Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa www.serbian-translation.com


IZVESTAJI NA ENGLESKOM JEZIKU
REPORTS IN ENGLISH

Arhiva izvestaja na srpskom jeziku 2003 godine:

FEBRUAR - MART - APRIL - MAJ - JUNI - JULI - AVGUST- SEPTEMBAR
OKTOBAR
- NOVEMBAR - DECEMBAR

Arhiva 2004. godine

   
OKTOBAR
NOVEMBAR
DECEMBAR

 

BILTENI NA SRPSKOM JEZIKU - 2004 god.

Ako zelite da redovno primate nase biltene prijavite se na nase mailing liste

Nase mailing liste: na engleskom na srpskom

MART 2004


Bilten 11. mart, 2004. godine

Konacno vreme da Srbija izadje sa jedinstvenim stavom o Kosovu i Metohiji

urednicki komentar
protosindjel Sava (Janjic)

Vec vise od cetiri godine nakon zavrsetka NATO agresije drzava Srbija nije usvojila jedinstvenu politicku platformu za resavanje kosovsko-metohijskog problema. Obicno se svaka diskusija o ovom pitanju zavrsavala formalnom privrzenoscu Rezoluciji 1244, koja sama po sebi daje jedan prilicno nejasan okvir za resavanje buduceg statusa Pokrajine. Narocito odustvo ozbiljnog shvatanja problema Kosova i Metohije moglo se primetiti nakon svrgavanja rezima Slobodana Milosevica kada se Srbiji po prvi put nakon dugo vremena pruzila mogucnost da jasnije artikulise svoju drzavnicku strategiju. Brojnim neodgovornim izjavama vodecih licnosti drzave stvaran je utisak u medjunarodnim krugovima da Srbiji nije stalo do Kosova i Metohije i da bi za ulazak u Evropsku uniju bila spremna da rasproda veci deo svoje drzavne teritorije. Nije ni potrebno reci koliko takve izjave nisu odrazavale osecanja vecine naroda, sto se uostalom videlo na poslednjim republickim izborima.

Bilten 9. mart, 2004. godine

Intervju vladike Artemija

Podrzavamo kantonizaciju Kosova

Dnevnik, Novi Sad, 7. mart 2004. god

Eparhija raskoprizrenska podrzala program Vojislava Kostunice da Kosovo bude podeljeno (u kantone). Ideju kantonizacije, odnosno unutrasnje autonomije srpske zajednice u okviru Kosova i Metohije, kao sastavnog dela Srbije. Eparhija vec godinama smatra najoptimalnijim resenjem koje jedino moze da omoguci miran zivot i koegzistenciju svih nacionalnih zajednica. Posebno ohrabruje cinjenica da je pitanje Kosova i Metohije pomenuto kao prvi i prioritetni zadatak nove vlade, sto moze znaciti promenu dosadasnjeg kursa po kojem je to pitanje bilo nepravedno zapo stavljeno Ustalom; stav Srpske pravoslavne crkve oduvek je bio da se pitanje statusa Kosova i Metohije ne moze resavati bez Srbije; jer je ta pokrajina njen sastavni i neotudjivi deo. Eparhija raskoprizrenska smatra da bi bilo kakvo nametanje resenja za Kosovo od strane medjunarodnih krugova, ucene i pritisci, samo jos pise destabilizovali slozenu politicku situaciju u zemlji i regionu i doveli do nezeljenih posledica. Takodje, podrzavamo stav da se resenja za Kosovo i Metohiju moraju traziti u okviru sustinske autonomije kojom Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija obezbedjuje samoupravu Kosova i Metohije u odnosu na Srbiju.

Bilten 8. mart, 2004. godine

Najavljeno aerofotogrametrijsko snimanje terena uvod u prepravku katastarskih podataka na Kosovu i Metohiji

SAOPSTENJE ZA JAVNOST
povodom najavljenog aerofotogrametrijskog snimanja
teritorije Kosova i Metohije, i usvajanja Zakona o Registru prava na nepokretnu imovinu od strane Skupstine Kosova

Bilten 5. mart, 2004. godine - Vanredno izdanje

Dodatne fotografije

Fotografije manastirske porte

Srpski manastir na Svetoj gori Atonskoj u Grckoj juce pogodila velika tragedija

Hilandar u Plamenu

• Vatra progutala srednjovekovnu crkvu pored pirga svetog Save, sa ikonosatasom i freskama iz 17. i 18. veka, deo konaka iz 1821, obnovljeni Beli konak, podignut 1598. godine, izjavio za "Vesti" Jugoslav Vukadinovic, generalni konzul SCG u Solunu • Iguman Mojsije i monasi u soku

Pocela akcija pomoci Hilandaru

Molitva sa zgarista

• Monasi su preksinoc u centralnom hramu Vavedenja Presvete Bogorodice odrzali prvo bogosluzenje posle pozara • Potresniji prizor u zivotu nisam video i doziveo, kaze generalni konzul SCG u Solunu Jugoslav Vukadinovic

Monasi sprecili novi pozar

– Hilandar, Beograd, – 7. mart 2004.–

U manastiru Hilandaru, u noci izmedju 6. i 7. marta, izbegnuto je ponovno izbijanje pozara cije su posledice mogle biti kobne za dragulj srpske duhovnosti i kulture.

Bilten 5. mart, 2004. godine

Vladika Artemije: Srbi nece da potpisuju sopstvenu "smrtnu presudu"

Na stav Paskala Fijeskija da ce situacija za Srbe biti mnogo gora ako ne ucestvuju u radu komiteta za primenu standarda, vladika je odgovorio: "Ne, tu postoji velika razlika. Bolje je ne ucestvovati. To je kao da me neko osudi na smrt, iako nisam nista skrivio, i trazi da sam potpisem potpisem smrtnu presudu. Ukoliko potpisem ja cu zaista postati krivac, ukoliko ne potpisem bice nada mnom izvrsen zlocin". "Medjunarodna zajednica, zaista, moze svojom politikom da dovede do nestanka Srba sa ovih prostora, ali ne moze za to dobiti podrsku od samih Srba, i tu je ta razlika zbog koje ne zelimo vise da ucestvujemo u radu radnih komiteta za Standarde." Vladika je jos naveo da shvata da se Medjunarodna zajednica, jednostavno, boji kosovskih Albanaca i zato se i ne usudjuje da uhvati pocinioce zlocina nad Srbima. "Ako uhvatite (Medjunarodna zajednica) ubice Srba iz Starog Grackog citava ce se Pristina dici na demonstacije, i Medjunarodna zajednica, stoga, ne sme nista da ucini", zakljucio je na kraju razgovora vladika Artemije.

