13. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 13-01-04
Vanredno izdanje

Nastavlja se progon pravoslavnih hriscana u BJR Makedoniji

Mitropolitu Jovanu odredjen pritvor od 30 dana. Najmanje tri manastira u BJR Makedoniji prisli kanonskoj Ohridskoj Arhiepiskopiji - uznemirenost u redovima raskolnicke MPC.


Patrijarh Srpski Pavle sa clanovima Sv. Sinoda Autonomne Ohridske Arhiepiskopije
(s leva na desno: Episkop Marko Dremvicki, Mitropolit Jovan povardarsko-veleski i egzarh Patrijarha za Ohridsku Arhiepiskpoiju i episkop Joakim Velicki)

Erp KIM Info-sluzba
Gracanica, 12. januar 2004.

Vanredno izdanje naseg biltena Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske posvecujemo najnovijem talasu progona pravoslavnih hriscana na teritoriji BJR Makedonije, a po nagovoru raskolnicke jerarhije nekanonske Makednoske pravoslavne crkve (MPC) koja se 1967. godine samoinicijativno odcepila od SPC.

Na meti progona raskolnika i policije su trojica jedinih pravoslavnih kanonski-priznatih episkopa na ovim prostorima: mitropolit velesko povardarski Jovan (Vraniskovski) sa dvojicom episkopa Svetog Sinoda autonomne Ohridske Arhiepiskopije: Markom Dremvickim i Joakimom Velickim, kao i njihovo monastvo i verni narod koji su u evharistijskom jedinstvu sa svojom maticnom Patrijarsijom u Beogradu i preko nje sa celom pravoslavnom ikumenom.

Mitropolit Jovan i episkop Marko, duhovnik manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Resnu o. David i iguman Markovog manastira o. Maksim sa jos 7 monahinja uhapseni su 11 januara od strane bitolske policije zbog "nezakonitog" bogosluzenja u privatnoj kuci porodice Vraniskovski u kojoj se okupilo oko 50 vernika. Nakon 28 casovnog pritvora u SUP-u Bitola i pustanja na slobodu episkopa i vernika, vec sledeceg dana, 12. januara mitropolitu Jovanu, sudija Slobodanka Bakoska iz Osnovnog suda u Bitolju odredila je produzeni pritvor od 30 dana pod laznom optuzbom da izaziva "nacionalnu, rasnu i versku mrznju i podelu". Cinjenica je da je Egzarh kanonske Ohridske Arhiepiskopije uhapsen istog dana kada je saopstio javnosti da su kanonskom jedinstvu sa SPC prisla tri manastira u BJR Makedoniji sto je izazvalo burnu reakciju tzv. MPC i policije. Po izvorima iz skopske stampe pominje se i cetvrti manastir (Sv. Bogorodice u Treskavcu kod Prilepa sa igumanom Sofronijem) iako je ERP KIM preko svojih izvora u Ohridskoj Arhiepiskopiji za sada potvrdila da su mitropolitu Jovanu zvanicno prisla samo tri manastira:

1. Svetog Velikomucenika Dimitrija (poznat kao Markov manastir) kod Skoplja  sa igumanom Maksimom i
2. Uspenja Presvete Bogorodice iz Resne, sa igumanijom Kirenom i duhovnikom Davidom i
4. Svetog proroka Ilije u Cardaku (Skopska Crna Gora) sa igumanijom Taisijom

Ovi manastiri sa ukupno 30 monaha i monahinja odlucili su 11. januara da pristupe kanonskoj Arhiepiskopiji Ohridskoj i stave se pod omofor mitropolita Jovana. Svoju odluku nastojatelji i duhovnici ovih manastira su potvrdili primivsi sveto pricesce na Svetoj Liturgiji koju je sluzio Mitropolit Jovan 11. januara. Iz izvora bliskih Ohridskoj Arhiepiskopiji saznaje se da vladiku Jovana podrzava i znacajan broj studenata teoloskog fakulteta u Skoplju, njihovih profesora kao i jedan broj monaha i monahinja u BJR Makedoniji, "koji su svesni sta znaci ziveti u raskolu" i cije se javno pristupanje Ohridskoj Arhiepiskopiji ocekuje u skoro vreme.

Ova hrabra odluka pravoslavnih monaha i monahinja koji su radi spasenja sopstvene duse i najdubljeg osecanja hriscanske savesti i odgovornosti odlucili da se vrate crkvenom jedinstvu izazvala je paniku u redovima raskolnika MPC, koji su odmah zapretili novim rascinjenjima i policijskim progonima, pokazujuci da su spremni da upotrebe nasilje nad sopstvenim monasima i vernicima, sledujuci primeru komunistickih vlasti i drzavne bezbednosti, uz ciju su pomoc svojevremeno formirali nekanonsku MPC.

Portparol samozvanog sinoda u Skoplju episkop Timotej je zapretio da niko ne moze da "makedonske crkve i manastire pripaja drugoj crkvi" zaboravljajuci da je svojevremeno upravo sinod tzv. MPC nasilno okupirao manastire koji su bili u kanonskom jedinstvu sa svojom maticnom Patrijarsijom, u okviru autonomne Ohridske Arhiepiskopije. Istovremeno mitropolit Kiril polosko-kumanovski, cije rukopolozenje zbog saucesnistva u jednom teskom zlocinu SPC ne priznaje, nazvao je najnovije dogadjaje "bratimljenjem sa djavolom" raspirujuci na taj nacin jos vecu histeriju u medijima.


