06. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 06-01-04b

Bozicna poruka Vladike Artemija vernom narodu Kosova i Metohije

KIM Radio, Gracanica-Caglavica
6. januar 2003. godine

"Dan mira - Hristovo rodjenje!" Kako to nestvarno zvuci u danasnjem svetu kada se ratuje i ubija na svim meridijanima zemaljske kugle, kada svakodnevno stravicne eksplozije po svetskim metropolama odnose neduzne zrtve, kada se narodi izmedju sebe ubijaju bez milosti, kada se rodjena braca medjusobno satiru...

To osecanje odsustva mira posebno osecamo mi, pravoslavni Srbi, koji jos uvek zivimo i prezivljavamo na Kosovu i Metohiji, kao i ona nasa braca koja pre pet godina behu prinudjena da ostave svoja ognjista, imanja, svetinje, grobove svojih najdrazih - porucuje u Bozicnoj poruci episkop rasko-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije (Radosavljevic) vernicima u Eparhiji i podseca da je "Hristos rodjenjem poceo razdavati vodu zivota i zove na spasenje, kome treba krenuti u susret s verom, nadom i ljubavlju"


Vladika Artemije apeluje na Holkerija da "zaustavi sikaniranje Srba i SPC"

"Ovakvi oblici sikaniranja i maltretiranja srpskog naroda, a prvenstveno SPC, samo jedan u nizu nedvosmislenih pokazatelja da privremene institucije na Kosovu sa svojim ponasanjem ne samo da nisu dovoljno zrele za prenos ovlascenja, vec svesno koriste postojecu vlast koja ce juznu pokrajinu Srbije odvesti u prikazani pravni haos i jos goru vladavinu terora i etnicke diskriminacije", kaze se u pismu Vladike Artemija sefu UNMIK-a Hariju Holkeriju u kome se protestvuje zbog onemogucavanja SPC da dopremi humanitarnu pomoc u nafti od NIS Jugopetrola.

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 6. januar 2003. godineEpiskop rasko-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije uputio je danas javno pismo sefu UNMIK-a Hariju Holkeriju i zatrazio od njega da zaustavi "sikaniranje i maltretiranje srpskog naroda, a prvenstveno SPC" od strane privremenih institucija na Kosovu i Metohiji.

"U nizu bozicnih poklona koje ste 'spremili' srpskom narodu jeste onemogucavanje SPC da dobije humanitarnu pomoc u nafti od strane NIS Jugopetrola za grejanje Eparhije i manastira Gracanica u ovim hladnim danima unutar maticne zemlje", kaze episkop Artemije u otvorenom pismu Holkeriju.

U pismu se dalje objasnjava da je od UNMIK carine zatrazeno da Eparhiju oslobodi "svih nameta za dobijanje predmetne humanitarne pomoci u nafti, jer se radi o potrebama SPC" i da je od upravnika te carine dobijen odgovor da se pomoc realizuje preko nevladine organizacije (NVO) uz placanje 15 odsto poreza na promet, posle cega je pomoc sprovedena na carinski terminal u Mitrovici, gde je, bila "prepustena izivljavanju UNMIK-ove carine koju su cinili samo Albanci".

"U prostorijama privremene medjunarodne institucije kao vidno obelezje visila je slika nekog UCK-ovca, nije priznavana oficijelna korespondencija sa UNMIK-ovom institucijom na srpskom jeziku nego se ista morala realizovati na albanskom", navodi se dalje u pismu Vladike Artemija.

Kao nacine sikaniranja, vladika rasko-prizrenski izdvaja izdavanje naloga da NVO mora platiti akcizu "u visini od 110 odsto od ukupne nominalne vrednosti pomoci, bez ikakvog pravnog osnova", te zhatev predstavnika Unmik administracije da NVO podnese zahtev za oslobadjanje od akcize koji bi se resavao "u roku od deset dana, iako su kamioni sa pomoci cekali na teminalu".

Vladika Artemije ocenjuje da su "ovakvi oblici sikaniranja i maltretiranja srpskog naroda, a prvenstveno SPC, samo jedan u nizu nedvosmislenih pokazatelja da privremene institucije na Kosovu sa svojim ponasanjem ne samo da nisu dovoljno zrele za prenos ovlascenja, vec svesno koriste postojecu vlast koja ce juznu pokrajinu Srbije odvesti u prikazani pravni haos i jos goru vladavinu terora i etnicke diskriminacije".

