13. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 13-01-04b

Pilatovski sud nad mitropolitom Jovanom
SPC nikada nije negirala samostalnost BJR Makedonije koja je medjunarodno priznata drzava, niti pravo njenog stanovnistva da se slobodno nacionalno opredeljuje i cuva svoju kulturu i obicaje bez posezanja za onim sto pripada drugim, susednim narodima, sto se moze videti iz bozicne poslanice Patrijarha Pavla vernicima Ohridske Arhiepiskopije. SPC samo poziva odmetnutu jerarhiju MPC da postuje kanonski poredak i da se vrati u kanonsko ustrojstvo koje vekovima regulise zivot Pravoslavne Crkve.
 


Po saopstenju policije BJR  Makedonije zabranjeno je obavljanje
 verskih obreda izvan crkvenih zdanja. Da li je taj "zakon" vredio i u decembru 2003?

Osvecenje fabrike tekstila u Krusevu 27. dec. 2003. god.  Osvecenje su izvrsili arhiepiskop tzv. MPC Stefan i mitropolit strumicki Naum (ocigledno izvan crkvenog zdanja)
(fotografija sa zvanicnog sajta MPC)

ErP KIM Info-sluzba
Gracanica, 13. januar 2003. godine

(foto: Uhapseni i optuzeni egzarh Ohridske Arhiepiskopije Jovan)

ERP KIM Info-sluzba nastavlja sa prenosenjem najnovijih vesti iz BJR Makedonije povodom nezakonitog hapsenja Egzarha Patrijarha Pavla za Autonomnu Ohridsku Arhiepiskopiju - Mitropolita Jovana povardarsko-veleskog. U prilogu dostavljamo najnovije saopstenje za stampu koje je potpisao episkop Joakim Velicki, kanonski administrator polosko-kumanovske Mitropolije koja je privremeno okupirana od strane nekanonskog mitropolita Kirila, clana raskolnickog sinoda tzv. MPC. Novinska agencija BETA danas je konacno dobila potvrdu od predsednika BJR Makedonije Borisa Trajkovskog da je u njegov kabinet i pored jucerasnjeg negiranja ipak stiglo pismo Patrijarha Srpskog Pavla, u kome se zahteva oslobadjanje nezakonito uhapsenog pravoslavnog mitropolita Jovana.

Krivica po svaku cenu - krsenja ljudskih i verskih prava pod vidom proizvoljnih "zakona"

Jucerasnje obrazlozenje Osnovnog suda u Bitolju da je mitropolit Jovan uhapsen zbog "izazivanja nacionalne, rasne i verske mrznje i podela" danas se u skopskoj stampi tumaci navodnim propisom "da se verske sluzbe ne smeju obavljati van crkvenih zdanja", sto predstavlja apsurd s obzirom da se po vekovnim obicajima Pravoslavne Crkve (koje nadamo se postuje i tzv. MPC) mnoge sluzbe obavljaju na grobljima, kapelama i na otvorenom prostoru, u zavisnosti od potreba (tzv. crkvene trebe: pricesce bolesnika, osvecenje vodice, osvecenje kuce, stana ili vozila). Ovi besomucni pokusaji da se pod svaku cenu "pilatovski"  nadje krivica coveku iza koga stoje sve kanonske Pravoslavne pomesne Crkve i milioni pravoslavnih vernika, samo zato sto ne odgovara etnofiletistickim idejama tzv. MPC i njenih politickih mentora, jos jednom pokazuje katastrofalno stanje u pravosudju BJR Makedonije i veoma jak uticaj vladajucih politickih struktura na crkveni zivot.