Hirotonija (rukopolozenje) episkopa Joakima Velickog u beogradskoj
Sabornoj Crkvi 30. novembra 2003. god.

Zvanicnici nekanonske MPC su "rascinili" mitropolita Jovana jos nakon njegove odluke da pristupi jedinstvu sa SPC pre dve godine. Medjutim, po kanonima Pravoslavne Crkve odluke raskolnicke jerarhije, koju niko u pravoslavnom svetu ne priznaje, nemaju nikakvu crkveno-pravnu vrednost. Kao odgovor na ovaj "razbojnicki" akt SPC je odgovorila cvrstim stavom da ce pokrenuti kanonske postupke protiv episkopa raskolnika ukoliko se ne povinuju vekovnim pravoslavnim kanonima i ustrojstvu Crkve. Pokusaji tzv. MPC da preko Moskovske Patrijarsije izdejstvuju kanonsko priznanje autokefalije zavrsilo se jasnim i cvrstim stavom Moskovske Patrijarsije da Pravoslavna Crkva na prostorima BJR Makedonije kanonski pripada SPC u okviru koje poseduje crkvenu autonomiju. Episkopi tzv. MPC su cak trazili i podrsku Vatikana kako bi ostvarili svoje priznanje, ali ocigledno ni Vatikanu nije bilo u interesu da svoje obnovljene odnose sa Pravoslavnim crkvama stavlja na kocku zbog avanturistickih zahteva MPC.

Nedemokratski zakoni BJR Makedonije koji dopustaju delovanje raznih sekti ne dopustaju delovanje pravoslavne jerarhije koju priznaju sve kanonske pravoslavne Crkve sirom sveta. Ovakvi postupci vlasti BJR Makedonije i raskolnickog sinoda MPC nanose ogromnu sramotu ne samo BJR Makedoniji, vec unose veliku smutnju i sablazan medju vernim narodom koji je vec preko 40 godina odvojen od kanonskog jedinstva sa Pravoslavnom ikumemenom. Episkopi tzv. MPC ne mogu da sluze ni u jednoj kanonskoj crkvi Pravoslavnog sveta, niti da sasluzuju ni sa jednim kanonskim pravoslavnim episkopom. Po ucenju Svetih Otaca Crkve "raskol je duhovna pustos u kojoj nema spasenja, jer onome kome Crkva nije Majka ni Bog ne moze da bude Otac".

Pravoslavna Eparhija rasko-prizrenska sa Episkopom Artemijem, svestenstvom, monastvom i vernim narodom, sa celom Srpskom Pravoslavnom Crkvom, izrazava bratsku solidarnost sa stradalnom Ohridskom Arhiepiskopijom i njenim prvojerarhom mitropolitom Jovanom moleci se Gospodu da njega i njegovu bogoljubivu pastvu Gospod molitvama Sv. Kirila i Metodija ukrepi u ovim teskim trenucima progona i stradanja u pravednoj i blagocestivoj borbi za ocuvanje jedinstva Tela Hristovog - Njegove Crkve.


Informativna sluzba
Srpske Pravoslavne Crkve
11. januar 2004. godine


Progon hriscana u BJR Makedoniji

Uhapseni Mitropolit velesko-povardarski Jovan i Episkop Dremvicki Marko sa vise monaha, monahinja i vernika


Mitropolit Jovan - Egzarh Ohridske Arhiepiskopije
savremeni ispovednik jedinstva Pravoslavne Crkve
"Pohapsili su nas kao da smo teroristi. Sramota je za makedonsku drzavu da ugrozava osnovna ljudska prava i verske slobode koji su zagarantovani u celom svetu"
- istakao je mitropolit Jovan

Danas je u Bitolju, u kapeli Vaskrsenja Gospodnjeg, dok je sluzio svetu Liturgiju, uhapsen Egzarh autonomne Ohridske arhiepiskopije, Mitropolit velesko - povardarski G. Jovan, zajedno sa vikarnim Episkopom Markom, trideset monaha i monahinja i jednim brojem vernika.

Nadlezne vlasti BJR Makedonije nisu dale razumno objasnjenje o ovom aktu koji, nema sumnje, predstavlja nekontrolisani odgovor na to sto je mitropolitu Jovanu i kanonskoj jerarhiji Ohridske Arhiepiskopije prisao ili je izjavio da namerava da pridje veliki broj svestenika, monaha, monahinja i vernih hriscana, koji su, kako govore i ispovedaju, konacno docekali ispunjenje decenijskog sna da mogu da zive, mole se i vrse bogosluzenja u istinskoj Crkvi, u liturgijskom i kanonskom jedinstvu sa svim Pravoslavnim Crkvama u svetu.

Kako smo obavesteni, u zatvoru se sada, zajedno sa Mitropolitom Jovanom i Episkopom Markom, nalaze dva monaha i sedam monahinja, dok broj uhapsenih vernika nismo uspeli da saznamo.

