22. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 22-01-04

Albanska rulja u Djakovici nasrnula na vozila nemackog KFOR-a u kojima su bili monasi SPC i ekipa nemacke drzavne televizije ARD

Okupljeni Albanci su podigli ogromnu graju i poceli verbalno da vredjaju monahe i nemacke vojnike najvulgarnijim izrazima. Potom su poceli da udaraju po sasiji i prozorima vozila nogama i rukama i bacaju grudve sledjenog snega. Nemacki vojnici su kasnije primetili da je u napadu gneva gotovo odvaljen jedan od branika na minibusu koji je posle popravljen. U medjuvremenu prestravljena TV ekipa ARD (Drzavne nemacke televizije) koja je u tom trenutku snimala obliznje rusevine srpske crkve (koju su minirali Albanci u leto 1999.), u ogromnom strahu je uskocila u jedno od vozila da bi kolona odmah velikom brzinom odjurila do italijanske vojne baze udaljene nekoliko stotina metara. Za vozililma KFOR-a je odmah krenulo i nekoliko civilnih vozila gnevnih Albanaca, koja su stala tek kada su dva minibusa i nemacki transporter bukvalno uleteli kroz rampu vojne baze italijanskog KFOR-a, izjavio je sabrat manastira Sv. Arhangela i ocevidac dogadjaja Bojan Dejanovic.

ErP KIM Info-sluzba
21. januar 2004, Gracanica (21:15)

(foto ERP KIM: dvojica nemackih vojnika namestaju odvaljeni branik na jednom od minibusa u italijanskoj bazi nakon incidenta. Monah Prohor sedi na zadnjem sedistu. veca slika http://www.kosovo.net/ard_djv.jpg

Sabrat manastira Svetih Arhangela kod Prizrena Bojan Dejanovic potvrdio je danas informativnoj sluzbi ERP KIM da su dva minibusa sa vojnim oznakama KFOR-a i jedan nemacki vojni transporter bili napadnuti grudvama i ledenicama od strane tridesetak mladjih kosovskih Albanaca dok je ekipa nemacke drzavne televizije ARD snimala rusevine srpskog pravoslavnog hrama Sv. Trojice u samom centru Djakovice.

Prema tvrdjenju Dejanovica koji se sa monahom Prohorom i jos dvojicom Srba nalazio za to vreme u jednom od vojnih minibusa najpre je vozilu prisla jedna zena Albanka koja je pocela da vristi i psuje. Buduci da je bilo oko 15.10, kada je na ulicama jos dosta sveta, ubrzo se skupila grupa od najmanje tridesetak mladjih kosovskih Albanaca koji su podigli ogromnu graju i poceli verbalno da vredjaju monahe i nemacke vojnike najvulgarnijim izrazima. Potom su poceli da udaraju po sasiji i prozorima vozila nogama i rukama i bacaju grudve sledjenog snega. Nemacki vojnici su kasnije primetili da je u napadu gneva gotovo odvaljen jedan od branika na minibusu (vidi sliku levo) koji je posle popravljen.

U medjuvremenu prestravljena TV ekipa ARD (Drzavne nemacke televizije) koja je u tom trenutku snimala obliznje rusevine srpske crkve (koju su minirali Albanci u leto 1999.), u ogromnom strahu je uskocila u jedno od vozila da bi kolona odmah velikom brzinom odjurila do italijanske vojne baze udaljene nekoliko stotina metara. Za vozililma KFOR-a je odmah krenulo i nekoliko civilnih vozila gnevnih Albanaca, koja su stala tek kada su dva minibusa i nemacki transporter bukvalno uleteli kroz rampu vojne baze italijanskog KFOR-a, izjavio je sabrat manastira Sv. Arhangela i ocevidac dogadjaja Bojan Dejanovic.

Ekipa nemacke televizije ARD inace ovih dana boravi na Kosovu i Metohiji i izmedju ostalog nameravala je da poseti neke srpske enklave i manastire. Nakon boravka u manastiru Sveti Arhangeli ekipa od dva vojna minibusa i jednog oklopnog transporetera posetila je u jutarnjim casovima manastir Visoki Decani. Pri povratku u Prizren TV ekipa je trebalo da snimi rusevine hrama Sv. Trojice u Djakovici, a zatim poseti pet srpskih starica koje zive u izloaciji i pod svakodnevnim albanskim terorom vec pet godina, uz stalnu vojnu zastitu italijanskih vojnika. Medjutim, zbog incidenta koji se umalo nije zavrsio javnim lincom, prema bezbednosnim pravilima KFOR-a ekipa ARD sa monasima i nemackim vojnicima krenula je odmah za Prizren. Radi vece bezbednosti monasi iz Sv. Arhangela su prebaceni u borbeni transporter nemackog KFOR-a (vidi sliku dole)

Citav incident je zabelezen kamerama ARD-a i ERP KIM Info-sluzba se nada da ce ovi kadrovi divljackog i necivilizovanog ponasanja Albanaca koje, kako vidimo, ne stedi ni one koji se samo interesuju za stradanje Srba, biti objavljeni nemackoj i svetskoj javnosti.

Ovaj incident u Djakovici dogodio se samo dve nedelje nakon kamenovanja UNMIK-ovog autobusa sa ruskim humanitarcima u Decanima kada su porazbijana stakla na prozoru jednog od autobusa, sto je zabelezila kamerama Ruska drzavna televizija i prikazala svojoj javnosti zajedno sa jednim ovecim kamenom koji je ostao u autobusu.

Buduci da su svi slicni dosadasnji incidenti u kojima su na meti napada Albanaca bili vojnici KFOR-a redovno zataskavani ili minimizovani, Info-sluzba ERP KIM se iskreno nada da ce portparol nemackog KFOR-a koji je licno prisustvovao ovom incidentu potvrditi da su vozila KFOR-a pretrpela izvesna ostecenja kao i da ce policija napraviti istragu o ovom incidentu. U vise pokusaja da telefonski uspostavimo kontakt sa  potpukovnikom Elersom iz Nemackog KFOR-a dezurnoj ekipi ERP KIM Info-sluzbe nije niko odgovarao na telefonski broj koji stoji u vizit karti poomenutog potpukovnika i koji je do danas redovno funkcionisao.

(Emisija o Kosovu i Metohiji koju snima ekipa ARD-a predvidjeno je da bude u celosti emitovana 18. aprila)

Za neposredne telefonske kontakte sa ocevicima dajemo sledece telefonske brojeve:

Bojan Dejanovic, Manastir Svetih Arhangela, Prizren: 029 41 231 (redovna PTT veza)
Potpunkovnik (press oficir) Klaus Elers (Ehlers),
+ 377 44 501 439 (Alkatel mobilni)
 


Monasi manastira Sv. Arhangeli sa nemackim vojnicima nakon incidenta
veca slika: http://www.kosovo.net/ard_djv2.jpg


 


Nakon incidenta na putu do Prizrena monasi su morali da
iz autobusa u vojni transporter nemackog KFOR-a radi vece bezbednosti
veca slika: /ard_dj3.jpg


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service