23. oktobar 2004. god.

Info-bilten ERP Ki23-10-04

Odziv kosovskih Srba na izbore za sada ispod svih ocekivanja

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica 23. oktobar 2004. god

Odziv kosovskih Srba na danasnjim pokrajinskim izborima je za sada ispod svih ocekivanja. Prema do sada pristiglim vestima u redakciju ERP KIM Info-sluzbe u Gracanici broj Srba koji su iskoristili svoje glasacko pravo na Kosovu ili u drugim delovima Srbije ne prevazilazi svega nekoliko desetina glasaca. Posmatrace posebno iznenadjuje cinjenica da srpski lideri koji su se prijavili na izborne liste imaju vrlo mali broj svojih sledbenika i samim tim se tesko mogu nazvati autenticnim predstavnicima naroda. Svoj protest protiv izbora koji se sprovode u krajnje nedemokratskim uslovima i pod bodljikavom zicom i snaznom zastitom vojnih snaga KFOR-a mnogi Srbi su izrazili na miran nacin okupljajuci se u crkvama i paleci svece. Za sada nisu zabelezeni ozbiljniji incidenti i ocekuje se da ce izbori proteci u mirnoj atmosferi.

U svojim izjavama za brojne novinare koji nadgledaju izbore vecina Srba izjavljuje da su se odlucili da ne ucestvuju u izborima zbog toga sto je prethodni izlazak na izbore 2001 godine doneo jos vise stradanja srpskoj zajednici i da ne zele da daju svoj glas vladavini etnickog nasilja i terora koji se sprovodi pod vlascu UN-a.

Predstavnici UNMIK-a aktivno pozivaju gradjane na izbore. Pozivi na izbor se salju u vidu SMS poruka i preko kosovske mobilne telefonske mreze VALA 900.


GRACANICA, 23. oktobra 2004. 12:10 (Beta) - Zamenik nacelnika sekretarijata kosovske Centralne izborne komisije Kosova Bogoljub Staletovic izjavio je danas da su jutros u srpskim sredinama "bez problema" otvorena sva biracka mesta.

"Bilo je nekih tehnickih poteskoca, ali posle njihovog otklanjanja otvaranje birackh centara proteklo je u skladu sa propisima", rekao je Staletovic agenciji Beta.

U srpskim sredinama pristinske opstine otvoreno je 13 birackih centara, u opstini Lipljan 10, a u Kosovu Polju i Obilicu po sest birackh centara.

U Osnovnoj skoli Kralj Milutin u Gracanici na pet birackih mesta do podne je glasalo pet biraca od 4.200 upisanih u biracki spisak.

Oko 10 sati na biraliste su izasli kandidati Srpske liste za Kosovo Randjel Nojkic i Slavisa Kostic, a kasnije je glasalo i troje biraca koji su rekli da su clanovi Srpskog pokreta obnove.

U Lapjem Selu do 12 sati niko od oko 3.000 biraca nije glasao na tri biracka mesta u osnovnoj skoli Miladin Mitic.

Slicna situacija je i u Donjoj Gusterici gde pravo glas aima 3.030 gradjana, a do podne niko nije glasao.

U Gracanici i Lapljem Selu do podne nisu glasali kandidati Srpske liste za Kosovo Slavisa Nedeljkovic i Sasa Djokic.

clanovi izbornih tela naveli su da birackim odborima nije dostavljena lista kandidata Srpske liste za Kosovo.

Izbori poroticu bez problema, a ispred birackih centara nalaze policijski automobili, dok su na lokalnim putevima primecene pojacane policijske kontrole.

Jutros oko 9 sati grupa od stotinak Srba upalila je svece u manastiru Gracanica. Grupu su predvodili clanovi antiizbornog staba Rada Trajkovic i Dragan Velic, koji su rekli da tako "iskazuju privrzenost patrijarhu Pavlu i stavu Srpske pravoslavne crkve".