Sada je potpuno jasno da su tvrdjenja vlasti BJR Makedonije i raskolnickog Sinoda u Skoplju da ovakvim terorom, koji je jednak progonima hriscana iz prvih vekova hriscanstva, stite samostalnost nacije i drzave potpuna i nedvosmislena laz, jer su arhijereji Jovan i Marko i svi monasi i monahinje, izlozeni brutalnom teroru i potpunom gazenju ljudskih i verskih prava, iste nacionalne pripadnosti i istog drzavljanstva kao i njihovi progonitelji, a od njih sustinski odgovornije, izmedju ostalog, brinu i o dobru naroda kome pripadaju. Ocigledno je da se ovde vise ne radi ni o arbitriranju u nekakvom medjucrkvenom sporu, jer na tom podrucju ne postoje dve Crkve nego samo jedna, i to Ohridska Arhiepiskopija. Mitropolit Jovan je na montiranom sudjenju, 31. oktobra 2003. godine, vec osudjen na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine.

Molimo se Gospodu da ukrepi arhijereje Jovana i Marka, pobozne monahe, monahinje i verne hriscane, nasu bracu i sestre po Bogu, da izdrze progone bogoboraca. Gonjenja hriscana – to znamo iz duge istorije Crkve – jesu zalog i temelj njene buduce obnove i slave.

BETA 12. januar 2004


Episkopi i svestenici raskolnicke MPC na bozicnom prijemu
sa predstavnicima vlasti BJR Makedonije

Vlada u Skoplju podrzava MPC, vladiki Jovanu odredjen pritvor 30 dana

SKOPLJE, 12. januara 2004. (Beta) - Vlada Makedonije smatra da je
ocuvanje i odbrana autokefalnog statusa i jedinstva Makedonske
pravoslavne crkve (MPC) u interesu crkve u toj zemlji, ali i
makedonskog naroda, drzave i vlade, izjavio je veceras vladin
portparol Saso Colakovski.

"Opsti stav vlade o dogadjajima u MPC je da su ocuvanje i odbrana
autokefalnog statusa i jedinstva MPC i odbrana njenog imena - direktno
povezani sa nacionalnim identitetom makedonskog naroda i makedonske drzave", rekao je Colakovski.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i MPC vode visedecenijski spor oko
statusa makedonske crkve. Patrijarh srpski Pavle pozvao je za Bozic
pravoslavno svestenstvo i vernike u Makedoniji da stupe u kanonsko i
liturgijsko jedinstvo sa SPC.

Vladiki Jovanu, koga je juce uhapsila makedonska policija, Osnovni
sud u Bitolju danas je odredio pritvor od 30 dana. Staresina Ohridske
arhiepiskopije uhapsen je istog dana kada je saopstio da je
postignuto kanonsko jedinstvo sa jos tri manastira u Makedoniji.

Vladiku Jovana je poglavar SPC patrijarh Pavle imenovao za svog
egzarha u Makedoniji.

Bitoljska policija je saopstial da je Zorana Vraniskovskog, sto je
svetovno ime vladike Jovana, uhapsila zbog izazivanja "nacionalne,
rasne i verske mrznje i podela".

Policija je podnela krivicne prijave zbog remecenja javnog reda
protiv jos 11 osoba, cetiri svestenika i sedam kaludjerica, koje su
zajedno sa Vraniskovskim uhapsene u jednom stanu u Bitolju. Oni su
danas oslobodjeni, posto im je istekao policijski pritvor od 24 sata.

Portparol sinoda MPC vladika Timotej izjavio je da kaludjeri koji su
se priklonili vladiki Jovanu mogu stupati u kanonsko jedinstvo sa kim
god zele, ali da su sami manastiri iskljucivo vlasnistvo Makedonske
pravoslavne crkve.

Odbrana MPC je "u strateskom interesu crkve, naroda, drzave i
vlade", kazao je portparol Colakovski, a prenosi agencija MIA. "MPC i
vlada stoje iza zajednickog stava o odbrani integriteta, identiteta,
dostojanstva i casti MPC", dodao je on.

MPC je samostalno proglasila autokefalnost 1967. godine, a SPC joj je
50-tih godina dala autonomnost.

Makedonska pravoslavna crkva, koju inace ne priznaje nijedna pomesna
pravoslavna crkva, rascinila je u julu 2002. vladiku Jovana zbog
njegovog stupanja u kanonsko jedinstvo sa SPC.

 


VESTI, dnevni list na srpskom jeziku za Evropu, Ameriku i Australiju
objavljeno, 13.januara, 2004.

VLADIKA JOVAN IZ BITOLJSKOG ZATVORA ZA "VESTI"

HAPSILI NAS KAO DA SMO TERORISTI!

Pravi razlog hapsenja je sto su Ohridskoj arhiepiskopiji SPC pristupila tri pravoslavna manastira u Makedoniji sa 30 monaha i monahinja, kaze mitropolit Jovan Vraniskovski, a ne kako sto su saopstili iz MUP-a da je zakonom zabranjeno drzati verske obrede van verskih objekata

Foto: V. Sekulic
Prognan: Mitropolit Jovan Vraniskovski

Nakon 28 sati provedenih u pritvoru u bitoljskoj policiji, 11 monaha i monahinja Ohridske arhiepiskopije juce je pusteno iz zatvora, uz obavezu da se 22. januara pojave pred sudijom za prekrsaje, jer je protiv njih podignuta prekrsajna prijava za remecenje javnog reda i mira, dok se vladika Jovan tereti jos i za "sirenje verske i rasne mrznje i netrpeljivosti". Makedonska policija podnela je krivicne prijave protiv Jovana Vraniskovskog mitropolita velesko-povardarskog i egzarha kanonske Ohridske arhiepiskopije, autonomne u okviru SPC-a, kao i protiv cetiri svestenika i sedam monahinja zbog "sirenja verske i rasne mrznje i netrpeljivosti", saopstila je u nedelju makedonska policija, nakon sto su pomenute osobe, među kojima je bio i jedan bugarski drzavljanin, privedene u policijsku stanicu u Bitolju. Mitropolit velesko-povardarski je uhapsen za vreme bogosluzenja u stanu svog oca gde je u tom trenutku bilo oko 50 ljudi.

