4. mart 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 04-04-04b

Vladika Artemije primio regionalnog administratora UNMIK-a za Pristinu Zana Ginara

"UNMIK mora da razume zasto su Srbima potrebne i skole i zdravstvene ustanove, a ne da, kao u srpskom selu Crkolezu, svojom odlukom direktno spreci gradjenje skole i to na zemljistu koje pripada Crkvi", rekao je vladika. "Nase iskustvo pokazuje da tamo gde se doseli jedan Albanac, zivot za Srbe brzo postaje nesnosan i kroz nekoliko godina takvo selo ostaje bez Srba. Sa druge strane nikad nije sprecena izgradnja ni jedne skole ili ambulante koje sluze iskljucivo albanskoj zajednici na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika Artemije regionalnom administratoru UNMIK-a za pristinski region

Vladika Artemije prilikom danasnjeg susreta sa Zanom Ginarom u Gracanici


ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 4. mart 2004

Vladika Artemije primio je danas u vladicanskom dvoru manastira Gracanice Zana Ginara (Jean Guinard) Regionalnog Administratora UNMIK-a za Pristinski region, i njegovu saradnicu Paskal Delpes (Paschale Delpeche)

Ginar je izrazio interesovanje da cuje stavove vladike Artemija i njegovu viziju o buducnosti Kosova i Metohije. On je odmah saopstio vladiki da njegova administracija trpi kritike od albanskih vodja zbog toga sto je sprecavala odluke o rusenju novog Hrama Hrista Spasa u Pristini i druge slicne odluke, koje bi bile na direktnu stetu Srba. Takodje,  po njegovim recima Albanci zestoko kritikuju i "nespremnost" UNMIK-a da ukine "paralelne institucije na Kosovu i Metohiji".

"Hram Hrista Spasa je zidan zbog duhovnih potreba 40.000 Srba koji su tu ziveli do dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, objasnio je vladika Artemije. Hram mora da ostane i da bude u funkciji Srba koji treba da se vrate u Pristinu i druge gradove, od kojih je sada vecina vec potpuno monoetnicka".

"UNMIK mora da razume zasto su Srbima potrebne i skole i zdravstvene ustanove, a ne da, kao u srpskom selu Crkolezu, svojom odlukom direktno spreci gradjenje skole i to na zemljistu koje pripada Crkvi", rekao je vladika. "Nase iskustvo pokazuje da tamo gde se doseli jedan Albanac, zivot za Srbe brzo postaje nesnosan i kroz nekoliko godina takvo selo ostaje bez Srba. Sa druge strane nikad nije sprecena izgradnja ni jedne skole ili ambulante koje sluze iskljucivo albanskoj zajednici na Kosovu i Metohiji".

Vladika Artemije je, potom, istakao da se sva resenja za tesku situaciju na Kosovu nalaze u ispunjavanju Rezolucije 1244, odnosno. Rezolucija, po recima vladike, do sada nije ni izbliza ispostovana, "i dalje, kao i pre pet godina, desavaju se ubistva Srba, rusenja crkava a da jos niko od pocinioca nije uhvacen i izveden pred lice pravde". Srbi sve to vide i obeshrabreni su za dalji zivot na Kosovu i Metohiji. "Mir, sloboda kretanja i povratak prognanih odnose se na samo jednu zajednicu na Kosovu - Albansku", zakljucio je vladika Artemije. "Srpskom narodu nisu dovoljni izrazi zaljenja i zabrinutosti, to slusamo vec pet godina!"

Zan Ginar se slozio sa vladikom Artemijem da UNMIK policija nije dovoljno efikasna, a kao razloge naveo je i nepoznavanje jezika kojim govori lokalno stanovnistvo, kao i opstu nespremnost na saradnju sa policijom. Ginar je objasnio da shvata potpuno razloge za postojanje skola i ambulanata u cisto srpskim mestima, i da u njegovom regionu nije pravio nikakve smetnje za njihovo funkcionisanje, ni u Gracanici ni u Kosovu Polju ni na drugim mestima.

Upitan da li vidi neko resenje za otkrivanje pocionaca zlocina nad Srbima, Vladika Artemije je odmah odgovorio da problem lezi u rukovodstvu kosovskih Albanaca. "Pohapsite ih i posaljite ih tamo gde im je mesto! Ili ih pritisnite da sami pronadju pocionice zlocina!", zatrazio je vladika Artemije. Srpski narod je bombardovan zbog diskriminatorske politike jednog coveka - Slobodana Milosevica, koji jeste zlocinac, ali medjunarodna zajednica primenjuje sasvim drugacije metode kada je albanska zajednica u pitanju", zakljucio je on dodavsi da "ovakav jednostran pristup obeshrabruje Srbe".

U nastavku razgovora vladika je, na molbu svog gosta, objasnio razloge svoje posete Americi, izrazivsi nadu da je uspeo da vrati problem Kosova u sferu interesovanja americke administracije.

Gospodja Delpes je iznela i jedan primer, koji je po misljenju Regionalne Kancelarije UNMIK-a u Pristini, trebao da predstavlja pokusaj za  zblizavanje Srba i Albanaca iz Plemetine kod Kosova Polja. Izgradjena je ambulanta, na lokaciji pristupacnoj i za Srbe i za Albance, koju su trebali da koriste i Srbi i Albanci. Nazalost, na kraju je ostala samo gola gradjevina koju vise niko od lokalnog stanovnistva ne zeli da koristi.

Zan Ginar je na kraju uveravao vladiku Artemija da je cinio i da ce i dalje ciniti sve sto je u njegovoj moci kako bi doprineo stvarnom poboljsanju situacije u pokrajini, ali je objasnio i da se sam nalazi u sredini izmedju onih koji u vrhu UNMIK-a odlucuju i srpskog naroda, koji sa pravom nema poverenje u politiku medjunarodne zajednice.  Zan Ginar je izrazio i zaljenje zbog povlacenja vladike Artemija sa mesta Predsednika SNV KiM. "Vi ste davali smer SNV-u, i ova organizacija ce bez vas mnogo da izgubi", rekao je rekao je g. Ginar na kraju jednocasovnog razgovora u Gracanici.
 


Komentari citalaca
Ukoliko zelite mozete se obratiti tekstualnom porukom urednistvu redakcije ERP KIM Info-sluzbe
Ime i prezime

Vasa e-mail adresa (opciono):

Vas komentar:

Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service


Prijava na nase mailing liste:
Nase mailing-liste: na engleskom na srpskom