08. mart 2004. god.

Info-bilten ERP KiVanredno izdanje

fotografije i najnovije informacije povodom tragicnog pozara u manastiru Hilandaru mogu se naci na Web strani: http://www.hilandar.orgMONASI SPRECILI NOVI POZAR

– Hilandar, Beograd, – 7. mart 2004.–

U manastiru Hilandaru, u noci izmedju 6. i 7. marta, izbegnuto je ponovno izbijanje pozara cije su posledice mogle biti kobne za dragulj srpske duhovnosti i kulture.

Zbog nagorelih greda u igumenariji novi pozar se u noci izmedju 6 i 7. marta umalo nije prosirio na trpezariju Sv. Kralja Milutina iz 14. veka (u donjem desnom ugluPozar koji je unistio veci deo manastira prosirio od dimnjaka igumenarije (odmah levo od trpezarije) zahvativsi grede krovne konstrukcije. Verovatno usled juznog vetra pozar se sirio ka severnoj strani postedivisi obliznju trpezariju, kuhinju i juzni konak sa kelijom Sv. Simeona Nemanje.

Monasi koji su bili na protivpozarnom dezurstvu u trpezariji, koju je Sveti Kralj Milutin sagradio krajem 13. veka, primetili su tinjanje ciji su uzrok nedogorele podne drvene grede spojene sa Igumenarijom, objektom iz koga je 4. marta poceo pozar. Brzom intervencijom vatrogasaca i monaha spreceno je paljenje podne konstrukcije i moguce dalje sirenje pozara. Kako bi se sprecile dalje opasnosti, u toku dana grede su presecene i odvojene od severnog trpezarijskog zida.

Da je vatra zahvatila trpezariju, ne samo da bi izgoreo jedan od najautenticnijih i najznacajnijih prostora manastira, ukrasen vrednim freskama Georgija Mitrofanovica, nego bi se pozar zbog drvene konstrukcije krovnog pokrivaca verovatno prosirio na celu juznu stranu manastirskog kompleksa, a time i sve preostale objekte u manastiru.

U manastiru su od prvog dana po gasenju katastrofalnog pozara organizovana dezurstva sa ciljem da sprece da se nedogorele grede i tinjanje u nedostupnim dzepovima ostataka objekata ne razviju u novi pozar. Zbog toga pored monaha i radnika u manastiru jos uvek boravi odred od 15-tak vatrogasaca sa zadatkom nadzora zgarista.

U nedelju je u manastiru proradilo i osnovno elektricno osvetljenje zahvaljujuci agregatu koji je stigao kao pomoc grckog svetogorskog manastira Ksiropotama, a radnici hilandarske zaduzbine iz Beograda su osposobili vodovodnu mrezu i sistem centralnog grejanja.

Direktor Zaduzbine Svetog manastira Hilandara
Milivoj Randjic

Bratstvo Hilandara apeluje da se svi prilozi uplacuju direktno na racune Zaduzbine svetog manastira Hilandara:

RACUNI ZA PRILOGE MANASTIRU HILANDARU
DINARSKI: 250 – 549 – 05
DEVIZNI: 54280 – 4117462466

KOD EFG EUROBANK
PRIMALAC: ZADUZBINA SVETOG MANASTIRA HILANDARA
NAMENA: PRILOG ZA OBNOVU MANASTIRA HILANDARA

ZA PRILOGE IZ INOSTRANSTVA:
(IBAN)
GR640110 8220 0000 8225 1600 068
KOD.SWIFT (BIC)
ETHNGRAA

ovlasceno lice za dodatne informacije: Milivoj Randjic
e-mail:
zaduzbina@hilandar.org
telefon: +381 11 36 90 602 i  +381 11 36 92 004
http://www.hilandar.org


 

Zvanicno saopstenje
Zaduzbine svetog manastira HilandaraODLUKE VANREDNE SEDNICE SVESTENOG SABORA MANASTIRA HILANDARA

– Hilandar, Beograd, – 6. mart 2004.–

Svesteni sabor manastira Hilandara je juce, 5. marta u kasnim popodnevnim casovima odrzao vanrednu sednicu. Razmatrane su hitne mere za sanaciju stete uzrokovane pozarom.

Odlukom Sabora u redovno bogosluzenje su unete dodatne molitve Presvetoj Bogorodici, Svetome Savi i prepodobnom Simeonu Mirotocivog kako bi se umolio blagoslov za obnovu manastira i spas od daljih iskusenja. Hilandarsko bratstvo moli verni narod u otadzbini i rasejanju da ujedinjeni u svojim molitvama spomenu stradalni manastir i doprinesu vaskrsu Srpske Carske Lavre ali i celog naroda.

Doneta je odluka da sve aktivnosti oko prikupljanja pomoci i organizacije celokupne podrske manastiru sprovode preko Zaduzbine Svetog manastira Hilandara u Beogradu. Uprava manastira Hilandara je u neposrednom kontaktu sa Zaduzbinom i preko nje stizu autenticne informacije kao i zvanicni stavovi samog manastira. Svesteni Sabor moli sve ustanove i pojedince koji su u mogucnosti da pomognu ili su na odgovarajuci nacin organizovali sabiranje pomoci, da se obrate Zaduzbini Svetog manastira Hilandara u Beogradu na telefone: 011 3690602, 3692004.

Manastir Hilandar naglasava da ne treba preduzimati samoinicijativne akcije vec da se one preduzimaju u skladu sa programom pomoci koji manastir sprovodi u saradnji sa svojom zaduzbinom u Beogradu.

