08. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 04-01-04

UNMIK policija namerno skriva istinu o napadu na ruske humanitarce u Decanima


ERP KIM Info-sluzba
08. januar 2003. god.


 

Eparhija rasko-prizrenska danas je dobila ekskluzivnu izjavu ocevica juceranjeg napada kosovskih Albanaca na vozila koja su prevozila ruske humanitarce i novinare u centru Decana.

Prof. Dr. Ljubisa Folic je izjavio za ERP KIM: "Krenuli smo sa tri UNMIK-ova minibusa pod jakom pratnjom UNMIK policije koju su cinili Poljaci i Francuzi iz manastira Visoki Decani nakon zavrsene bozicne liturgije kojoj je prisustvovao i sef UNMIK-a g. Hari Holkeri. Oko 12.30 dosli smo u centar grada Decani gde smo primetili povecu grupu ljudi, negde oko 1000 na broju, i pomislili smo da oni cekaju dolazak sefa UNMIK-a kako bi ga pozdravili. Medjutim odjednom su poceli zvizduci i psovke, a prema prvom minibusu u kome sam bio i ja poletele su kamenice. Jedan poveci kamen pogodio je staklo autobusa koje je puklo u paramparcad. Dve zene Ruskinje koje su sedale pored stakla bacile su se na pod u strahu. Zadobile su samo lakse ogrebotine. Imali smo osecaj da ce nastupiti javni linc. Vozac UNMIK policije je, medjutim, povecao brzinu i kolona sa vozilima je nastavila u pravcu Peci bez zaustavljanja. Tek blizu Peci, kod Belog Polja, kolona se zaustavila i policija nam je rekla da predjemo u jedan vojni transporter zbog hladnoce u autobusu na kome je staklo polomljeno. UNMIK policajci su videli nacinjenu stetu i preneli smo im sve sto se dogodilo. Ruski novinari su snimili trenutak napada svojim kamerama i snimak je vec emitovan na Ruskoj televiziji", izjavio je Prof. LJubisa Folic ocevidac jucerasnjeg incidenta.

Po izjavi dramske umetnice Ivane Zigon, takodje ocevica ovog incidenta i predstavnika drustva Rusko-srpskog prijateljstva, prilikom poseta raznim mestima naseljenim Srbima na Kosovu i Metohiji uvek ih je cekala poveca grupa Albanaca, ocigledno neprijateljski raspolozena. "Stice se utisak da su unapred bili obavesteni o nasem kretanju", kaze Zigonova. "UNMIK pratnja je zaista bila korektna  i cinili su sve kako bi omogucili nase bezbedno kretanje. Zbog toga smo se i javno zahvalili g. Holkeriju na svecanom rucku u manastiru Decani poklonivsi mu medaljon Belog andjela", kaze Ivana Zigon dodajuci da je svima zao zbog ovog incidenta.

Bratstvo manastira Visoki Decani takodje izrazava svoj protest zbog napada na goste manastira:"Ovo nije samo napad na ruske poklonike i novinare vec napad na manastir Visoke Decane jer su bili nasi gosti" kaze se u izvestaju manastira Eparhiji rasko-prizrenskoj.

Neposredno nakon incidenta g. Holkeri je posetio opstinu Decani i razgovarao sa predsednikom opstine koji ga nije obavestio o incidentu. Stavise, UNMIK i dalje uporno negira da se ikakav incident dogodio jer u najnovijem policijskom izvestaju UNMIK-a od 08. januara stoji da nije bilo nikakvih incidenata u Decanima u toku 7. januara.

Danas je u jutarnjim casovima manastir Decane posetio opstinski sef UNMIK-a Luis Perez koji je takodje izjavio da ni UNMIK policija ni KFOR nemaju nikakve informacije o incidentu. Po njegovoj izjavi u to vreme je u centru grada bio lokalni sef UNMIK policije koji "nista nije video". Apsolutno je neshvatljivo da nisu bile preduzete mere bezbednosti od strane UNMIK-policije u Decanima i snaga KFOR-a kada se okupila tolika grupa albanaca na trgu u cijem je centru provokativno podignuta zastava republike Albanije i to uoci samih bozicnih praznika. Neimenovani predstavnik UNMIK-a je potvrdio da g. Holkeri trazio od opstinskog rukovodstva u Decanima da sklone zastavu druge drzave (Albanije), ali to jos nije ucinjeno.

Eparhija rasko-prizrenska izrazava svoju najvecu indignaciju i protest zbog grubog falsifikovanja i skrivanja istine od strane UNMIK policije i trazi javno izvinjenje sefa UNMIK policije g. Stefana Felera.

Skrivanje istine i lazno informisanje javnosti predstavlja saufcesnistvo u napadu ekstremista i podrsku nasilju. Cinjenica da se ovaj incident dogodio na sam dan Pravoslavnog Bozica pokazuje da albansko stanovnistvo koje je ucestvovalo u ovom incidentu ne postuje ni praznik Bozica niti bilo kakve hriscanske vrednosti.

Iako je informativna sluzba BETA prenela osudu incidenta od strane sefa UNMIK-a g. Harija Holkerija, medjunarodna sredstava informisanja i informativni bilteni nisu nista preneli. Stavise, cak i nakon objavljivanja izjave g. Holkerija tu izjavu nije mogla da potvrdi njegova kancelarija koju je telefonski kontaktirala ERP KIM Info-sluzba.

Eparhija rasko-prizrenska ocekuje od ruskog Ministarstva inostranih poslova i misije Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama ostar protest zbog napada na njihove drzavljane od strane kosovskih Albanaca u Decanima.

 

Deo iz danasnjeg saopstenja UNMIK policije za podrucje Decana:

INFORMATION
Decani - 07/01 - 1930 hrs. The given information is about the visit to the Decan Monastery of Russian and Serbs and the SRSG with two different convoys. According to the report there were no incidents or disturbances due to strong security forces of different police units and KFOR.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service