16. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 16-01-04

Vladika Artemije razgovarao sa sefom UNMIK-a Harijem Holkerijem u Gracanici


Vladika Artemije i sef UNMIK-a g. Hari Holkeri u Gracanici, 16. januar 2004. god
(fotografija u vecem formatu 150dpi, sirina 15 cm dostupna je na: /vlad_holkeri1v.jpg

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 16. januar 2004. godine

U episkopskom dvoru u manastiru Gracanica odrzan je danas prepodne razgovor izmedju sefa UNMIK-a g. Hari Holkerija i episkopa rasko-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija. Kako je g. Holkeri istakao na samom pocetku, dosao je da razgovara sa episkopom Artemijem jer zeli da cuje misljenja svih sa Kosova, dodavsi da je jedan od glavnih standarda njegove misije - "da postane nepotreban na Kosovu i Metohiji".

Vladika Artemije: Bezbednost je kljucni problem

Vladika je zahvalio na poseti g. Holkerija istakavsi da je manastir u kome razgovaraju star 700 godina, kao i mnogi drugi manastiri iz XII, XIII, XIV veka, koji svedoce o hiljadugodisnjem prisustvu Srba na ovim prostorima. "Danas ovi srpski pravoslavni manastiri i ovaj narod zive u veoma teskim okolnostima". Vladika je posebno naveo primere bratstva manastira Visoki Decani i sestrinstva Pecke Patrijarsije, koje g. Holkeri imao prilike da nedavno poseti, a koji, po vladikinim recima zive u daleko tezim bezbednosnim okolnostima od sestrinstva manastira Gracanice i srpskog naroda u centralnoj kosovskoj enklavi.

Ipak "ne mozemo biti zadovljni ni stanjem u ovom delu Kosova", dodao je vladika, rekavsi da "na Kosovu i Metohiji moraju da zive svi, Albanci, Srbi, Romi… i ovde ne sme da ostane samo jedan narod. Zbog toga se zalazemo za doslednu primenu rezolucije 1244, koja upravo i predvidja jedno multietnicno i multireligijsko drustvo, koje UNMIK i KFOR i treba da ostvare. Medjutim, na terenu jos nisu ispunjene mnoge tacke Rezolucije 1244, izvrseni su mnogi zlocini nad Srbima, za koje niko nije odgovarao pred licem pravde", zakljucio je vladika Artemije, koji je g. Holkerija posebno podsetio  na masakr dece u Gorazdevcu i nesto ranije na ubistvo porodice Stolic u Obilicu, kao i na nedavne dogadjaje kod Lipljana i Klokota.

Vladika Artemije je takodje izrazio zaprepascenost zbog napada Albanaca u Decanima na autobus sa ruskim humanitarcima na sam dan Rodjenja Hristovog koji se slavi kao dan mira i dobre volje. "S obzirom da niko od pocinioca nije uhvacen i da se svi oni slobodno krecu, mi nismo slobodni na Kosovu i Metohiji. Zauzvrat dobili smo mnoga obecanja koja na delu nisu ispunjena, vreme je da se sa reci predje na dela", zakljucio je vladika u svom uvodnom izlaganju.

Holkeri: Glavna prepreka je "zid cutanja" na Kosovu

G. Holkeri je istakao da je sve navedene incidente ostro osudio i naredio svojim istraziteljima da preduzmu efektivne mere radi otkrivanja pocinioca, koji, po njegovim recima, moraju biti izvedeni pred lice pravde. "U radu ovih istrazitelja postoje ozbiljne prepreke, takozvani zid cutanja ("Wall of silence"), koji ih onemogucava da odrade svoj posao. Ne mogu da verujem", nastavio je g. Holkeri, "da je napad na ruske humanitarce u Decanima bio spontan, kao ni napad na predstvanike Svetske Banke. Zbog toga mi je potrebna i vasa podrska da bismo podstakli ljude da saradjuju sa KPS-om" zavsio je g. Holkeri", obracajuci se vladici Artemiju.

Sef UNMIK-a je takodje istakao da je pred UN SC pohvalio KPS zbog cinjenice da se u njemu nalazi vec 6.000 policajaca svih narodnosti, koji su vec bili meta napada prilikom rasvetljivanja pojednih slucajeva, zbog cega su dva lica poginula. "Ali, moramo da krenemo napred", zakljucio je g. Holkeri svoj odgovor na uvodno obracanje vladike Artemija.

Nakon toga je g. Holkeri odmah otvorio novo pitanje - pitanje Standarda za Kosovo. Objasnio je da se po tom pitanju na kratko susreo i sa gospodinom Covicom juce u Beogradu, ali da nije dobio i definitivan odgovor zbog komplikovane situacije nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

Vladika Artemije je istakao da je od samog dolaska medjunarodne zajednice na Kosovo aktivno saradjivao i u prelaznim vecima, na dogovorima oko ucesca Srba na parlamentarnim izborima za parlament Kosova u oktobru 2002, da su Srbi ucestvovali u radu svih institucija na Kosovu, u donosenju mnogih dokumenata itd.

"Svaki put su iznosena mnoga obecanja srpskoj zajednici, koja nazalost nisu ispunjavana na delu. Prisustvo Srba u Kosovskom parlamentu je samo stvorilo privid multietnicnosti, dok, medjutim, nije podrzana ni jedna njihova inicijativa a doneti su mnogi zakoni protiv interesa Srba sa Kosova", rekao je vladika nastavivsi da je kao jedan od najdrasticnijih primera krsenja obecanja srpskoj zajednici - Stajnerovo prazno obecanje da ce Kosovo i Metohija biti decentralizovani, ukoliko Srbi budu ucestvovali na izborima oktobra 2002.