Bilten 4. mart, 2004. godine - Second edition

Vladika Artemije primio regionalnog administratora UNMIK-a za Pristinu Zana Ginara

"UNMIK mora da razume zasto su Srbima potrebne i skole i zdravstvene ustanove, a ne da, kao u srpskom selu Crkolezu, svojom odlukom direktno spreci gradjenje skole i to na zemljistu koje pripada Crkvi", rekao je vladika. "Nase iskustvo pokazuje da tamo gde se doseli jedan Albanac, zivot za Srbe brzo postaje nesnosan i kroz nekoliko godina takvo selo ostaje bez Srba. Sa druge strane nikad nije sprecena izgradnja ni jedne skole ili ambulante koje sluze iskljucivo albanskoj zajednici na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika Artemije regionalnom administratoru UNMIK-a za pristinski region

Bilten 4. mart, 2004. godine

Vladika Artemije: Sustinska autonomija Kosova i Metohije kao najoptimalnije resenje

Pre svega bilo bi potrebno da se definisu konkretni mehanizmi efikasne zastite prava srpske zajednice na Kosovu - ne samo individualna prava vec i kolektivna prava Srba, kao drzavotvornog naroda, sto podrazumeva izgradnju institucija srpske samouprave u podrucijma gde zive Srbi i ostale zajednice koje koriste srpski jezik (Bosnjaci, Hrvati, Goranci, jedan deo Roma) i posebno gde se nalaze najvazniji pravoslavni spomenici duhovnosti i kulture. Srpska zajednica ne moze da mirno posmatra kako joj se namice omca oko vrata. To pre svega podrazumeva decentralizaciju Pokrajine, koja ne znaci teritorijalnu podelu, ali efikasno onemogucava albansku secesiju.

Bilten 3. mart, 2004. godine

Podrska stavu premijera Kostunice o Kosovu i Metohiji

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska izrazava svoju svesrdnu podrsku stavovima o Kosovu i Metohiji koje je u svojem jucerasnjem ekspozeu izneo mandatar nove vlade Republike Srbije Dr. Vojislav Kostunica.

Stav Srpske Pravoslavne Crkve oduvek je bio da se pitanje statusa Kosova i Metohije ne moze resavati bez Srbije, ciji je Pokrajina sastavni i neodudjivi deo. Bilo kakvo nametanje resenja za Kosovo od strane izvesnih medjunarodnih krugova, ucene i pritisci samo ce destabilizovati slozenu politicku situaciju u zemlji i regionu i dovesti do nezeljenih posledica.

Bilten 2. mart, 2004. godine

Vladika Artemije: SNV KIM nije trazio smenu Covica

Predsednik SNV Kosova i Metohije episkop rasko-prizrenski Artemije najostrije demantuje danasnju informaciju koju je na osnovu izjave Randjela Nojkica objavila novinska agencija SRNA, a u kojoj se tvrdi da je izmedju ostalih SNV Kosova i Metohije navodno podrzalo stav da Dr. Nebojsa Covic ne moze da ostane na mestu predsednika Koordinacionog centra za Kosovu i Metohiju. "Ovo nije stav SNV KIM i ovu inicijativu kao predsednik SNV KIM ne podrzavam, niti je SNV KIM o tom pitanju uopste raspravljao", izjavio je episkop rasko-prizrenski Aretemije u ekskluzivnoj izjavi za ERP KIM Info-sluzbu.


FEBRUAR 2004


Bilten 27. februar, 2004. godine - Drugo izdanje

Povodom konferencije za stampu Dereka Cepela, glasnogovornika UNMIK policije
Kako u samoodbrani obmanuti javnost

Ako UNMIK policija i njeni pretpostavljeni nastave sa ovakvom strategijom pokazace se javno ono sto je vec mnogima jasno vidljivo - da UNMIK policija svojim prisustvom na Kosovu i Metohiji predstavlja samo paravan nesmetanom dovrsetku etnickog ciscenja preostalih Srba i izgradnji nove albanske drzave na Balkanu.

Bilten 27. februar, 2004. godine

Dokument koji ne vodi stabilizaciji vec destabilizaciji regiona

Sasvim je izvesno da je agresivnija politika revizije rezolucije SBUN 1244 kako od strane UNMIK-a, EU i nekih zapadnih vlada posledica dosadasnje ambivalentne politike Beograda koju je odlikovao nedostatak odgovornog drzavnickog odnosa prema svojoj suverenoj teritoriji i stanovnistvu koje zivi pod petogodisnjom kampanjom terora i nasilja.

Bilten 25. februar, 2004. godine

Nastavljaju se pritisci vlasti u Skoplju na pravoslavnu Arhiepiskopiju Ohridsku

Republika Makedonija gubi mnogo od svog medjunarodnog ugleda, posebno sada kada treba da se odlucuje o njenom prijemu u Evropsku Uniju. Podrskom sedmorici raskolnickih vladika, koji ne uzivaju nikakvu podrsku medju pravoslavnim hriscanima, vlast se izlaze riziku da ne bude primljena u Uniju, kako zbog represije i ukidanja ljudskih prava, sto vlast sve do sada vrsi nad pripadnicima Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije, tako i zbog istog takvog odnosa prema stranim drzavljanima pravoslavne veroispovesti koji zele da udju u Republiku Makedoniju ili pak da u tranzitu prodju kroz nju, a kojima se to, po nagovoru gore pomenutih raskolnika, zabranjuje. Na ovaj nacin nece biti moguce prihvatanje Republike Makedonije u evropsku civilizaciju i u evropske institucije.