U Kosovskoj Mitrovici do 10 sati mali odziv Srba na izbore

KOSOVSKA MITROVICA, 23. oktobra 2004. 11:10 (Beta) - U sest opstina na severu Kosova jutros su otvorena sva biracka mesta, a do 10 sati u tri biracka biracka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici zabelezen je mali odziv biraca.

clan predsednistva Skupstine Kosova Oliver Ivanovic glasao je u 10.15 u osnovnoj skoli "Sveti Sava".

U Kosovskoj Mitrovici glasa se u 23 izborna centra sa 85 birackih mesta, a u biracki spisak upisano je 67.485 biraca. Na srpskom govornom podrucju izbori su organizovani u tri biracka centra, dva u Kosovskoj Mitrovici i jednom u Zvecanu za raseljene zitelje sela
Svinjare.

Albanci u severnom delu Kosovske Mitrovice glasaju u tri izborna centra, u Bosnjackoj mahali i Mikro naselju, a u tom delu grada zivi oko 2.500 Albanaca.

U kosovskomitrovackom regionu u biracki spisak upisano je 184.444 biraca, a na biralistima nisu zabelezeni incidenti, dok gradom patroliraju pripadnici Kosovske policijske sluzbe i UNMIK policije.

Srbi koji bojkotuju izbore odazvali su se pozivu Srpske pravoslavne crkve i jutros su prisustvovali liturgiji koju su u hramu Svetog Djordja sluzili svestenici iz tog kraja.


Mali odziv biraca u Crnoj Gori

PODGORICA, 23. oktobra 2004. 12:10 (Beta) - U Crnoj Gori je do podne u pet birackih centara glasalo desetak raseljenih lica sa Kosova.

U Baru i Sutomoru su u dva biracka centra glasala tri biraca, rekao je agenciji Beta predstavnik Udruzenja raseljenih lica "Kosmet" Milenko Jovanovic.

U Niksicu je do podne glasalo sedam lica, rekao je predstavnik birackog centra u tom gradu Slobodan Andrijasevic, dok su u Podgorici za isto vreme glasala dva raseljena lica.

Predsednik podgorickog Drustva raseljenika "Ognjiste" Vladislav Raickovic rekao je agenciji Beta da "nije zainteresovan" za kosovske izbore, kao i da ne ocekuje "nikakav odziv" u Crnoj Gori.

Raickovic je rekao da je izlazak na te izbore "ponizavanje", i da raseljenici ne mogu da glasaju "za institucije koje su Srbe proterale sa Kosova".


Na severu Kosova ogromna vecina Srba ne izlazi na izbore

ERP KIM Info-sluzba
Kosovska Mitrovica, 23. oktobar 2004. god. (12:18)

Prema regionalnoj TV "most" do 12 sati,  u sev. Mitrovici je glasalo 12 biraca. Oliver Ivanovic je glasao u 11;oo, dok je Milan Ivanovic svoj protest protiv izbora iskazao odlaskom u  crkvu sv. Djordja u Zvecanu.U leposavicu, takodje prema TV "Mostu" glasalo je 25 biraca.
 
Policija je pojacala prisustvo u severnom delu Mitrovice.Takodje, primetan je i veci broj reportera i novinara stranih i beogradskih medija.
 
I u centralnom Kosovu, je slicna situacija. U Strpcu na primer, jos uvek nije niko glasao prema do sada pristiglim informacijama.
 
Prema RTSu, sva biracka mesta u centralnoj Srbiji su uredno otvorena, osim u Jagodini gde je grupa demnonstranata blokirala otvaranje glasackog mesta.
 
Svi mediji se slazu da je odziv zanemarljiv, ispod 1% do sada.


Sve oci uprte na Kosovsku Mitrovicu

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica 23. oktobar 2004. god.

