22. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 22-02-04c

Vladika Artemije postio porodicu ubijene Milijane Markovic iz Starog Grackog

Vladika je podelio zalost sa roditeljima prenevsi im izraze saucesca u ime svestenstva i monastva Eparhije rasko-prizrenske. "Zaista, nemamo nikoga kome bismo se obratili za pomoc, jedino nas drzi nada u Boga!" izjavio je vladika pred okupljenim mestanima dodavsi da "nemamo slobodu zato sto su svi zlocinci koji su cinili zlodele nad Srbima i dalje slobodni".


Vladika Artemije sa ocem i majkom ubijene Milijane Markovic, Staro Gracko, 22. feb. 2004.
(slika u vecem formatu je dostupna na: /vladika_markoviciv.jpg

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 22. februar 2004. god.

Episkop rasko-prizrenski Artemije posetio je danas porodicu ubijene Milijane Markovic iz Starog Grackog, u pratnji njihovog parohijskog svestenika, protojereja Randjela Denica iz Lipljana i igumana manastira Banjske protosindjela Simeona Vilovskog.

Na ulaznoj kapiji vladiku Artemija docekao je Milijanin otac, Dragomir Markovic. "Cekamo da i nas sve pobiju", odmah je iskazao svoj ocaj, objasnivsi da u selu vise nema nikakve zastite za Srbe, uprkos svim dosadasnjim ubistvima. "Nase selo je jedan logor", dodali su drugi okupljeni mestani, "ne moze nikud vise da se mrdne".

U razgovoru sa roditeljima poginule Milijane, Dragomirom i Milankom Markovic, vladika je saznao za duboko uverenje mestana da je napad albanskih ekstremista bio unapred planiran.

"Za albanska vozila put je bio blokiran iz oba pravca petnaest minuta pre nego sto se desilo ubistvo i jos 30 minuta nakon ubistva moje Milijane i naseg daljeg rodjaka Zlatomira", objasnio je Dragomir. Zlatomir je trebao da prebaci Milijanu do nasih rodjaka u selu Ugljare kod Kosova Polja. Na drugom mostu od Starog Grackog ka Lipljanu, u blizini auto otpada, na vozilo je otvorena vatra iz automatskog oruzja. Kola su se zaustavila nekih 50-tak metara dalje. Milijana je preminula od tri prostrelne rane u levom delu grudnog kosa. Ostalih rana nije bilo na njenom telu. Od sela do mesta gde su ubijeni nema ni dva kilometra tako da su se rafali jasno culi. "Da nisu naisli njih dvoje, ubili bi svakako nekog drugog od Srba!", bio je kategorican Milijanin otac Dragomir.

Roditelji su potom, sa velikim bolom, izvestili vladiku da je Milijanini les vracen bez ikakvog nakita, sa kojim je te veceri napustila kucu: zlatni lanac, narukvica i mindjuse, takodje i bez mobilnog telefona. "To je uzeo KPS", kategoricni su roditelji, "oni su prvi prisli kolima, i oni su doneli nasu Milijanu".

Mestani okupljeni oko ozaloscene porodice izrazili su i svoj veliki bol sto nemaju nikoga kome bi se mogli obratiti za pomoc. "Nemamo jos vladu u Srbiji, ni premijera ni predsednika", objasnjavali su vladici dodajuci da se "oni bore za vlast a nas ovde ubijaju!" Oni su potom izrazili i svoje veliko ogorcenje zbog posete Holkerija i Rugove srpskim selima u Metohiji i to bas na dan sahrane njihove kceri. "Oni pozivaju Srbe na povratak a ovde nas ubijaju", rekao je rezignirano otac ubijene Milijane Markovic.

Vladika je podelio zalost sa roditeljima prenevsi im izraze saucesca u ime svestenstva i monastva Eparhije rasko-prizrenske. "Zaista, nemamo nikoga kome bismo se obratili za pomoc, jedino nas drzi nada u Boga!" izjavio je vladika pred okupljenim mestanima rekavsi da "nemamo slobodu zato sto su svi zlocinci koji su cinili zlodele nad Srbima i dalje slobodni". "Da je Kusner uhvatio ubice 14-torice zetelaca iz Starog Grackog 1999, godine, kao sto je bio obecao, ne bismo imali jos 8 zrtava u ovom malom selu i stotine drugih zrtava sirom Kosova i Metohije", zakljucio je vladika Artemije.

Milijana ima jos dva brata i jednu sestru. U Starom Grackom, koje je cisto srpsko selo, "zivi" jos oko 95 srpskih porodica.

Vladika Artemije je u ime Eparhije rasko-prizrenske porodici ubijene Milijane Markovic dao novcanu pomoc izrazivsi nadu da ce porodica Markovic sa ostalim Srbima iz Starog Grackog i dalje ostati na svojim ognjistima u ovom mucenickom selu.

 


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service