Bilten 23. februar, 2004. godine

Rugova nije posetio crkvu u Bici niti je razgovorima prisustvovao pravoslavni svestenik

U selu Bica niti ima crkve, niti pravoslavnog svestenika, pa se ni pomenuti sastanak nije mogao odrzati onako kako pise Koha Ditore. Eparhija rasko-prizrenska je u svom zvanicnom saopstenju 21. februara posetu Holkerija i Rugove Bici i Belom polju okarakterisala kao medijsku manipulaciju unesrecenim ljudima ciji je stvarni cilj predizborna promocija Ibrahima Rugove i njegove partije, a ne stvarni povratak Srba.

Bilten 22. februar, 2004. godine- Trece izdanje

Vladika Artemije postio porodicu ubijene Milijane Markovic iz Starog Grackog

Vladika je podelio zalost sa roditeljima prenevsi im izraze saucesca u ime svestenstva i monastva Eparhije rasko-prizrenske. "Zaista, nemamo nikoga kome bismo se obratili za pomoc, jedino nas drzi nada u Boga!" izjavio je vladika pred okupljenim mestanima dodavsi da "nemamo slobodu zato sto su svi zlocinci koji su cinili zlodele nad Srbima i dalje slobodni".

Bilten 22. februar, 2004. godine- Drugo izdanje

"Felerican" rad Stefana FELERA, sefa UNMIK policije

Pod pokroviteljstvom UNMIK-a i KFOR-a sadasnji komesar policije Nemac Stefan Feler, koji je na Kosovu jos od 2000 godine, i dalje uziva svoj neprikosnoveni polozaj iako se u proteklom periodu UNMIK policija pokazala sasvim nesposobna za resavanje osnovnih bezbednosnih problema i nije uspela da privede pravdi nijednog pocinioca zlocina nad Srbima koji su pocinjeni u posleratnom periodu.

Bilten 22. februar, 2004. godine

Nevidjeno nasilje u ociglednoj reziji makedonskih vlasti i raskolnickih episkopa tzv. MPC protiv kanonske Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije

Lincovane monahinje, spaljen manastir kod Bitolja, Mitropolit Jovan i Episkopi Marko i Joakim izbegli atentat

Bilten 21. februar, 2004. godine - Trece izdanje

Holkeri otkazuje Covicu posetu Sv. Arhangelima zbog "bezbednosnih razloga"

Nastavljaju se manipulacije UNMIK policije i KFOR-a

Bilten 21. februar, 2004. godine- Drugo izdanje

Poretka i pravde na Kosovu i Metohiji i dalje nema

SAOPSTENJE ZA JAVNOST
SA SEDNICE KOSOVSKO-METOHIJSKOG ODBORA
SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA
SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Bilten 21. februar, 2004. godine

Rugova u predizbornoj kampanji po srpskim selima

Bilten 20. februar, 2004. godine - Trece izdanje

Dosta je glume, vreme je za konkretnu akciju

Eparhija rasko-prizrenska porucuje Holkeriju i Rugovi da umesto glume pred novinarskim kamerama pokazu vec jednom spremnost za konkretnu akciju i angazuju se u pronalazenju zlocinaca koji su pocinili masakre u Livadicama, Gorazdevcu, Obilicu kao i jucerasnje ubistvo u Lipljanu. Srbima povratnicima nisu potrebne licemerne izjave i osmesi Harija Holkerija i Rugove koji svojim neradom i blagonaklonim stavom prema albanskom ekstremizmu odrzavaju na snazi vladavinu etnickog terora u juznoj srpskoj pokrajini. Prognani Srbi zele da se vrate svojim domovima ali ne zele da prihvate vladavinu nasilja, albanskog nacionalizma i terora koji ne omogucavaju srpskom narodu, posebno srpskoj deci, minimum dostojanstvenog i slobodnog zivota.

Bilten 20. februar, 2004. godine - Drugo izdanje

Nemacki KFOR zvanicno odbio pratnju monasima i uputio ih na UNMIK policiju

Bilten 20. februar, 2004. godine

Eparhija rasko-prizrenska najostrije osudjuje mucko ubistvo dvoje Srba u Lipljanu

Eparhija rasko-prizrenska zbog toga svakodnevno upozorava na pogorsanu bezbednost, koja je posledica ne samo postojeceg albanskog etnickog terora, koji nesmetano u poslednjih pet godina deluje u prisustvu misije UN i KFOR-a, vec i nespremnosti ili nesposobnosti medjunarodnih predstavnika da sprovedu Rezoluciju 1244 i obave svoje duznosti zbog kojih su dosli na Kosovo i Metohiju.

Bilten 19. februar, 2004. godine-Drugo izdanje

Marko Jaksic i Rada Trajkovic upozoravaju na pogorsanu bezbednost na Kosovu i Metohiji

Bilten 19. februar, 2004. godine

Dva naoruzana kosovska Albanca uhapsena u blizini manastira Visoki Decani

U neposrednoj blizini manastira Visoki Decani uhapsena dvojica kosovskih Albanaca naoruzana automatskim oruzjem. Eparhija trazi pojacane mere bezbednosti za sve manastire na Kosovu i Metohiji

Bilten 18. februar, 2004. godine - Drugo izdanje

Apel Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Havijeru Solani i Hariju Holkeriju

Bilten 18. februar, 2004. godine

Nemacki KFOR jos ne daje pratnju za raspodelu humanitarne pomoci

Humanitarna pomoc koju je preko Crvenog krsta Strpce poslao Koordinacioni centar za KIM ne moze da se raspodeli preostalim Srbima u Prizrenu zbog odbijanja nemackog KFOR-a da obezbedi vojnu pratnju. Vladika Artemije: Ovo je zalostan primer kolektivnog kaznjavanja srpskog naroda koji duboko kompromituje mirovnu misiju na Kosovu i Metohiji

Bilten 17. februar, 2004. godine

Vladika Artemije razgovarao sa komandantom Bondstila, generalom Bekom

Vladika Artemije primio je danas u svom vladicanskom dvoru u Gracanici komandanta Medjunarodne brigade ISTOK, americkog generala Beka (Beck), radi razmene misljenja o trenutnoj situaciji na Kosovu. General je zeleo i da se oprosti sa vladikom uoci svoje smene kroz nedelju dana.