Zloupotrebe i krsenja prava koje po nagovoru tzv. MPC primenjuje vlada u Skoplju odnose se i na sikaniranje pravoslavnih srpskih svestenika i monaha, pa cak i episkopa od kojih se trazi skidanje mantije i crkvenih obelezja prilikom ulaska na teritoriju ove "evropske drzave" ili jednostavno zabranjivanje proputovanja pravoslavnom svestenstvu bez obzira na uredne pasoske dokumente. Dok albanski sverceri i mafijasi nesmetano trguju preko granicnih prelaza, prema pripadnicima SPC se ponasa kao sto se prema hriscanima odnose drzave u kojima vlada ekstremni islamski fundamentalizam. Povodom sikaniranja njenih drzavljana, crkvenih lica, na granici sa BJR Makedonijom vlasti SCG bi sto pre trebalo da povedu spor pred Sudom za ljudska prava u Strazburu i upoznaju svetsku javnost sa ovakvim nedemokratskim i represivnim merama policije BJR Makedonije.

Sinod tzv. MPC grubo optuzio SPC za "nacionalsovinizam i velikosrpske ideje"

Danas se konacno zvanicno oglasio i sinod raskolnicke MPC sa optuzbom protiv SPC da "nastavlja da sluzi nacionalsovinizmu, etnofiletizmu i velikosrpskim idejama". U svom saopstenju episkopi MPC se izrazavaju kao episkopi autokefalne pomesne Crkve, koja nije autonomni deo SPC od koje su se samovoljno i protivno svim kanonima otcepili uz pomoc komunistickih vlasti i tadasnje Drzavne bezbednosti 1967.

U svom nedavnom intervjuu za "Utrenski vesnik" 5. januara 2004. mitropolit Strumicki Naum sa otvorenim cinizmom tvrdi je da je crkveno-administrativni konflikt izmedju MPC i SPC posledica "ostrascenosti i sujete" i da su "neki predstavnici visokog klira SPC zarazeni etnifiletizmom, te da im zbog sujete smeta ime nase Makedonske crkve". Mitropolit Naum, koji se samo pre nekoliko godina kao monah manastira Grigorijata na Svetoj Gori izjasnjavao kao "Srbin iz Makedonije" (sto je licno cuo i pisac ovih redova), upozorava da ukoliko se ne prihvati postojeca jerarhija MPC, postoji mogucnost da "MPC postane kljucna spona za povezivanje jedinstvenog saveza "nepriznatih" pravoslavnih crkava". On time ukazuje na produbljivanje raskola i eventualnog povezivanja sa raznim samoproglasenim nekanonskim grupicama, kao sto je na primer para-crkvena formacija Mirasa Dedeica koga je rascinila Carigradska Patrijarsija. Ovakve izjave samo pokazuju na sta je sve spremna raskolnicka jerarhija MPC kako bi ucenila citav pravoslavni svet podsticanjem novih raskola, a sve na stetu pravoslavnog vernog naroda i sopstvenu sramotu.

Glasnogovornik tzv. MPC Timotej otvoreno optuzuje monahe i monahinje koji su pristupili Ohridskoj Arhiepiskopiji kao "nevidjeno krsenje monaskih zaveta" iako su oni odstupili od raskola drzeci se poslusanja svojim duhovnim ocima i vasceloj Pravoslavnoj Crkvi. Postavlja se pitanje, kako bi ovaj "poznavalac monaskog predanja" protumacio svojevremeni odlazak svog sabrata, mitropolita Nauma, iz manastira Grigorijata bez blagoslova duhovnika i igumana Georgija Kapsanisa, samo da bi postao episkop jedne raskolnicke zajednice. Zar, uostalom, taj cin nije najotvoreniji primer "sujete i ostrascenosti" koju gospodin Naum sada s nadmenoscu pripisuje episkopima SPC, medju kojima je i onaj od koga je svojevremeno primio i rukopolozenje na Svetoj Gori. Reci mitropolita Nauma u pomenutom intervjuu: Sveti Jovan Zlatoust kaze da svestenicki cin ne prikriva vec otkriva strasti, posebno strasti, uma, sujetu, a nas narod veli - daj nekome vlast i videces kakav je", tragicno izoblicavaju mozda pre svega njegovo sopstveno iskustvo, odnosno kako sam kaze "bolnu sostojbu" (vidi dole veci deo intervjua).