Vladika Artemije: "Ne mozete ocekivati nasu podrsku za nezavisno Kosovo i veliku Albaniju"

Vladika je takodje istako da sadasnji parlament uveliko sprema, kao prvi korak, realizaciju nezavisnog Kosova. Drugi korak, potom, bilo bi stvaranje velike (etnicke) Albanije. "Kad ne bismo imali svo ovo iskustvo iza sebe, lako bismo vam dali podrsku, ovako niti imate, niti mozete ocekivati nasu podrsku", rekao je vladika Artemije sefu UNMIK-a.

Episkop Artemije je potom rekao da prilikom sastavljanja teksta o standardimaniko nije konsultovao ni Srbe sa Kosova ni Srbe iz Beograda, pa ni njega samog. Da nema nikakvu predstavu o tome o kakvim se radnim grupama radi i ko treba da ih sacinjava. Takodje je istaknut i problem nepostojanja kvoruma koji bi mogao da tacno proceni u kojoj su meri ispunjeni navedeni standardi.

Vladika je objasnio da je g. Rugova nedavno izjavio da su Albanci sa Kosova, toboze, vec ispunili najveci dao standarda, sto, po njegovim recima uopste ne odgovara realnosti. Kao jedan od najupecatljivijih primera navedena je i institucionalna blokada povratka Srba na Kosovo, posebno u Klini gde srpskim povratnicima opstinske vlasti ne dozvoljavaju povratak kucama iako su oni spremni da se integrisu u drustvo. Vladika je podsetio g. Holkerija i na najavljivani dijalog Beograd-Pristina, do koga nikad nije sustinski doslo. "Ne zelimo da se o sudbini Kosova razgovara bez Beograda, ali ni samo sa Beogradom bez nasih predstavnika sa Kosova", pojasnio je vladika Artemije svoj stav. "Da li zelite Kosovo samo sa nama Srbima koji smo ovde ostali ili i sa ostalim prognanicima?", upitao je na kraju vladika g. Holkerija.

 


Holkeri "ne zelim da primenjujem silu nad institucijama"
Vladika Artemije: "Isto tako, morate spreciti i da te institucije vrse silu nad nama"
(fotografija u vecem formatu 150dpi, sirina 15 cm dostupna je na: /vlad_holkeri2v.jpg


G. Holkeri je potom odgovorio da rad na standardima, ipak, mora da se nastavi, jer je takve instrukcije dobio od UNSC i Generalnog sekretara UN, koji su ga zaduzili da tromesecno podnosi izvestaje o stanju na terenu. Objasnio je i koje su radne grupe predvidjene, kao i da su pojedine sugestije Srba ipak postojale, premda nisu direktno ucestvovali u kreiranju dokumenta o Standardima za Kosovo. Sama preambula je na kraju prepravljena, prema sugestijama iz Beograda, a i termin manjine je zamenjen terminom zajednice. Sef UNMIK-a  je istakao da ni sam nije zadovoljan ishodom dijaloga koji je otpoceo u Becu i koji je samo "zapocet, ali ne i otvoren". U nastavku je g. Holkeri ponovo pozvao Srbe da ucestvuju u implementaciji Standarda za Kosovo, jer se, prema njegovim recima, oni ne odnose na buduci status Kosovam nego na poboljsanje uslova zivota.

Na kraju razgovora vladika Artemije je zatrazio od g. Holkerija pomoc i zastitu od maltretiranja pri dolasku humanitarne pomoci za Srbe na Kosovu i Metohiji navodeci nedavni slucaj prilikom dopremanja nafte za grejanje sestrinstva manastira Gracanica i samog eparhijskog dvora u Gracanici.

Vladika Artemije je g. Holkeriju urucio publikaciju "Raspeto Kosovo" uz objasnjenje da nijedan od manastira i crkava iz te publikacije nije obnovljen, a zauzvrat, desavaju se i novi slucajevi skrnavljenja crkava, kao nedavno u Donjoj Brnjici pred sam Bozic. "Ono sto ekstremisti nisu srusili eksplozivom lokalne institucije pokusavaju da dokrajce na drugi nacin, kao sto je to nedavno bio pokusaj uzurpacije parcele Hrama Hrista Spasa u Pristini" rekao je vladika rekavsi da ovakvi primeri institucionalne zloupotrebe ugrozavaju srpska prava i bezbednost. Vladika Artemije je zatrazio i pismene garancije i definitivno ponistenje ove odluke od strane g. Holkerija, s obzirom da je ona samo bila suspendovana istog dana kada je i donesena (31. dec. 2003).

G. Holkeri je izrazio svoje uveravanje vladiki da ce srpska prava biti zasticena, i obecao je da u pismenoj formi dostaviti vladiki izvrsnu odluku povodom slucaja hrama Hrista Spasa u Pristini. Po pitanju humanitarne pomoci, g. Holkeri je obecao vecu pomoc od UNMIK-a putem direktnog kontakta sa nekim od njegovih saradnika, u slucaju slicnih potreba u buducnosti.

Vladika Artemije i sef UNMIK-a g. Holkeri su se na kraju jednoipocasovnog sastanka dogovorili da ce se uskoro ponovo sastati kako bi raspravljali i o drugim gorucim pitanjima na Kosovu i Metohiji.

Sastanku su sa strane UNMIK-a prisustvovali savetnici g. Harija Holkerija dok je sa episkopom Artemijem u razgovorima ucestvovao protosindjel Simeon Vilovski.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service