18. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 18-02-04

Nemacki KFOR jos ne daje pratnju za raspodelu humanitarne pomoci

Humanitarna pomoc koju je preko Crvenog krsta Strpce poslao Koordinacioni centar za KIM ne moze da se raspodeli preostalim Srbima u Prizrenu zbog odbijanja nemackog KFOR-a da obezbedi vojnu pratnju. Vladika Artemije: Ovo je zalostan primer kolektivnog kaznjavanja srpskog naroda koji duboko kompromituje mirovnu misiju na Kosovu i Metohiji

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 17. februar 2004. godine


Preostalih 68 Srba od predratnih 8.000 koji su ostali u Prizrenu svakih nekoliko meseci od Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju primaju pakete humanitarne pomoci u kojima se nalazi hrana i sredstva za higijenu. To je obicaj koji postoji vec pet godina. Humanitarna pomoc Vlade Srbije dopremala se u Opstinski odbor Crvenog Krsta na Strpcu. Crveni Krst Strpca dovozio je hranu do Manastira Sv. Arhangeli, a zatim je dezurni svestenik u episkopskom dvoru, u pratnji nemackog KFOR-a, preuzimao hranu iz manastira (vojnim vozilima) do Episkopije i tu je hrana deljena preostalim Srbima. Zbog najnovijih mera nemackog KFOR-a monasi manastira Svetih Arhangela nisu u mogucnosti da nastave sa podelom humanitarne pomoci ugrozenom srpskom stanovnistvu.

Sekretar Crvenog Krsta Strpce obavestio je igumana manastira Svetih Arhangela oca Germana 8. februara da je pomoc Koordinacionog Centra stigla u Crveni Krst Strpce i zamolio ga da zatrazi od komande nemacke vojske da naprave izuzetak u svojoj odluci o ukidanju pratnji, jer jer je rec o starim i siromasnim osobama kojima je ta pomoc neophodna.

Iguman German je i pored nezapamceno arogantnog ponasanja potpukovnika Brinkmana prema manastiru i monasima, uputio nemackom komandantu 8. februara pismo u kojem ga obavestava da je vec pet godina obicaj da se humanitarna pomoc deli preostalim Srbima, da je pomoc ponovo stigla i da je uskladistena u Crvenom Krstu Strpce i pita ga da li je moguce dobiti pratnju KFOR-a kako bi se pomoc dopremila u Prizren.

12. februara sekretar Crvenog Krsta Strpce Milan Djurinac posetio je Sv. Arhangele i dopremio humanitarnu pomoc u manastir. Razlog posete je takodje bio da se dogovore detalji oko raspodele pomoci Srbima u Prizrenu. Iguman German je obavestio g. Djurinca da od nemackog KFOR-a jos nije stigao niakakav odgovor.

"Ujutro 15. februara zamolili smo dezurnog komandira straze koja obezbedjuje manastir da pita svoje pretpostavljene kakav je odgovor. Posle sat vremena on je odgovorio da je obavestio svog kapetana i da cemo odgovor dobiti veceras. Otisli smo uvece da ga ponovo pitamo i dobili objasnjenje da on jos nije primio nikakav odgovor od komande. Isto se ponovilo i u toku naredna dva dana. Evo sada je 18. februar ujutro i jos nemamo ni pozitivnog ni negativnog odgovora vec samo ignorisanje naseg zahteva", kaze za ERP KIM Info-sluzbu iguman German

"Ovaj primer ponajbolje pokazuje da KFOR nije spreman da pruza potrebne pratnje monasima, cak ni za potrebe humanitarne pomoci za preostalih sezdesetak Srba u gradu Prizrenu. Istovremeno ovo je i najneposredniji demant izjave Harija Holkerija, sefa UNMIK-a, koji je u nedavnom razgovoru sa sefom Koordinacionog centra Dr. Covicem izjavio da su izvestaji o problemima sa kojima se susrecemo "neosnovani i preterani". Sasvim je jasno da gospodin Holkeri nema realnu sliku o zbivanjima na ovom prostoru i da je informacije dobio iskljuciovo iz jednostranih izvestaja nemackog KFOR-a", kaze iguman manastira Sveti Arhangeli.

U informaciji koju je Eparhija danas primila iz manastira Svetih Arhangela, demantuju se vesti nekih srpskih medija na je nemacki KFOR navodno vratio pratnju i druge usluge monasima manastira. Po tvrdjenju monaha i dalje su na znazi "sankcije" koje su manastiru uvedene nakon 21. januara.

Episkop rasko-prizrenski Artemije je povodom ignorisanja elementarnih potreba monaha i vernog naroda u Prizrenu izjavio za ERP KIM Info-sluzbu da je ovo "zalostan primer kolektivnog kaznjavanja srpskog naroda koji duboko kompromituje mirovnu misiju na Kosovu i Metohiji."

Eparhija rasko-prizrenska zahvaljuje velikim naporima Koordinacionog centra i Crvenog krsta Strpce na humanitarnoj pomoci koja je poslana za nas verni narod. Eparhija takodje zahvaljuje sefu KC Dr. Nebojsi Covicu na njegovom licnom zalaganju da se razrese problemi naseg manastira i naroda na ovim prostorima i apeluje na vladu Srbije da na najvisem nivou ulozi zvanican protest zbog ovakvog necuvenog ponasanja pripadnika nemacke vojske koja onemogucavanjem pratnje i raspodele humanitarne pomoci izgladnjuje preostale Srbe u Prizrenu.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service