SPC ne negira BJR Makedoniju i samoopredeljenje njenog stanovnistva ali ne prihvata etnicku i kulturnu asimilaciju

SPC nikada nije negirala samostalnost BJR Makedonije koja je medjunarodno priznata drzava, niti pravo njenog stanovnistva da se slobodno nacionalno opredeljuje i cuva svoju kulturu i obicaje bez posezanja za onim sto pripada drugim, susednim narodima, sto se moze videti iz bozicne poslanice Patrijarha Pavla vernicima Ohridske Arhiepiskopije. SPC samo poziva odmetnutu jerarhiju MPC da postuje kanonski poredak i da se vrati u kanonsko ustrojstvo koje vekovima regulise zivot Pravoslavne Crkve. Ni u nazivu Autonomne Ohridske Arhiepiskopije niti u titulama njenih episkopa nema nikakve etnicke oznake, pa su optuzbe za "velikosrpske ideje" besmislene i neutemeljene, i po misljenju zvanicnika SPC predstavljaju samo izgovor kako bi se izbeglo odgovorno suocavanje sa stvarnim politickim razlozima raskola.

I pored svakog postovanja prema BJR Makedoniji i njenim gradjanima, SPC ipak ne moze da prihvati grubo revidiranu istoriju koju forsira izmedju ostalih i tzv. MPC, koja potpuno brise period vladavine Nemanjica i srpskih plemica, koji su podigli znacajne crkve sirom danasnje Republike. Drevne freske i ikone koje su ostavili ovi srpski vladari danas se iskljucivo proglasavaju za etnicko kulturno blago makedonskog naroda, sto vodi ka kulturnoj asimilaciji stanovnistva koje se jos oseca Srbima. Eparhija rasko-prizrenska je svojevremeno objavila i posebnu publikaciju u kojoj je poimenice navela sve hramove koje su sagradili srpski plemici i vladari, a koji se danas smatraju zaduzbinama nekakvih u istoriji nepostojecih "makedonskih vladara". Bratski odnosi medju Crkvama i narodima ne mogu da se temelje na asimilaciji i negiranju istorijskih cinjenica, bez obzira na sadasnju politicku stvarnost.

Sporni i neistorijski naziv: "Makedonska Pravoslavna Crkva"

Naziv "Makedonska Pravoslavna Crkva" je istorijski sporan jer se na taj nacin drevni geografski prostor anticke Makedonije, koja se pominje i u poslanicama Apostola Pavla (up. Rim. 15, 26; 1 Sol. 1,7-8, 4, 10), njena istorija i kultura, iskljucivo prisvaja kao tradicija sadasnje drzave BJR Makedonije. U vekovnoj istoriji hriscanstva na ovim prostorima nikada nije postojala nikakva "Makedonska Pravoslavna Crkva". Naziv Ohridska Arhiepiskopija je drevni naziv crkvene oblasti koji potice iz 10. veka (iz vremena drzave bugarskog cara Samuila) i u njemu se ne kriju nikakve sporne etnicke i istorijske pretenzije. Na primer u 11. veku na celu Ohridske Arhieopiskopije bio je Teofilakt poznat u literaturi kao Teofilakt Bugarski iako je po etnickom poreklu bio Jelin iz Konstantinopolja. Imenom "Makedonske pravoslavne Crkve" se vredjaju osecanja Makedonaca grckog i bugarskog porekla koji u sprezi etnofiletizma MPC i pojedinih politicara i istoricara BJR Makedonije razumljivo vide teritorijalno-kulturne pretenzije prema teritorijama susednih drzava.

Odnos SPC prema pitanju autokefalnosti Ohridske Arhieopiskopije

SPC nikada nije apriori negirala mogucnost eventualne autokefalije Ohridske Arhiepiskopije, koja je kroz istoriju imala vecu ili manju samostalnost (a u vreme cara Samuila cak i rang ravan Patrijarsiji), ali da bi se o tom pitanju uopste mogao otvoriti bratski dijalog potrebno je ispraviti kanonske nepravilnosti iz 1967. godine i sporna pitanja resiti u duhu pravoslavne sabornosti i saglasnosti susednih pomesnih Crkava. Za SPC ovo nije pitanje "etnofiletisticke sujete", kao sto tvrdi mitropolit Naum strumicki, vec pre svega kanonskog poretka Crkve.

