Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa www.serbian-translation.com


IZVESTAJI NA ENGLESKOM JEZIKU
REPORTS IN ENGLISH

Arhiva izvestaja na srpskom jeziku 2003 godine:

FEBRUAR - MART - APRIL - MAJ - JUNI - JULI - AVGUST- SEPTEMBAR
OKTOBAR
- NOVEMBAR - DECEMBAR

BILTENI NA SRPSKOM JEZIKU - 2003 god.

Ako zelite da redovno primate nase biltene prijavite se na nase mailing liste

Nase mailing liste: na engleskom na srpskom

DECEMBAR


Bilten 23. decembar 2003

Saopstenje Odbora Sv. Arhijerejskog Sabora SPC za Kosovo i Metohiju

Bilten 19. decembar 2003

Proslava Nikoljdana u manastiru Gracanica

Slavskom rucku su prisustvovale brojne ugledne zvanice medju kojima su bili: potpredsednik vlade Srbije i sef Koordinaciong centra za Kosovo i Metohiju Dr. Nebojsa Covic sa Vladanom Begovicem, komandant americkih snaga KFOR-a general Bek sa predstavnicima americke kancelarije u Pristini, sef italijanske misije na Kosovu i Metohiji g. Paskvale Salcano u pratnji pukovnika Del Andjela, pukovnik Pier Ojervind, politicki savetnik komandanta KFOR-a gen. Holgera Kamerhofa, kao i clanovi koalicije POVRATAK Oliver Ivanovic (DA) i Randjel Nojkic (SPO).

Bilten 18. decembar 2003, drugo izdanje

UNMIK potrosio na Srbe povratnike samo 2.5 od 36.5 miliona evra predvidjenih za povratak u ovoj godini - Kosovski Srbi nezadovoljni sporim procesom povratka prognanika na Kosovo i Metohiju.

Episkop Artemije, Nenad Radosavljevic, specijalni savetnik sefa UNMIK-a za povratak raseljenih Srba i Dr. Rada Trajkovic, potpredsednik SNV KIM, ostro su kritikovali UNMIK-ovu politiku povratka prognanika. "Najveci deo novca namenjenog povratnicima otisao je u dzepove raznih medjunarodnih NVO, na njihove plate i luksuzne dzipove, dok vise od dve trecine kosovsko-metohijskih Srba i ovu zimu docekuju van svojih domova".

Bilten 18. decembar 2003

Saopstenje Eparhije rasko-prizrenske povodom apela predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju dr. Nebojse Covica

Odgovoran i cvrst stav o Kosovu i Metohiji otvara vrata za svetliju buducnost Srbije

Bilten 17. decembar 2003, drugo izdanje

Dr. Nebojsa Covic poziva na politicki koncenzus povodom srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji

Tekst Rezolucije o srpskim nacionalnim interesima na Kosovu i Metohiji

Bilten 17. decembar 2003

Koordinacioni centar poziva sve ucesnike na izborima da potpisu Rezoluciju o zastiti srpskih nacionalnih interesa i prava Republike Srbije na Kosovu i Metohiji

KOORDINACIONI CENTAR SRBIJE I CRNE GORE
I REPUBLIKE SRBIJE ZA KOSOVO I METOHIJU

SAOPSTENJE ZA JAVNOST
Poziv strankama ucesnicima u izborima za narodnu skupstinu Srbije
da potpisu Rezoluciju o zastiti srpskih nacionalnih interesa i prava Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

Bilten 15. decembar 2003

Saopstenje Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije

Hitno uputiti protest Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom krsenja Rezolucije 1244

Bilten 13. decembar 2003

Eksplozija u porti crkve Sv. Urosa u Urosevcu

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska najostrije osudjuje sinocnji napad na crkvu Sv. Urosa u Urosevcu.

Bilten 11. decembar 2003

Saopstenje Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske povodom dokumenta o standardima na Kosovu - "Holkeri Srbima nudi rog za svecu"

Srpski prognanici iz Kline u iscekivanju - "I dalje zelimo da se vratimo u svoje domove".