Prvu neophodnu pomoc je vec pruzila sama Sveta Gora kao i nasi ljudi iz Soluna, koji su se odmah organizovali sa svojim prijateljima Grcima, kao i Armija Republike Grcke. Pomoc je bila veoma efikasna i brza.

Svesteni Sabor takodje saopstava da nije u mogucnosti da primi poklonike, novinare i ostale koji su zeljni da pomognu svojim prisustvom, jer su sada angazovane samo specijalisticke ekipe koje rade na prvobitnoj proceni i sanaciji stete. Nakon prvih procena, Svesteni Sabor manastira Hilandara ce, u saradnji sa grckim Centrom za zastitu svetogorskog nasledja (KEDAK) i ostalim nadleznim i relevantnim institucijama doneti opsti i dugorocni plan i program sanacije manastira.

Po zvanicnom izvestaju vatrogasne sluzbe iz Poligirosa, uzrok pozara je zapaljeni dimnjak na Igumenariji, konaku sa severozapadne strane. Vatra se, zahvativsi drvenu konstrukciju ispod krovnog pokrivaca, brzo prosirila na ostale objekte, sve do Crkve Svetih Arhangela i Pirga Svetog Save na severoistoku koji su ostali postedjeni.

Otvoren je poseban dinarski racun za uplate priloga manastiru: 250 – 549 – 05

Devizni racun kod iste banke: 54280 – 4117462466


Racun je kod EFG EUROBANK, primalac: Zaduzbina Svetog manastira Hilandara, namena: prilog za obnovu manastira Hilandara.

Uplate iz inostranstva treba vrsiti iskljucivo na racun manastira Hilandara u Grckoj koji ce naknadno biti objavljen.

Jedinstveno sabiranje sredstava potrebno je radi organizovanja pomjanika svih priloznika u manastirskim bogosluzenjima i boljeg organizovanja obnove.

Za dodatne informacije o nacinima uplate i pomoci, zainteresovani se mole da se obrate Zaduzbini Svetog manastira Hilandara. Zvanicna saopstenja, stavovi i nove informacije su dostupni na internet adresi: www.hilandar.org

Zaduzbina Svetog manastira Hilandara ce svoje aktivnosti u najvecoj meri usmeriti ka podrsci samom manastiru ali ce nastaviti i sa svojim redovnim aktivnostima dobrotvornog, vaspitno – obrazovnog i naucno – kulturnog karaktera zbog cega je prvenstveno i osnovana od strane manastira Hilandara.

Direktor Zaduzbine Svetog manastira Hilandara

Milivoj Randjic


graficki prikaz konaka koji su izgoreli u pozaru

quick time panorama dela dvorista sa zgradama koje su izgorele
http://www.architecture.auckland.ac.nz/hilandar/movies6.htm

Nj.K.V. PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR II I NjEGOVA SVETOST PATRIJARH PAVLE UPUTILI POZIV ZA PRIKUPLjANjE POMOÆI ZA OBNOVU MANASITRA HILANDAR


Beograd, 8. mart 2004. – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II posetio je danas u Patrijar¹ijskom dvoru Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Gospodina Pavla i informisao ga o svom boravku na Svetoj Gori i u manastiru Hilandar, koji je nedavno zahvatio katastrofalan po¾ar.

U pratnji Prestolonaslednika Aleksandra II bili su kapetan Panagijotis Cakos i Tomas Zafiros iz Grèke, veliki prijatelji srpskog naroda i njegove Crkve, kao èlan Krunskog saveta g-din Dragomir Acoviæ.

U razgovoru sa srpskim Patrijarhom Gospodinom Pavlom, Prestolonaslednik je izneo svoje utiske posle obilaska uni¹tenog dela najveæe Srpske Carske Lavre – manastira Hilandar. Ne skrivajuæi svoj ¹ok od tragiènog dogaðaja, koji je u velikoj meri u nepovrat odneo i o¹tetio vekovima sabrano neprocenjivo blago, Nj.K.V. Prestolonalsednik Aleksandar II ponudio je svoju pomoæ u obnavljanju na¹e najveæe svetinje.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Pavle zahvalio se Njegovom Kraljevskom Visoèanstvu na velikoj ¾elji da pomogne i uèini sve ¹to je moguæe kako bi se sanirale posledice velike katastrofe. Gest Prestolonalsednika Aleksandra II, Njegova Svetost okarakterisao je kao èin bratske ljubavi i ¾elje da se pru¾i uteha i nada za obnovu manastira Hilandar, koji nije svojina samo na¹eg naroda, nego kao i drugi manastiri na Svetoj Gori, pripada svepravoslavnoj ekumeni. Patrijarh je izrazio nadu da æe obnovu Hilandara pomoæi svi pravoslavni narodi i njihove pomesne Crkve.

Njegova Svetost se posebno zahvalio gospodi Cakosu i Zafiresu, kao i narodu Grèke, istakav¹i da su nam braæa pravoslavni Grci pru¾ali pomoæ uvek kada je bilo potrebno, a da to oni u ovoj prilici lièno manifestuju.

Patrijarh i Prestolonaslednik su na kraju razgovora istakli da je obnova manastira Hilandara zajednièka briga Crkve, Krune, Dr¾ave i naroda i zajedno uputili poziv svima u Otad¾bini i rasejanju da upute prvu, hitnu i neophodnu pomoæ, koja je sada i najva¾nija.


Komentari citalaca
Ukoliko zelite mozete se obratiti tekstualnom porukom urednistvu redakcije ERP KIM Info-sluzbe
Ime i prezime

Vasa e-mail adresa (opciono):

Vas komentar:

Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service


Prijava na nase mailing liste:
Nase mailing-liste: na engleskom na srpskom