Povodom ovog pitanja Njegova Svetost Patrijarh Pavle u svojoj bozicnoj poslanici jasno kaze: "Neodrziva je argumentacija da svaka nacija samo zato sto je razlicita od neke druge nacije treba da ima autokefalnu Crkvu, kao i to da jedna zrela pomesna Crkva ne moze imati svoje samoupravljanje samo zato sto nije razlicite nacije od neke koja vec ima svoju autokefaliju. Ne moze i ne sme u Crkvi biti merilo za samostalnost samo nacionalna pripadnost. Crkva meri po kriterijumu zrelosti u ljubavi i sluzenju, i po pastirskim potrebama, a ne po kriterijumu promenljivih bioloskih karakteristika. Zato i toliko problema sa svima onima koji traze autokefaliju na osnovi posebnosti nacije i drzava".

"Pitanje konacnog resenja obnovljene Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije ostavljeno “saglasno kanonskom sabornom poretku Pravoslavne Crkve, buducem svepravoslavnom saglasju Punoce Crkve u Duhu Svetome”, kaze se dalje u poslanici Patrijarha Pavla koji obrazlaze zasto se autokefalija ne moze dati sadasnjoj raskolnickoj jerarhiji tzv. MPC:

"Autokefalija se ne moze dati jerarhiji koja to trazi ne iz crkvenih motiva vec iz politickih razloga, koja ne poznaje eklisiologiju Pravoslavne Crkve i ne postavlja crkveno ustrojstvo na tom crkvenom ucenju, koja u svojim redovima ima nekanonskih episkopa, tolerise ih i sasluzuje sa njima i koja ne postuje ni svoju rec, ni svoje potpise stavljene na zvanicnim dokumentima. Autokefalija se daje jednoj Crkvi kada ona polozi ispit zrelosti, a koliko zrelosti ima u jerarhiji raskolnicke Makedonske Pravoslavne Crkve pokazalo se nedavno. Ne moze vise Pecka Patrijarsija biti optuzivana, kao ni cela Pravoslavna Crkva, da ne zeli resiti problem raskola u Republici Makedoniji, kao sto ne moze niko vise optuzivati Srpsku Crkvu za nacionalne pretenzije nad makedonskim narodom i nad njegovom teritorijom. To je jasno iz sveukupnog stava nase Crkve prema Crkvi u Republici Makedoniji i otvorenog bratskog poziva na najsvetije evharistijsko jedinstvo sa vaseljenskim Pravoslavljem".


Pravoslavna Ohridska Arhiepiskopija
Pravoslavni Episkop Velicki, administrator Polosko-kumanovske Mitropolije

E.Br.1
13.01.2004.g.
Skoplje

SAOPSTENJE ZA JAVNOST
 

Dana 11.01.2004.g. u nedjelju Bogootaca, u danima Bozicnjih praznika kada Sveta Pravoslavna Crkva proslavlja praznik Hristovog Rodjenja, NJegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit Velesko-povardarski i egzarh Ohridski G.Jovan sluzio je u Bitolju Sv.Arhijerejsku Liturgiju uz sasluzivanje NJegovog Preosvestenstva Episkopa Dremvickog G.Marka, jeromonaha Maksima, igumana Markovog Manastira kod Skoplja i jeromonaha Davida i molitvenog sabornog ucesca monaha i monahinja koji su prisli Ohridskoj arhiepiskopiji i vjernog naroda.