Prema jos nezvanicnim informacijama sef UNMIK-a Soren Jesen Petersen danas oko 16.00 casova treba da poseti skolu Sv. Save u severnom delu Kosovske Mitrovice. Prema istim izvorima lokalni predstavnici UNMIK-a su strogo savetovali centralu da njegov dolazak ne bi bilo pametno resenje i da bi srpsko stanovnistvo koje se protivi izborima to dozivelo kao otvorenu provokaciju.

Prema istim nezvanicnim izvorima u juznoj Mitrovici je veliko prisustvo americkih diplomata, a kaze se da je vidjen i ambasador SAD u SCG Majkl Polt.


VESTI - TANJUG

13:10 KOSOVO-IZBORI-BOJKOT /DMUP
Agencije: Srbi bojkotuju izbore
PRISSTINA, 23. oktobra (Tanjug) - Vechina Srba bojkotuje danassnje parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, od kojih vechinsko albansko stanovnisstvo occekuje da che dovesti do nezavisnosti, javljaju zapadne agencije.

13:02 JAGODINA-KOSOVO-IZBORI /DP
U Jagodini do podne nije poccelo glasanje
JAGODINA, 23. oktobra (Tanjug) - U Jagodini, gde je danas na izbore moglo da izadje oko 5.000 raseljenih sa Kosova i Metohije sa pravom glasa, smesstenih u tom gradu, zatim u Parachinu, Chupriji, Despotovcu i Rekovcu, glasanje nije poccelo do podne, jer je stotinak ljudi od jutros blokiralo izborno mesto.

10:40 JAGODINA-KOSOVO-IZBORI /DP
Blokirano biraccko mesto u Jagodini
JAGODINA, 23. oktobra (Tanjug) - Grupa raseljenih sa Kosova i Metohije - njih oko 20, nije jutros dozvolila da se u Jagodini otvori biraccko mesto, na kome bi raseljeni, smessteni u pet od ssest opsstina Pomoravskog okruga, trebalo da glasaju za poslanike pokrajisnke skupsstine.


VESTI KIM RADIJA

http://www.kimradio.net

Pristina-Izbori

Adnan Merovci sef centralne izborne komisije potvrdio je da je do 10 sati glasalo je oko 5% od 1.412.000 gradjana Kosova i Metohije sa pravom glasa. Najbolji odaziv zabelezen je u Pristini gde je do 12 sati glasalo 13% upisanih biraca. U komisiji su potvrdili da je odaziv Srba minimalan, te da na vecini glasackih mesta nije glasao niko. Na Kosovu i Metohiji izbori proticu bez incidenata, sto je potvrdio i portparol UNMIK policije Niradz Sing. Do sada su u Pristini glasali Ibrahim Rugova, Hasim Taci i Ramus Haradinaj, ali i lider nove politicke partije ”Ora” Veton Suroi. Jedno glasacko mesto u Pristini otvorila je visoka zvanicnica saveta Evrope Doris Pak i pozvala gradjanje da glasaju, jer kako kaze, ovo je dan od istorijske vaznosti za pokrajinu, te da gradjani treba da glasaju posredstvom svojih predstavnika odlucujuci o svojoj buducnosti. Kako KIM radio saznaje od Stolic Dragana predstavnika centralne izborne komisije u Pristini, od 130 Srba sa pravom glasa, do 13 casova niko nije izasao na biralista. On je kazao da je glasacko pravo iskoristilo sest pripadnika KPS policije koji nisu upisani u biracki spisak, vec su glasali u odsustvu. Sef Antiizbornog staba Milan Ivanovic kaze da je do 11 sati na Kosovu i Metohiji glasalo 23 Srba. Portparol OEBS-a Sven Linholm je kazao da je do 11 sati, u 20 glasackih centara u Srbiji i Crnoj Gori glasalo 82 Srba.