Portparol MUP-a Mirjana Kontevska izjavila je da je u Makedoniji "zakonom zabranjeno vrsenje verske sluzbe van verskih objekata".

- Uhapseni smo, jer su u nedelju kanonskoj Ohridskoj arhiepiskopiji pristupila tri pravoslavna manastira u Makedoniji - Svetog Dimitrija u Skoplju (muski) i dva zenska: Uspenja Presvete Bogorodice u Jankovcu i Svetog proroka Ilije u Cardaku (Skopska Crna Gora) sa ukupno 30 monaha i monahinja.

Postavljenja

Uz asistenciju policije, nepriznata tzv Makedonska pravoslavna crkva, u nedelju uvece, bez incidenata, postavila je nove staresine u cetiri makedonska manastira iz kojih su se prethodni igumani za vreme bozicnih praznika prikljucili autonomnoj Ohridskoj arhiepiskopiji i vladici Jovanu.

Oni su, na celu sa svojim igumanom, odnosno duhovnikom i igumanijama, odlucili da izađu iz raskola, odnosno iz nepriznate tzv. Makedonske crkve, da bi pristupanjem kanonskoj Ohridskoj arhiepiskopiji bili u jedinstvu sa citavim kanonskim pravoslavnim i hriscanskim svetom. To je pravi razlog naseg hapsenja, a ne kako su saopstili iz MUP-a da je makedonskim zakonima zabranjeno drzati verske obrede izvan verskih objekata, posto je taj clan zakona, kao neustavan, ukino Ustavni sud Makedonije - rekao je za "Vesti", preksinoc, mitropolit Jovan Vraniskovski, u telefonskom razgovoru iz zatvora, dodajuci da je priveden i njegov "vikarni episkop Marko Kimev, trojica monaha i sedam monahinja".
Vladika Vraniskovski je napomenuo da je u hapsenju "ucestvovalo oko 50 policajaca" i da su prethodno "pretresli stan njegovog oca, koji su pripadnici kanonske Ohridske arhiepiskopije nazvali kapelom Vaskrsenja Hristovog i gde je vrsena liturgija".

- Pohapsili su nas kao da smo teroristi. Sramota je za makedonsku drzavu da ugrozava osnovna ljudska prava i verske slobode koji su zagarantovani u celom svetu - istakao je mitropolit Jovan, dodajuci da "svi privedeni nisu dali nikakve iskaze policiji koristeci se zakonskim pravom da cute, jer smatraju da su bezrazlozno uhapseni i maltretirani da celu noc provedu u policijskoj stanici".

Vladika Timotej preti rascinjenjima

Prema pisanju skopskih medija, cetiri manastira, sa 30 monaha i monahinja, su iz nepriznate MPC, presli, na Bozic, u okrilje kanonske Ohridske arhiepiskopije autonomne pravoslavne crkve u okviru SPC-a. Oni su o tome izdali i proglas, koji su pojedinacno potpisali. Rec je o manastirima: Sveti Dimitrije, poznatiji kao Markov manastir, kraj Skoplja ciji je staresina otac Maksim, Sveta Bogorodica kod Treskavca (Prilep), ciji je duhovnik otac Sofronije, Uspenje Presvete Bogorodice kod Jankovca, ciji je duhovnik monah David i manastir Sveti prorok Ilija u mestu Cardak (Skopska Crna Gora).
Kao vođe otcepljenja od MPC-a navode se monasi David i Maksim, bliski mitropolitu Jovanu Vraniskovskom, a po pisanju skopskog "Dnevnika", podrzava ih nekoliko drugih manastirskih duhovnika, kao i neki profesori Bogoslovskog ucilista i Teoloskog fakulteta MPC-a u Skoplju.
Portparol nepriznate MPC-a, vladika Timotej, izjavio je skopskom "Dnevniku" da ce sva ova lica "biti rascinjena i odstranjena sa funkcija i iz bogoslovskih ucilista".
- Oni kao pojedinci mogu da se prikljucuju kome hoce, ali crkve i manastiru ostaju u sastavu MPC-a. Niko nema pravo da ih pripaja drugoj crkvi - rekao je vladika Timotej.

- Noc smo proveli u molitvama i na neudobnim stolicama u hladnoj policijskoj stanici - kaze Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit Jovan.

Srpska pravoslavna crkva je ostro osudila makedonske vlasti zbog hapsenja i zadrzavanja u pritvoru mitropolita Jovana Vraniskovskog:

SPC ocenjuje da je "ocigledno da se ovde vise ne radi ni o arbitriranju u nekakvom međucrkvenom sporu, jer na tom podrucju ne postoje dve crkve nego samo jedna, i to Ohridska arhiepiskopija". U vreme zakljucenja ovog broja "Vesti", vladika Jovan je bio na saslusanju kod istraznog sudije, a prema recima takođe uhapsene monahinje Olimpijade nije iskljuceno da mu bude produzen pritvor.

