30. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 30-01-04

Vladika Artemije odrzao predavanje u Centru za zapadnu politiku u Vasingtonu

"
Tacno je da su mnoge bolnice (na Kosovu i Metohiji) obnovljene, ali Srbi u njima ne mogu da se lece; mnogi su putevi asfaltirani ali Srbi nemaju slobodu da njima putuju; desetine hiljada kuca su renovirane ali samo stotinjak srpskih. Nakon rata, sve dzamije su popravljene i mnoge nove sagradjene dok vise od stotinu srpskih crkava jos lezi u rusevinama i nijedna nije obnovljena. Dosta je novih supermarketa, bezniznskih pumpi i restoranima ali od kakve su oni koristi Srbima kada samo Albanci i stranci mogu da u njih slobodno ulaze. Ukratko, na osnovu svog neposrednog iskustva prosecan Srbin oseca da je UNMIK dosao da pomogne samo jednoj zajednici, dok su Srbi osudjeni da zive kao drugorazredni gradjani na marginama drustva", rekao je vladika Artemije na predavanju koje je jucer odrzao u Vasingtonu.


Vladika Artemije u Centru za zapadnu politiku (Western Policy Center)
Vasington, 29. januar 2004. god. http://www.westernpolicy.org/


ERP KiM Info-sluzba
Vasington, 30. januar 2003. godine


Episkop rasko-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije koji sa svojim saradnicima boravi u radnoj poseti SAD jucer (29. januara) odrzao je predavanje u "Centru za zapadnu politiku" (Western Policy Center WPC) u Vasingtonu na temu: Multietnicko Kosovo - Diplomatski san ili balkanska realnost. Predavanje je odrzano u zajednickoj organizaciji WPC i Srpskog kongresa ujedinjenja (Serbian Unity Congress) iz SADkako bi se americkoj javnosti predstavilo vidnjenje trenutne situacije na Kosovu i Metohiji i moguce resenja krize u buducnosti.

Izvrsni direktor  Centra (WPC) Dzon Sitilides je na samom pocetku predavanja predstavio prisutnima vladiku Artemija opisujuci ga kao "prvu licnost u SPC koja je razoblicila taktiku Milosevicevog rezima". Sitilides je ukazao na cinjenicu da je vladika Artemije glas nade srpskom i ostalom stanovnistu na Kosovu, dodavsi da ce se u toku svog boravka u SAD vladika susresti da visokim predstavnicima Stejt Departmenta, kongresmenima i direktorima uglednih institucija.

U svom izlaganju vladika Artemije je ukazao na katastrofalno stanje ljudskih prava srpskog i ostalog ne-albanskog naroda na Kosovu i Metohiji naglasivsi da se do danas situacija za Srbe sustinski nije popravila:

"Bilo bi nepravedno reci da na Kosovu nije doslo do nikakvih poboljsanja nakon rata. Ali je uznemirujuca cinjenica da se ovo poboljsanje, koje podrazumeva pre svega povratak albanskih izbeglica, obnovu u ratu porusenih kuca i izgradnju institucija, odnosi gotovo iskljucivo na zajednicu kosovskih Albanaca. Srbi od ovih "poboljsanja" nemaju gotovo nikakve konkretne koristi, niti im ona omogucavaju da razrese svoja sustinska pitanja opstanka i slobode zivota.

Na primer: tacno je da su mnoge bolnice obnovljene, ali Srbi u njima ne mogu da se lece; mnogi su putevi asfaltirani ali Srbi nemaju slobodu da njima putuju; desetine hiljada kuca su renovirane ali samo stotinjak srpskih. Nakon rata, sve dzamije su popravljene i mnoge nove sagradjene dok vise od stotinu srpskih crkava jos lezi u rusevinama i nijedna nije obnovljena. Dosta je novih supermarketa, bezniznskih pumpi i restoranima ali od kakve su oni koristi Srbima kada samo Albanci i stranci mogu da u njih slobodno ulaze. Ukratko, na osnovu svog neposrednog iskustva prosecan Srbin oseca da je UNMIK dosao da pomogne samo jednoj zajednici, dok su Srbi osudjeni da zive kao drugorazredni gradjani na marginama drustva"
, objasnio je vladika Artemije.