U toku sluzenja Bozanstvene Liturgije u stanu koji je vlasnistvo Mitropolita Jovana u kom se nalazi paraklis posvecen Vaskrsenju Hristovom, upala je po naredjenju MUP-a Bitoljska policija sa nalogom da sve njih privede u policijsku stanicu u Bitolu. Svi su ovi pritvoreni i drzani u pritvoru preko 30 casova, a onda oslobodjeni, izuzev Mitropolita Jovana koga su pritvorili i odredili mu kaznu u trajanju od 30 dana. Arhijereji Ohridske Arhiepiskopije i ostali sa njima privedeni su u policijsku stanicu kako navodi policija i makedonski mediji, navodno zato sto "raspiruju vjersku i nacionalnu mrznju u makedonskom narodu". Privedeni su: Mitropolit Jovan, Episkop Marko, jeromonasi Maksim i David, igumanija Kirana i sa njom jos 6 monahinja iz manastira Sv.Ilije kod Skopja i zenskog manastira u Jankovcima kod Resna i dvije monahinje iz Bitolja kao i monaha Dionisija iz Markovog Manstira kod Skoplja.
Glavni razlog zbog cega su privedeni nije i ne moze biti raspirivanje nekakve vjerske i nacionalne mrznje, nego je glavni razlog sasvim druge prirode. Vladajuci aparat Makedonije sa pojedinim izuzecima u saradnji sa Sinodom Makedonske Crkve koji je u raskolu sa Srpskom i svim Pravoslavnim Crkvama jos od 1967.g., ne dopustaju da se Makedonska Crkva vrati u kanonsko jedinstvo sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, a preko nje sa Svetom Sabornom i Apostolskom Crkvom Hristovom, kako bi se dugotrajne rane raskola zacijelile, nego oni i dalje namjerno zatvaraju oci pred ovim glavnim i gorucim problemom. Ovi i nadalje ne dopustaju da normalno zazivi i dejstvuje kanonski uspostavljena Ohridska Arhiepiskopija. Arhijerejima Makedonske Crkve koja je u raskolu a nadamo se i vladajucem aparatu Makedonije dobro su poznate sve pojedinosti kako je doslo do raskola i koji su glavni inicijatori toga i koji si glavni motivi i pokretaci istoga.

Ovakav svakodnevni pritisak Makedonske Vlade kroz medije na arhijereje, svestenstvo i vjerni narod Ohridske arhiepiskopije samo svjedoci da je njima vise stalo do toga da se stanje raskola jos vise produbi nego li da se dodje do njegovog iscjeljenja. Izgleda da je njima vise stalo do lazi koje se neprekidno siju kroz medije, nego li do istine. Ako sebe nazivaju demokratima i ako na sav glas gromoglase da je Makedonska drzava demokratska, osnovana na principima demokratije, onda zasto ovako postupaju? Ako je Crkva od Drzave odvojena, zbog cega onda policijskim mjerama hoce da rjesavaju pitanja Crkve? Vlasti ovoga svijeta nisu kompetentni u dogmatskim i kanonskim pitanjima Crkve, njihova kompetencija prostire se na pitanja cisto ekonomske, politicke prirode... ili kako bi drugacije rekli na pitanja koja nisu duhovne prirode.

Kada se osmjeljuju da na brutalan nacin privode u policiju i drze u pritvoru dvojicu kanonskih pravoslavnih episkopa Ohridske Arhiepiskopije, jeromonahe, monahe i monahinje koji su prisli kanonskoj pravoslavnoj Ohridskoj arhiepiskopiji samo to dovoljno govori o principima demokratije.