R. Loncar


 
najnovije vesti 13. januar 2004 (01.54)

Patrijarh Pavle trazi oslobadjanje vladike Jovana

BEOGRAD, 13. januara 2004. (Beta) - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve
(SPC) Pavle zatrazio je pustanje na slobodu vladike Jovana, a u pismu predsedniku Makedonije Borisu Trajkovskom zahtevao je susret delegacije SPC sa makedonskim predsednikom, javila je sinoc Radiotelevizija Srbije (RTS).

U delegaciji, bi prema navodima RTS-a, trebalo da budu episkopi SPC-a
Amfilohije i Irinej.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i MPC vode visedecenijski spor oko statusa makedonske crkve. Patrijarh srpski Pavle pozvao je za Bozic pravoslavno svestenstvo i vernike u Makedoniji da stupe u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa SPC.

Vladiki Jovanu, koga je jucce uhapsila makedonska policija, Osnovni sud u Bitolju danas je odredio pritvor od 30 dana. Staresina Ohridske arhiepiskopije uhapsen je istog dana kada je saopstio da je postignuto kanonsko jedinstvo sa jos tri manastira u Makedoniji.

Vladiku Jovana je poglavar SPC patrijarh Pavle imenovao za svog egzarha u Makedoniji.

Portparol Trajkovskog: Nije stiglo pismo patrijarha Pavla

SKOPLJE, 13. januara 2004. 01.06 (Beta) - Portparol makednoskog predsednika Borisa Trajkovskog Andrej Lepavcev izjavio je sinoc da u kabinet
predsednika "nije stiglo nikakvo pismeno obracanje" patrijarha Srpske
pravoslavne crkve (SPC) Pavla.

Radiotelevizija Srbije javila je da je patrijarh SPC Pavle zatrazio pustanje na slobodu vladike Jovana, a u pismu predsedniku Makedonije Borisu Trajkovskom zahtevao je susret delegacije SPC sa makedonskim predsednikom.

Lepavcev je agenciji Beta rekao da Trajkovski, sa obzirom da nije dobio pismo patrijarha Pavla, "nema nikakav stav".

"Ukoliko takav zahtev dobijemo, predsednik ce odluciti u vezi sa tim. Trajkovski je sada na sluzbenom putu u Portugaliji i vratice se u sredu", rekao je Lepavcev.

U delegaciji, bi prema navodima RTS-a, trebalo da budu episkopi SPC-a
Amfilohije i Irinej.

***

izvodi iz skopske stampe 12. januar 2004.

Jeromonasi Maksim i David objasnjavaju svoj postupak, drugi manastiri navodno izrazili lojalnost MPC, demanti sa Bogoslovije i Teoloskog fakulteta u Skoplju

(izvor: Dnevnik, Skoplje, 12. januar 2004)

Raskolnicki sinod MPC je igumane Maksima i Davida razresio svojih duznosti u manastirima Sv. Dimitrija i Uspenja Presvete Bogorodice, saopstava se u skopskoj stampi od 12. januara. Ova dva duhovnika, koja slove za obnovitelje monastva u BJR Makedoniji izjavili su za skopski Dnevnik povodom odluke Sinoda MPC: "Te odluke u pravoslavnom svetu nisu validne. Pravoslavnom se smatra samo ona crkva koja je u liturgijskoj zajednici sa Ruskom, Rumunskom, Bugarskom, Grckom i drugim pomesnim crkvama. U pritvoru smo trpili psiholosku torturu jer smo bespravno drzani 30 casova u jednoj prostoriji u kojoj nema ni kreveta i u kojoj ne bi smelo da bude 12 lica", kaze o. Maksim.

Na pitanje da li deluju po nagovoru SPC, otac Maksim odgovara za skopski Dnevnik:

"Sveti Sinod SPC u ovom trenutku nema nikakav uticaj na nas osim sto nas podrzava kao i ostale sestrineske pravoslavne crkve. Ohridska Arhiepiskopija je autonomna i u liturgiji spominjemo Egzarha Jovana, a ne Patrijarha Pavla. Ohridska Arhiepiskopija nije deo SPC".

(foto: iguman David)

"Do sada nam se prikljucila polovina monastva. Ocekujemo da jos nekoliko manastira krene nasim primerom. Gledamo kako se ugled naroda, policije i drzave zrtvuje zbog 7 duhovnih invalida koji sede sinodu tzv. MPC. Cela drzava se zrtvuje zbog jednog Kirila ili Gorazda koji nemaju nikakav kontakt sa svetom", dodaje o. David.

Medjutim, po pisanju skopske stampe danas su predstavnici preko dvadeset manastira navodno  izjavili vernost sinodu tzv. MPC. Lojalnost ovih manastira potvrdjena je u pismu koje je potpisao arhimandrit Partenije iz manastira Sv. Jovana Bigorskog. U pismu se navode i imena manastira koja pripadaju strumickom mitropolitu Naumu. Svoje pristupanje kanonskoj Ohridskoj arhiepiskopiji danas je demantovao i iguman Metodije Zlatanov, staresina crkve "Sv. Spas" i profesor na Bogosloviji. Prodekan bogoslovskog fakulteta "Sv. Kliment Ohridski" u Skoplju prof. dr. Jovan Belcovski je takodje negirao informaciju koju je objavio radio Deutsche Welle da je sestina studenata Fakulteta sa nekolicinom profesora prisla autonomnoj Ohridskoj arhiepiskopiji.

Mitropolit strumicki Naum izjavio je za A1 da su se danas (12. januara) mitropoliti dogovorili da ne nastupaju pojedinacno sa svojim saopstenjima. Mitropolit Naum odbio je da komentarise postupke svoje nekadasnje duhovne dece Maksima i Davida, koje je on zamonasio 1996. godine.

