07. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 07-01-04d

Eparhija rasko-prizrenska najostrije osudjuje napad na autobus sa ruskim humanitarcima

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 7. januar 2003. godine

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska najostrije osudjuje danasnji incident koji se desio nakon bozicne sluzbe u manastiru Visoki Decani.

Autobus sa 40tak ruskih poklonika, pripadnika humanitarnog Fonda Sv. Andreja Prvozvanog i predstavnika ruskih medija, koji su zajedno sa sefom UNMIK-a Harijem Holkerijem prisustvovali proslavi Bozica u manastiru Visoki Decani kamenovala je grupa od tridesetak kosovskih Albanaca u samom centru grada Decani iako je autobus bio pod zastitom UNMIK policije. Prema izjavi ocevidaca pripadnici UNMIK policije nisu reagovali nego su samo povecali brzinu kako bi sto pre napustili grad u pravcu Peci. U napadu niko nije povredjen ali su porazbijana stakla na autobusu.

Grupa ruskih humanitaraca i novinara koju predvode senator Sergej Ssebljigin i Aleksandar Meljnik, predsednik fonda, od 4. januara posetila je vise srpskih enklava sirom Kosova i Metohije kako bi se upoznala sa zivotom srpske zajednice. Vest o napadu na rusku delegaciju u Decanima prenela je i Ruska informativna agencija (RIA).

Ovaj najnoviji incident pokazuje stvarnu situaciju u ovom delu Kosova i Metohije kojim vlada nasilje i etnicki teror protiv svega sto je srpsko i pravoslavno. Sasvim je paradoksalno da je u trenutku dok se napad dogodio sef UNMIK-a bio u zgradi Skupstine opstine Decani samo nekoliko stotina metara dalje. Nakon razgovora sa predsednikom opstine Ibrahimom Selmonajem g. Hari Holkeri je posetio novu decansku dzamiju koju finansira kraljevina Brunei.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service