16. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 16-01-04b

Uznemirenost u Velikoj Hoci - Nemci uklonili kontrolni punkt KFOR-a "u cilju dalje normalizacije situacije"

Srbi koji rade u opstini i dalje putuju samo pod pratnjom, a jedina dvojica srpskih pripadnika Kosovske policije ne smeju da nose pistolje - Zabrinutost zbog ocuvanja vredne srpske kulturne bastine u Velikoj Hoci

Kada predstavnici KFOR-a na sastancima izvestavaju o bezbednosnoj situaciju u opstini Orahovac, onda je prikazuju kao stabilnu i pozitivnu, sto koriste kao glavni argument za nastavak smanjenja broja svojih vojnika. A kada Srbi u skladu sa tim poboljsanjem zahtevaju neki progresivni korak u smeru unapredjenja svojih ljudskih prava ili povecanja slobode kretanja kao sto je, na primer, povratak Srba i monaha u susedno selo Zociste, pripadnici KFOR-a su veoma rezervisani i ne podrzavaju takve zahteve, jer su njihove procene da jos nije sazrelo vreme zbog toga sto je, kako kazu, lokalno albansko stanovnistvo krajnje neraspolozeno prema Srbima, pa oni stoga ne mogu da obezbedjuju povratak prognanika i monaha u Zociste.


Zvono za uzbunu
Zvona na crkvi Sv. Stefana (14. vek), jednoj od 11 pravoslavnih crkava u selu Velika HocaERP KiM Info-sluzba
Velika Hoca, 16. januar 2003. godine


tekst poslao Dejan Baljosevic, Veoka Hoca

(forto: konak i vinarija manastira Visoki Decani u Velikoj Hoci. Monasi ovde proizvode vino jos od 14. veka, stoji u zapisima)

Juce, 15.01.2004. godine, nemacki KFOR je,  kao sto je nedavno najavljeno, konacno uklonio kontrolni punkt koji se nalazio na ulazu u srpsko selo Velika Hoca, u cilju, kako sami saopstavaju u lecima koje su delili mestanima sela, "dalje normalizacije situacije".

Nezadovoljni tom odlukom i zabrinuti za svoju bezbednost, srednjoskolci iz Velike Hoce nisu danas dosli na nastavu u Gimnaziju u gornjem, srpskom delu Orahovca. NJima su se u znaku solidarnosti pridruzili i vrsnjaci iz srpskog dela Orahovca.

Direktor skole zajedno sa nastavnicima, jutros je tim povodom odrzao hitan sastanak na koji je pozvan i jedan od opstinskih predstavnika ovdasnjih Srba, kome je predocena novonastala situacija u skoli i zatrazeno aktivno angazovanje na iznalazenju resenja kako bi se nastava u srednjoj skoli sto pre nastavila.

Skolski autobus, cije je dalje koriscenje ovim potezom KFOR-a dovedeno u pitanje, pored pomenutih ucenika, koriste i nastavnici i pomocno osoblje ne samo srednje vec i osmogodisnjih skola cime je ugrozen i njihov rad u gornjem delu Orahovca i Velikoj Hoci.

Inace, ovaj kontrolni punkt je sve ovo vreme od dolasaka mirovnih snaga KFOR-a pruzao sigurnost Srbima prilikom kretanja delom puta Orahovac _ Suva Reka, jedinim putem koji povezuje dve preostale srpske enklave u opstini Orahovac, (gornji, srpski deo Orahovca i Veliku Hocu), pa samim tim sto je za preostale Srbe od velikog strateskog znacaja opravdano se tretira kao put visokog rizika. Sa pomenutog punkta vojnici KFOR-a ne samo da su kontrolisali sam put, saobracaj na putu, nego su osmatrali i pokrivali i siru okolunu pa su mnogi Srbi iz Velike Hoce mogli da nesmetano obradjuju svoja imanja u njegovoj neposrednoj blizini.

(cuvena Spasica kuca u Velikoj Hoci. Ovo drevno srpsko selo cuva najlepse primere srpske seoske arhitekture iz 19 veka)

Srbi iz Orahovca i Velike Hoce su ogorceni na ovakvu odluku nemackog KFOR-a i primenu dvostrukih arsina u procenjivanju bezbednosne situacije.

Kada predstavnici KFOR-a na sastancima izvestavaju o bezbednosnoj situaciju u opstini Orahovac, onda je prikazuju kao stabilnu i pozitivnu, sto koriste kao glavni argument za nastavak smanjenja broja svojih vojnika. A kada Srbi u skladu sa tim poboljsanjem zahtevaju neki progresivni korak u smeru unapredjenja svojih ljudskih prava ili povecanja slobode kretanja kao sto je, na primer, povratak Srba i monaha u susedno selo Zociste, pripadnici KFOR-a su veoma rezervisani i ne podrzavaju takve zahteve, jer su njihove procene da jos nije sazrelo vreme zbog toga sto je, kako kazu, lokalno albansko stanovnistvo krajnje neraspolozeno prema Srbima, pa oni stoga ne mogu da obezbedjuju povratak prognanika i monaha u Zociste.

