjevicDANAS, 14. JULI 2006.

Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodica Ljeviška, nakon manastira Dečani, upisani na Uneskovu listu

Četiri kosovska spomenika kulture na Listi svetske baštine

Danas 14. juli 2006.

Prijava za proširenje upisa spomenika kulture na Uneskovu listu svetske baštine, kojim je Srbija tražila upis manastira Pećke patrijaršije i Gračanice kao i crkve Bogorodice Ljeviške - uz manastir Dečani koji se na listi nalazi od 2004. godine - prihvaćen je juče tokom popodnevnog dela radne sednice Uneskovog Komiteta za svetsku baštinu, kaže u ekskluzivnoj izjavi za Danas ambasador Srbije pri Unesko, Dragoljub Najman. Prema njegovim rečima, odluka će formalno biti usvojena u nedelju, na završnoj sednici 30. sesije Komiteta, koja se održava u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije.

"Reč je o proširenju već usvojene nominacije manastira Dečani, tako da ovaj upis sada obuhvata manastire Pećka patrijaršija i Gračanica, kao i prizrensku crkvu Bogorodica Ljeviška", ističe Najman. "Ovi spomenici kulture istovremeno su upisani i na Uneskovu listu spomenika u opasnosti, što je od velikog značaja za buduću zaštitu ovih lokaliteta na Kosovu. Verujem da će međunarodna zajednica povesti više računa o adekvatnoj zaštiti i prezentaciji ovih spomenika kulture". Komentarišući odluku da se ovaj upis na Listu, koji sada objedinjuje četiri spomenika, usvoji pod nazivom "Srpski srednjevekovni spomenici na Kosovu", ambasador Najman je istakao da naziv odgovara činjeničnom stanju te da naziv ovog upisa na Uneskovu listu ne bi trebalo da ima političke konsekvence. "Ne vidim kako bi to moglo da izazove eventualne političke probleme, različite od bezbroj političkih problema koji na Kosovu već postoje", ocenio je ambasador Najman u izjavi za Danas.

The Church of the Virgin of LjevisTokom detaljne izrade prijave za proširenje upisa spomenika na Kosovu, vezivanje spomenika kulture za teritoriju na kojoj se nalazi kritikovano je kao presedan u uobičajenoj praksi, koji bi mogao biti vezan za pregovore o budućem statusu Kosova. Inače, Uneskov Komitet za svetsku baštinu na sednici je razmatrao aplikacije 30 zemalja za upis 27 spomenika kulture, osam spomenika prirode, dva mešovita lokaliteta i tri prekogranična, dok su pored Srbije za proširenje već postojećih upisa aplicirale Finska, Nepal i Švedska. Pored spomeničkog kompleksa na Kosovu, na Svetsku listu upisani su između ostalih i lokaliteti u Čileu, Kini, Nemačkoj, Iranu, Poljskoj, Španiji... Milica Jovanović


POLITIKA 14. JULI 2006

Prosirena svetska kulturna bastina

Kosovski spomenici na Uneskovoj listi

Od juce pod zastitom Pecka patrijarsija, Gracanica i crkva Bogorodica LJeviska  
  
 
Queen SymonidaVILJNUS, 13. jula – Pecka patrijarsija, Gracanica i crkva Bogorodica LJeviska u Prizrenu upisane su danas na Listu Svetske kulturne i prirodne bastine, na 30. zasedanju Uneskovog Komiteta za svetsku bastinu u glavnom gradu Litvanije Viljnusu.

Pod zajednickim nazivom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu”, kao ekstenzija manastira Decani (koji je na Listi od 2004. godine), ta kulturna dobra istovremeno su stavljena i na Listu Svetske bastine u opasnosti, radi obezbedjivanja njihove adekvatne i celovite zastite, saznaje Portal SEEcult.org.

U diskusiji koja je usledila nakon prezentacije kosovskih spomenika, clanovi Komiteta jednoglasno su uvrstili Pecku patrijarsiju, Gracanicu i Bogorodicu LJevisku na Uneskovu listu najreprezentativnijih kulturnih i prirodnih dobara sveta na osnovu kriterijuma (II), (III) i (IV).

Pored te spomenicke grupe, na teritoriji Srbije nalaze se jos dva spomenika Svetske bastine – Stari Ras u Sopocanima i manastir Studenica.DANAS, 15-16. JULI 2006.

Unesko traži punu saradnju Srbije

Formalno upisivanje još tri kosovska spomenika kulture u Uneskovu Listu svetske baštine 16. jula u Viljnusu

Upisan u Uneskovu Listu 2004.: Visoki Dečani

Danas, 15-16. juli 2006. god.

Nakon što je Uneskov Komitet za svetsku baštinu na radnoj sednici u četvrtak usvojio nominaciju Srbije za proširenje lokaliteta upisanog na Listu svetske baštine - kojom se traži da se pored manastira Visoki Dečani (upisan 2004) na jedinstvenom upisu nađu i manastiri Pećka patrijaršija i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške - očekuje se da će ova odluka formalno biti usvojena u nedelju 16. jula na završnoj sednici 30. sesije Komiteta koja se održava u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije.

Prema odluci Uneskovog Komiteta ovaj, sada jedinstven upis četiri spomenika pod zajedničkim nazivom "Srednjevekovni spomenici na Kosovu", istovremeno je unet i na Listu svetske baštine u opasnosti zbog problema u "upravljanju (dobrima) i zaštiti koji nastaju iz političke nestabilnosti regiona". Komitet je u četvrtak zatražio od Srbije da u brizi za ovaj lokalitet "sarađuje sa Uneskovim programima, s Misijom UN na Kosovu (Unmik) i s prelaznim institucijama samouprave na Kosovu".