Bilten 10. decembar 2003 (drugo izdanje)

Srbi povratnici jedva izbegli linc gnevnih Albanaca u Klini

Albanci u Klini "obelezili" medjunarodni dan ljudskih prava proterivanjem 11 Srba povratnika koji su stigli u jednu praznu srpsku kucu s namerom da se vrate u svoj rodni grad i povrate svoju uzurpiranu imovinu

Bilten 10. decembar 2003

"Proslava medjunarodnog dana ljudskih prava u Pristini" - jos jedna UNMIK-ova maskarada

Medjunarodni dan ljudskih prava (10. decembar) se za divno cudo vrlo svecano obelezava i na Kosovu i Metohiji bogatim kulturno-umetnickim i sportskim programom u Pristini, iako je ovaj grad, kao uostalom i najveci deo juzne srpske Pokrajine, crna rupa ljudskih prava i prostor na kome se ona flagrantno krse vec vise od 4 godine medjunarodnog prisustva.

Bilten 09. decembar 2003

Eparhija rasko-prizrenska zali zbog incidenta u Kosovskoj Mitrovici

Nazalost, nenajavljene posete kosovsko-albanskog premijera sa svojim obezbedjenem, medju kojima su prepoznati bivsi pripadnici OVK, severnom delu grada ne doprinose smirivanju situacije, vec dodaju ulje na vatru i predstavljaju otvorene provokacije.

Grupa povratnika u Klinu jos ceka dozvolu UNMIK-a za povratak kucama

Potrebna hitna humanitarna pomoc: lekovi za srce i krvni pritisak, antibiotici, zimska garderoba (vunene carape, zimska obuca, cizme, dzemperi) kao i jorgani, cebad i duseci.

Bilten 05. decembar 2003

KOSOVSKI SRBI ZABRINUTI NOVIM PLANOM O PRIMENI STANDARDA NA KIM

Najnovija radna verzija Plana o primeni standarda vodi konacnoj secesiji KIM
Ukoliko se Grossmanov plan uporedi sa tekstom Rezolucije 1244 postaje sasvim jasno da je rec o jos jednom pokusaju da se izvrsi revizija i selektivna primena Rezolucije 1244 koju moze da revidira ili ukine samo Savet Bezbednosti UN, kaze se u saopstenju ERP KIM i SNV KIM.

Koalicija "Povratak" nezadovoljna ponudjenom vizijom standarda (BETA)
Primedbe srpske strane na predlog plana dostizanja standarda "odnosi na nedostatak dovoljno cvrstih garancija ocuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore na Kosovu i Metohiji, Ponudjeni standardi su nedovoljno jasni i nije ih moguce precizno izmeriti. Predlogom se nudi mogucnost razlicitog tumacenja ostvarivanja standarda", tvrdi Oliver Ivanovic u ime Koalicije POVRATAK

INTERVJU o. Save Janjica dnevniku DANAS: Uvod u reviziju Rezolucije 1244 SB

Autonomija moze da postoji samo u odnosu na neki siri entitet, a ne kao samostalna celina ili para-drzavna tvorevina, sto je UNMIK napravio od Kosova i Metohije u poslednjih cetiri godine. Prihvatanje nacrta plana sprovodjenja standarda bez ove sustinske odredbe Rezolucije 1244, zbog koje je Slobodan Milosevic i pristao na prekid sukoba sa NATO, predstavlja prejudiciranje statusa Pokrajine, sto je u suprotnosti sa dokumentom SB. Postepenim prenosenjem odgovornosti sa UNMIK na privremene kosovske institucije, bez ikakve veze sa odgovarajucim republickim institucijama opstanak Kosova i Metohije u okviru Srbije, odnosno SCG postaje apstrakcija, a sto vreme vise odmice i prakticna nemogucnost.

Tekst intevjua je dostupan i na sajtu Danas-a: http://www.danas.co.yu/20031205/terazije1.html#0

Bilten 04. decembar 2003

Prognani Srbi iz Prizrena nadaju se skorom povratku u svoje domove

Dana 03.12.2003. godine Vladiku Artemija je u manastiru Gracanica posetila LJiljana Karanov iz Novog Sada, koja radi u podruznici organizacije "Majka Devet Jugovica" u Novom Sadu.

