21. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 21-01-04

Zapaljen zvonik crkve Sv. Arhangela Mihaila u Stimlju

Nakon nedavnog skrnavljenja crkve u Gornjoj Brnjici kod Pristine Albanci podmetnuli pozar u zvoniku crkve Sv. Arhangela Mihaila kod Stimlja


Pogled na Crkvu Sv. Arhangela Mihaila sa zvonikom u Stimlju
u levom uglu su ikone koje su ostetili albanski ekstremisti koji su oskrnavili
hram u avgustu 1999. godineERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 21. januar 2003. godine

Eparhija rasko-prizrenska najostrije osudjuje podmetanje pozara u zvoniku srpske pravoslavne crkve Sv. Arhangela Mihaila u Stimlju. Nakon nedavnog skrnavljenja crkve u selu Gornja Brnjica kod Pristine ovo je jos jedan slucaj napada na pravoslavne svetinje na prostoru centralnog dela Kosova i Metohije. Kao i prethodni slucaj, i ovaj napad se dogodio u zoni odgovornosti finskog KFOR-a, koji u oba slucaja nije obezbedjivao pomenute crkve.

Prema izvestaju UNMIK policije od 20. januara 2004, u nedelju 18. januara oko 17.25 casova u zvoniku crkve podmetnut je pozar koji je ubrzo lokalizovala vatrogasna ekipa. U izvestaju se dalje kaze da se na osnovu prvih rezultata istrage smatra da su pozar "izazvala deca i da nije rec o napadu na crkvu i na njenu zajednicu".

Danas su reporter ERP KIM info-sluzbe M.G. i parohijski svestenik za Lipljan i Stimlje protojerej Randjel Denicc pokusali da provere izvestaj UNMIK policije o pozaru koji je izbio u zvoniku srpske pravoslavne crkve u Stimlju. Oni su se najpre obratili finskom KFOR-u u cijoj je zoni odgovornosti Stimlje i zatrazili dodatne informacije o dogadjaju. Lokalni predstavnici u finskoj bazi u Lipljanu nisu pokazali ni najmanju spremnost da im izadju u susret i daju fotografije ostecenja koje KFOR poseduje. Oni su odbili cak da im pruze vojnu pratnju kako bi posetili crkvu jer navodno postoji puna sloboda kretanja. Pomoc je odbio da pruzi i lokalni finski kapelan kome se posebno obratio o. Randjel.

Naposletku reporter ERP KIM-a i o. Randjel su na sopstveni rizik otisli do crkve u Stimlju sa jos jednim Srbinom i ustanovili stetu koja je nacinjena na zvoniku. Pozar je ostetio znatan deo drvene konstrukcije i krova zvonika. U samu crkvu svestenik nije imao vremena da udje jer se u medjuvremenu oko crkve vec okupila grupa Albanaca, ocigledno neraspolozena zbog dolaska srpskog svestenika i novinara. Crkva i zvonik su inace ogradjeni bodljikavom zicom i po tvrdjenju o. Randjela sasvim je nemoguce da "deca" lako dodju do zvonika jer je bodljikavu zicu trebalo preseci klestima .

"Po svemu sudeci rec je o namernom podmetanju pozara i vrlo lako sledeca meta moze biti i sama crkva koja je bez neposredne zastite KFOR-a", rekao je o. Randjel za ErP KIM Info-sluzbu, dodavsi: "Izjava UNMIK policije po kojoj su za pozar kriva "mala deca" zvuci vec tako poznato kosovskim Srbima kao izgovor za mnoge dosadasnje napade na groblja i crkve. Na slican nacin su pre dve godine sa krova crkve Sv. Lazara u Piskotama kod Djakovice, prema zvanicnom izvestaju KFOR-a, "mala deca" skinula i odnela citav bakarni krov sa crkve i prekopala pravoslavno groblje". "U Stimlju danas zivi samo 17 starijih Srba koji gotovo nigde ne izlaze iz svojih kuca i potpuno je izvesno da su pozar podmetnuli lokalni Albanci", rekao je o. Randjel.

Posle posete crkvi o. Randjel i nas reporter posetili su lokalnog admnistratora UNMIK-a Masanbu Secka iz Nigerije koji ih je primio u zgradi SO Stimlje na kojoj je bila istaknuta jedino zastava Republike Albanije. Na zgradi u kojoj se nalazi i kancelarija UNMIK-a nije bilo nikakvih obelezja Misije UN. UNMIK administrator je rekao da ne moze da da nikakvu izjavu povodom ovog slucaja i da je istraga koju sprovode UNMIK i Kosovska policija u toku.

Na pitanje naseg reportera zasto ni UNMIK ni KFOR nisu obavestili predstavnike crkve o incidentu vec se o njemu sasvim slucajno saznalo iz vrlo kratkog izvestaja UNMIK policije na internetu i predstavnik UNMIK-a kao ni nadlezni iz KFOR-a nisu imali nikakav komentar.

Lokalni portparol finskog bataljona Jani Manakaneki izjavio je kratko za ERP KIM info-sluzbu da je 18. januara u pozaru oko 17.25 casova zapaljena drvena konstrukcija zvonika pravoslavne crkve u Stimlju. Finski bataljon je uklonio svoj fiksni kontrolni punkt ispred crkve u oktobru 2003. godine jer je situacija navodno "stabilna" i postoji puna sloboda kretanja na podrucju opstine Stimlje. KFOR dva puta dnevno patrolira kroz Stimlje, izjavio je Manakenaki, dodavsi da je ceo slucaj u nadleznosti lokalne Kosovske i UNMIK policije koji vrse istragu.

Crkva Sv. Arhangela Mihaila je sagradnjena na brdu iznad Stimlja 1920-1922 godine na osnovama starije crkve koja je ovde postojala u Srednjem veku. Crkva je takodje podignuta kao memorijalni hram srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata. Sagradjena je po projektu jedne od prvih srpskih zena arhitekata Jelisavete Nacic uz pomoc priloga Udruzenja "Kneginje Ljubice". Nekoliko ikona u crkvi su rad slikara Urosa Predica. Pored crkve je prvobitno bilo sagradjeno i sirotiste za devojcice. Godine 1977 crkva je obnovljena.

U avgustu 1999. godine albanski ekstremisti iz Stimlja su provalili u nezasticeni hram i oskrnavili ga ostetivsi veci broj ikona. U unutrasnjosti hrama je podmetnuta vatra koja je ostetila veci deo inventara hrama.

U prilogu dostavljamo izvestaj UNMIK policije (u srpskom prevodu i na originalu):

POZAR
Stimlje
- 18/01 - 1725 casova. Zvonik pravoslavne crkve je zapaljen. Vatrogasna ekipa je izgasila pozar. Nema informacije o steti. Jedna patrola ostaje na licu mesta. Prvi rezultati istrage pokazuju sumnju da su pozar u zvoniku crkve prouzrokovala deca i da nije rec o direktnom napadu na crkvu ili njenu zajednicu.

================================================================

FIRE
Shtime - 18/01 - 1725 hrs. The belfry tower of the Orthodox Church was burning. Fire brigade extinguished the fire. No information about the extent of damages. One patrol stays at the scene

Initial investigations give suspicion that the fire on the belfry of the church was caused by children and not thought to be a direct attack against the church or it's community.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service