Na Uneskovoj Listi trenutno 830 lokaliteta
Na svom 30. zasedanju koje se održava od 8. do 16. jula u Viljnusu, Uneskov Komitet za svetsku baštinu prihvatio je upis 18 novih lokaliteta na Listu svetske baštine i dva proširenja postojećih upisa. Lista kulturnog i prirodnog nasleđa sveta trenutno obuhvata 830 lokaliteta. Pet lokaliteta skinuto je s Liste svetske baštine u opasnosti, zahvaljujući unapređenju uslova njihove zaštite, dok su dva lokaliteta uneta na ovaj upozoravajući popis koji trenutno obuhvata 31 spomenik svetske kulturne i prirodne baštine, direktno ugrožen ljudskim nemarom, ili prirodnim katastrofama. Među njima se odsad nalaze i četiri srednjevekovna spomenika na Kosovu.
Naredno zasedanje Uneskovog Komiteta svetske baštine održaće se u junu 2007. godine na Novom Zelandu.

Odluku o proširenju Komitet je doneo na osnovu tri od deset kriterijuma kojima se rukovodi pri upisu kulturnog ili prirodnog lokaliteta na Listu svetske baštine. Zajedno, ova četiri spomenika kulture na Kosovu ukazuju na "važnu razmenu humanih vrednosti tokom određenog vremenskog perioda, ili unutar jednog kulturnog područja sveta; na razvoj u arhitekturi ili tehnologiji i monumentalnoj umetnosti". Ovaj spomenički kompleks takođe nosi "unikatno, ili bar izvanredno svedočanstvo o kulturnoj tradiciji jedne civilizacije koja i danas postoji, ili koja je nestala", ispunjavajući pri tom i kriterijum prma kojem spomenik svetske baštine treba da bude "izuzetan primer jednog tipa građevine, arhitektonske celine... koji ilustruje značajan period, ili periode ljudske istorije". U obrazloženju se navodi da četiri spomenika jedinstvenog kosovskog lokaliteta upisanog na Listu, "odražavaju vrhunce vizantijsko-romaničke crkvene kulture, koja se na Balkanu razvila između 13. i 17. veka s prepoznatljivim stilom zidnog slikarstva".

"Manastir Pećka patrijaršija predstavlja grupu četiri zasvođene crkve na periferiji Peći, sa serijama zidnog slikarstva. Freske iz 13. veka u Crkvi svetih apostola izrađene su u jedinstvenom, monumentalnom stilu. Freske iz ranog 14. veka u crkvi Bogorodice predstavljaju pojavu novog stila, takozvane Renesanse Paleologa, kombinujući uticaje istočne pravoslavne Vizantije i zapadne romaničke tradicije. Ovaj stil imao je presudnu ulogu u daljem razvoju umetnosti Balkana", navodi se u obrazloženju. Dosije nominacije za proširenje upisa na manastire Gračanica i Pećka patrijaršija i crkvu Bogorodice Ljeviške izradio je stručni tim Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U skladu sa uobičajenom praksom izostavljanja verskih ili etničkih odrednica, Uneskov Komitet je četiri spomenika objedinio pod nazivom "Srednjevekovni spomenici na Kosovu". Naziv dosijea menjao se tokom rada i zasad nije poznato da li je na sednici Komiteta u Viljnusu predstavljen pod nazivom "Srpski srednjevekovni spomenici na Kosovu i Metohiji", ili se od tog naziva odustalo još u Beogradu, u skladu s preporukom Međunarodnog saveta za spomenike i lokalitete (ICOMOS). Inače, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture nedavno je preduzeo radove na Pećkoj patrijaršiji uprkos protivljenju stručne javnosti i Ministarstva kulture, a protivno pravilu da se na spomeniku koji je u procesu nominacije za Listu svetske baštine ne smeju preduzimati nikakvi radovi. Pošto se spomenik nađe na Listi, što je sada slučaj s Pećkom patrijaršijom, za sve radove obavezna je prethodna saglasnost Komiteta. Još uvek nije poznato da li će i kada sporni radovi konačno biti obustavljeni.

KIM Info-sluzba ARHIVA VESTI
2004 Arhive: | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septambar | Oktobar | Novembar | Decembar
2005 Arhive: | Januar | Februar | Mart | April | Maj | Jun | Jul | Avgust | Septambar | Oktobar | Novembar | Decembar
2006 Arhive: | Januar | Februar | Mart |
April | Maj| Jun | Jul

Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. KIM Info-sluzba izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku.

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima kao i vest u biltenimai pripadaju autorima ili agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i ne mogu se smatrati zvanicnim stavovima ni KIM info-sluzbe ni Eparhije rasko-prizrenske. KIM Info-sluzba moli one koji prenose vesti iz nasih biltena da korektno navedu izvor vesti, koji je oznacen ispod naslova svake vesti ili teksta.


Nase informativne biltene i ostale informacije sa Kosova i Metohije mozete naci i na Web strani Info-sluzbe  KIM: http://www.kosovo.net/

Copyright 2006, KIM Info-sluzba

Prijava na nase mailing liste:
Nase mailing-liste: na engleskom na srpskom