11. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 11-01-04

Jedan Srbin ranjen iz vatrenog oruzja, sest Srba pretuceno - KFOR mirno posmatrao batinjanje Srba - Episkop Artemije izrazio najostriji protest

Eparhija rasko-prizrenska izrazava najostriji protst zbog napada na Srbe iz Novog Naselja kog Lipljana. "Dosta nam je licemernih izraza 'ozbiljne zabrinutosti' i 'zaljenja'. KFOR i UNMIK policija nisu zaduzeni i placeni da liju suze i zale nad Srbima vec da ih zastite od sistematskog albanskog terora i nasilja", kaze vladika Artemije.

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 11. januar 2003. godine

Eparhija rasko-prizrenskas najostrije osudjuje javni linc nad Srbima iz Novog naselja

Eparhija rasko-prizrenska najostrije osudjuje sinocnji pokusaj ubistva Srbina Aleksandra Nastica i danasnji linc nad grupom Srba iz Novog Naselja kod Lipljana u kome je povredjeno najmanje sestoro lica. Ovim varvarskim napadima koji su pocinili lokalni Albanci jos jednom se po ko zna koji put potvrdilo da za Srbe ni u centralnom delu Kosova nema bezbednosti i da je i dalje na delu zestoka kampanja etnickog terora sa ciljem proterivanja preostalih Srba iz ovog i ostalih delova juzne srpske Pokrajine.

Episkop Artemije je tim povodom izrazio svoje ogorcenje zbog ovog napada i zatrazio od komandanta multinacionalne brigade Centar brigadnog generala Andersa Branstroma (Svedska) i komandanta snaga KFOR-a Holgera Kammerhoffa da preduzmu konkretne mere kojim bi se zastitili Srbi Novog Naselja i ostalih ugrozenih delova centralnog Kosova od nasilja albanskog stanovnistva koje podsticu njihovi politicari i mediji.

"Smanjenje snaga KFOR-a i uklanjanje kontrolnih punktova koje KFOR intenzivno sprovodi ne doprinosi jacanju bezbednosti vec srpsko stanovnistvo ostavlja izlozeno teroru sto je potvrdio danasnji incident". "Sramota je i bruka da nakon vise od 6 meseci nisu pronadjeni vinovnici masakra nad srpskom decom u Gorazdevcu i pokolja porodice Stolic" rekao je vladika. "Eparhija rasko-prizrenska zato ocekuje da se kolovodje danasnjeg linca identifikuju i sto pre dovedu pred lice pravde", rekao je vladika Artemije dodavsi: "Dosta nam je licemernih izraza 'ozbiljne zabrinutosti' i 'zaljenja'. KFOR i UNMIK policija nisu zaduzeni i placeni da zale i liju suze nad Srbima vec da ih zastite od sistematskog albanskog terora i nasilja. Ukoliko to nisu u stanju, neka dopuste Srbima da se sami organizuju i zastite svoje domove i porodice.", zakljucio je vladika.

Eparhija rasko-prizrenska apeluje na srpske predstavnike u privremenim institucijama da svoje dalje ucesce u institucijama sto pre uslove konkretnim merama zastite srpskog stanovnistva i njegovih svetinja koje su izlozene stalnim napadima albanskih ekstremista kao i pronalazenjem vinovnika pokolja u Gorazdevcu i Obilicu. Srpski predstavnici u institucijama nemaju moralno pravo niti podrsku srpskog stanovnistva da vise ucestvuju u simuliranju demokratije dajuci legitimitet vladavini albanskog bezakonja i medjunarodne hipokrizije dok se se god lije krv nevinih civila i skrnave hriscanske svetinje na Kosovu i Metohiji.

Najnovije informacije o sinocnjem i danasnjem napadu na Srbe iz Novog Naselja i o njihovom zdravstvenom stanju

Sinoc oko 20.00 casova Srbina Aleksandra Nastica (rodjen 1982 g.) iz Novog Naselja koje se nalazi izmedju Lipljana i Suvog dola napali su nepoznati napadaci nanevsi mu povrede iz vatrenog oruzja. Nastic je isao pesice od svoje kuce do obliznjeg kafica kada je primetio jedna kola koja su usporila kretanje. Odjednom je nepoznato lice pucalo iz vatrenog oruzja nanevsi Nasticu prostrenlu ranu desne polovine grudnog kosa i desne nadlaktice. Od zadobijenih rana Nastic je pao u obliznji jarak odakle su ga ubrzo lokalni Srbi koji su se nasli u blizini izvadili i prebacili kolima do baze finskog KFOR-a u Suvom Dolu. Napadaci su u medjuvremenu velikom brzinom napustili mesto napada.

Dosavsi u finsku bazu vojnici su, po tvrdjenju Srba koji su vozili ranjenika, odbili da pruze hitnu pomoc Nasticu, jer navodno u bazi nemaju ambulantu. Srbi su Nastica potom morali da voze nekoliko kilometara dalje do Gracanice gde je povredjeni primljen u bolnicu Simonida. Povredjeni je u medjuvremenu izgubio mnogo krvi.

Po izjavi dezurnog hirurga Dr. Jovana Mladenovica Nastic je donet u traumatskom soku sa povredama misica i nadlaktice i odmah je operisan. Nastic je smesten na intenzivnu negu i njegovi rentgenski snimci pokazuju da nema vidljivih vecih povreda. Povredjeni je trenunto u stabilnom stanju i van zivotne opasnosti sa svim vitalnim zivotnim funkcijama.