Bilten 16. februar, 2004. godine, drugo izdanje

Holkeri pokusao da uveri Covica da su izvestaji o dogadjanjima povodom Sv. Arhangela "preterani i neosnovani"

U danasnjem saopstenju UNMIK-a povodom susreta Harija Holkerija i Dr. Nebojse Covica u Pristini izmedju ostalog kaze se da je sef UNMIK-a rekao g. Covicu da su "UNMIK i KFOR reseni da dozvole slobodu kretanja i odrzavaju sigurnnost i bezbednost i da je zabrinutost monaha o kome govore mediji preterana i neosnovana".

Nazalost, iz ove izjave sefa UNMIK-a kao i nedavnog odgovora komanadanta KFOR-a generala Holgera Kamerhofa Dr. Nebojsi Covicu na njegovo otvoreno pismo vidi se da vodece licnosti UNMIK-a i KFOR-a ne samo ne razumeju probleme sa kojima se susrece Srpska Pravoslavna Crkva, vec da pokusavaju da svesno obmanu javnost iznosenjem netacnih tvrdnji, prikrivanjem istine i izbegavanjem odgovornosti.

Bilten 16. februar, 2004. godine

Vratiti punktove KFOR-a pred srpska sela

Jucerasnje iseljavanje Srba iz sela Miroc kod Vucitrna jos je jedan signal za uzbunu nakon najnovije odluke KFOR-a da zapocne proces ukidanja kontrolnih punktova pred srpskim selima u ugrozenim delovima Kosova i Metohije. Eparhija rasko-prizrenska najostrije protestvuje zbog ove odluke KFOR-a i zahteva da se vrate punktovi pred srpska sela koja se nalaze u zonama visokog rizika.

Bilten 15. februar, 2004. godine

Monasi manastira Sv. Arhangeli nece pratnju UNMIK policije i KPS

PRIZREN, 15. februar 2004. (Beta) - Monasi manastira Svetih Arhangela kod Prizrena "trenutno ne prihvataju nikakve usluge" UNMIK-a i Kosovske policijske sluzbe (KPS) u obezbedjivanju monastva i objekata, jer ih ne smatraju dovoljno spremnim za taj posao, izjavio je Beti jeromonah Benedikt.

Bilten 13. februar, 2004. godine

Upozorenje sa Kosova: Zivot pod vojnom pratnjom

Zatocenici mira
http://www.panorama.it/mondo/capitali/articolo/ix1-A020001022890

Sve ih je manje, sve su siromasniji, izlozeni sve vecim pretnjama. Tako zive Srbi u pokrajini koja je pod upravom Ujedinjenih nacija, u kojoj se sukob sa Albancima nije zavrsio i gde se, nakon Milosevica, ponovo vraca kosmar etnickog ciscenja - ali, ovaj put u suprotnom smeru.

Bilten 08. februar, 2004. godine

Novi pogledi na bombardovanje Srbije

SAD su legitimisale bombardovanje Srbije na osnovu laznih tvrdnji da je na Kosovu bio genocid. To je propaganda koju treba preispitati, sto se, medjutim, nikada nije dogodilo, kaze svedski mirovni pregovarac za Balkan Bo Pellnas za Dagens Nyheter

Bilten 08. februar, 2004. godine

Srbi sa Brezovice i iz Sredacke zupe ogorceni postupcima nemackog KFOR-a prema bratstvu Sv. Arhangela kod Prizrena

"Ovo sto se dogodilo sa manastirom jos je jedan dokaz vise da medjunarodna zajednica nema hrabrosti da se suoci sa realnoscu na Kosovu i Metohiji, a to je da albanska vecinska zajednica ne zeli Srbe pored sebe. Tolerisanje takvog ponasanja je glavni problem. I ako medju narodna zajednica bude zatvarala oci pred tom realnoscu nece moci da pobegne od odgovornosti da je ucestvovala u progonu srpskoga naroda sa Kosova", izjavio je Sladjan Ilic, predsednik SO Strpce prilikom posete Sv. Arhangelima

Bilten 06. februar, 2004. godine

Vladika Artemije putuje za Njujork, Klivlend i Cikago

Vladika Artemije: Cinjenica da se pored Srba vrsi progon Roma, Goranaca, Bosnjaka i drugih zajednica pokazuje da na delu nije nikakva osveta nakon rata, vec nastavak stare albanske strategije iz vremena autonomije da se progonom ne-Albanaca izgradi etnicki cista drzava Kosovo, koja ce posluziti kao osnova za sve-albansko teritorijalno objedinjavanje na Balkanu.

Bilten 05. februar, 2004. godine

Eparhija rasko-prizrenska otvoreno odbacuje izjavu glasnogovornika KFOR-a Tompsona

Izjava porparola KFOR-a je ne samo kontradiktorna sa postojecom situacijom na terenu, vec predstavlja otvorenu pretnju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Kosovu i Metohiji, cvrst je stav Eparhije rasko-prizrenske. Povodom necuvenog ponasanja nemackog KFOR-a u Prizrenu vladika Artemije je o ovom problemu danas govorio pred predstavnicima americkog Kongresa, navodeci da se bezbednosna situacija za Crkvu nimalo nije poboljsala i da je Crkva izlozena, ne samo napadima albanskih ekstremista, nego i nerazumevanju i nehumanom odnosu pojedinih predstavnika nemackog KFOR-a.

"Bezbednost na Kosovu i Metohiji za svetinje i predstavnike SPC ne postoji, jer je Crkva dalje izlozena napadima i provokacijama. Napadi na nase crkve su svakodnevna realnost. Samo u toku zadnjih mesec dana dva nasa hrama su napadnuta, jedan je opljackan i oskrnavljen (u Gornjoj Brnjici), a na drugom je zapaljen zvonik (Stimlje), dok je crkvena zgrada uz hram Bogorodice Ljeviske opljackana. UNMIK i Kosovska policija su se pokazali nesposobnim da istraze ne samo ova dva slucaja vec i jeda od 112 slucajeva rusenja ili skrnavljenja crkava na Kosovu i Metohiji nakon dolaska mirovne misije. Takodje nisu razreseni ni slucajevi ubistva dvojice nasih monaha: Haritona Lukica iz Sv. Arhangela i Stefana Puljica iz Budisavaca koje su oteli albanski ekstremisti. Telo oca Haritona iz Svetih Arhangela nasli smo bez glave. U KPS nemamo poverenja i nase je misljenje da ugrozene pravoslavne svetinje moraju da ostanu isljucivo pod vojnom zastitom KFOR-a.

