22. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 22-02-04b

"Felerican" rad Stefana FELERA

Pod pokroviteljstvom UNMIK-a i KFOR-a sadasnji komesar policije Nemac Stefan Feler, koji je na Kosovu jos od 2000 godine, i dalje uziva svoj neprikosnoveni polozaj iako se u proteklom periodu UNMIK policija pokazala sasvim nesposobna za resavanje osnovnih bezbednosnih problema i nije uspela da privede pravdi nijednog pocinioca zlocina nad Srbima koji su pocinjeni u posleratnom periodu.


ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 22. februar 2004.

Eparhija rasko-prizrenska zahteva hitno preispitivanje rada sefa UNMIK policije Stefana Felera (Stephan Feller). Nakon niza ubistava i zlocina nad srpskim narodom, rusenja i skrnavljenja crkava i grobalja u svakom demokratskom drustvu odgovorna lica u policiji vec davno bi podnela ostavku posebno ako nijedan od tih slucajeva nije pozitivno resen. Medjutim na Kosovu i Metohiji situacija je drugacija. Princip odgovornosti, koji se toliko glorifikuje na Zapadu kao osnova demokratskog drustva na ovim prostorima je potpuno obezvredjen. Niko od medjunarodnih predstavnika do sada nije preuzeo niti snosio odgovornost za katastrofalne rezultate misije pod cijom je tzv. mirovnom upravom (citaj okupacijom) preko 2.000 Srba ili ubijeno ili kidnapovano od strane albanskih ekstremista.

Pod pokroviteljstvom UNMIK-a i KFOR-a sadasnji komesar policije Nemac Stefan Feler, koji je na Kosovu jos od 2000 godine, i dalje uziva svoj neprikosnoveni polozaj iako se u proteklom periodu UNMIK policija pokazala sasvim nesposobna za resavanje osnovnih bezbednosnih problema i nije uspela da privede pravdi nijednog pocinioca zlocina nad Srbima koji su pocinjeni u posleratnom periodu. Stavise, policijski komesar i posebno njegova informativna sluzba svim silama pokusavaju da sakriju istinu da se na Kosovu i Metohiji nastavlja etnicko nasilje i sve zlocine pokusavaju da prikazu kao obicne kriminalne radnje koje postoje u svakom drustvu.

U svom jucerasnjem javnom obracanju kosovski ombudsman g. Marek Antoni Novicki izjavio je da je poverenje u UNMIK policiju pod velikim znakom pitanja. Razlog za takvu izjavu nije samo cinjenica da nisu pronadjeni pocinioci najvecih posleratnih zlocina nad Srbima vec zato sto u mnogim slucajevima istraga nije vrsena profesionalno ili je uopste nije ni bilo. Iako je UNMIK policija obecavala da ce nakon zlocina nad porodicom Stolic i masakra dece u Gorazdevcu pocinioce privesti zakonu to se do danas nije dogodilo. Stavise, UNMIK policija sa Kosovskom policijom u svom sastavu svojim nesavesnim i neprofesionalnim radom postaje glavni faktor koji omogucava nesmetan nastavak etnickog nasilja nad Srbima koje je pre dva dana uzelo danak u jos dva mlada srpska zivota u Lipljanu. Istovremeno sa ovakvim radom UNMIK policija i KPS su jedna od glavnih prepreka za povratak prognanih Srba i normalan zivot preostalog srpskog stanovnistva u pokrajini.

Navodimo samo nekoliko najvecih zlocina koji su do danas ostali nerasvetljeni pre svega zahvaljujuci nesavesnom i neprofesionalnom radu Stefana Felera i njegove UNMIK policije. Na pitanje kosovskog Ombudsmana sta je za rezultatima ovih istraga iz policije je dosao samo kratak odgovor - "istraga je i dalje u toku".

1. Masakr u Starom Grackom

22. jula 99. 14 srpskih seljaka je ubijeno u polju kod sela Staro Gracko, opstina Lipljan. I pored svih pokazatelja da su zlocinci bili pripadnici OVK iz albanskog sela Mali Alas do sada niko nije uhapsen. Iako je vise puta pokusavala da sazna kako tece istraga Eparhija rasko-prizrenska uvek je nailazila na zid cutanja.

2. Diverzija nad autobusom Nis ekspresa

17. februara 2001. godine kod sela Livadice, opstina Podujevo, albanski teroristi digli su u vazduh autobus Nis-ekspresa u kome je 11 Srba poginulo (dvoje od njih su deca) i 40 ranjeno. Iako je nakon istrage uhapseno nekoliko osumnjicenih Albanaca svi su pusteni na slobodu osim Florima Ejupija za koga se naslo da je direktno povezan sa albanskim organizovanim kriminalom i krugovima bivse OVK. Ejupi je "radi bezbednosti" prebacen u americku vojnu bazu Bondstil odakle je nakon nekoliko dana uspeo da pobegne (sic!). U svom izdanju od 29. jula 2001 britanski Sandej Tajms objasnjava da izvori u UN misle da je Florim Ejupi radio za CIA i da bi eventualno sudjenje donelo dosta neprijatnosti njegovim poslodavcima. /bus_attack.html#st 

3. Ubistvo porodice Stolic

4. juna 2003. godine u Obilicu su ubijeni Slobodan i Radmila Stolic (oboje oko 80 godina) i njihov sin Ljubinko (50). Napadaci su ih nakon ubistva masakrirali i podmetnuli pozar u kuci. Iako je tadasnji sef UNMIK-a Mihael Stajner ponudio 50.000 EUR za informaciju koja ce omoguciti hapsenje pocinilaca istraga jos nije dala nikakve rezultate. Ovaj zlocin je kao i prethodni ubrzo presao u zaborav medjunarodne misije koja je nastavila da siri propagandu o tzv. poboljsanju situacije na Kosovu i Metohiji.

4.
Masakr nad srpskom decom u Gorazdevcu

13. avgusta 2003. godine nepoznata lica su vatrom iz automatskog oruzja pucali na srpsku decu koja su se kupala na reci Bistrici u selu Gorazdevac kod Peci. U napadu su ubijeni Panta Dakic (10) i Ivan Jovovic (19), a ranjeni su: Bogdan Bukumiric (15), Dragana Srbljak (14), Djordje Ugrenovic (20) i Marko Bogicevic (15). Kao i u prethodnim slucajevima istraga nije dala nikakve rezultate. Od samog pocetka istraga je vrsena nesavesno i italijanskim karabinjerima koji su profesionalno osposobljeni za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma nije bilo dozvoljeno da vrsi istragu koja je ostala u rukama nesposobne i korumpirane UNMIK policije i KPS.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service