Gorazdevac-izbori

U Gorazdevcu je jutros otvoreno jedno biracko mesto. Pravo glasa ima 780 biraca ali do 10 casova i 30 minuta niko nije glasao. U ovaj broj ukljuceno je i romsko naselje Piraja kraj Gorazdevca. Povratnici iz Belog Polja i Brestovika svoje biracko pravo moci ce da iskoriste uz pomoc mobilnih timova, javlja dopisnik KIM radija Darko Dimitrijevic.

Gracanica-izbori

U Gracanici su jutros otvorena biracka mesta za glasanje za Skupstinu Kosova i Metohije. Do 10 casova svoje biracko pravo nije iskoristio ni jedan glasac. Prvi je na biraliste oko 10 casova stigao Randjel Nojkic, jos uvek aktueni poslanik Skupstine Kosova i predsednik pokrajinskog odbora SPO-a. A odmah za njim glasao je i Slavisa Kostic bivsi predsednik opstine Pristina. Nojkic je prisutne novinare informisao da je sinoc obijena trgovinska radnja Mirceta Jakovljevica iz Obilica, inace clana IO Srpskog pokreta obnove. Istovremeno, ispred spomenika na platou u centru Gracanice okupilo se oko tridesetak mestana koji su se, predvodjeni Radom Trajkovic i Draganom Velicem, uputili u Crkvu da zapale svece za spas srpskog naroda kao, kako su rekli, apel da na izbore ne treba izaci. Biracka mesta jutros su otvorena i u Lapljem selu i Ugljaru ali prema informacijama kojima KIM radio raspolaze do 9 casova i 30 minuta niko nije iskoristio svoje glasacko pravo.


VESTI IZ SRPKIH MEDIJA, 23. oktobar 2004. god

SELA U SRBICKOJ OPSTINI PONOVO META TERORISTA

Politika, 23. oktobar 2004.

Pucano na Srbe 
 
KOSOVSKA MITROVICA – Albanski ekstremisti ne prezaju da ponovo krenu na Srbe, kao sto se to preksinoc dogodilo u selima Banje i Suvo Grlo u opstini Srbica.

Naime, oko dva casa i 20 minuta, iz pravca albanskog sela Radisevo otvorena je rafalna paljba na pomenuta srpska sela. Pucnjava je trajala oko dva sata. Helikopteri Kfora poceli su da nadlecu podrucje gde su ostali do jutra.

Kako je saopsteno u Medjunarodnom pres centru u severnom delu Kosovske Mitrovice, istog dana, oko 17 casova, na ta dva sela u potpunom albanskom okruzenju, opet je pucano. Zbog prekida na mrezi mobilne telefonije nema podataka da li posle ovih incidenata ima povredjenih.

U pres centru Kfora u Kosovskoj Mitrovici kazu da „nema zvanicnih informacija, osim da se dogodila pucnjava u ta dva sela”.

Medjutim, kazu da je juce ujutro poslata patrola „jugozapadno od Kosovske Mitrovice, u kojoj su vojnici iz danskog bataljona, a pomazu im i Francuzi, koji obavljaju pretragu terena”. Na pitanje otkuda nadletanje helikoptera ako nije bilo pucnjave, kako kazu u ovoj sluzbi, odgovoreno je da su helikopteri najverovatnije „pomagali u pretrazi”.

U ova dva sela, koja se nalaze na pedesetak kilometara od Kosovske Mitrovice (zaobilaznim putem, buduci da su magistralni, blizi, zaposeli Albanci), zivi oko 400 Srba. Selo Banje ima 240 srpskih dusa, a u Suvom Grlu oko 130 zitelja. Ova dva mesta stalno su na meti albanskih ekstremista. Oni cak ne prezaju ni od napada na predstavnike medjunarodnih organizacija, kao sto se to dogodilo februara 2002. godine kada je granatiran, minobacackim projektilom iz nepoznate blizine, autobus UNHCR-a koji je bio u konvoju i pod punom pratnjom pripadnika Kfora. Tada je smrtno stradalo dvoje ljudi, a vise ih je povredjeno. Na mestane ovih sela Albanci stalno pucaju pa su oni pod stalnim pritiskom i u strahu, iako ih cuvaju pripadnici Kfora iz Ukrajine. Ova dva sela su u zoni odgovornosti „jugoistok” a donedavno su ovde neprestano, 24 sata, strazarili francuski vojnici.
 