Na sam dan Bozica Albanci su kamenovali autobus pravoslavnih vernika u Decanima, a 21. januara u Djakovici su Albanci nasrnuli na nase monahe koji su bili u vozilu KFOR-a. Nase svestenstvo i monastvo nema slobodan pristup svojim vernicima, ne moze slobodno da posecuje svoje izolovane hramove i groblja sto onemogucava normalno funkcionisanje Crkve i minimum verskih prava srpskog naroda u Pokrajini. Izjava porparola KFOR-a da bezbednost za Crkvu postoji je najobicnije falsifikovanje istine i izbegavanje odgovornosti", izjavio je vladika Artemije u telefonskom javljanju ERP KIM Info-sluzbi.

Ukoliko KFOR namerava da ukine zastitu pravoslavnih manastira i hramova u zonama koje su posebno izlozene opasnosti i koje su u potpuno albanskom okruzenju, Eparhija ce traziti od vlade Srbije i najvisih predstavnika SCG da od UNMIK-a zahteva aktiviranje stavke Rezolucije SB UN 1244 (Aneks 2, tacka 6) u kojoj se jasno i decidno pominje mogucnost povratka dogovorenog broja "srpskog i jugoslovenskog personala" koje ce obezbediti prisustvo uz srpske kulturno-istorijske spomenike.

Mogucnost da se zastita najvaznijih pravoslavnih svetinja, posebno manastira, preda u ruke KPS ili UNMIK policije je neprihvatljiva zbog dosadasnjeg neuspeha policije da pronadje ijednog pocinioca napada na 112 pravoslavnih crkava i nemogucnosti da se obezbedi efikasna zastita od ekstremista.

U protivnom, ukoliko nijedno od ovih resenja ne bude moguce, Crkva ce biti prinudjena da zatvori svoje manastire zbog nespremnosti snaga KFOR-a da obezbede potrebnu zastitu najvaznijih kulturno-istorijskih spomenika.

Bilten 05. februar, 2004. godine - drugo izdanje

Vladika Artemije na molitvenom dorucku sa predsednikom SAD u Vasingtonu

Vladika je istakao da je Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Kosovu i Metohiji onemoguceno normalno funkcionisanje i da je zbog lose bezbednosne situacije neophodno da ugrozene svetinje ostanu pod zastitom snaga KFOR-a. "Bez pranji KFOR-a zivot mojih monaha u vecini manastira na Kosovu i Metohiji bice nemoguc i to medjunarodna zejednica ne sme da dopusti", naglasio je vladika Artemije u razgovoru sa uglednim americkim kongresmenima i senatorima.

Bilten 03. februar, 2004. godine

Monasi Svetih Arhangela pod pritiskom pripadnika nemackog KFOR-a nakon objavljivanja istine o incidentu u Djakovici

Episkop Artemije: "Uzasnut sam ovakvim odnosom prema mojim monasima. Ponasanje nemackih pripadnika KFOR-a vodi direktnom progonu Crkve sa ovih prostora na kojima je ostala i opstala cak u vreme turskog ropstva".

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska izrazava najostriji javni protest zbog netolerantnog odnosa pripadnika nemackog KFOR-a prema monasima manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena.

Nakon incidenta u Djakovici 21. januara 2004. godine kada je grupa od 30tak Albanaca nasrnula na vozila nemackog KFOR-a u kojima su bili monasi manstira Sv. Arhangela i nemacka televizijska ekipa, koja je snimala rusevina pravoslavnog hrama Sv. Trojice u centru grada, zivot za monahe ovog jedinog preostalog manastira u zoni odgovornosti nemackog kontingenta KFOR-a visestruko se pogorsao. Manastiru su ukinute pratnje KFOR-a uz objasnjenje da ce ubuduce za sve pratnje morati da se obracaju Albancima iz Kosovske policije. Monasi vise nisu u mogucnosti da koriste nemacki vojni agregat koji su do sada koristili, a dezurnom svesteniku u vladicanskom dvoru u Prizrenu je uskracena hrana.

Bilten 01. februar, 2004. godine

Vladika Artemije razgovarao sa zvanicnicima Stejt Departmenta

"Nase ucestvovanje u institucijama sada iskljucivo zavisi od medjunarodne zajednice koja treba da ponudi nesto konkretno, vidljivo i merljivo za nas narod. U protivnom ucesce u institucijama ce voditi ka daljem iseljavanju Srba. Spremni smo da ucestvujemo, samo ukoliko bi to osiguralo opstanak srpskog naroda, ali ne i da bismo davali legitimitet privremenim institucijama - takvim putem se vise ne moze ici", rekao je vladika Artemije u razgovoru sa zvanicnicima Stejt Departmenta


JANUAR 2004


Bilten 30. januar 2004. godine (drugo izdanje)

Srpski djaci na Kosovu i Metohiji treba da uce po skolskim programima Republike Srbije

"Ovo je jos jedan pokusaj da se preseku postojece veze srpskog naroda na ovim prostorima sa centralnom Srbijom i njenim institucijama i tako napravi novi korak ka secesiji Kosova i Metohije", izjavio je protosindjel Sava Janjic u ime rasko-prizrenske Eparhije

Bilten 30. januar 2004. godine

Vladika Artemije odrzao predavanje u Centru za zapadnu politiku u Vasingtonu

"Tacno je da su mnoge bolnice (na Kosovu i Metohiji) obnovljene, ali Srbi u njima ne mogu da se lece; mnogi su putevi asfaltirani ali Srbi nemaju slobodu da njima putuju; desetine hiljada kuca su renovirane ali samo stotinjak srpskih. Nakon rata, sve dzamije su popravljene i mnoge nove sagradjene dok vise od stotinu srpskih crkava jos lezi u rusevinama i nijedna nije obnovljena. Dosta je novih supermarketa, bezniznskih pumpi i restoranima ali od kakve su oni koristi Srbima kada samo Albanci i stranci mogu da u njih slobodno ulaze. Ukratko, na osnovu svog neposrednog iskustva prosecan Srbin oseca da je UNMIK dosao da pomogne samo jednoj zajednici, dok su Srbi osudjeni da zive kao drugorazredni gradjani na marginama drustva", rekao je vladika Artemije na predavanju koje je jucer odrzao u Vasingtonu.