Gdj-ica Karanov je obavestila Vladiku Artemija da je u Prizren vodila grupu od 9 Srba – Prizrenaca da bi videli svoje kuce, i kakve su mogucnosti za povratak. Na put su trebali da krenu u organizaciji norveskog Saveta i UNHCR-a, ali su svi po njenom iskazu zakazali. Cak ni u KFOR-u i UNMIK policiji nisu bili zainteresovani za bilo kakav oblik pratnje.

Bilten 03. decembar 2003

Odgovor na pismo Hasima Tacija Christian Science Monitoru

Hasim Taci, predsednik Demokratske stranke Kosova (PDK) i bivsi vodja OVK uputio je nedavno pismo urednistvu Christian Science Monitora, koje je objavljeno 17. novembra. Urednik Info-sluzbe ERP KiM protosindjel Sava Janjic je odgovorio na Tacijevo pismo s namerom da pokaze da su reci g. Tacija u raskoraku sa stvarnoscu koja postoji na Kosovu i Metohiji.

Bilten 01. decembar 2003

Pomirenje mora biti uzajamno i iskreno - Verba volant, ACTA manent *

Jucerasnja izjava sefa UNMIK-a g. Hari Holkerija u Beogradu u kojoj je pozvao vladu Srbije da se javno izvine za ono sto se dogodilo na Kosovu i na taj nacin smanji tenzije u Pokrajini izazvala ja ozbiljnu zabrinutost ne samo u Beogradu vec i medju kosovskim Srbima. Naravno, niko ne moze da porekne da iskreno izvinjenje predstavlja visoki moralni cin univerzalnog znacaja. Medjutim, siri kontekst situacije u Srbiji i njenoj juznoj Pokrajini sasvim legitimno postavlja jedno drugo pitanje: Da li takodje i albanski lideri na Kosovu i rukovodstvo UNMIK-a duguju izvinjenje kosovskim Srbima, Romima, Gorancima, Bosnjacima i ostalim koji vec vise od cetiri godine stradaju pod upravom Misije UN na Kosovu i Metohiji?

Bilten 01. decembar 2003

Zasto Misija UN skriva od javnosti stvarno stanje na Kosovu i Metohiji
Povodom pocetka saradnje Beograda i UNMIK na istrazivanju zlocina OVK


NOVEMBAR


Bilten 29. novembar 2003

Obmanjivanje svetske javnosti - Ibrahim Rugova za Corriere della sera

G. Ibrahim Rugova i pored cetiri meseca koja je proveo na usavrsavanju na Sorboni i papine fotografije u svom salonu ima vrlo malo razumevanja za autenticne vrednosti hriscanstva na prostoru na kome je izabran za predsednika. Stavise, on nijednom recju ne spominje postojanje srpskih pravoslavnih hriscanskih spomenika koji cine vise od 90 procenata celokupnog kulturno-istorijskog blaga Kosova i Metohijie. Nijednom recju ne pominje vise od 100 srpskih crkava i manastira koje su albanski ekstremisti porusili nakon zavrsetka oruzanog sukoba 1999. godine sto sam nikada nije javno osudio.

Bilten 29. novembar 2003

Eparhija rasko-prizrenska osudjuje najnoviji teroristicki napad u Cernici

U dvoriste srpske kuce u Cernici kod Gnjilana bacena rucna bomba

"Ovaj napad je jos jedan primer koji pokazuje da nekaznjeni prethodni zlocini protiv Srba u Cernici samo ohrabruju albanske ekstremiste ciji je cilj da proteraju preostale Srbe iz ovog mucenickog sela", izjavio je vladika Artemije za Info-sluzbu ERP KiM.

Bilten 25. novembar 2003

Slava Svetog Stefana Decanskog proslavljena u manastiru Visoki Decani

Episkopi Atanasije (bivsi) zahumsko-hercegovacki i Artemije rasko-prizrenski i kosovsko-metohijski sa preko 20 svestenosluzitelja i uz molitveno ucesce vise od 650 pravoslavnih vernika proslavili praznik Sv. Stefana Decanskog.

