30. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 30-01-04b


Stara srpska skola u Gracanici iz 1870 godine (arhivska fotografija)

Srpski djaci na Kosovu i Metohiji treba da uce po programima Republike Srbije

"Ovo je jos jedan pokusaj da se preseku postojece veze srpskog naroda na ovim prostorima sa centralnom Srbijom i njenim institucijama i tako napravi novi korak ka secesiji Kosova i Metohije", izjavio je protosindjel Sava Janjic u ime rasko-prizrenske Eparhije

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 30. januar 2003. godine

Eparhija rasko-prizrenska izrazava ostar protest povodom najnovije inicijative tzv. Ministarstva za obrazovanje Kosova da srpskim skolama na Kosovu i Metohije nametne nastavni plan i program koji bi se sastavljao u Pristini.

"Ovo je jos jedan pokusaj da se preseku postojece veze srpskog naroda na ovim prostorima sa centralnom Srbijom i njenim institucijama i tako napravi novi korak ka secesiji Kosova i Metohije", izjavio je protosindjel Sava Janjic u ime rasko-prizrenske Eparhije, dodavsi da su "kosovsko-metohijski Srbi ocuvali svoje samostalno skolstvo pri crkvama i manastirima kroz celokupni period turske okupacije Balkana i apsurdno je da sada dopuste da im deca uce albansku verziju istorije sopstvene zemlje i naroda."

Eparhija rasko-prizrenska snazno podrzava inicijativu Koordinacionog centra koji je apelovao na Srbe da ne prihvataju nastavne planove kosovskog ministarstva obrazovanja za srednje skole i zahteva da se u pregovorima sa UNMIK-om insistira na ocuvanju jedinstvenog skolskog programa za svu srpsku decu na prostoru Republike Srbije, ukljucujuci i njenu juznu pokrajinu.

Skole u severnoj Kosvskoj Mitrovici i Gorazdevcu i neke druge koje pohadjaju iskljucivo srpska deca dobila su ovih dana od "Ministarstava za obrazovanje, nauku i tehnologiju Kosova" ugovor o radu koji predvidja da se u te skole uvede nastavni plan i program koji bi se sastavaljao u Pristini. Zvanicnici Kosovskog Ministarstva za obrazovanje obrazlazu najnoviju inicijativu namerom da srpske prosvetne radnike koji rade na Kosovu, "treba konacno otrgnuti od uticaja politike Beograda".


Prve srpske skole u Srednjem veku osnivane su u pravoslavnim manastirima
koji su bili sredista prosvetiteljstva i obrazovanja u vreme turske okupacije.
U manastiru Gracanica formirana je i prva stamparija na Kosovu i Metohiji u 16. veku


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service