03. mart 2004. god.

Info-bilten ERP Ki03-03-04

Podrska stavu premijera Kostunice o Kosovu i Metohiji


ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 03. mart 2004

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska izrazava svoju svesrdnu podrsku stavovima o Kosovu i Metohiji koje je u svojem jucerasnjem ekspozeu izneo mandatar nove vlade Republike Srbije Dr. Vojislav Kostunica.

Stav Srpske Pravoslavne Crkve oduvek je bio da se pitanje statusa Kosova i Metohije ne moze resavati bez Srbije, ciji je Pokrajina sastavni i neodudjivi deo. Bilo kakvo nametanje resenja za Kosovo od strane izvesnih medjunarodnih krugova, ucene i pritisci samo ce destabilizovati slozenu politicku situaciju u zemlji i regionu i dovesti do nezeljenih posledica.

Posebno ohrabruje cinjenica da je pitanje Kosova i Metohije pomenuto kao prvi i prioritetni zadatak nove vlade sto svedoci o promeni dosadasnjeg kursa po kome je pitanje juzne srpske pokrajine bilo nepravedno zapostavljeno. Crkva zato s pravom ocekuje da ce Kosovo i Metohija postati jedan od prioriteta nase diplomatije.

Eparhija rasko-prizrenska snazno podrzava stav da se resenje za Kosovo i Metohiju mora traziti u okviru sustinske autonomije kojom Rezolucija 1244 SB UN obezbedjuje samoupravu Kosova i Metohije u odnosu na Srbiju. Ideja kantonizacije, odnosno unutrasnje autonomije srpske zajednice u okviru Kosova i Metohije, kao sastavnog dela Srbije, ideja je koju Eparhija rasko-prizrenska vec godinama smatra najoptimalnijim resenjem i koje jedino moze da omoguci miran zivot i koegzistenciju svih nacionalnih zajednica.

Naravno, ideja nezavisnosti ili tzv. uslovne nezavisnosti Kosova i Metohije ne samo da je neprihvatljivo resenje koje bi dovrsilo proces etnickog ciscenja Srba u Pokrajini, vec bi dovelo do destabilizacije citavog regiona i prekrajanja drzavnih granica, sto je suprotno procesima evropske integracije. Zato Eparhija svesrdno pozdravlja cvrst stav Dr. Kostunice "da za Srbiju rec "status" u vezi Kosova i Metohije moze da ima mnoga znacenja, ali nikako znacenje nezavisnosti".

Eparhija podrzava proces unapredjenja standarda zivota za sve zajednice u Pokrajini, ali insistira da se u implementaciji standarda moraju ukljuciti stavovi srpske strane koji su do sada bili ignorisani. Takodje ispunjavanje standarda ne sme da bude shvaceno kao kljuc za otcepljenje Pokrajine. Standardi pripadaju sferi opstih ljudskih prava i demokratizacije drustva, a pitanje statusa moze se resavati samo uz puno postovanje medjunarodnog prava i svih ostalih relevantnih cinilaca koji ne dozvoljavaju prekrajanje granica jednostranim odlukama i na osnovu politike diktata.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service