Bilten 14. novembar 2003

Srbija u Evropu sa Kosovom ili bez njega
Reagovanje Informativne sluzbe ERP KiM na nedavnu izjavu Sonje Biserko na Tribini - Kosovo: standardi i status

Bilten 13. novembar 2003

Napad na Srbe povratnike u selu Musutiste kod Suve Reke
Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska osudjuje napad na srpske povratnike u selu Musutiste kod Suve Reke

Bilten 04. novembar 2003

Saopstenje Info sluzbe ERP KiM povodom clanka objavljenog u Vecernjim Novostima

Jedino sto sa punim autoritetom i iz najpouzdanijih medjunarodnih izvora mozemo da saopstimo javnosti jeste da je rec o autenticnim fotografijama koje su pronadjene prilikom pretresa jedne albanske kuce u okolini Decana i da je pripadnicima UNMIK policije poznat identitet vecine pripadnika OVK koji se nalaze na fotografijama. Ove informacije, iako bez navodjenja detalja (imena) koji se pominju u tekstu Novosti, ERP KiM Info sluzbi potvrdili su visoki neimenovani predstavnici UNMIK-a i KFOR-a iz Pristine, sto svedoci o tome da ovaj slucaj nije nepoznat Misiji UN.

OVK odsecala glave

Tragajuci za izvoristima i primerima ovog zla, reporteri ”Novosti” pronasli su ovih dana jednu stravicnu fotografiju - najbolju ilustraciju krvavih pirova pripadnika OVK. Na krupnoj fotografiji vide se tri pripadnika OVK u uniformama. Najstariji, u sredini, sa krezubim osmehom, u desnoj ruci drzi jednu odsecenu ljudsku glavu, a ispod leve drugu, vidljiviju, i krupniju glavu mladjeg coveka!

Bilten 03. novembar 2003

Episkop Artemije razgovarao sa novim sefom americke kancelarije u Pristini


OKTOBAR


Bilten 23. oktobar 2003

ALBANSKO PRISVAJANJE SRPSKOG PRAVOSLAVNOG NASLEDJA NA KOSOVU I METOHIJI

Pored sistematskog progona srpskog stanovnistva sa prostora Kosova i Metohije, nesmanjenom zestinom albanski istoricari i rimokatolicka jerarhija vode rat kako bi dokazali da najvece srpske svetinje pripadaju albanskoj kulturi i tradiciji. Najveci kamen spoticanja i jednim i drugima je Srpska Pravoslavna Crkva koja ne samo da bodri Srbe da ostanu na svojim ognjistima, vec nepokolebljivo svedoci o vekovnom prisustvu i identitetu pravoslavne hriscanske duhovnosti i srpskog kulturnog nasledja na ovim prostorima.

Ovaj tekst je dostupan u MS Word i PDF formatu (radi lakseg stampanja na sledecim adresama)
http://www.kosovo.net/erpkim23oct03.doc   132Kb
http://www.kosovo.net/erpkim23oct03.pdf    163Kb

Bilten 14. oktobar 2003 - Drugo izdanje

IZLAGANJE DR. NEBOJSE COVICA, BEC 14. OKTOBAR 2003.

Bilten 14. oktobar 2003

Saoptenje SNV KIM

ALBANSKA DELEGACIJA U BECU NE PREDSTAVLJA INTERESE SVIH GRADJANA KOSOVA I METOHIJE

Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije unapred se ogradjuje od stavova koje ce zastupati monoetnicka albanska delegacija u Becu

Bilten 04. oktobar 2003

Specijalno saopstenje SNV KIM povodom predstojecih pregovora o Kosovu i Metohiji u Becu


SEPTEMBAR


 

Bilten 26. septembar 2003

71-GODISNJI SRBIN TESKO PRETUCEN U SRED PRIZRENA

Nedaleko od kuce Jankovica, iz obliznje zgrade sportskog centra, izasla su dva albanska mladica i pocela najpre da verbalno provociraju Janka i Dostanu. Zatim je jedan mladic nasrnuo na Janka i poceo da ga tuce stapom po glavi, da bi posle njega to nastavio drugi mladic Albanac. Zlostavljanje ovog Srbina trajalo je skoro pola casa dok je supruga Dostana sve to placuci posmatrala. Niko od prolaznika Albanaca nije zastao da pritekne u pomoc, a neki znatizeljnici su samo nemo posrmatrali javni linc.

