07. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 07-01-04c

Proslava Bozica u manastiru Visoki Decani

Gospodin Holkeri je u svom obracanju pohvalio primer manastira Visokih Decana koji su za vreme rata "ne samo recju vec i delom" pokazali svoju solidarnost sa stradalnicima rata. Gospodin Holkeri je izrazio nadu da ce sprovodjenjem "Standarda za Kosovo" drustvo krenuti napred ka buducnosti i pozvao je SPC da ohrabri ucesce srpskih predstavnika u institucijama drustva.

ERP KiM Info-sluzba
Decani, 7. januar 2003. godine

Svecane bozicne liturgije danas su sluzene u svim kosovsko-metohijskim manastirima i crkvama. Posebno je bilo svecano u Peckoj Patrijarsiji gde je sluzio njegova Svetost Patrijarh Pavle, uz prisustvo vernika koji su uz vojnu pratnju dosli iz obliznjih enklava, kao i u Gracanici gde je svetu liturgiju sluzio Episkop raskoprizrenski Artemije.

Medjutim praznik Rodjenja Gospoda Isusa Hrista posebno je svecano proslavljen u manastiru Visoki Decani. Svetu liturgiju je sluzio iguman Teodosije sa jeromonasima manastira Decani. Svetoj liturgiji i svecanom slavskom rucku u velikoj manastirskoj trpezariji prisustvovalo je preko stotinu uglednih medjunarodnih licnosti i vernika. Medju zvanicnicima koji su danas bili u Decanima posebno treba pomenuti sefa UNMIK-a g. Harija Holkerija sa svojim najblizim saradnicima, kao i predstavnike diplomatskih misija (SAD i Velike Britanije). Bozicnom slavlju je prisustvovao i komandant snaga KFOR-a Brigade jugozapad italijanski general Alberto Primiceri sa svojim oficirima.

Posebnu radost u bozicnu svecanost uneli su ruski poklonici na celu sa senatorom Sergejem Shebljiginom i Aleksandrom Meljnikom, predsednikom fonda Sv. Andreja Prvozvanog, koji su u organizaciji Drustva rusko-srpskog prijateljstva sa dramskom umetnicom Ivanom Zigon pre dolaska u Decane posetili vise srpskih enklava sirom Kosova i Metohije. Sa njima je bila i veca grupa ruskih novinara koji su zeleli da se iz prve ruke upoznaju sa situacijom u juznoj pokrajini Srbije. U toku rucka razmenjeni su pokloni, a Svetlana Stevic, izvodjac starih srpskih pesama otpevala je prigodnu pesmu sa Kosova i Metohije. Svecanost u velikoj trpezariji zavrsena je recitacijom pesme "Gracanica" od Desanke Maksimovic, u izvodjenju Ivane Zigon.

Iguman Teodosije je pozdravio ugledne goste, posebno sefa UNMIK-a g. Holkerija i zahvalio se na njihovoj paznji i postovanju. Narocita zahvalnost je izrazena italijanskim snagama KFOR-a koje vec vise od cetiri godine cuvaju manastir Decane. "Manastir je uvek bio mesto koje povezuje ljude i srecni smo da i danas na ovaj praznik mira sa nama radost Bozica mogu da podele ljudi iz raznih krajeva sveta i upoznaju se sa pravoslavnim predanjem i obicajima", rekao je o. Teodosije.

Gospodin Holkeri je u svom obracanju pohvalio primer manastira Visokih Decana koji su za vreme rata "ne samo recju vec i delom" pokazali svoju solidarnost sa stradalnicima rata. Gospodin Holkeri je izrazio nadu da ce sprovodjenjem "Standarda za Kosovo" drustvo krenuti napred ka buducnosti i pozvao je SPC da ohrabri ucesce srpskih predstavnika u institucijama drustva.

Nakon svecanog rucka odrzan je jednocasovni razgovor sa g. Holkerijem u biblioteci manastira. Iguman Teodosije i o. Sava su g. Holkerija upoznali sa problemima sa kojima se susrece manastir Decani i srpski narod u ovom delu Pokrajine. Posebno je izrazena zabrinutost zbog najnovijeg pokusaja uzurpacije crkve Hrista Spasa u Pristini i podizanja velike zastave Republike Albanije na glavnoj raskrsnici u Decanima uoci samog Bozica. O. Sava je istakao da se nazalost prenos nadleznosti na institucije zloupotrebljava protiv srpske zajednice i da se umesto multientickog drustva u Pokrajini gradi jedno etnicki cisto albansko drustvo u kome Srbi tesko mogu da vide svoje mesto i perspektivu.

"Iako smo spremni na saradnju sa lokalnim albanskim vlastima ocekujemo da oni prihvate i nas kakvi jesmo sa nasom kulturom, verom i jezikom", rekao je iguman Teodosije. On je posebno ukazao na primer Bozica kao praznika mira, ljubavi Bozije koja treba da poveze ljude dobre volje i izsrazio nadu da ce u novoj 2004. godini procesi uzajamnog pomirenja i posebno povratak raseljenih biti intenzivirani, u cemu se posebno ocekuje podrska UNMIK-a i KFOR-a. Iguman Teodosije je takodje istako potrebu zastite srpskih kulturno-istorijskih spomenika koji moraju da budu pod posebnim rezimom zastite.

Nakon posete manastiru Visoki Decani g. Holkeri je posetio opstinu Decani i razgovarao sa predsednikom SO Decani g. Ibrahimom Selmonajem i njegovim saradnicima. Nakon toga g. Holkeri treba da poseti manastir Pecku Patrijarsiju gde ce licno Patrijarhu srpskom Pavlu cestitati bozicne praznike i zadrzati se sa njim u kracem razgovoru.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service