Od politickih partija u BJR Makedoniji oglasila se za sada samo VMRO-DPMNE koja je postupak monaha i monahinja koji su prisli Ohridskoj Arhiepiskopiji nazvala "udarom na samobitnost makednoskog naroda koji moze da eskalira do nepozeljnih dimenzija".

***

 

BETA 12. januar 2004.


Postavljene nove staresina manastira u BJR Makedoniji


SKOPLJE, 12. januara 2004 (Beta) - Svestenici Bobi Temelkovski i Igor Dimitrievski su odlukom skopske eparhije postavljeni za nove staresine manastira "Svetog Dimitrija" u Skoplju i "Sveti Prorok Ilija" na Skopskoj Crnoj Gori, umesto monaha koji su se priklonili episkopu Jovanu.

Monasi David i Maksim negiraju kategoricno da je "Ohridska arhiepiskopija
pod nadleznosti srpskog patrijarha "i smatraju da je ona apsolutno
autonomna i da je to motiv da se njoj priklone".

David i Maksim su monasi vec devet godina i bili su medju prvima koji su obnovili manastirski zivot u MPC.

Skopska eprahija je odlucila da zabrani ulaz u svim crkvenim objektima i manastirima za sedmoro monahinja i monaha i dvojici iskusenika koji su se priklonili Jovanu.

"U toku je popis svega sto smo zatekli u manastirima, a staresine koji su napustili manastire bice gonjeni od strane crkve i drzave", izjavio je danas sekretar skopske Eparhije Kosta Stanoevski .

Prota Stanoevski je danas razgovarao sa roditeljima monaha i monahinja
koji su napustili manastire. Oni smatraju da su njihova deca zavedena od oca Maksima koji je njihov duhovni vodja a koji je od juce u pritvoru zajedno sa Jovanom. Roditelji traze da se njihova deca vrate kuci.

Sveti arhierejski Sinod MPC najavio je da ce sutra odrzati vanrednu sednicu zbog najnovijih dogadjanja.

Od sedmoro Vladika Sabora MPCa danas se oglasio samo Kiril - mitropolit
polosko-kumanovski.

"Od strane SPC ovo prestavlja otvoreni drzavno crkveni i nacionalni genocid na sve ono sto je makedonsko, sa ciljem da se razdori MPC. Oni koji su se pripojili Jovanu pobratimili su se sa djavolom", izjavio je Kiril novinarima.

 


POSEBAN DODATAK

U prilogu dostavljamo Bozicnu poslanicu Njegove Svetosti Patrijarha Pavla vernicima Ohridske Arhiepiskopije u kojoj se sa bogoslovsko-kanonskog stanovista objasnjava stav SPC prema raskolu tzv. MPC i upucuje ponovljeni poziv vernom pravoslavnom narodu u BJR Makedoniji da se prikljuci kanonskom jedinstvu vascele Pravoslavne Crkve i pristupi kanonskoj Arhiepiskopiji Ohridskoj za cijeg je egzarha imenovan mitropolit Jovan Velesko-povardarski.

ErP KIM Info-sluzba


Informativna sluzba
Srpske pravoslavne crkve
5. januar 2004. godine


PATRIJARH SRPSKI
P A V L E

miloscu Bozjom, Arhiepiskop pecki, Mitropolit beogradsko-karlovacki i Patrijarh srpski, svom svestenstvu, prepodobnom monastvu i poboznom narodu Svetoklimentovske Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije:

Milost i mir od Boga Oca i Gospoda Isusa Hrista i Duha Svetoga,

uz radosni bozicni pozdrav

HRISTOS SE RODI!

Svesilni Bog Otac, darodavac postojanja i svake zivotne energije, stvorio je Crkvu Njegovu kao sabranje andjela i ljudi, ali i svega stvorenoga u Hristu, Sinu Njegovom ljubljenome. Svet je u jedinstvu sa Bogom, ali ne postoji istom vecnoscu kojom postoji Bog, jer Bog je nestvoren i Njegova priroda nestvorena, a svet i pored toga sto se moze reci da je oduvek po zamisli u Bogu, on kao delo volje Njegove, ne moze postojati samostalno kao sto to postoji Bog, ali je i pre stvaranja i po stvorenju u jedinstvu sa Njim.

Upravo zato Crkva oduvek uci da je jedinstvo konstitutivni elemenat Crkve i ona se ne moze nazvati Crkvom u koliko nije u jedinstvu sa Bogom. To jedinstvo sa Bogom podrazumeva i jedno drugo jedinstvo, a to je jedinstvo naroda Bozijeg medjusobno, u Hristu Isusu, Gospodu nasem. Nije moguce ostvariti jedinstvo sa Bogom bez da se ima jedinstvo sa onima koji su u jedinstvu sa Njim.

Jedinstvo u Hristu nije dodatak Crkvi vec je ono sam njen identitet. Nema Crkve bez licnosnog jedinstva svakog njenog clana prvo sa Hristom Bogocovekom, ali istovremeno i sa svima koji su u jedinstvo sa Njim. To je nacin postojanja Pravoslavne Crkve, njeno ucenje, delanje i sluzenje. Jedinstvo se poistovecuje sa bogocovecanskom zajednicom, zajednica sa ljubavlju, a ljubav je ime samoga Boga: “Bog je ljubav”.

