20. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 20-02-04b

Nemacki KFOR zvanicno odbio pratnju monasima i uputio ih na UNMIK policiju

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 20. februar 2004. godine

Nakon 12 dana cekanja da se izjasni na zahtev manastira koji je trazio pratnju za podelu humanitarne pomoci Srbima u Prizrenu, nemacki KFOR je konacno pismeno obavestio monahe iz Svetih Arhangela da se obrate UNMIK policiji. Na ovaj nacin pripadnici nemacke vojske su dali jasno do znanja da nisu spremni da obezbedjuju monahe u vrsenju njihovih elementarnih duhovnih i humanitarnih poslova za potrebe preostalih Srba u Prizrenu. Takodje nije doslo ni do promene u medjuljudskom odnosu pripadnika nemackog KFOR-a koji i dalje ne dozvoljavaju upotrebu svog vojnog agregata manastiru niti daju hranu svesteniku u Prizrenu koga sada snabdevaju preostali Srbi, koji i sami zive na granici egzistencije.

Eparhija rasko-prizrenska izrazava cudjenje i razocarenje da prilikom jucerasnjeg susreta saveznog sekretara za odbranu SCG Borisa Tadica i nemackog ministra odbrane Petera Struka nije pokrenuto pitanje necovecnog odnosa nemackog KFOR-a prema Srbima na Kosovu i Metohiji. Umesto da iznese problem jednog dela gradjana svoje drzave cija bi prava trebao da zastupa, g. Tadic je cak pohvalio Bundesver za "velike zasluge" ignorisuci ponasanje nemackog KFOR-a u juznoj srpskoj pokrajini.

Izjava Petera Struka da ce Nemci obezbedjivati Srbe zvuci krajnje ironicno posebno imajuci u vidu nedavno uklanjanje punkta u Velikoj Hoci, onemogucavanje povratka Srba u Orahovacki kraj i obnovu manastira Zociste. Srbi u Velikoj Hoci takodje su ostali i bez pratnje KFOR-a koji je donedavno pratio njihov autobus na redovnoj liniji do Mitrovice. Srbima je receno da ce pratnju obezbedjivati UNMIK policija iako je ceo posao prepusten Albancima iz Kosovske policije u koje Srbi nemaju poverenja buduci da je ona pod direktnim uticajem onih istih ljudi koji su 1998. godine kidnapovali preko 50 Srba u Orahovcu. Za razliku od drugih sektora KFOR-a u kojima postoji vise projekata za povratak na prostoru nemackog sektora stice se utisak da KFOR-u nije stalo da se Srbi vrate, jer bi to bila dodatna obaveza za nemacki kontingent koji treba da se smanji za polovinu do kraja ove godine.

Najnoviji slucaj ubistva dvoje Srba u Lipljanu samo je upozorenje medjunarodnim snagama da neblagovremeno uklanjanje kontrolnih punktova KFOR-a i predavanje Srba pod nadleznost profesionalno nesposobne i korumpirane UNMIK i Kosovske policije vodi ka iseljavanju preostalog srpskog stanovnistva i direktno ohrabruje albanske ekstermiste da nastave sa etnickim ciscenjem.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service