05. mart 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 05-03-04

Povodom tragicnog pozara u koji je zadesio svetu Lavru Hilandarsku Episkop rasko-prizrenski Artemije sa svojim svestenstvom, monastvom i vernim narodom izrazava iskrenu bratsku solidarnost sa arhimandritom Mojsijem i hilandarskim monasima uz najusrdnije molitve Gospodu da im u ovim teskim trenucima podari utehu, trpljenje i snagu da s Bozjom pomocu obnove ostecene delove manastira i da nastave, kao i do sada, da svojim duhovnim zivotom i bogougodnim podvizima svetle kao duhovna luca vascelom pravoslavnom narodu Bozjem.

"VESTI" petak 05.mart, 2004. (fotografije ERP KIM Info-sluzba)

Srpski manastir na Svetoj gori Atonskoj u Grckoj juce pogodila velika tragedija

Hilandar u Plamenu

• Vatra progutala srednjovekovnu crkvu pored pirga svetog Save, sa ikonosatasom i freskama iz 17. i 18. veka, deo konaka iz 1821, obnovljeni Beli konak, podignut 1598. godine, izjavio za "Vesti" Jugoslav Vukadinovic, generalni konzul SCG u Solunu • Iguman Mojsije i monasi u soku

Posledice razornog pozara koji je zadesio srpski manastir Hilandar u Svetoj Gori Atonskoj (fotografija prikazuje ulazni deo sa severozapadnim konacima i delom severoistocnog "Belog Konaka".

Srpsku svetinju nad svetinjama, manastir Hilandar na Svetoj gori atoskoj, u severnoj Grckoj, u noci izmedju srede i cetvrtka zahvatio je katastrofalni pozar. U vatrenoj stihiji stradalo je vise od jedne trecine manastirskog kompleksa. Srecom, zrtava i povredjenih monaha nema, a uzrok pozara i materijalna steta tek treba da budu utvrdjeni. Sa vatrenom stihijom juce su se borili monasi i vatrogasci, a u pomoc su pritekli i drzavljani SCG nastanjeni u tom delu Grcke.

Manastir Hilandar pre razornog pozara

- Pozar je buknuo izmedju jedan i dva sata iza ponoci na krovu iznad knjizare, koja se granici sa velikom trpezarijom. Munjevito se sirio preko krovova povezanih objekata i u velikoj meri je unistio deo manastirskog kompleksa, sve do pirga svetog Save. Izgoreo je severozapadni deo konaka, podignut 1821. godine, koji je nedavno potpuno obnovljen. U vatrenoj stihiji stradao je takodje severoistocni ili Beli konak, izgradjen 1598. godine, a sada je bio u fazi generalne obnove - rekao je za "Vesti" Jugoslav Vukadinovic, generalni konzul SCG u Solunu.

U gasenju pozara, koji je posle visecasovne borbe s plamenim jezicima juce popodne ugasen, ucestvovalo je 25 srpskih monaha, kojima je u zoru pritekla u pomoc vatrogasna sluzba iz Kareje, administrativnog sedista Svete gore, kao i vatrogasci iz Poligirosa, grada na Halkidikiju.
 

Uspon u vreme Nemanjica

Manastir je u nemanjicko doba doziveo svoj najveci uspon. Bio je srce Srbije onog vremena. Pored duhovnog i kulturno-prosvetnog delovanja, Hilandar je, u odnosu na ondasnju Vizantiju, predstavljao i odgovarajuci politicki faktor. Drugi uspon, ali drugacije motivisan, ne samo Hilandara vec i srpskog monastva na celoj Svetoj Gori, kako se navodi u istorijskim spisima, desio se posle Kosovske bitke. U to vreme je pored "krcatog" Hilandara, kupljen i "napunjen" zapusteni grcki manastir Svetog Pavla, pa obnovljen i nastanjen manastir Konstamonit. U to doba nije bilo svetogorskog manastira ili skita gde nije bilo Srba. U tursko doba polozaj Hilandara se naglo pogorsao, da bi u jednom trenutku pripao Bugarima. Medjutim, 1896. godine, zahvaljujuci novcanoj pomoci kralja Aleksandra Obrenovica, Hilandar je ponovo postao srpski.

- Iguman Mojsije i monasi su u potpunom soku. Placuci su se borili sa vatrom celu noc. U svitanje su im u pomoc pritekle grcke vatrogasne sluzbe sa cisternama, medjutim, u gasnje plamene stihije nisu ukljuceni avioni, jer su iz grckog Ministarstva kulture smatrali da bi veliki mlazevi vode iz vazduha napravili dodatnu stetu Hilandaru - kaze Vukadinovic.

On dodaje da su juce u ranu zoru hilandarskim kaludjerima u pomoc poceli da pristizu i drzavljani SCG nastanjeni u tom delu Grcke (Severna Makedonija i Trakija), kao i da su put Hilandara iz Beograda krenuli predstavnici Zavoda za zastitu spomenika kulture Republike Srbije, kao i vodece licnosti naseg diplomatsko-konzularnog predstavnistva.