Bilten 23. septembar 2003

DEMOLIRANA CRKVA SVETE NEDELJE KOD ORAHOVCA

Nepoznati napadaci provalili su u crkvu "Svete Nedelje" u Brnjaci kod Orahovca i demolirali unutrasnjost hrama. Orahovacki paroh jerej Srdjan Milenkovic je sa dvojicom Srba u pratnji pripadnika CIMIC (Bataljona za civilno-vojnu saradnju) u cetvrtak, 18.09.2003. godine, otisao da preuzme gradjevinski materijal, koji je ostao od konaka jos od pre rata i tom prilikom mogao je da se uveri kako je hram oskrnavljen. Istog dana on je obavestio UNMIK policiju o stanju u kome je zatekao crkvu i zatrazio da se izvrsi uvidjaj na licu mesta.

Bilten 22. septembar 2003

EPISKOP ARTEMIJE SLUZIO SVETU ARHIJEREJSKU LITURGIJU U OBILICU

Episkop Artemije sa svestenstvom i monastvom Rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske eparhije sluzio je jucer na na Malu Gospojinu u Obilicu prvu svetu arhijerejsku liturgiju od dolaska snaga KFOR-a na ove prostore

U Obilicu preceno grupi srpskih novinara

Novinari "KIM" Radija i "Glasa juga" preneli su Beti da im je osoba u kamuflaznoj uniformi, iz automobila crne boje, marke "Golf", na izlasku iz centra Obilica davala znake "prstom ispod grla", vise puta ih usporavajuci na putu prema Pristini.

GENERAL MINI BORAVIO U MANASTIRU VISOKI DECANI

U manastiru Visoki Decani je u toku subote i nedelje boravio komandant snaga KFOR-a general Fabio Mini. Pred zavrsetak svog jednogodisnjeg mandata general Mini je, kako je rekao, zeleo da provede trenutke duhovnog okrepljenja u manastiru za koji je ostao posebno vezan.

Bilten 19. septembar 2003

SVE IPAK NIJE TAKO DOBRO KAKO VAMA IZGLEDA, GOSPODINE KLINTON
Urednicki komentar povodom posete bivseg americkog predsednika Bila Klintona Pristini

Bilten 14. septembar 2003

OSVESTANI TEMELJI CRKVE SV. DIMITRIJA U SEVERNOM DELU KOSOVSKE MITROVICE

Kosovska Mitrovica treba da dobije novi pravoslavni hram posvecen njenom svetitelju zastitniku - Svetom Dimitriju

Bilten 04. septembar 2003

PREDSTAVLJEN MEMORANDUM O KOSOVU I METOHIJI SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

"Nase sveto i mucenicko KOSOVO I METOHIJA to je nas sveti Jerusalim, koje je dusa nase duse, koje je nas obraz, koje je koren naseg bica, koje je nasa sudbina, bez kojeg mi prestajemo da budemo ono sto jesmo, jer smo mi na Kosovu i Metohiji postali zreo istorijski narod i, kroz usta Svetog Velikomucenika Kosovskog Lazara, opredeli se jednom za svagda za carstvo Nebesko." - Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije

Sinoc, 3. septembra 2003. godine u prepunoj sali Kolarceve zaduzbine u Beogradu predstavljen je Memorandum o Kosovu i Metohiji Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, koji odrazava duboku zabrinutost Srpske Crkve za sudbinu Kosova i Metohije.