Dio posleratnog svestenstva u Makedoniji pod pritiskom komunistickog aparata i bezboznog Tita uveo je pravoslavni narod u Makedoniji u raskol bez blagoslova Majke Crkve i na apsolutno nekanonski nacin 1967.g. je stvorio pseudoautokefaliju. Sa jedne strane govore da su autokefalna crkva a sa druge strane neprekidno u toku mnogih decenija pocinjuci od 1967.g. pa do sada uporno zahtjevaju od Srpske Pravoslavne Crkve blagoslov i priznanje tako stvorene autokefalije. Sam taj fakat govori da takva autokefalija nije blagodatno kanonski ustrojena. Time je raskolnicka makedonska jerarhija potpuno zanemarila i ignorisala kanone Svete Pravoslavne Crkve. Ta samovoljna odluka Sinoda MPC protivi se ne samo kanonskim pravilima i istorijskim cinjenicama nego se kosi i sa osnovnim ucenjem Pravoslavne Crkve, kosi se sa Svetim Pismom gdje se naredjuje da "...niko sam sebi ne prisvaja casti". Episkopat jednog dijela autokefalne Crkve, ili sabori toga dijela Crkve ma kako se nazivali i ma kakav bio njihov sastav ne mogu sami proglasavati autokefaliju. Po ucenju Sv.Vasilija Velikog: "Raskol cine oni koji otstupaju od zakonite crkvene jerarhije, ruse crkveno jedinstvo, bez obzira na to sto u vjerskim pitanjima uce kao Pravoslavna Crkva. U vezi ovoga Blazeni Avgustin govori: "Oni koji sebe smatraju Hriscanima a nisu u jedinstvu sa Crkvom, mogu imati sve: " i vjeru u Sv.Trojicu i Sv.Pismo, i Tajne ali ne i spasenje."
Zbog cega uporno traze blagoslov za takvu autokefaliju oni koji takvom samovoljom i sebe zamaraju i sramote a i drugima stvaraju velike probleme, namjesto da se pokaju i vrate blagoslovenom i kanonskom osvestanom poretku Crkve! Uporno prebivanje u raskolu i pravdanje nedopustivog nacina autokefalije to znaci i dalje ostati u nepokajanju i biti u opasnosti gubljenja vjecnog spasenja. Nadamo se da je i njima poznato ucenje Sv.Otaca da se raskol (prebivanje u raskolu) ne moze oprati ni mucenickom krvlju. Prema tome raskol koji je nastao nekanonskim odcjepljenjem MPC, moze se rijesiti iskljucivo u duhu hriscanske trpeljivosti i ljubavi i doslednim postovanjem kanona nase Svete Pravoslavne Crkve.
Nadamo se da ce Makedonska Vlada koja se podnosenjem Evropskoj Zajednici pismenog zahtjeva za madjunarodno priznanje pri tom obavezala da ce postovati ljudska, gradjanska i eticka prava svih gradjana Makedonije bez razlike, nece rukovoditi notornim lazima koje se emituju kroz stampu i televiziju o arhijerejima Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije. Nadamo se takodje, da ce ona naci dovoljno takta i mudrosti i osloboditi odmah nevino pritvorenog Mitropolita Jovana i dozvoliti Pravoslavnoj Ohridskoj Arhiepiskopiji da nesmetano obavlja svoju spasonosnu misiju. Takodje se nadamo da ce Makedonska Vlada imati dovoljno razumjevanja i za one pravoslavne hriscane iz Makedonskog naroda koji ne zele da i nadalje ostanu u raskolu.

Ostajemo sa dubokom nadom da ove nase rijeci nece ostati "glas vapijuceg u pustinji".


Episkop Velicki i administrator polosko-kumanovski
+ JOAKIM


Predsednik BJR Makedonije ipak primio pismo patrijarha SPC Pavla

SKOPLJE, 13. januara 2004 (Beta) - Makedonski predsednik Boris
Trajkovski primio je jutros pismo srpskog patrijarha Pavla sa zahtevom
da se oslobode optuzbi Zoran Vranisevski (vladika Jovan) i monasi
pritvoreni zbog vrsenja sluzbe van verskog objekta, saopstio je
danas portparol Trajkovskog Andrej Lepavcev.

"Presednik Trajkovski je u Portugalu i ima surete sa tamosnjim
drzavnim funkcionerima. Kasnije ce se upoznati sa pismom i dati svoj
stav", rekao je Lepavcev agenciji Beta.

Bitoljska policija podnela je juce protiv Zorana Vraniskovskog
(vladike Jovana) krivicnu prijavu zbog izazivanja "nacionalne, rasne
i verske mrznje i podela".

