09. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 09-01-04

Organizana opstrukcija povratka Srba u Klinu - Rugovinu izjavu demantuju dogadjaji na terenu

Episkop Artemije: Povratak nije pitanje dobre volje Albanaca vec elementarno ljudsko pravo. Episkop Artemije takodj kritikovao izjavu Rugove da je "Kosovo ispunilo standarde" - "Ovakve izjave nanose samo moralnu stetu albanskim liderima cije neodgovorne izjave demantuju svajidnevnu dogadjaji na terenu"

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 9. januar 2003. godineEparhija rasko-prizrenska sa zaljenjem konstatuje da sudbina 26 srpskih povratnika u Klinu koji vec vise od dva meseca bezuspesno cekaju da im se omoguci povratak svojim kucama i dalje ostaje neizvesna.

Nakon nedavnog sastanka u Peci sa albanskim opstinskim predstavnicima iz Kline i savetnicima premijera Redzepija pokazalo se da ozbiljna opstrukcija postoji na nivou opstine u kojoj je vlast u rukama partije g. Rugove Naime albanski predstavnici su uslovili povratak Srba nemogucim zahtevom da se razresi sudbina svih nestalih Albanaca.

Predstavnici Srba povratnika koji su privremeno smesteni u selu Bica, 8 kilometara severno od Kline, tvrde da razumeju bol porodica nestalih jer se takodje ne zna sudbina ni vise od 1200 Srba koje je OVK kidnapovala u toku i neposredno nakon oruzanog sukoba 1998-1999 godine. Medjutim, po njhovom misljenju ovkvo uslovljavanje je samo izgovor za nespremnost Albanaca da ispune "Standarde za Kosovo" koji su nedavno promovisani.

"Srbi su rekli da su opredeljeni da zive zajedno sa svojim nekadasnjim susedima i jasno su kazali da priznaju kosovske institucije i da postuju vlast predsednika opstine Klina", rekla je Pegi Hiks.

Medjutim, ovu izjavu Srba pogresno je protumacio g. Hidajet Hiseni rekavsi da Srbi "priznaju novu realnost na Kosovu i da oni shvataju da se na Kosovo nikada vise ne moze vratiti Srbija", sto predstavlja grubu politicku manipulaciju i politicki pritisak na srpske povratnike. Srbi jesu spremni da prihvate novu realnost ali realnost u kojoj su svi gradjani bez obzira na svoje etnicko poreklo jednaki pred zakonom i u kojoj svi imaju jednake uslove za dostojanstven i bezbedan zivot. Kakav ce biti konacan status Pokrajine treba da se razresi na osnovu Rezolucije 1244 koja priznaje suverenitet Srbije na ovim prostorima, izjavio je za ERP KIM jedan od srpskih povratnika koji je prisustvovao sastanku.

Po misljenju Episkopa rasko-prizrenskog Artemija: "Povratak prognanika nije pitanje dobre volje albanskog stanovnistva, medju kojima su i oni koji su proterali te iste Srbe koji sada traze povratak. To je elementarno ljudsko pravo koje se nicim ne sme i ne moze uslovljavati. Ovakvo necuveno ponasanje predstavnika opstine Klina, i odbijanje vodecih kosovskih lidera da se odazovu na apel Pegi Hiks, sefa UNMIK-ove kancelarije za povratak raseljenih, najbolje pokazuje da je njihovo pismo upuceno srpskim prognanicima proslog leta nista drugo do mrtvo slovo na papiru. Sasvim je ocigledno da cilj albanskih lidera, posebno njihovih institucija, vlade i g. Rugove, ostaje i dalje etnicki cisto albansko Kosovo i vodjenje politike svrsenog cina. Kada vise ne bude nijednog Srbina na Kosovu i pitanje statusa po njihovom misljenju bice bespredmetno. Medjunarodna zajednica ne bi smela da tolerise ovakvo grubo krsenje ljudskih prava i standarda koje je sama promovisala i treba da uvede hitne mere kojim bi se ovakvo opstruktivno i ekstremno ponasanje sankcionisalo."

Vladika Artemije izrazio zaljenje zbog cutanja albanskih lidera nakon incidenta u Decanima:

Episkop Artemije je izrazio svoje zaljenje zbog prekjucerasnjeg incidenta u Decanima gde je napadnut autobus sa ruskim poklonicima koji su bili na proslavi Bozica u manastiru Visoki Decani: "Za zaljenje je, kaze Vladika, da nijedan albanski predstavnik ni opstine Decani, ni Vlade ni Skupstine nije osudio ovaj cin koji je sef UNMIK-a g. Holkeri nazvao vandalskim cinom. Svojim cutanjem oni daju najglasniju podrsku politici ekstremizma i nasilja sto ne vodi ka demokratskoj i multietnickoj buducnosti Kosova i Metohije."

Eparhija rasko-prizrenska kritikuje izjavu Ibrahima Rugove:

Vladika Artemije je takodje ostro kritikovao i danasnju izjavu Ibrahima Rugove koji je izjavio da je Kosovo ispunilo vecinu standarda i da treba priznati sto pre njegovu nezavisnost. "Ovakva necuvena izjava predstavlja najobicniju izmisljotinu jer nakon vise od cetiri godine na Kosovu i Metohiji vlada vladavina terora i etnickog nasilja pod otvorenim patronatom gospodina Rugove i ostalih albanskih lidera i nemo cutanje medjunarodne zajednice. Ovakve izjave samo jos vise pogorsavaju medjuetnicke odnose i nanose ogromnu moralnu sramotu albanskim liderima cije neodgovorne izjave demantuju svakodnevni dogadjaji na terenu."


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service