06. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 06-01-04

Demolirana unutrasnjost pravoslavne crkve Sv. Petra i Pavla u Gornjoj Brnjici kod Pristine

"Scena koju sam zatekao bila je jeziva", izjavio je pristinski paroh za ERP KiM Info-sluzbu. "Provalnici su razbacali sveti putir, jevandjelje, knjige, svecnjake i ikone po podu crkve. Nakon detaljne provere nasao sam da nedostaju dva srebrna svecnjaka sa svetog prestola, jedno kandilo i sav novac od prodanih sveca i priloga", rekao je o. Miroslav.

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 6. januar 2003. godinePristinski paroh protojerej Miroslav Popadic obavestio je Eparhiju rasko-prizrensku da je prilikom jucerasnje posete selu Gornja Brnjica 5 kilometara severno od Pristine zatekao demoliranu unutrasnjost parohijskog hrama Sv. Petra i Pavla, podignutog 1975.godine.

"Nepoznati napadaci su najverovatnije pokusali da provale metalna vrata koja su ostala zaglavljena pa su prerezali tri metalne sipke na prozoru, razbili prozor i usli u crkvu", tvrdi otac Miroslav. Svestenik i parohijani zato i nisu mogli da udju u crkvu na vrata pa su odmah pozvani pripadnici KPS (Kosovske policije) koji su proverili da crkva nije minirana. Naposletku je jedan pripadnik kosovske policije (Srbin) usao u crkvu kroz prozor i otvorio vrata svesteniku i okupljenim seljanima, kako bi pregledali crkvu.

"Scena koju sam zatekao bila je jeziva", izjavio je pristinski paroh za ERP KiM Info-sluzbu. "Provalnici su razbacali sveti putir, jevandjelje, knjige, svecnjake i ikone po podu crkve. Nakon detaljne provere nasao sam da nedostaju dva srebrna svecnjaka sa svetog prestola, jedno kandilo i sav novac od prodanih sveca i priloga", rekao je o. Miroslav.

Pre cetrdeset dana nepoznata lica su provalila u crkvu Sv. Petra i Pavla preko zvonika, spustivsi se niz konopac zvona. Tom prilikom je samo opljackan novac, ali predmeti u crkvi nisu dirani.

U mesovitom selu Gornja Brnjica zivi ukupno 47 srpskih porodica sa 187 clanova. Nakon juna 1999. godine 8 srpskih porodica je napustilo svoje kuce u albanskom delu sela i zbog straha od napada vec vise od cetiri godine ne mogu da se vrate u svoje domove.

Crkva Sv. Petra i Pavla se inace nalazi podalje od sela, u sumi uz pravoslavno groblje. Crkvi se sasvim neopazeno moze prici iz pravca susednog albanskog sela Sinji Do, odakle su po misljenju mestana, provalnici verovatno dosli. Danasnja crkva je podignuta 1975 godine na temeljima srednjovekovne crkve Sv. Nikole koja je unistena u turskom periodu.

Eparhija rasko-prizrenska najostrije osudjuje ovaj najnoviji primer skrnavljenja pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji. Samo nekoliko dana nakon pokusaja pristinskih opstinskih vlasti da po nagovoru Univerziteta u Pristini i Ministarstva obrazovanja Kosova uzurpiraju zemljiste na kome je podignut saborni hram Hrista Spasa u Pristini, usledio je jos jedan "bozicni poklon" albanskih ekstremista.

Iako je policija zapocela istragu o najnovijem slucaju skrnavljenja crkve, po svemu sudeci ni ovaj, kao ni svi ostali slucajevi napada na imovinu SPC nece biti razreseni.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service