23. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 23-02-04

Rugova nije posetio crkvu u Bici niti je razgovorima prisustvovao pravoslavni svestenik

U selu Bica niti ima crkve, niti pravoslavnog svestenika, pa se ni pomenuti sastanak nije mogao odrzati onako kako pise Koha Ditore. Eparhija rasko-prizrenska je u svom zvanicnom saopstenju 21. februara posetu Holkerija i Rugove Bici i Belom polju okarakterisala kao medijsku manipulaciju unesrecenim ljudima ciji je stvarni cilj predizborna promocija Ibrahima Rugove i njegove partije, a ne stvarni povratak Srba.

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 23. februar 2004.

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska demantuje pisanje pristinskog dnevnog lista Koha Ditore (koje su prenele i beogradske agencije) po kome su se Hari Holkeri i Rugova navodno sastali "u crkvi u selu Bica sa pravoslavnim svestenikom i lokalnim liderima i informisali se o zivotnim uslovima".

U selu Bica niti ima crkve, niti pravoslavnog svestenika, pa se ni pomenuti sastanak nije mogao odrzati onako kako pise Koha Ditore. Eparhija rasko-prizrenska je u svom zvanicnom saopstenju 21. februara posetu Holkerija i Rugove Bici i Belom polju okarakterisala kao medijsku manipulaciju unesrecenim ljudima ciji je stvarni cilj predizborna promocija Ibrahima Rugove i njegove partije, a ne stvarni povratak Srba.

Zaista je apsurdno da se s jedne strane Srbi pozivaju na povratak dok s druge strane gradonacelnik Kline Ramo Manaj u prisustvu Rugove i Holkerija cinicno porucuje Srbima u Bici da je povratak u Klinu neprihvatljiv "dok se ne razresi sudbina nestalih Albanaca". Jos apsurdnije je da sef UNMIK-a i tzv. predsednik Kosova pozivaju Srbe na svoja ognjista a da im prethodno nisu u stanju da garantuju ni minimum bezbednosti i imovinskih prava, sto pokazuju brojni zlocini nad Srbima medju kojima je i nedavno ubistvo dvoje Srba kod Lipljana.

Istina je da su srpski prognanici iz Kline, a sada privremeno smesteni u Bici, zaista zeleli da se vrate svojim domovima, ali ih u tome uporno sprecava opstinsko rukovodstvo Rugovine partije koja je prilikom Holkerijeve posete organizovalo i demonstracije. To isto opstinsko rukovodstvo izdalo je falsifikovane imovinske dokumente Albancima koji su uzurpirali srpsku imovinu pa da bi se prikrile manipulacije srpskom imovinom, predsednik opstine koji je duboko umesan u organizovani kriminal manipulise osecanjima porodica nestalih Albanaca cija se sudbina koristi kao izgovor kako se Srbi nikada ne bi vratili u svoje domove.

Ibrahim Rugova je veoma dobro upoznat sa manipulacijama opstinskih vlasti koje su pod kontrolom njegove partije u Klini i Peci i umesto nekoliko vec uobicajenih floskula o NATO i EU buducnosti Kosova i Metohije i potrebe da se Srbi integrisu u drustvo, koje im uzgred receno nista ne nudi, nije rekao nista novo.

Ovakve neiskrene, safari-posete, unesrecenim Srbima koje se organizuju samo radi medijske promocije promasene UNMIK-ove misije i jos promasenijih kosovskih institucija samo stvaraju jos veci medjuetnicki razdor i generisu netoleranciju i nasilje u juznoj srpskoj pokrajini.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service