20. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 20-02-04

Eparhija rasko-prizrenska najostrije osudjuje mucko ubistvo dvoje Srba u Lipljanu

Eparhija rasko-prizrenska zbog toga svakodnevno upozorava na pogorsanu bezbednost, koja je posledica ne samo postojeceg albanskog etnickog terora, koji nesmetano u poslednjih pet godina deluje u prisustvu misije UN i KFOR-a, vec i nespremnosti ili nesposobnosti medjunarodnih predstavnika da sprovedu Rezoluciju 1244 i obave svoje duznosti zbog kojih su dosli na Kosovo i Metohiju.


ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 20. februar 2004. godine

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska najostrije osudjuju sinocnje mucko ubistvo dvoje Srba u Lipljanu: Zlatomira Kostica (36) i Milijane Markovic (24), kao i napad naoruzanih Albanaca na srpske kuce u selu Staro Gracko.

Ovaj najnoviji u nizu brojnih zlocina nad kosovsko-metohijskim Srbima jos jednom je potvrdio tragicnu cinjenicu da na Kosovu i Metohiji nema bezbednosti i slobode kretanja za srpsko stanovnistvo i da su izjave albanskih lidera i pojedinih medjunarodnih predstavnika o toboznjem poboljsanju situacije pokusaji prikrivanja stvarnosti, koja se sustinski nije izmenila od 1999. godine.

Mozemo govoriti samo o manjem broju zlocina, posto Srbi zive izolovano u svojim enklavama i krecu se opreznije, ali na delu je i dalje vladavina bezakonja i otvorenog lova na Srbe. U srpskom Selu Staro Gracko Albanci, iz susednog sela Alasa, ubili su u julu 1999. godine 14 Srba koji su radili na svojim poljima. Do dana danasnjeg ni UNMIK policija ni KFOR nisu uspeli da pronadju pocinioce ovog gnusnog zlocina, kao uostalom ni pocinioce drugih teskih zlodela nad Srbima (Nis Ekspres, pokolj porodice Stolic, masakr nad decom u Gorazdevcu).

Eparhija rasko-prizrenska zbog toga svakodnevno upozorava na pogorsanu bezbednost, koja je posledica ne samo postojeceg albanskog etnickog terora, koji nesmetano u poslednjih pet godina deluje u prisustvu misije UN i KFOR-a, vec i nespremnosti ili nesposobnosti medjunarodnih predstavnika da sprovedu Rezoluciju 1244 i obave svoje duznosti zbog kojih su dosli na Kosovo i Metohiju.

"Uzasnuti smo ovim najnovijim zlocinom nad dvoje mladih Srba, kaze za ERP KIM Info vladika Artemije. Sa bolom postavljamo pitanje: koliko jos Srba treba da bude ubijeno i masakrirano da bi predstavnici UNMIK-a javno priznali kakvu vladavinu nasilja odrzavaju svojim cutanjem i nespremnoscu da se suoce sa sustinskim problemima vec skoro pet godina. Nazalost, ovo ubistvo dolazi mesec dana nakon pokusaja ubistva i premlacivanja Srba u Novom Naselju u Lipljanu, nakon cega finski KFOR i UNMIK policija ne samo da nisu pronasli vinovnike napada, vec nisu ni preduzeli nikakve mere da bi se zastitili Srbi u opstini Lipljan. Stavise, KFOR je u medjuvremenu cak zbog "poboljsane bezbednosti" odlucio da rasformira brigadu Centar i krenuo u veliko smanjivanje svojih snaga na prostoru centralnog Kosova, ukidajuci punktove oko srpskih sela, sto je dovelo ne samo do smanjenja bezbednosti, vec i do iseljavanja srpskog naroda oko Vucitrna. Nazalost, hteli oni to da priznaju ili ne, neposrednu odgovornost za posledice ovakve situacije snose medjunarodni predstavnici, koji svojim nastojanjima da se sto pre izvuku sa Kosova ostavljaju Srbe na milost i nemilost zlocinaca", rekao je vladika Artemije.

Nije tesko biti prorok da bi se predvideo razvoj dogadjaja u tekucoj godini. Buduci da bezbednosna situacija nije sustinski poboljsana i da albanski etnicki teror nesmetano deluje pod zastitom institucija, neopravdano smanjenje snaga KFOR-a i neodgovoran odnos UNMIK-a neizbezno ce rezultirati novim srpskim zrtvama. Za medjunarodne predstavnike, ciji je vec odavno postao spasavanje sopstvenog obraza putem laznog prikazivanja situacije u Pokrajini, ovo je mozda i najjeftinije resenje.

--------------------
Pretres kuca u selu Staro Gracko

Prema najnovijim informacijama KFOR pretresa srpske kuce u selu Starom Grackom. Po vec ustaljenom obicaju zlocincima se dopusta da nesmetano prikriju tragove svog zlocina dok se pretresaju kuce onih koji su napadnuti. Nazalost ovakav scenario vise puta smo do sada mogli da vidimo u Gorazdevcu, Obilicu, Cernici i na drugim mestima gde su Srbi stradali


povodom najnovijeg zlocina u Lipljanu prenosimo izvestaj agencije BETA:

Kod Ljipljana ubijeni Zlatomir Kostic i Milijana Markovic

LIPLJAN, 20. februara 2004. (Beta) - U blizini Lipljana sinoc su ubijeni Zlatomir Kostic (36) iz Kosova Polja i Milijana Markovic (24) iz Starog Grackog, rekli su Beti nezvanicni srpski izvori sa Kosova.

Tela ubijenih pronadjena su u blizini Vatrogasnog doma, na izlazu iz grada. Prema navodima tih izvora, oni su ubijeni na tranzitnom putu dok su bili u automobilu Kostica. Na njih je pucano iz zasede u blizini Vatrogasnog doma u Lipljanu.

Tela ubijenih pronasli su sinoc vojnici Kfora i policija UNMIK-a.

Potpredsednik opstine Lipljan Borivoje Vignjevic rekao je sinoc da su dva lesa pronadjena nakon sto se u Lipljanu prethodno u dva navrata cula pucnjava.

Do pucnjave je prvo doslo oko 20.30, na srpske kuce u selu Staro Gracko, iz pravca albanskog sela Alas, rekao je Vignjevic.

Prema njegovim recima, u tom napadu nije bilo povredjenih, ali je pocinjena materijalna steta. Nesto kasnije culi su se pucnji na drugom kraju Lipljana, nedaleko od Vatrogasnog doma.

Kfor i UNMIK su blokirali puteve u Lipljanu, a patrole su pojacane i na putu prema selu Staro Gracko.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service