Bilten 03. septembar 2003

NASTAVA ZA SRPSKU DECU U POMORAVLJU IPAK NIJE POCELA - NASTAVNICI, DECA I RODITELJI TRAZE VECU BEZBEDNOST

Nakon jucerasnje informacije koju je ERP KIM Info sluzba primila o ponovnom vracanju pratnji skolskim autobusima za srpsku decu, iz Kosovskog pomoravlja opet stizu zabrinjavajuce informacije da ipak nisu stvoreni bezbednosni uslovi u ovom delu Pokrajine i da nastava u srpskim sredinama zbog toga nije otpocela kako je planirano

Bilten 01. septembar 2003

NOVI TERORISTICKI NAPAD NA KOSOVU I METOHIJI
JEDAN SRBIN POGINUO - CETVORO RANJENO

DVE GRANATE BACENE NA SRBE U CERNICI KOD GNJILANA - JEDAN POGINUO, CETVORO RANJENO

Prva eksplozija zacula se oko 19.50 casova. Nepoznato lice bacilo je najverovatnije granatu (ili neko slicno eksplozivno sredstvo) iz napustene kuce u blizini seoske prodavnice u srpskom delu, sela gde se obicno okupljaju seljani. U ovoj eksploziji je povrede zadobilo petoro Srba. Jedan od njih, Milomir Savic (r. 1968) je preminuo rano jutros u americkoj vojnoj bolnici u Bondstilu kod Urosevca.

EPARHIJA RASKO-PRIZRENSKA NAJOSTRIJE OSUDJUJE NAPAD U CERNICI

"Apsolutno je neshvatljivo da posle citavog niza teroristickih napada i zlocina nad srpskim naorodom na Kosovu i Metohiji pripadnici UNMIK-a i KFOR-a ne preduzimaju odlucnije mere da zaustave albanski etnicki teror. I dalje slusamo bajke da su napadi prethodnih nedelja i meseci samo izolovani "incidenti", iako je sve ociglednije da je rec o sistematskoj teroristickoj kampanji koja se sprovodi takodje i u jugoistocnoj Srbiji i Makedoniji s ciljem stvaranja etnicki ciste albanske teritorije."


AVGUST

Bilten 30. avgust 2003

PUCNJAVA OKO MANASTIRA SOKOLICE U VREME PRAZNIKA
Eparhija rasko-prizrenska pucnjavu iz vatrenog oruzja oko manastira Sokolice u vreme praznika Velike Gospojine smatra jos jednom u nizu provokacija i pretnji usmerenih protiv Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji.

Episkop Artemije: Ako KFOR nastavi da mirno tolerise ovakav vid agresivnosti oko srpskih svetinja i sela bezbednosna situacija ce, plasim se, biti jos teza i ekstremisti ce ovu pasivnost mirovnjaka shvatiti kao zeleno svetlo za nove napade.

Bilten 29. avgust 2003

NEPOZNATA LICA OSTETILA OGRADU I KAPIJU PRED CRKVOM SV. DIMITRIJA U SUSICI KOD GRACANICE

U sredu vece, 27. avgusta, nepoznata lica ostetila su po treci put u poslednjih cetiri meseca zicanu ogradu i kapiju pred pravoslavnom crkvom Sv. Dimitrija u mesovitom selu Susici, 2. km istocno od Gracanice.

Bilten 28. avgust 2003 - Drugo izdanje

PROSLAVLJEN PRAZNIK USPENJA PRESVETE BOGORODICE NA KOSOVU I METOHIJI

Bilten 28. avgust 2003

Govor dr Nebojse Covica
potpredsednika Vlade Republike Srbije i predsednika Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju
na zasedanju Narodne skupstine Republike Srbije
Beograd, 27. avgust 2003. godine

Bilten 27. avgust 2003

EPARHIJA RASKO-PRIZRENSKA NAJOSTRIJE OSUDJUJE TERORISTICKI NAPAD KOD KLINE I KAMENOVANJE SRPSKOG AUTOBUSA

Svet govori o terorizmu samo kada stradaju medjunarodni sluzbenici, ali kada se masakriraju srpska deca i seljaci tada su to nesrecni incidenti. Takva politika dvostrukih standarda kao i sistematsko prikrivanje stvarne situacije na Kosovu i Metohiji medju glavnim su uzrocnicima nastavljanja etnickog nasilja i nesmetanog jacanja albanskog terorizma


