21. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 21-02-04c

Holkeri otkazuje Covicu mogucnost posete Sv. Arhangelima zbog "bezbednosnih razloga"

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica, 21. februar 2004


Eparhija rasko-prizrenska saznaje iz kabineta sefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju da Dr. Nebojsa Covic nece moci da poseti manastir Sv. Arhangele kod Prizrena, kao sto je planirano. Oba termina (20 i 23.februara) je otkazao UNMIK zbog toga sto policija navodno "nije stanju da garantuju bezbednost".

Ovakvim obezbedjenjem UNMIK je de facto potrvrdio da na podrucju Prizrenske regije, posebno oko manastira Sv. Arhangeli nije u stanju da obezbedi posetu srpske delegacije, sto je kontradiktorno sa ranijim izjavama nemackog KFOR-a da zbog navodno poboljsane bezbednosti KFOR vise ne mora da prati monahe, vec samo UNMIK policija. Ako UNMIK policija nije u stanju da garantuje bezbednost Srbinu iz Beograda, postavlja se sasvim racionalno pitanje: koliko je onda u stanju da garantuje bezbednost monasima Sv. Arhangela koji su sada prepusteni UNMIK policiji.

Ovo najnovije obrazlozenje UNMIK-a, koje izmedju ostalog ima za cilj da onemoguci zvanicnim predstavnicima vlade iz Beograda da odrzavaju kontakt sa sopstvenim narodom na Kosovu i Metohiji, takodje potvrdjuje da UNMIK policija pored svih svojih kapaciteta nije u stanju da obezbedi sigurnost za Srbe pet godina nakon dolaska medjunarodne Misije UN na Kosovo i Metohiju.

Nastavljaju se manipulacije UNMIK policije i KFOR-a

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica, 21. februar 2004


U svojim najnovijim izjavama povodom preksinocnjeg ubistva dvoje Srba u Lipljanu predstavnici UNMIK policije i multinacionalne KFOR brigade Centar istakli su da nema indicija da je zlocin u Lipljanu etnicki motivisan. Kao i uvek do sada (posebno u slucaju pokolja porodice Stolic i masakra dece u Gorazdevcu) Stefan Feler, sef UNMIK policije, uporno pokusava da prikrije cinjenicu da Srbi vec godinama stradaju na Kosovu i Metohiji pre svega zato su Srbi. Naravno, po istoj toj logici moze se takodje reci da nema nikakvih indicija da nije rec o etnicki motivisanom zlocinu.

Medjutim, imajuci u vidu da su iste noci kada je dvoje Srba ubijeno u vozilu kod Lipljana Albanci pucali na srpske kuce u obliznjem srpskom selu Staro Gracko, sasvim je jasno da nije rec o obicnim kriminalnim slucajevima, pa stoga izjave UNMIK policije i KFOR-a koje precutkuju napad na srpske kuce predstavljaju jos jedan pokusaj manipulacije javnosti i prikrivanja sopstvene odgovornosti.

 

Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service