Episkop Artemije, na kraju pisma, izrazava nadu da ce Holkeri "snagom svog autoriteta i funkcije doprineti da se ovakvi oblici krsenja ljudskih prava i maltretiranja srpskog naroda otklone".

***

Onemogucavanje dopremanja humanitarne pomoci u nafti za ogrev manastira Gracanice samo je jedan u nizu vise albanskih provokacija uoci bozicnih praznika. Dana 30. decembra 2003. godine SO Pristina donela je nezakonitu odluku o oduzimanju crkvene zemlje i hrama Hrista Spasa u centru Pristine, a jucer je pristinski paroh o. Miroslav Popadic obavestio Eparhiju o demoliranju crkve Sv. Apostola Petra i Pavla u Gornjoj Brnjici kod Pristine. Najnoviji slucaj zloupotrebe kosovskih carinskih organa koji se ponasaju kao da su organi nezavisne drzave Kosova ili Velike Albanije izazvao je ozbiljnu uznemirenost SPC i potvrdio da su "Standardi za Kosovo" jos jedna sarena laza u tuznoj kosovskoj realnosti.Svecano paljenje badnjaka u porti manastira Gracanice

Proslava Badnje veceri u Gracanici

BETA, ERP KIM Info-sluzba
Gracanica, 6. januara 2004. god


Vise stotina srpskih mladica, iz centralnog dela Kosova i Metohije u prepodnevnim satima organizvalo je iznad gracanickog jezera tradicionalnu secu badnjaka.

Pripadnici svedskog kontigentna KFOR-a i Kosovske policijske sluzbe cestim patroliranjem obezbedjivali su teren u blizini jezera.

Putnicki automobili prepuni badnjaka, okiceni zastavama uz muziku prodefilovali su centrom Gracanice.

Ugostiteljski objekati kuvaju rakiju za goste i prolaznike. Praznicnom raspolozenju doprinose i trubaci koji su stigli iz okolne Vranja.

Oko 17 sati pocelo je tradicionalno osvecenje badnjaka u crkvi, a potomi paljenje u porti manastira Gracanica.

Vladika Artemije je cestitao okupljenom narodu srecno badnje vece dok su se pevale tradicionalne pesme "Oj badnjace, badnjace" i "Bozic, bozic, badnji dan".

U jutarnjim casovima episkop Artemije ce sluziti svetu arhijerejsku liturgiju i proslaviti praznik Rodjenja Gospoda Hrista u crkvi manastira Gracanica.


Proslava Badnje veceri u Gorazdevcu

Radio KIM, Gracanica-Caglavica
6. januar 2003. god

Beliki broj mestana Gorazdevca okupio se veceras ispred crkve presvete Bogorodice gde je u 18 casova organizovano paljenje badnjaka, a mestanima je sluzena vruca rakija i vino, javio je novinar radio Gorazdevca Darko Dimitrijevic.


Holkeri cestitao Bozic pravoslavnim vernicima na Kosovu

PRISTINA, 6. januara 2004. (Beta) - Sef UNMIK-a Hari Holkeri preneo je danas najtoplije bozichne zzlje svim pravoslavnim hriscanima na Kosovu.

Holkeri je poruccio da Bozich slavi rodjenje nove nade u svetu i pozvao pravoslavne hrisschane da prihvate nadu koja im se nudi u predstojechim mesecima.

"UNMIK je svestan da pravoslavni hrisscani i dalje zive u neprihvatljivim uslovima... Mi smo svi, medjutim, postigli konsenzus prema kojem, da bi Kosovo postalo udobni dom za vecinu naroda koji na njemu zive, ono prvo mora postati bezbedan dom za sve njegove
narode", navodi se u saopstenju.

Sef UNMIK-a pozdravio je hrabrost koju su tokom proteklih godina pokazali mnogi pravoslavni hriscani i pozvao ih da prepoznavanjem novih nada koje su pustile svoje korene ispostuju duh Bozica.

Da bi se nada odrzzla i postala veca potrebno je da svi narodi Kosova ucestvuju u njenom podsticanju, ukljucujuchi i pravoslavne hriscane.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service