Krivicne prijave zbog remecenja javnog reda i mira podnete su protiv
jos 11 osoba koje su zajedno sa Vraniskovskim uhapsene pre dva dana
u jednom stanu u Bitolju prilikom vrsenja crkvene sluzbe.

Na osnovu anonimnog poziva, uhapseno je pet svestenika i sedam
kaludjerica, saopstila je policija dodajuci da je u Makedoniji zabranjeno obavljanje verskih obreda izvan crkvenih zdanja.

Vladiku Jovana je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle imenovao za
svog egzarha u Makedoniji i staresinu autonomne Ohridske
arhiepiskopije.

Makedonska pravoslavna crkva, koju inacce ne priznaje nijedna pomesna
pravoslavna crkva, rascinila je vladiku Jovana zbog toga sto je
stupio u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom
crkvom.

***

MPC: "Srpska crkva sluzi velikosrpskim idejama"

SKOPLJE, 13. januara 2004. (Beta) - Sinod Makedonske pravoslavne crkve
(MPC) optuzio je danas Srpsku pravoslavnu crkvu da "nastavlja da sluzi nacionalsovinizmu, etnofiletizmu i velikosrpskim idejama".

"Srpski patrijarh u vreme Bozicnih praznika nastavlja da seje nemir i razdor, mesajuci se u zivot, ustrojstvo i jurisdikciju MPC. U ostvarivanju svojih ideja, oni su pokazali duhovni vandalizam i beskrupulozan odnos prema veri i Crkvi", navodi se u saopstenju kanonski nepriznate MPC.

Clanovi Sinoda te crkve naglasili su potrebu ocuvanja jedinstva pravoslavne crkve u Makedoniji i njene autokefalnosti i imena.

Sinod je ocenio da su monasi David i Maksim i jos nekoliko monaha i monahinja koji su stupili u kanonsko jedinstvo sa SPC - "zavedeni" od
Srpske crkve.

"Otcepljivanje monaha iz cetiri manastira je nevidjeno krsenje monaskog zaveta i njima je zabranjen pristup i bogosluzba u crkvama i manastirima MPC", izjavio je portpatrol MPC episkop Timotej.

***

Strumickiot Mitropolit g. Naum za "Utrinski vesnik" (05.01.2004) - izabrani izvodi
(radi lakse citljivosti tekst je transliterovan na ASCI latinicu)

(foto: Mitropolit strumicki g. Naum)


1. Makedonskata Pravoslavna Crkva vo godinava sto izminuva odbeleza dva znacajni jubilei, no istovremeno se sooci so krstonosen pohod od Srpskata Crkva. Sto e novo na relacija Skopje-Belgrad, po prekinuvanjeto na odnosite meѓu dvete Crkvi, otkako Srpskata Pravoslavna Crkva naznaci uste dvajca episkopi vo Makedonija i go formira sinodot na avtonomnata Ohridska arhiepiskopija?