Goreo i 1772. godine

Hilandar je izgradjen 1188. godine. Podigli su ga sveti Sava i njegov otac sveti Simeon Mirotocivi. Tokom vise od osam vekova postojanja Hilandar je na srpsku drzavu i narod u odredjenim istorijskim periodima imao presudan znacaj. U pozaru 1772. godine bio je unisten. Hilandar je tokom svog postojanja zadesilo jos nekoliko manjih pozara. Legenda kaze da je u jednoj vatrenoj stihiji kojom je bila zahvacena Sveta gora atoska, prestona ikona Bogorodice Trojerucice, koju su monasi izneli ispred Hilandara, spasla ovaj srpski manastir od pozara. Plameni jezici su pred ikonom ustuknuli, navode crkveni istoricari.

 

 Deo manastira koji je zahvatila vatrena stihija

- Tragedija je velika, jer je Hilandar od neprocenjivog duhovnog, kulturnog i istorijskog znacaja. Posledice ce, bojim se, biti dugotrajne, a uzrok pozara i pricinjena steta tek utvrdjeni. U severozapadnom krilu je izgoreo administrativni centar Hilandara, odaje igumana, prvog i drugog manastirskog epitropa, gostoprimnica i knjizara.

Telefonske linije sa manastirom su u prekidu, a prema informacijama Studija B, zapaljeni konaci sui poceli da se urusavaju. Stradala je, takodje, srednjovekovna crkva pored pirga svetog Save, u kojoj je vatra progutala ikonostas i freske iz 17. i 18. veka. Sreca u nesreci je da su izvan plamene stihije ostali crkva kralja Milutina, manastirska riznica, arhiv i biblioteka sa dragocenostima od neprocenjive vrednosti, mada su povezani sa delovima kompleksa koji su goreli. Takodje na veliku srecu, veliki broj eksponata je sacuvan, jer su bili u jednoj prostoriji koja je bila namenjana upravo za njihovo cuvanje do izlaganja u delu koji je sad nazalost izgoreo - rekao nam je generalni konzul Vukadinovic.

Neprocenjivo blago

U hilandarskoj riznici cuvaju se dragocenosti od neprocenjive vrednosti: cuveni portativni mozaik Bogorodice iz 12. veka, oltarske zavese - dar monahinje Jefimije, a na samom prestolu je cudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojerucice i jedan diptih sa 24 minijature na pergamentu, iz 13. veka. Tu je i najveca zbirka mostiju svetitelja, zatim cuvene srpske zbirke srednjovekovnih ikona, medju kojima je, kazu, i osam cudotvornih. Tu je i najveca srpska zbirka starih bakropisnih i bakroreznih ploca, i najveca kolekcija raznih bogosluzbenih predmeta, tekstila i svestenickih odezdi. Tokom osam vekova u Hilandaru je sakupljen i najveci diplomatar u zlatopecatnim poveljama i dragocenim pismima, kao i najveca kolekcija nase kamenorezacke i duborezacke umetnosti, kolekcija keramike, porcelana, stakla, arhitektonska dobra, biserje, navode monasi.

Ziro-racun uz blagoslov patrijarha

Na molbu mnogobrojnih vernika koji zele da pomognu Hilandaru, patrijarh Pavle je blagoslovio otvaranje ziro-racuna za donacije.

Racuni su otvoreni kod Privredne banke Beograd D. D. i to: dinarski br. 908-25501-08-5070-1810003, a devizni br. 5428-0588005. Poglavar Srpske pravoslavne crkve se unapred zahvaljuje svim donatorima.

NJegova Svetost Patrijarh G. Pavle blagodari svima koji imaju zelju, potrebu i mogucnost da pomognu obnovu ove drevne srpske lavre.

R. Loncar

Konak sa igumanskim odajama, arhondarikom, svecanim sinaksisom i ostalim administrativnim prostorijama drevne svetogorske lavre (uporedi sliku na vrhu strane koja prikazuje upravo ovaj deo manastira)

PORUKA NJ.K.V Prestolonaslednika Aleksandra II Karadjordjevica Patrijarhu Pavlu
 
 Beograd, 4. mart 2004. - NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II uputio je pismo NJegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Gospodinu Pavlu povodom katastrofalnog pozara koji je sinoc izbio u manastiru Hilandar, na Svetoj Gori.
 
 ''Sa velikim sokom i zabrinutoscu primio sam vest o katastrofalnom pozaru koji je zahvatio Manastir Hilandar. Upucujem molitve Svevisnjem da ostecenja koja je nanela vatrena stihija nisu nenadoknadiva, a sa olaksanjem sam saznao da u ovoj strasnoj nesreci nije bilo ljudskih zrtava.
 
 Srpska Carska Lavra koja je neprocenjivo blago Srbije i svih njenih gradjana, ostavila je na mene neizbrisiv utisak prilikom moje posete, kako svojom zapanjujucom lepotom, tako i svojom riznicom istorijskog i kulturnog nasledja naseg naroda.
 
 Nadam se da ce Manastir Hilandar, srediste srpske duhovnosti i najstarija srpska svetinja, nastaviti svoj blagotvorni uticaj i u vekovima koji dolaze''.


Komentari citalaca
Ukoliko zelite mozete se obratiti tekstualnom porukom urednistvu redakcije ERP KIM Info-sluzbe
Ime i prezime

Vasa e-mail adresa (opciono):

Vas komentar:

Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service


Prijava na nase mailing liste:
Nase mailing-liste: na engleskom na srpskom