Nemacki KFOR je takodje prilicno negativno reagovao i u slucaju brojnih zahteva Srba iz gornjeg dela Orahovca da im se pruzi sigurnost kako bi, posle 5 godina, mogli ponovo da koriste svoje pravoslavno gradsko groblje ( za obavljanje verskih obreda i sahranjivanje upokojenih) koje se etnickom podelom grada naslo u albanskom delu Orahovca.

(protosindjel Nektarije Vorgucic pred rusevinama hrama sv. Kozme i Damjana u Zocistu. KFOR i UNMIK ne dozvoljavaju obnovu ove svetinje vec vise od 4 godine zbog navodnog protivljenja albanskog stanovnistva. Crkva koja je podignuta u 14. veku do temelja je srusena u leto 1999. godine. Na zidovima spaljenih konaka potpisali su se pripadnici lokalne OVK. Za ovaj kao i za brojne druge zlocine niko nikada nije odgovarao pred zakonom)

Da bezbednosna situacija nije jos zadovoljavajuca i da je odluka KFOR-a nerazumna i protivrecna stvarnoj situaciji na terenu govori i cinjenica da je jedinoj dvojici pripadnika KPS-e srpske nacionalnosti iz Orahovca sugerisano da nikako sami pesice ne dolaze na posao u stanicu policije u donjem albanskom delu grada, kako putem, kao "naoruzani Srbi" ne bi iritirali lokalne Albance, vec da cekaju ispred svojih kuca da po njih do|u policijskim autima njihove albanske kolege.

Takodje, trojicu radnika srpske nacionalnosti iz Velike Hoce, koji skoro vec godinu dana rade u opstinskom sudu Orahovac, prilikom odlaska na posao i nazad i dalje prati patrola KPS-e, sto govori o tome da je bezbednosna situacija daleko od normalne.

================================

U Velikoj Hoci i srpskom delu Orahovca zivi jos ukupno oko 800 Srba. Zbog postojece bezbednosne situacije povratak Srba u okolna sela i obnova manastira Sv. Vraca u Zocistu koji su Albanci do temelja unistili u leto 1999. godine jos nije moguc.

Zabrinutost Eparhije rasko-prizrenske 
Ukoliko se, ne dao Bog, nakon ove odluke KFOR-a dogodi neki napad na Srbe iz Velike Hoce direktnu odgovornost snosice KFOR i UNMIK, kaze Vladika Artemije

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 16. januar 2003. godine

Eparhija rasko-prizrenska takodje izrazava svoju zabrinutnost zbog odluke nemackog KFOR-a o uklanjanju kontrolnog punkta ispred Velike Hoce. "Vec godinama trazima povratak Srba u okolna sela i obnovu manastira Zociste, a stalno nam govore da jos nije vreme", kaze vladika Artemije dodajuci da je neshvatljivo kako se s jedne strane Srbi ostavljaju bez zastite, a s druge se dopusta albanskim ekstremistima da neretko pod okriljem svojih institucija nastavljaju sa politikom diskriminacije i etnickog ciscenja Srba sa Kosova i Metohije. "

Srbi se jednostavno ne osecaju sigurni jer gotovo nijedan slucaj posleratnog ubistva ili kidnapovanja nije resen, da ne pominjemo pronalazenje krivaca za rusenje preko 100 pravoslavnih crkava na Kosovu i Metohiji". Po misljenju vladike Artemija politika smanjenja snaga KFOR-a pod svaku cenu i oslanjanja na albanske institucije u kojima sede bivsi clanovi OVK predstavlja jos jedan pritisak na Srbe i stvara ozbiljan rizik za buduce incidente.

"Ukoliko se, ne dao Bog, nakon ove odluke KFOR-a dogodi neki napad na Srbe iz Velike Hoce direktnu odgovornost snosice KFOR i UNMIK", kaze vladika. "Masakr nad decom u Gorazdevcu i ubistvo porodice Stolic, velikim delom su bili posledica ovog smanjanja snaga KFOR-a radi tzv. "normalizacije situacije", zakljucio je vladika u izjavi za ERP KIM Info-sluzbu.

Danas sam o ovim problemima govorio g. Holkeriju i nadam se da ce nase primedbe dovesti do preispitivanja njihovih stavova, kaze vladika.

================================

Velika Hoca - projekat obnove kulturnog nasledja Mnemosyne:
http://www.mnemosyne.org.yu/projekti/orahovac/velikahoca_e.html


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily Nenjs (KDN) Nenjs List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  njnjnj.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na NJeb strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://njnjnj.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://njnjnj.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service