Ima vise imena za one koje nemaju pravu zajednicu sa Bogom i narodom Bozijim. Oni se nazivaju ili drugoverci, ili jeretici ili raskolnici. Dok oni prvi uopste ne vide spasenje u Crkvi, ovi drugi i treci imaju svoj pogresni recept kako stici do spasenja. Nazivaju se hriscanima ali pogresno uce, pogresno zive, pogresno sluze Bogu. U sustini, izmedju njih, dakle izmedju raskolnika i jeretika ne postoji velika razlika. I jedni i drugi su izvan Crkve i imaju spasenje toliko, kako kaze Sv. Kiprijan Kartaginski, koliko imaju oni koji su se nasli izvan granica Nojevog kovcega. Istorija je pokazala da u koliko se raskol na vreme ne izleci on prerasta u jeres, a jeres je uvek raskol, rascep, raskidanje veza sa Bogom i svima onima koji su u jedinstvu sa Njim.

Sve je ovo vrlo vazno za one koje zele da se spasavaju u Crkvi i da naslede vecni zivot. Crkva nikoga ne moze prisiliti na jedinstvo, nikome ne moze narediti da bude u jedinstvu, ali treba i mora da upucuje na jedinstvo sa Bogom koji se objavio svetu kao Sveta Trojica, i sa narodom Njegovim koji je bogocovecanska zajednica licnosti. U toj zajednici svako nosi svoje bioloske karakteristike, ali ne temelji buducnost na njima. U Carstvu Bozijem u kome nece biti ni judeja ni jelina, kako kaze apostol Pavle, i jos vise od toga, niti muski niti zenski pol, ne moze se nista zasnovati na necemu sto je prolazno, vremeno, sto nije postojano i nema vecnost samo po sebi.

Ne moze se dakle, nista od bioloskih karakteristika postaviti kao uslov za jedinstvo sa Bogom i njihovim narodom jer sve je to promenljivog karaktera, podlozno je promenama, usavrsavanju ili padanju, preobrazavanju ili pogibelji. Ponajmanje nacionalna pripadnost, ne samo zato sto je etnofiletizam kao pojava u Crkvi bio osudjen na Carigradskom saboru u 19-tom veku, vec zato sto je nacionalna pripadnost najsporednija od svih bioloskih karakteristika coveka, najpromenljivijeg i najneizvesnijeg karaktera. Prvo, zato sto je vrlo tesko sa sigurnoscu tvrditi i insistirati na cistoti neke nacije, ali drugo sto je jos vaznije od ovog prvog, to je da pripadnici bilo kog naroda, da bi usli u Carstvo Bozije moraju da se preobraze u narod Bozji.

Problemi etnofiletizma u Crkvi su se javili vrlo kasno, tek u 19-tom veku. Mozda su oni nasli plodno tlo zato sto je u to vreme Crkva bila jos pod dugovekovnim ropstvom od drugoveraca, pa je Ona aktivno ucestvovala u narodnom oslobodjenju i stvaranju nacionalnih drzava. Zalosno je, medjutim, sto su neki zbog nepoznavanja ucenja o Crkvi, nemanja dovoljno ljubavi, kao i zbog licnih interesa pojedinaca u Crkvi, dali mesto naciji i drzavi u Crkvi koje im ne pripada i time stvorili probleme koji jos postoje i rasecaju jedinstveno telo Crkve Hristove.

Neodrziva je argumentacija da svaka nacija samo zato sto je razlicita od neke druge nacije treba da ima autokefalnu Crkvu, kao i to da jedna zrela pomesna Crkva ne moze imati svoje samoupravljanje samo zato sto nije razlicite nacije od neke koja vec ima svoju autokefaliju. Ne moze i ne sme u Crkvi biti merilo za samostalnost samo nacionalna pripadnost. Crkva meri po kriterijumu zrelosti u ljubavi i sluzenju, i po pastirskim potrebama, a ne po kriterijumu promenljivih bioloskih karakteristika. Zato i toliko problema sa svima onima koji traze autokefaliju na osnovi posebnosti nacije i drzava.

Sto se tice Pravoslavne Crkve u Republici Makedoniji, ona je odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve stekla autonomiju (1959.) koja je posle dugih razgovora i dogovora definisana kao “siroka samostalnost” s tim da je pitanje konacnog resenja obnovljene Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije ostavljeno “saglasno kanonskom sabornom poretku Pravoslavne Crkve, buducem svepravoslavnom saglasju Punoce Crkve u Duhu Svetome”.

Ali autokefalija se ne moze dati jerarhiji koja to trazi ne iz crkvenih motiva vec iz politickih razloga, koja ne poznaje eklisiologiju Pravoslavne Crkve i ne postavlja crkveno ustrojstvo na tom crkvenom ucenju, koja u svojim redovima ima nekanonskih episkopa, tolerise ih i sasluzuje sa njima i koja ne postuje ni svoju rec, ni svoje potpise stavljene na zvanicnim dokumentima. Autokefalija se daje jednoj Crkvi kada ona polozi ispit zrelosti, a koliko zrelosti ima u jerarhiji raskolnicke Makedonske Pravoslavne Crkve pokazalo se nedavno. Ne moze vise Pecka Patrijarsija biti optuzivana, kao ni cela Pravoslavna Crkva, da ne zeli resiti problem raskola u Republici Makedoniji, kao sto ne moze niko vise optuzivati Srpsku Crkvu za nacionalne pretenzije nad makedonskim narodom i nad njegovom teritorijom. To je jasno iz sveukupnog stava nase Crkve prema Crkvi u Republici Makedoniji i otvorenog bratskog poziva na najsvetije evharistijsko jedinstvo sa vaseljenskim Pravoslavljem.