Zapad daje Rugovi "politicku transfuziju" dodelom novih priznanja

Dodeljivanje priznanja Ibrahimu Rugovi koji ih ni po cemu ne zasluzuje mogu se jedino protumaciti kao zapadno davanje "politicke transfuzije" coveku i partiji koji zbog svoje neaktivnosti i korumpiranosti sve vise gube ugled medju kosovskim Albancima. Buduci da je ovo godina izbora zapadni lideri pokusavaju da podignu ugled Ibrahimu Rugovi i podstaknu kosovske Albance da ne glasaju za partije Ramusa Haradinaja i Hasima Tacija.

Bilten 29. januar 2004. godine

Skola za sedam djaka

S blagoslovom episkopa rasko-prizrenskog Artemija novosagradjenu skolu u Crkolezu osvetio je iguman manastira Visoki Decani otac Teodosije uz prisustvo predstavnika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju kao donatora, i g. Milivoja Ribacca, predsednika Peckog okruga. Iako je ranija skola u koju su Srbi isli nosila naziv "Jedinstvo" na predlog oca Teodosija Srbi iz Crkoleza su sa odusevljenjem prihvatili inicijativu da skola u buducnosti ponese ime prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Sv. Save, na ciji dan je i otvorena.

Bilten 26. januar 2004. godine

Vladika Artemije podrzao Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju

"Osnivanje ministarstva za Kosovo i Metohiju u sadasnjim okolnostima, bilo bi pogubno za interese srpskog naroda na Kosmetu", rekao je Vladika Artemije pruzivsi punu podrsku radu Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju

Bilten 24. januar 2004. godine

Nakon izjave Klausa Elersa u Vecernjim Novostima da se u Djakovici nije desio nikakav incident

Elers ipak nije ostao dosledan svojoj izjavi predstavnicima SPC, jer su Vecernje novosti (u izdanju od 23. januara u tekstu Linc zbog mantija) vec objavile njegovu izjavu da on navodno uopste "nije obavesten da se ikakav napad dogodio". U nezvanicnom razgovoru sa monasima Elers je ovu svoju izjavu zbunjeno prokomentarisao objasnivsi da je "zapravo mislio da nije bilo napada na nemacke novinare, a ne da se nije dogodio nikakav incident". Na pitanje da li to znaci da se incident ipak dogodio, Elers je odbio svaki dalji razgovor o tome, jer navodno "nije ovlascen da daje bilo kakve izjave".

Bilten 23. januar 2004. godine

Provaljena i opljackana crkvena zgrada u Prizrenu

Iguman manastira Sv. Arhangela o. German obavestio je Eparhiju rasko-prizrensku da je monah Jovan (Milojevic) prilikom jutrosnje posete hramu Sv. Bogorodice Ljeviske u Prizrenu, u pratnji nemackih vojnika, ustanovio da su nepoznati napadaci provalili u jednu od crkvenih zgrada koja se nalazi u dvoristu crkve i iz nje odneli jedan deo inventara. Rec je o pomocnoj zgradi u kojoj su se ranije prodavale ikonice i suveniri za posetioce crkve.

Kosovski ombudsman trazi od NATO saveza da razmotri mogucnost nadoknade porodicama postradalih u bombardovanju 1999. godine

U otvorenom pismu novom generalnom sekretaru NATO saveza de Hoop Shefer-u kosovski ombudsman Marek Antoni Novicki trazi razmatranje mogucnosti isplate nadoknade porodicama postradalih u bombardovanju 1999. godine

Bilten 22. januar 2004. godine

Albanska rulja u Djakovici nasrnula na vozila nemackog KFOR-a sa monasima SPC i ekipom nemacke drzavne televizije ARD


Okupljeni Albanci su poceli da udaraju po vozilima i staklima vozila nemackog KFOR-a nogama i rukama i bacaju grudve sledjenog snega. Nemacki vojnici su kasnije primetili da je u napadu gneva gotovo odvaljen jedan od branika na minibusu, koji je posle popravljen. U medjuvremenu prestravljena TV ekipa ARD (Drzavne nemacke televizije) koja je u tom trenutku snimala rusevine srpske crkve minirane od strane Albanaca u leto 1999. godine, samo nekoliko desetina metara dalje, u ogromnom strahu je uskocila u jedno od vozila da bi kolona odmah velikom brzinom odjurila do italijanske vojne baze udaljene nekoliko stotina metara. Za vozililma KFOR-a cak je krenulo i nekoliko civilnih vozila gnevnih Albanaca, koja su stala tek kada su dva minibusa i nemacki transporter bukvalno uleteli kroz rampu vojne baze KFOR-a, izjavio je sabrat manastira Sv. Arhangela i ocevidac dogadjaja Bojan Dejanovic.

Bilten 21. januar 2004. godine (drugo izdanje)

Eparhija rasko-prizrenska zaprepascena arogancijom finskog KFOR-a

Ponasanje finskog bataljona ne samo da sluzi na sramotu celom KFOR-u vec u velikoj meri pogorsava odnose izmedju srpskog stanovnistva i vojnih snaga koje se svojom pasivnoscu i neodgovornoscu otvoreno svrstavaju na stranu albanskih ekstremista, sto Srbe tera da ih sve vise dozivljavaju kao okupatore.