MASAKR NAD SRPSKOM DECOM U GORAZDEVCU
(zbog obilja vesti na srpskom u svim srpskim medijima ERPKIM nije izdavao posebna saopstenja povodom ovog tragicnog dogadjaja. Prilazemo dve stranice sa rekapitualacijom zbivanja i fotografijama zrtava)
klikom na sliku otvara se fotografija u vecem formatu

Govor Dr. Nebojse Covica pred Savetom Bezbednosti UN
povodom masakra u Gorazdevcu


Bilten 06/AVGUST, avgust 06, 2003

EPARHIJA RASKO PRIZRENSKA U POTPUNOSTI PODRZAVA SMERNICE ZA KOSOVO I METOHIJU DR. NEBOJSE COVICA
UCESCE PREDSTAVNIKA SNV KIM NA SASTANKU U ZUBIN POTOKU BEZ ZNANJA I BLAGOSLOVA EPISKOPA ARTEMJA


JULI


Bilten 25/JULI, juli 25, 2003

TERORISTICKI NAPAD NA REGIONALNU STANICU POLICIJE U JUZNOM DELU MITROVICE

Od pet povredjenih civila troje je zadobilo teske povrede. Prema najnovijim informacijama jedno od tesko povredjenih lica je vec podleglo ranama.

Bilten 22/JULI, juli 22, 2003

OSNOVNE SMERNICE ZA RESAVANJE KOSMETSKE KRIZE
dr Nebojsa Covic,
potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju
Beograd, 22. jul 2003. godine

Bilten 20/JULI, juli 20, 2003

U pozaru izgorele dve kuce u starom delu Prizrena
Pokusaj zastrasivanja Srba povratnika u selu Belo Polje kod Peci
Neeksplodirane eksplozivne naprave u Pristini i Lipljanu
Dve snazne eksplozije potresle Pristinu

Bilten 19/JULI, juli 19, 2003

Patrijarh i Sveti Sinod SPC daju podrsku politici Dr. Nebojse Covica na Kosovu i Metohiji

Bilten 16/JULI, juli 16, 2003 drugo izdanje

NEPOZNATI NAPADACI UBACILI MOLOTOVLJEV KOKTEL U KUCU PORODICE DAJIC U GNJILANU - JEDNA SOBA U KUCI IZGORELA U POZARU

Bilten 16/JULI, juli 16, 2003

PODMETNUTA PROTIVTENKOVSKA MINA UNISTILA KAMION - VOZAC SRBIN SAMO LAKSE POVREDJEN
Po tvrdjenju Srdjana Mutavdzica nije moguce da su mine zaostale iz rata jer Srbi makadamskim putem Dren-Mokra gora putuju vec godinama.

Bilten 15/JULI, juli 15, 2003

POCETAK OBNOVE MANASTIRA BANJSKE
Bez Srba Kosovo nece biti nase....

Bilten 14/JULI, juli 14, 2003 drugo izdanje
EPISKOP ARTEMIJE SLUZIO ARHIJEREJSKU LITURGIJU NA RUSEVINAMA MANASTIRA SVETIH VRACA U ZOCISTU KOD ORAHOVCA

Bilten 14/JULI, juli 14, 2003
PRVI SRBI POVRATNICI U SELU BELO POLJE KOD PECI
Nakon cetiri godine izbeglistva prvi srpski povratnici dosli su na svoja opustosena ognjista sa cvrstom resenoscu da obnove zivot zapustelog sela

Bilten 12/JULI, juli 12, 2003
VELIKI PETROVDANSKI SABOR U MANASTIRU CRNA REKA

Bilten 10/JULI, juli 10, 2003
PODPREDSEDNIK VLADE SRBIJE DR. NEBOJSA COVIC U POSETI METOHIJI

Bilten 06/JULI, juli 06, 2003
POZDRAVNI GOVOR AMERICKOG DIPLOMATE KAO UPUTSTVO I LEKCIJA ZA "KOSOVARE"

- PRIMER ZA DRUGE: TOMAS DZEFERSON KUPIO LUIZIJANU I UDVOSTRUCIO VELICINU SAD : KUPUJTE !?
- AMERICKI DIPLOMATA POZVAO ALBANCE DA UBRZAJU PRIVATIZACIJU IMOVINE SRPSKE DRZAVE NA KOSOVU: IMATE MOC I OVLASCENJE - KUPUJTE !?
- DVORASNO DRUSTVO NA KOSOVU - KO IMA ULOGU ROBOVA !?