Nisto novo pod sonceto osven Hristos. Sueta, sŤ drugo e samo sueta. I nisto novo nema da ima vo odnosite meѓu Makedonskata Pravoslavna Crkva i Srpskata Pravoslavna Crkva sŤ dodeka Bogocovekot Isus Hristos ne stane vrven kriterium na naseto pastirsko dejstvuvanje, a ne nasata sueta. Zosto suetata? Od kade toa visokoto mislenje za samite sebe da se pojavi kako izvor na site vnatresni problemi vo Crkvata? I dvete Crkvi imaat i pocituvaat isto dogmatsko, kanonsko i liturgisko predanie. Vsusnost se slucuva Edna i Ista Crkva, no so oddelno administrativno organiziranje zaradi posebnite pastirski potrebi na dvata razlicni narodi, makedonskiot i srpskiot, i zaradi nivnata posebna drzavna i teritorijalna razgranicenost. Vo nasiov slucaj se pojavuva vnatresno nedorazbiranje i sudir vo Edna i Ista Crkva, Pravoslavna. A toa ne znaci nisto drugo osven deka vnatre-licnosniot konflikt ili zarobenosta od strastite ili suetata na poveќeto od Episkopite se projavuva kako vnatre-crkoven administrativen konflikt. Toa se poznava i od pricinata na nedorazbiranjeto i sudirot. I da bidam dokraj otvoren, na nekoi pretstavnici od srpskiot visok klir zarazeni od etnofiletizam i sueta im preci imeto na nasata Crkva, Makedonska, i samostojniot nacin na nejzinoto administrativno ureduvanje. I samo zaradi taa svetovna, a ne crkovna, pricina odbivaat da stapat vo konkretna evharistiska zaednica so nas. Toa veќe go znaat i vrapcinjata na grankite. Vnatre-licnosniot konflikt ili rascep vo licnosta se pojavuva togas koga ќe se sovpadnat dve losi raboti: prvo, koga episkopskiot cin na onie sto go imaat ne e soodveten na nivnata duhovna sostojba i podgotovka i vtoro, koga taa nezdrava sostojba ne e osvestena ili se previduva, sto navistina ne e normalno za duhovnici i vo slucajov tragicno. Sveti Jovan Zlatoust veli deka svestenickiot cin ne gi prikriva tuku gi otkriva strastite, osobeno strasta na umot, suetata, a nasiot narod veli ‘daj mu nekomu vlast i ќe go vidis kakov e’. Onoj sto ne zivee vo podvig na pokajanie, onoj sto ne go znae i sto ne go osvestil faktot deka negovata nedovolna duhovna podgotovka voopsto ne odgovara na negoviot episkopski cin, takviot covek go gradi mislenjeto za samiot sebe samo vrz osnova na svojot visok cin, previduvajќi ja svojata bolna duhovna sostojba. I ete vi sueta, potencijalna bolest na site lideri, osobeno na crkovnite. Loso e i sto duhovno bolniot obicno ne e svesen za svojata bolest. Sogleduvanjata na negoviot sueten, zaroben od strastite um, a ne Hristos, se vrven kriterium za sŤ sto misli i pravi. I odete vie na takviot dokazete mu deka klucnite resenija sto gi donesuva vo vrska so misijata na Crkvata ne se nisto drugo tuku samo proekcija na negovata bolna sostojba, a ne odgovor na realnata pastirska potreba i na Bozjata volja.


2. Ќe uspee li Makedonskata Pravoslavna Crkva da se sprotistavi na agresivnata politika na Srpskata Pravoslavna Crkva?

Nie bi se „isplasile“ od nivnata svetost, koga tie bi ja imale. Nie ne se plasime od nivnata sueta. Koga luѓeto vo srpskiot visok klir bi bile sveti (sekoja cest na isklucocite!), plodovite od taa svetost bi se pocustvuvale i kaj niv i kaj nas. No, nie sega gi gledame plodovite na nivnata sueta: paralelna erarhija vo R. Makedonija na smetka na izgubenata Peќska Patrijarsija na Kosovo. Seto toa e znak deka uste ќe gubat, a ne deka ќe dobivaat. I kakva e polzata za Pravoslavnata Crkva od eden vakov vnatre-crkoven konflikt? Vo svetoto Evangelie pisuva: kade sto e trupot, tamu i orlite ќe se soberat. Sto znaci toa? Kade sto ima duhoven otec so umno-srdecna molitva, odnosno so preobrazena licnost od Bozestvenata blagodat na Krstenieto kojasto se projavuva od negovoto oslobodeno od strastite srce, takov ciesto preobrazeno slovo e so golema vlast i sila i zatoa dlaboko prodira vo srcata na luѓeto i im nosi svetlina i sila i nadez i gi privlekuva kon sebe, tamu luѓeto ќe se soberat i tamu ќe se sluci Crkva. Ako takvi bea luѓeto od srpskiot visok klir ili ako takvi bea onie sto gi ispratija da formiraat paralelna erarhija vo R. Makedonija, borbata ќe bese teska i ќe razmislevme dali mozebi ova sto go pravat e i Bozja volja. Sega nema pricina za voznemiruvanje.

 


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service