Odgovarajuci konkretnije na pitanje o ucinku mirovne misije i stanju ljudskih prava vladika Artemije je istakao da "mirovna misija UN i KFOR-a nije ucinila dovoljno da bi sprecila stradanje nevinih civila nakon oruzanog sukoba 1999. godine. Od dolaska KFOR-a zivot za Srbe odvija se u getoiziranim sredinama. Na Kosovu zivi samo jedna trecina od predratnog srpskog stanovnistva i to je zivot bez dostojanstva.
Glavna prepreka za povratak srpskih prognanika jeste vladavina etnicke diskriminacije i nasilja koja se sistematski nastavlja iz godine u godinu. Za mene kao episkopa, posebno je porazavajuce da je od dolaska mirovne misije poruseno ili oskrnavljeno 112 pravoslavnih crkava. Pocinioce ovih napada, kao i brojnih ubistava i kidnapovanja, policija jos nije pronasla i dovela pred lice pravde", rekao je vladika Artemije.

Povodom novih "kosovskih standarda" vladika Artemije je naglasio da je srpska zajednica nezadovoljna ovim planom jer Srbi nisu konstultovani u definisanju standarda i metoda njihove realizacije. "Nacin kako su oni formulisani negira Rezoluciju 1244 jer se sa ovim novim standardima raskidaju veze Kosova sa Srbijom i Crnom Gorom". "Nista se ne govori o mehanizmima realizacije i provere standarda, sto otvara mogucnosti za manipulacije", primetio je vladika Artemije.


Najoptimalnije resenje za Kosovo i Metohiju jeste sustinska autonomija u okviru Srbije
i drzavne unije Srbije i Crne Gore, vladika Artemije (Western Policy Center), 29. januar

Nezavisnost Kosova destabilizovala bi ceo region

"Iako su mnogi kosovski Srbi svesni da direktna administrativna uprava iz Beograda nije odgovarajuci model ni sada, ni u buducnosti, oni se ipak ostro suprotstavljaju nezavisnosti Kosova.
Oni znaju iz sopstvenog iskustva da u jednoj drzavi kojom bi dominirali Albanci ne bi bilo mesta za nealbanske zajednice. Primer tome je republika Albanija u kojoj nacionalne manjine (Srbi, Grci) nemaju nikakvih prava.
Nezavisno Kosovo bi bilo opasan presedan koji bi destabilizovao ne samo Balkan i njegov krhki mir veci druge zemlje sa slicnim problemima. Umesto toga lideri kosovskih Albanca bi trebalo da razumeju da neka etnicka grupa ne mora da bude nezavisna u svojoj sopstvenoj nacionalnoj drzavi da bi imala kontrolu nad sopstvenom sudbinom".

U svom predavanju vladika Artemije je pomenuo tri moguca buduca scenarija: 1) nezavisnost Kosova, 2) povratak na situaciju pre 1999. godine i 3) ostvarenje sustinske autonomije Kosova i Metohije u okvirima Srbije i SCG.

Dok prva dva scenarija "gotovo sigurno vode u oruzane sukobe koji ce dovesti do stradanja civilnog stanovnistva", vladika je podrzao treci scenario zavrsivsi svoje izlaganje analizom principa asimetricne autonomije Kosova i Metohije u kojoj bi zajednice na srpskom i albanskom govornom podrucju imale u okviru svojih samoupravnih institucija razlicite vrste veza sa maticnom drzavom.

"Samoupravne institucije na srpskom govornom podrucju trebalo bi da imaju posebne odnose sa beogradskim vladinim organima posebno u domenu obrazovanja, zdravstva i zastite kulturno-istorijskih i verskih spomenika. Istovremeno, na albanskom govornom podrucju postojao bi veci stepen samostalnosti institucija koje bi mogle da imaju samo one veze sa organima Srbije i SCG o kojim bi se medjusobno sporazumno dogovorili. Lokalne kosovske institucije na pokrajinskom nivou, koje bi bile multietnicke, i koje bi objedinjavale aktivnosti na obe strane radile bi prevashodno na razresavanju lokalnih problema od opsteg interesa za sve stanovnike Kosova i ne bi delovale kao para-drzavne strukture, kao sto je to sada slucaj. Naravno, kao autonomna pokrajina Kosovo bi moglo da ima svoje predstavnike u institucijama Srbije i drzavne unije SCG. Vece prisustvo manjinskih predstavnika u Skupstini Srbije bi samo pomoglo jacanju multietnicnosti u ovoj zemlji koja uprkos poslednjim ratovima ostaje najmultietnickija drzava na teritoriji bivse Jugoslavije pa i sire", objasnio je vladika Artemije zakljucivsi:

"da takvo resenje statusa Kosova i Metohije nece biti negativan presedan drugim etnickim zajednicama sirom Evrope koje bi volele da iskoriste svoje pravo na samoopredeljenje na stetu suvereniteta svojih drzava. Na primeru Kosova bi se promovisao cvrst stav da izlaz iz balkanskog corsokaka nije u daljem rasparcavanju Balkana i stvaranju nestabilnih i etnicki cistih banana drzavica, vec u ucvrscenju ekonomski i politicki stabilnih multietnickih i gradjanskih zemalja, koje bi bile u mogucnosti da idu putem evropske integracije."