Bilten 04/JULI, juli 04, 2003
Porta crkve Sv. Nikole u Pristini ponovo zasuta kamenjem - polomljeni prozori na parohijskom domu
Bilten 03/JULI, juli 03, 2003
Saopstenje ERP KIM i SNV KIM povodom apela albanskih lidera raseljenim Srbima sa Kosova i Metohije
Bilten 02/JULI, juli 02, 2003
"Palikuce ne mogu da budu vatrogasci", reakcija ERP KIM povodom predloga premijera Redzepija da zastita pravoslavnih manastira bude prepustena Kosovskom zastitnom korpusu


JUNI


Bilten 29/JUNI-2, juni 29, 2003
Bilten 28-29/JUNI, juni 28-29, 2003
Bilten 26/JUNI-2, juni 26, 2003
Bilten 26/JUNI, juni 26, 2003
Bilten 23/JUNI, juni 23, 2003
Bilten 20/JUNI, juni 20, 2003
Bilten 08/JUNI, juni 08, 2003
Bilten 04/JUNI-2, juni 04, 2003
Bilten 04/JUNI, juni 04, 2003


MAJ


Bilten 30/MAJ-2, maj 30, 2003
Bilten 30/MAJ, maj 30, 2003
Bilten 29/MAJ, maj 29, 2003
Bilten 28/MAJ, maj 28, 2003
Bilten 22/MAJ, maj 22, 2003
Bilten 20/MAJ, maj 20, 2003
Bilten 16/MAJ, maj 16, 2003
Bilten 15/MAJ, maj 15, 2003
Bilten 14/MAJ, maj 14, 2003
Bilten 10/MAJ, maj 10, 2003


APRIL


Bilten 24/APR, 24. april 2003
Bilten 10/APR, 10. april 2003
Bilten 09/APR, 09. april 2003
Bilten 08/APR, 08. april 2003


MART


Bilten 30/MAR, 30. mart 2003
Bilten 24/MAR, 24. mart 2003
Bilten 23/MAR, 23. mart 2003
Bilten 20/MAR, 20. mart 2003
Bilten 19/MAR, 19. mart 2003
Bilten 17/MAR, 17. mart 2003
Bilten 14/MAR, 14. mart 2003
Bilten 12/MAR, 12. mart 2003
Bilten 11/MAR, 11. mart 2003
Bilten 09/MAR, 9. mart 2003
Bilten 08/MAR, 8. mart 2003
Bilten 06/MAR, 6. mart 2003
Bilten 05/MAR, 5. mart 2003
Bilten 03/MAR-2, 3. mart 2003
Bilten 03/MAR, 3. mart 2003


FEBRUAR


Bilten 28/FEB, 28. feb. 2003
Bilten 26/FEB, 26. feb. 2003
Bilten 25/FEB, 25. feb. 2003
Bilten 24/FEB-2, 24. feb. 2003
Bilten 24/FEB, 24. feb. 2003
Bilten 22/FEB, 22. feb. 2003
Bilten 21/FEB, 21. feb. 2003
Bilten 20/FEB, 20. feb. 2003
Bilten 18/FEB-2, 18. feb. 2003
Bilten 18/FEB, 18. feb. 2003
Bilten 13/FEB, 13. feb. 2003
Bilten 11/FEB-2, 11. feb. 2003
Bilten 11/FEB, 11. feb. 2003
Bilten 10/FEB-3, 10. feb 2003
Bilten 10/FEB-2, 10. feb. 2003
Bilten 10/FEB, 10. feb. 2003