Ekskluzivno: Fotografije iz Stimlja

Bilten 21. januar 2004. godine

Zapaljen zvonik crkve Sv. Arhangela Mihaila u Stimlju

Nakon nedavnog skrnavljenja crkve u Gornjoj Brnjici kod Pristine Albanci podmetnuli pozar u zvoniku crkve Sv. Arhangela Mihaila kod Stimlja

Bilten 20. januar 2004. godine

Intervju ep. Artemija za dnevni list "Svedok"
Cetvorogodisnje iskustvo nateralo nas da odbijemo saradnju na svoju stetu

Bilten 19. januar 2004. godine

Helena Ranta Konacno progovorila

Berliner Zeitung, 17. januar 2004. godine
Bez interesovanja za poginule Srbe

Kritike na racun rada Haskog Tribunala po pitanju slucaja Racak
Markus Bikel

Bilten 16. januar 2004. godine (drugo izdanje)

Uznemirenost u Velikoj Hoci - Nemci uklonili kontrolni punkt KFOR-a "u cilju dalje normalizacije situacije"

Srbi koji rade u opstini i dalje putuju samo pod pratnjom, a jedina dvojica srpskih pripadnika Kosovske policije ne smeju da nose pistolje - Zabrinutost zbog ocuvanja vredne srpske kulturne bastine u Velikoj Hoci

Kada predstavnici KFOR-a na sastancima izvestavaju o bezbednosnoj situaciju u opstini Orahovac, onda je prikazuju kao stabilnu i pozitivnu, sto koriste kao glavni argument za nastavak smanjenja broja svojih vojnika. A kada Srbi u skladu sa tim poboljsanjem zahtevaju neki progresivni korak u smeru unapredjenja svojih ljudskih prava ili povecanja slobode kretanja kao sto je, na primer, povratak Srba i monaha u susedno selo Zociste, pripadnici KFOR-a su veoma rezervisani i ne podrzavaju takve zahteve, jer su njihove procene da jos nije sazrelo vreme zbog toga sto je, kako kazu, lokalno albansko stanovnistvo krajnje neraspolozeno prema Srbima, pa oni stoga ne mogu da obezbedjuju povratak prognanika i monaha u Zociste.

Bilten 16. januar 2004. godine

Vladika Artemije razgovarao sa sefom UNMIK-a Harijem Holkerijem u Gracanici
(kompletan izvestaj Info-sluzbe ERP KIM sa fotografijama u manjem i vecem formatu)

Bilten 13. januar 2004. godine (Drugo izdanje)

Pilatovski sud nad mitropolitom Jovanom
SPC nikada nije negirala samostalnost BJR Makedonije koja je medjunarodno priznata drzava, niti pravo njenog stanovnistva da se slobodno nacionalno opredeljuje i cuva svoju kulturu i obicaje bez posezanja za onim sto pripada drugim, susednim narodima, sto se moze videti iz bozicne poslanice Patrijarha Pavla vernicima Ohridske Arhiepiskopije. SPC samo poziva odmetnutu jerarhiju MPC da postuje kanonski poredak i da se vrati u kanonsko ustrojstvo koje vekovima regulise zivot Pravoslavne Crkve.

Saopstenje Ohridske Arhiepiskopije povodom najnovijih dogadjaja u Bitolju

Bilten 13. januar 2004. godine

Nastavlja se progon pravoslavnih hriscana u BJR Makedoniji
Mitropolitu Jovanu odredjen pritvor od 30 dana. Najmanje tri manastira u BJR Makedoniji prisli kanonskoj Ohridskoj Arhiepiskopiji - uznemirenost u redovima raskolnicke MPC.

Bilten 11. januar 2004. godine

Jedan Srbin ranjen iz vatrenog oruzja, sest Srba pretuceno - KFOR mirno posmatrao batinjanje Srba - Episkop Artemije izrazio najostriji protest

Eparhija rasko-prizrenska izrazava najostriji protst zbog napada na Srbe iz Novog Naselja kog Lipljana. "Dosta nam je licemernih izraza 'ozbiljne zabrinutosti' i 'zaljenja'. KFOR i UNMIK policija nisu zaduzeni i placeni da liju suze i zale nad Srbima vec da ih zastite od sistematskog albanskog terora i nasilja", kaze vladika Artemije.

Bilten 9. januar 2004. godine - Drugo izdanje

Promovisan internet sajt albanske Nacionalne vojske Crne Gore
Iako su svaki komentari suvisni, ocigledno je da se na prostirima istocnog dela Crne Gore, odnosno na teritorijama oko Ulcinja, Tuza, Plava i Gusinja sprema jos jedno krvavo "albansko prolece" po receptu koji je vec vidjen ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i na prostorima Presevske doline i severozapadne Makedonije. Trenutno glavni spor medju stratezima jeste u tome da li treba cekati osamostaljenje Crne Gore ili u akciju krenuti dok jos postoji drzavna Unija SCG.

Bilten 9. januar 2004. godine

Organizana opstrukcija povratka Srba u Klinu - Rugovinu izjavu demantuju dogadjaji na terenu

Episkop Artemije: Povratak nije pitanje dobre volje Albanaca vec elementarno ljudsko pravo. Episkop Artemije takodj kritikovao izjavu Rugove da je "Kosovo ispunilo standarde" - "Ovakve izjave nanose samo moralnu stetu albanskim liderima cije neodgovorne izjave demantuju svajidnevnu dogadjaji na terenu"

Bilten 8. januar 2004. godine - Drugo izdanje

Dok UNMIK policija salje lazni izvestaj Sef UNMIK-a je demantuje svojim saopstenjem

U prilogu dostavljamo dva kontradiktorna izvestaja. Dok je prema agenciji BETA sef UNMIK-a svojim zvanicnim saopstenjem najostrije osudio napad na ruske humanitarce u centru Decana. UNMIK policija u svom zvanicnom izvestaju tvrdi da nije bilo "nikakvog incidenta ili smetnje zbog prisustva jakih bezbednosnih snaga razlicitih policijskih jedinica i KFOR-a". Ko laze, a ko govori istinu.....?????