Vrlo je drsko i neargumentovano misliti i govoriti da niti Srpska Crkva niti bilo koja druga Crkva u svetu shvata pastirske potrebe pravoslavnog naroda u Republici Makedoniji, kao sto to u zadnje vreme propagira raskolnicka jerarhija u toj zemlji. Problem raskola raseca vascelu Crkvu Boziju u svetu i neprimereno je govoriti da samo nekoliko ljudi u Makedoniji imaju pastirsku odgovornost, a svi ostali episkopi u svetu su neodgovorni. Bolje je da se problem postavi na istini i pravdi i onda se moze naci resenje, u duhu brige za vecno jedinstvo u Crkvi i spasenje u Hristu. Ko jerarhiji u Republici Makedoniji daje pravo da rizikuje spasenje celog jednog naroda da bi ugodili ovosvetskim politicarima? Da nemaju nikakvu pastirsku brigu o narodu vidi se iz nedavnog njihovog predloga da udju u jedinstvo sa svim raskolnickim zajednicama u svetu, kao sto su neki od njih ranije dolazeci u Patrijarsiju govorili da ce oni uci u zajednicu i sa crnim djavolom samo da bi ostvarili ono sto zele!

A istorijska istina je ta da je Makedonska Pravoslavna Crkva 1967. g. na pucisticki nacin, dakle buntom, bez blagoslova majke Crkve, ali i bilo koje druge pravoslavne Crkve u svetu, proglasila autokefaliju i bivajuci ni od kog priznata, odvojila se time od jednoga i jedinstvenoga tela Crkve Bozje. Time je raskolnicka organizacija postala bezblagodatna ovosvetska institucija stvorena od komunista da bi zadovoljila njihove potrebe. Potrebe komunista su bile jasne, da rasture jedinstvo Crkve na prostorima tadasnje Jugoslavije da bi je mogli bolje kontrolisati i sistematski unistavati, i drugo da preko novostvorene raskolnicke organizacije kontrolisu makedonsku dijasporu koja se nije mogla kontrolisati drugim drzavnim aparatom.

Ono sto je jos bitnije od te istorijske istine je eshatoloska istina koja je jos jasnija i jednostavnija od ove prve. Ne moze uci u buducnost, dakle ne moze naslediti Carstvo nebesko niko ko je u raskolu sa Jednom Svetom Sabornom i Apostolskom Crkvom. Moze da cita isto Sveto Pismo koje citaju pravoslavni, da koristi iste bogosluzbene knjige koje koristi Crkva, da sluzi iste svete tajne koje sluzi i pravoslavna jerarhija, ali i pored toga, kako kaze Blazeni Avgustin opet da nema spasenja. Upravo se u tome slazu i Blazeni Avgustin i Sv. Kiprijan Kartaginski: slazu se da je raskol duhovna pustos u kojoj nema spasenja.

Nedavno je vaspostavljeno kanonsko stanje u Pravoslavnoj Ohridskoj Arhiepiskopiji na podrucju Republike Makedonije sa Sinodom od tri episkopa kanonski postavljena i priznata od svih Pravoslavnih Crkava. Tako je prevazidjen dugodecenijski raskol sa Crkvom na teritoriji danasnje Republike Makedonije. Ali i pored toga, nazalost jos uvek je vecina jerarha i svestenika, pod pritiskom vlasti u toj zemlji, ostala u raskolu.

Ovom nasom bozicnom poslanicom zelimo da jos jednom bratskom ljubavlju u Bogomladencu pozovemo u evharistijsko jedinstvo sve episkope, casno svestenstvo, prepodobno monastvo i blagocestivi narod u Republici Makedoniji, kako bi se nasli u jedinstvu dece Bozje zajedno na putu ka Carstvu Bozijem u istinitoj veri, sa nadom i ljubavlju u Gospodu, u jednoj, Svetoj, Sabornoj i Apostolskoj Crkvi. Za istinske Hriscane vecno spasenje je iznad svega. A u raskolu nema spasenja uci Pravoslavna Crkva. Kome Crkva nije Majka tome ni Bog nije Otac.

Na jedinstvo u Bogomladencu i Crkvi Bozjoj pozivaju nas ravnoapostolni Kirilo i Metodije, Naum i Kliment i sva sveta Crkva Hristova. Treba imati u vidu da nikada sveti grad Ohrid i Sveti Kliment Ohridski nisu bili u raskolu sa Crkvom vaseljenskom. Sramotno je i pred Bogom i pred ljudima i pomisliti da To ognjiste slovenskog i svepravoslavnog svetiteljstva i prosvetiteljstva moze u nase dane biti odvojeno od zivog korena Saborne Crkve Bozje, na radost neprijatelja makedonskog naroda i drzave, a na zalost sveukupnog naroda Bozijeg.

U nadi na odziv na ovaj smireni i pun ljubavi molitveni ocinski poziv u jedinstvo Crkve, stuba i tvrdjave istine, sve vas pozdravljamo radosnim Bozicnim pozdravom:

Mir Bozji!

Hristos se rodi!

Vas molitvenik pred novorodjenim Bogomladencom
AEM i Patrijarh srpski


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service