Nakon sinocnog pokusaja ubistva Aleksandra Nastica iz automobila u pokretu, Srbi iz Novog Naselja i sela Suvi Do kod Lipljana pokusali su da odrze protest blokadom puta Lipljan-Kosovo Polje. Nakon sto su se okupili, motkama i vilama ih je napala grupa od najmanje dvadesetak Albanaca iz obliznjeg albanskog sela, izjavio je za medije ucesnik protesta Dojcin Rasic. Ucesnici skupa su zeleli da razgovaraju sa predstavnicima finskog kontingenta KFOR-a koji obezbedjuju taj kraj i zahtevaju povratak kontrolnog punkta KFOR-a na ulazu u Novo Naselje. Dogovorili su se da se delegacija sela i predstavnici KFOR-a sastanu izmedju Novog Naselja i Suvog Dola.

Ocevici tvrde da su pripadnici finskog KFOR-a i Kosovske policijske sluzbe (KPS) indiferentno posmatrali napad, koji se dogodio samo stotinak metara od mesta na kom su bili finski vojnici, ali da su reagovali tek nakon zapomaganja povredjenih. U surovom batinjanju Srba motkama i tupim predmetima, koje je trajalo 15 minuta, povredjeno je najmanje petoro Srba (dvoje teze) dok je naknadno napadnut fizicki i sesti Srbin koji je prolazio kolima sa svojom porodicom tim putem i naleteo na grupu Albanaca koji su mu naneli lakse povrede. Po izjavama nekih ucesnika protesta vise Srba je zadobilo lakse povrede i nisu zatrazili medicinsku pomoc u bolnici.

Povredjeni Srbi su ubrzo kolima prevezeni u bolnicu Simonida u Gracanici gde ih je  u 13.05 casova primio Dr. Jovan Mladenovic. Po izjavi dr. Mladenovica svi napadnuti su zadobili telesne povrede, a dvoje od njih imaju teze povrede glave:

1. Kostic Sasa (rodjen 1968 godine), koji je primljen u traumatskom soku sa povredom glave s a leve strane. Povrede su nanesene tupim predmetom i rana je dimenzije 10 x 5 cm. Pacijent je dosao sa obilnim krvarenjem i povrede su sanirane i rana zasivena. Kostic se trenutno opravalja na odeljenju intenzivne nege i nalazi se van zivotne opasnosti.

2. Nikolic Kosara (rodjena 1947. godine) sa teskom povredom glave od udarca tupim predmetom. Rana na levoj strani glave je bila oblika slova ipsilon dimenzija 10x5 cm sa velikim hematomom (podlivom) velicine pesnice. Nakon skidanja privremenog zavoja nastupilo je zestoko krvarenje kao da je povredjena aorta. Nakon pregleda i operacije rana je usivena i Nikoliceva se oporavlja na odeljenju za intenzivnu negu. Po izjavi lekara Kosara Nikolic doneta je u teskom hemoragicnom  i traumatskom soku i izgubila je mnogo krvi.

3. Nastic Aca (rodjen 1955) stric sinoc povredjenog Aleksandra Nastica primljen je u bolnicu sa povredama u frontalnom i levom delu lobanje sa prednjom ranom velicine 7X4 cm i bocnom ranom na glavi u obliku slova ipsilon velicine 10 x 4 cm. Nastic je bio u teskom traumatskom soku. Nakon operacije i zasivanja rane Nastic je smesten na odeljenje za intenzivnu negu.

4. Nikolic Predrag (rodjen 1978 godine), sin Kosarin, imao je povrede glave u frontalnom delu kao i manje kontuzije po drugim delovima tela. Njegove povrede su bile lakse prirode pa je nakon ukazane hitne pomoci pusten na kucno lecenje.

5. Maksimovic Slavisa (rodjen 1968) godine primljen je u bolnicu Simonida sa povradama ruke i laksim kontuzijama. Nakon pregleda i ukazane prve pomoci pusten je na kucno lecenje.

Sat vremena nakon dolaska petoro povredjenih Srba u bolnicu Simonida je dovezen i

6. Gacic Milorad (rodjen 1949 godine) sa povredom levog lakta i laksom povredom glave. Nakon ukazane pomoci Gacic je pusten na kucno lecenje.

Napad na Srbe je prijavljen UNMIK i Kosovskoj policiji i istraga je u toku. Povredjene za sada nije posetio nijedan medjunarodni predstavnik UNMIK-a ili KFOR-a.

Srbi iz Novog Naselja izdali saopstenje za javnost:

"Srpska zajednica Novog Naselja i Lipljana izrazava ogorcenje i protest zbog napada koje ostrasceni Albanci u intervalima doziraju u cilju zastrasivanja i progona preostalih Srba", stoji u saopstenju, uz ocenu da je cilj tog "terora - etnicko ciscenje".

Zato su Srbi iz Novog Naselja i Lipljana pozvali clanove Koalicije Povratak i srpske predstavnike u kosovskim skupstinama opstina opstina da odmah napuste sve kosovske institucije samouprave, jer se u njima "ne mogu braniti srpski interesi".

"Jedina mogucnost" je, prema oceni tog odbora, "samoorganizovanje u vidu decentralizacije, gde che o bezbednosti Srba brinuti policija sastavljena iskljucivo od Srba", pise u saopstenju.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service