Bilten 8. januar 2004. godine

UNMIK policija namerno skriva istinu o napadu na ruske humanitarce u Decanima
Prof. Dr. Ljubisa Folic je izjavio za ERP KIM: "Krenuli smo sa tri UNMIK-ova minibusa pod jakom pratnjom UNMIK policije koju su cinili Poljaci i Francuzi iz manastira Visoki Decani nakon zavrsene bozicne liturgije kojoj je prisustvovao i sef UNMIK-a g. Hari Holkeri. Oko 12.30 dosli smo u centar grada Decani gde smo primetili povecu grupu ljudi, negde oko 1000 na broju, i pomislili smo da oni cekaju dolazak sefa UNMIK-a kako bi ga pozdravili. Medjutim odjednom su poceli zvizduci i psovke, a prema prvom minibusu u kome sam bio i ja poletele su kamenice. Jedan poveci kamen pogodio je staklo autobusa koje je puklo u paramparcad. Dve zene Ruskinje koje su sedale pored stakla bacile su se na pod u strahu. Zadobile su samo lakse ogrebotine. Imali smo osecaj da ce nastupiti javni linc. Vozac UNMIK policije je, medjutim, povecao brzinu i kolona sa vozilima je nastavila u pravcu Peci bez zaustavljanja. Tek blizu Peci, kod Belog Polja, kolona se zaustavila i policija nam je rekla da predjemo u jedan vojni transporter zbog hladnoce u autobusu na kome je staklo polomljeno. UNMIK policajci su videli nacinjenu stetu i preneli smo im sve sto se dogodilo. Ruski novinari su snimili trenutak napada svojim kamerama i snimak je vec emitovan na Ruskoj televiziji", izjavio je Prof. LJubisa Folic ocevidac jucerasnjeg incidenta.

Bilten 7. januar 2004. godine (cetvrto izdanje)

Eparhija rasko-prizrenska najostrije osudjuje napad na autobus sa ruskim humanitarcima
Ovaj najnoviji incident pokazuje stvarnu situaciju u ovom delu Kosova i Metohije kojim vlada nasilje i etnicki teror protiv svega sto je srpsko i pravoslavno. Sasvim je paradoksalno da je u trenutku dok se napad dogodio sef UNMIK-a bio u zgradi Skupstine opstine Decani samo nekoliko stotina metara dalje. Nakon razgovora sa predsednikom opstine Ibrahimom Selmonajem g. Hari Holkeri je posetio novu decansku dzamiju koju finansira kraljevina Brunei.

Bilten 7. januar 2004. godine (trece izdanje)

Proslava Bozica u manastiru Visoki Decani

Gospodin Holkeri je u svom obracanju pohvalio primer manastira Visokih Decana koji su za vreme rata "ne samo recju vec i delom" pokazali svoju solidarnost sa stradalnicima rata. Gospodin Holkeri je izrazio nadu da ce sprovodjenjem "Standarda za Kosovo" drustvo krenuti napred ka buducnosti i pozvao je SPC da ohrabri ucesce srpskih predstavnika u institucijama drustva.

Bilten 7. januar 2004. godine (drugo izdanje)

Hriscanstvo izmedju papstva i sabornosti
Ekskluzivan dodatak vikend izdanja DANAS posvecen razlikama koje su dovele do Velikog raskola 1054. godine.

http://www.danas.co.yu/20040106/vikend2.html#0

Sadrzaj:
Hriscanstvo izmedju papstva i sabornosti, Jelena Tasic (DANAS)
Raskol je poceo ranije, protosindjel Sava Janjic (SPC)
1054 - jubilej koji ne treba slaviti, Dr. Thomass Bremmer (RKC)

Bilten 7. januar 2004. godine (Eksluzivni intervju vladike Artemija)

Vladika Artemije: Srbija je procerdala XX vek

http://www.danas.co.yu/20040106/vikend1.html#0

Intervju sa episkopom rasko-prizrenskim
Sama svest o dolasku Sina Bozjeg na Zemlju daje nadu da imamo radi cega ziveti. Crkva nije izmanipulisana pred izbore

Bilten 7. januar 2004. godine

HRISTOS SE RODI - VAISTINU SE RODI!

Bozicna poruka Vladike Artemija vernom narodu Kosova i Metohije
Dan mira - Hristovo rodjenje!" Kako to nestvarno zvuci u danasnjem svetu kada se ratuje i ubija na svim meridijanima zemaljske kugle, kada svakodnevno stravicne eksplozije po svetskim metropolama odnose neduzne zrtve, kada se narodi izmedju sebe ubijaju bez milosti, kada se rodjena braca medjusobno satiru...
To osecanje odsustva mira posebno osecamo mi, pravoslavni Srbi, koji jos uvek zivimo i prezivljavamo na Kosovu i Metohiji, kao i ona nasa braca koja pre pet godina behu prinudjena da ostave svoja ognjista, imanja, svetinje, grobove svojih najdrazih - porucuje u Bozicnoj poruci episkop rasko-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije (Radosavljevic) vernicima u Eparhiji i podseca da je "Hristos rodjenjem poceo razdavati vodu zivota i zove na spasenje, kome treba krenuti u susret s verom, nadom i ljubavlju"

Vladika Artemije apeluje na Holkerija da "zaustavi sikaniranje Srba i SPC"
"Ovakvi oblici sikaniranja i maltretiranja srpskog naroda, a prvenstveno SPC, samo jedan u nizu nedvosmislenih pokazatelja da privremene institucije na Kosovu sa svojim ponasanjem ne samo da nisu dovoljno zrele za prenos ovlascenja, vec svesno koriste postojecu vlast koja ce juznu pokrajinu Srbije odvesti u prikazani pravni haos i jos goru vladavinu terora i etnicke diskriminacije", kaze se u pismu Vladike Artemija sefu UNMIK-a Hariju Holkeriju u kome se protestvuje zbog onemogucavanja SPC da dopremi humanitarnu pomoc u nafti od NIS Jugopetrola.

Bilten 6. januar 2004. godine

Demolirana unutrasnjost pravoslavne crkve Sv. Petra i Pavla u Gornjoj Brnjici kod Pristine
"Scena koju sam zatekao bila je jeziva", izjavio je pristinski paroh za ERP KiM Info-sluzbu. "Provalnici su razbacali sveti putir, jevandjelje, knjige, svecnjake i ikone po podu crkve. Nakon detaljne provere nasao sam da nedostaju dva srebrna svecnjaka sa svetog prestola, jedno kandilo i sav novac od prodanih sveca i priloga", rekao je o. Miroslav.

Bilten 4. januar 2004. godine

Kada univerziteti krenu u rat protiv Crkve

Otvoreno pismo episkopa rasko-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija srpskoj i medjunarodnoj javnosti povodom pokusaja uzurpacije crkvene imovine i hrama Hrista Spasa u Pristini
(u prilogu dostavljamo potpisano pismo Episkopa Artemija u PDF formatu)