B. Radomirovic 


DANAS, 23. oktobar 2004. god.

Tadić primio kandidate Srpske liste

Zajednička ostavka bez datuma: Boris Tadić i Oliver Ivanović juče u zgradi Predsedništva
Beograd - Predsednik Srbije Boris Tadić primio je juče kandidate Srpske liste za Kosovo i Metohiju koji su u zgradi Predsedništva potpisali izjavu o zajedničkoj ostavci na poslanička mesta u novoj Skupštini Kosova, ukoliko međunarodna zajednica u roku od 90 dana od formiranja privremene vlade Kosova ne ispuni Tadićeve zahteve kojima je on uslovio izlazak Srba na kosovske parlamentarne izbore.
Oliver Ivanović, nosilac liste, izjavio je za Danas da "na zajedničkoj ostavci koja je predata Tadiću nije preciziran datum, jer se ne zna kada će nova kosovska vlada biti formirana".
Kao prvi zadatak srpskih poslanika u budućem parlamentu Kosova Ivanović je najavio insistiranje da UNMIK donese uredbu o decentralizaciji, čije su principe privremene kosovske institucije već donele. J. T.


Vecernje Novosti, 22. oktobar 2004. god.

Pripazite na pravoslavne crkve
S. Ostojic  22.10.2004, 18:19:19

Specijalno za Novosti

PoklanjajuĆi veliku pažnju kontroverzijama oko izbora na Kosovu i Metohiji (glavni uvodnik i cela treća strana), list Biskupske konferencije Italije “Avenire” posebno se osvrće na zlu sudbinu tamošnjih srpskih crkava i manastira. Pošto je naveo podatak da je u rušilačkom besu albanskih ekstremista u poslednjih pet godina “gotovo 150 crkava, manastira i drugih pravoslavnih sakralnih zdanja teško oštećeno, popaljeno, profenisano ili porušeno”, komentator lista Emiliano Bos izvodi zaključak da je “praktično svakih deset dana ivršeno po jedno nasilje nad svetim hrišćanskim mestima i objektima”.
Ovaj ugledni tiražni dnevnik “katoličke inspiracije” (kako stoji u njegovom podnaslovu) upozorava, na dramatičn način, da će, ako ga se hitno ne zaštiti, “nestati zauvek umetničko blago koje je vekovima predstavljalo most između paleohrišćanske i vizantijske umetnosti, između tradicija Istoka i Zapada, “Avenire” pri tome podseća na misiju italijanskih vojnika u sklopu KFOR da “štite, neprestano držeći na oku, tri najveća pravoslavna sakralna monumenta: Patrijaršiju u Peći, manastir Visoki Dečani i manastir Gračanicu.”

Italijanski dnevnik “Korijere dela sera” upozorava na okolnost da opasnosti po ovo umetničko blago nisu prošle. Tako, odgovarajući na pitanje jednog čitaoca, nekadašnji direktor lista Paolo Mieli, u naslovu preko cele strane velikog formata, ističe: “Izbori na Kosovu: pripazite na pravoslavne crkve”...

ERP KIM Info-sluzba - ARHIVA
2004 Archiva: | Mart | April | Maj | Juni | Juli | Avgust | Septembar | Octobar


Komentari citalaca
Ukoliko zelite mozete se obratiti tekstualnom porukom urednistvu redakcije ERP KIM Info-sluzbe
Ime i prezime

Vasa e-mail adresa (opciono):

Vas komentar:

Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service


Prijava na nase mailing liste:
Nase mailing-liste: na engleskom na srpskom