Predavanju u Centru za zapadnu politiku prisustvovali su prestavnici uglednih vladinih institucija i agencija, Stejt Departmenta, Ministarstva odbrane SAD, nekoliko diplomatskih predstavnika u Vasingtonu kao i vise novinara.

U toku danasnjeg dana (30 januar) vladika Artemije ce imati sastanak u Stejt Departmentu sa Keti Stivens, pomocnikom drzavnog sekretara Pauela za pitanja jugoistocne Evrope, a potom ce na okruglom stolu izloziti svoje vidjenje kosovskih problema i predloziti odgovarajuca resenja pred grupom ekperata Stejt Departmenta za pitanja Balkana, Srbije i Kosova.

Pocetkom sledece nedelje predvidjeno je nekoliko vaznih sastanaka u americkom Kongresu, poseta Savetu Bezbednosti u Njujorku kao i srpskim zajednicama u Klivlendu i Cikagu.


Zapad daje Rugovi "politicku transfuziju" dodelom novih priznanja

Dodeljivanje priznanja Ibrahimu Rugovi koji ih ni po cemu ne zasluzuje mogu se jedino protumaciti kao zapadno davanje "politicke transfuzije" coveku i partiji koji zbog svoje neaktivnosti i korumpiranosti sve vise gube ugled medju kosovskim Albancima. Buduci da je ovo godina izbora zapadni lideri pokusavaju da podignu ugled Ibrahimu Rugovi i podstaknu kosovske Albance da ne glasaju za partije Ramusa Haradinaja i Hasima Tacija.

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 30. januar 2003. godine

Eparhija rasko-prizrenska izrazava zaprepascenost namerom Saveta Evrope, koji prema vestima Kosovskog informativnog centra treba da proglasi tzv. predsednika Kosova Ibrahima Rugovu za pocasnog senatora Evrope. Jos vece iznenadjenje izaziva i urucenje nagrade "Andrej Saharov" g. Rugovi "za slobodu misljenja".

Dodeljivanje tako uglednih evropskih priznanja coveku koji u poslednjih vise od cetiri godine nakon zavrsetka oruzanog konflikta nije apsolutno nista ucinio u cilju zastite prava ugrozenih gradjana pokrajine predstavlja pravu ironiju stvarnosti na Kosovu i Metohiji. Ibrahim Rugova, sasvim neopravdano slovi kao "mirotvorac" jer se taj njegov imidz u svetu zasniva pre svega na njegovoj pasivnosti, a ne na aktivnom angazovanju za prava ugrozenih i obespravljenih. Rugova koji je nagradjen za "slobodu misljenja" nijednom recju nije osudio brojne posleratne zlocine koje su Albanci pocinili protiv Srba, Roma, Bosnjaka i drugih nealbanskih zajednica. Stavise, uz njegovu otvorenu politicku podrsku opstinski predsednici DSK (Demokratskog saveza Kosova) neretko pokazuju mnogo vise nacionalizma i ekstremizma nego pripadnici drugih partija i vrlo cesto blokiraju povratak prognanih Srba (na primer u Klini i Peci).

Zato se ova ugledna evropska priznanja Ibrahimu Rugovi, koji ih ni po cemu ne zasluzuje, mogu jedino protumaciti kao zapadno davanje "politicke transfuzije" coveku i partiji koji zbog svoje neaktivnosti i korumpiranosti gube ugled medju kosovskim Albancima, dok sve vise raste uticaj partija izraslih iz teroristicke OVK. Buduci da je ovo godina kosovskih izbora zapadni lideri pokusavaju da podignu ugled Ibrahimu Rugovi i podstaknu kosovske Albance da ne glasaju za partije Ramusa Haradinaja i Hasima Tacija.


Lazni mirotvorac
mirotvorstvo ne znaci pasivnost i cutanje, vec aktivno angazovanje za
prava ugrozenih i osnovne demokratske principe slobode svih gradjana


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service