21. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 21-01-04b

Eparhija rasko-prizrenska zaprepascena odnosom finskog KFOR-a

Ponasanje finskog bataljona ne samo da sluzi na sramotu celom KFOR-u vec u velikoj meri pogorsava odnose izmedju srpskog stanovnistva i vojnih snaga koje se svojom pasivnoscu i neodgovornoscu otvoreno svrstavaju na stranu albanskih ekstremista, sto Srbe tera da ih sve vise dozivljavaju kao okupatore.

ErP KIM Info-sluzba
21. januar 2004, Gracanica

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska izrazava svoje zaprepascenje i protest zbog nekorektnog i neodgovornog ponasanja pripadnika finskog KFOR-a. Nazalost, umesto da obavljaju svoj posao i stite ugrozene svetinje u zoni svoje odgovornosti, samo nekoliko dana nakon napada na crkvu u Gornjoj Brnjici imamo jos jedan napad na imovinu SPC. Umesto da na vreme obaveste predstavnike Eparhije i barem pomognu svesteniku da obidje mesto napada predstavnici finskog KFOR-a su se vrlo provokativno i arogantno ponasali prema predstavnicima Eparhije koji su danas trazili i nisu dobili vojnu pratnju kako bi obisli crkvu i procenili razmere stete.

Prebacujuci svu odgovornost na UNMIK i Kosovsku policiju finski KFOR se ponasa na isti nacin kao sto je samo opet pre nekoliko dana mirno i hladno posmatrao batinjanje Srba iz Novog Naselja odbijajuci cak da pruzi hitnu pomoc ranjeniku. Ovakvo nehumano ponasanje pojedinih pripadnika finskog bataljona, pa cak njihovog kapelana koji je odbio bilo kakvu pomoc, ne samo da sluzi na sramotu celom KFOR-u vec u velikoj meri pogorsava odnose izmedju srpskog stanovnistva i vojnih snaga koje se svojom pasivnoscu i neodgovornoscu otvoreno svrstavaju na stranu albanskih ekstremista, sto Srbe tera a ih sve vise dozivljavaju kao okupatore.

Nazalost, dok se bivsem sekretaru NATO saveza Lordu Robertsonu dodeljuje (krisom doduse) najvece odlikovanje VSCG, za to vreme na Kosovu i Metohiji NATO svojom pasivnoscu u borbi protiv albanskog ekstremizma i etnickog nasilja dopusta albanskim nacionalistima da nastave sa etnickim ciscenjem srpskog naroda i unistavanjem njegovih svetinja. Pitamo se koliko su oni predstavnici VSCG i Ministarstva odbrane, koji su tako olako dali ovo odlikovanje coveku koji je hladnokrvno izjavio da su Srbi "na bajonete nabadali albanske bebe" (vidi intervju u NIN-u) u stvari zastupali interese naroda koji ih je izabrao na tu funkciju, a koliko sopstvene i partijske interese.

Na nedavno pismo u kome je episkop Artemije komandantu KFOR-a generalu Holgeru Kamerhofu pisao povodom pokusaja uzurpacije hrama Hrista Spasa trazeci pojacanu zastitu ove crkve, general je odgovorio vladiki da se obrati nadleznim opstinskim institucijama savetujuci mu da se Srbi ukljuce vise u rad institucija - dakle onih istih institucija koje su preglasavanjem i donele odluku o oduzimanju crkvene zemlje i koje pod prividom zakona terorisu preostale Srbe u Pokrajini. Nazalost, veoma je tesko shvatiti da li je rec o potpunom neiskustvu i nepoznavanju stvarne situacije ili o arogantnoj ironiji kojom se zapravo dozvoljava nesmetani nastavak institucionalne albanske represije nad SPC i srpskim narodom na prostorima Kosova i Metohije.

Eparhija je posebno ogorcena zbog toga sto je niko ne obavestava o napadima na imovinu SPC i sto mora da saznaje o takvim dogadjajima iz filtriranih i bezlicnih izvestaja UNMIK policije. Pa cak i kada saznaju za neki napad na crkvu predstavnici SPC nisu u mogucnosti da bezbedno posete mesto napada zbog nepostojanja slobode kretanja i bezbednosti. Imajuci u vidu stepen korumpiranosti veceg dela personala UNMIK-a, koji je na platnom spisku i albanske mafije, ne bi bilo cudno da je u vazduh otisla i cela crkva, a da se taj dogadjaj nekako opravda ili, sto je jos lakse, jednostavno precuti po onoj narodnoj - Svakog cuda za tri dana dosta.

Iz kancelarije Eparhije rasko-prizrenske


Fotografije iz Stimlja

U prilogu dostavljamo fotografije koje smo upravo primili od naseg dopisnika M.G. koji je fotografisao zapaljeni zvonik i zgradu Skupstine opstine Stimlje pred kojom se vijori samo zastava Republike Albanije iako je u zgradi smestena jos i opstinska kancelarija UNMIK-a. Na zgradi nema nikakvih obelezja Misije UN-a, sto medjunarodna misija tolerise ne samo u Stimlju vec i u velikom broju drugih opstina

Klikom na fotografiju mozete da downloadujete fotografije u vecem formatu:


crkva Sv. Arhangela Mihaila (1922) sa zvonikom koji je zapaljen.
Na slici se vidi nagorela drvena konstrukcija bez crepa. Oko crkve se vidi
bodljikava zica. Verzija po kojoj su se "malja deca" igrala u zvoniku i zapalila ga
predstavlja jedan od najcescih zakljucaka istraga koje sprovodi KPS.
veca slika: /belfry_stimlje2_vel.jpg

Da nije tragicno bilo bi cak i smesno

Jedan od lokalnih kosovskih viceva na temu "malja deca" glasi:

Nestalo sa skladista pet stotina kilograma gvozdja. Policija pita cuvara Albanca: Ko je to uradio, a on odgovara ko' iz topa - "malja deca". Policajac ga u nedoumici pita: Pa kako su mala deca mogla da odnesu pola tone gvozdja. A Albanac ce njemu: "Sta znaju malja deca koliko je tesko pola tone?"

 
snimak nagorelog zvonika iz blizine
veca slika: /belfry_stimlje1_vel.jpg


zgrada SO Stimlje sa nezaobilaznom zastavom Republike Albanije. Iako je
u zgradi smestena kancelarija UNMIK-a za opstinu Stimlje sa administratorom iz
Nigerije, odsustvo zastave UN na zgradi nikome vise ne izgleda neobicno.
veca slika: /municip_stimlje_vel.jpg


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service