17. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 17-02-04

Vladika Artemije razgovarao sa komandantom Bondstila, generalom Bekom

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 17. februar 2004. godine


Vladika Artemije primio je danas u svom vladicanskom dvoru u Gracanici komandanta Medjunarodne brigade ISTOK, americkog generala Beka (Beck), radi razmene misljenja o trenutnoj situaciji na Kosovu. General je zeleo i da se oprosti sa vladikom uoci svoje smene kroz nedelju dana.

Na zelju svog gosta da iznese utiske sa nedavnog putovanja po Americi vladika Artemije je govorio o susretima sa vecim brojem kongresmena, senatora i drugih americkih zvanicnika kojima je prezentovao stvarnu situaciju na Kosovu i Metohiji. Vladika je rekao da je kod njih naisao na veliki stepen razumevanja i zelju da ga saslusaju. Pojedini americki gradjani su i sami svedocili o teskom polozaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. "Pojedinim osobama, koje su usmeno upoznate sa pojedinostima stvarnog stanja, imamo obavezu da i u pisanoj formi dostavimo nasa zapazanja. Vestima koje su do sada stizale u Ameriku, naglasio je vladika Artemije, nedostajali su izvestaji o pravom stanju u kome se nalazi srpski narod, zbog toga sam ja i morao da odem tamo da svedocim. I dalje, nakon pet godina, traju napadi i ubistva Srba, rusenje i paljenje crkava, srpski narod je lisen mogucnosti zaposljavanja, obrazovanja i adekvatne lekarske nege u velikim gradovima, kao sto su Pristina, Gnjilane, Urosevac, Prizren u kojima nema ni jednog srpskog lekara, niti Srbi smeju da se obrate ili racunaju na pomoc. Tokom pet godina pocinjeno je vise od 1.300 ubistava Srba a da ni jedan zlocinac nije uhvacen ili sudjen, kao ni pocinioci rusenja preko 110 srpskih crkava i manastira. Svi ovi pocinioci su slobodni i osecaju se ohrabrenim da produze svoje zlocine protiv srpskog naroda. S druge strane Srbi se osecaju obeshrabrenima da produze svoj boravak na Kosovu i stoga i odlaze. Slucajevi novijeg datuma su, izmedju ostalih, masakri dece u Gorazdevcu, porodice Stolic u Obilicu, napadi na crkve u Gornjoj Brnjici i kod Stimlja", rekao vladika Artemije americkom generalu.

General Bek je objasnio da je barem u svom sektoru bio dobro priman i od strane kosovskih Srba i od strane kosovskih Albanaca, da se nisu desavali krupni zlocini. General je ukazivao i na snizenu stopu zlocina na Kosovu i na to da se okrsaji sve cesce odvijaju medju samim Albancima. Dodatno ohrabrenje gen. Beck je video i u rastu i jacanju KPS-a.

Vladika Artemije je ukazao da ne moze da se ogranici u svojim posmatranjima samo na americki sektor, u kome stvari stvarno stoje nesto bolje, vec na citavo Kosovo u celini. Ipak, vladika je ukazao i na incidente koji su se u poslednjih pola godine desavali u samom americkom sektoru, napade oko Vitine i Klokota i drugim mestima pod nadleznoscu americkog KFOR-a. Vladika se ogradio i od ubistava koja se desavaju medju samim Albancima, tvrdeci da je to razracunavanje mafijasa, prisutno u svim delovima sveta, koje nema nikakve veze sa medjunacionalnim napadima na Srbe, sa ciljem njihovog zastrasivanja i proterivanja sa Kosova i Metohije. "Srpski narod nema poverenja u KPS, nakon svih navedenih zlocina koji su ostali nerasvetljeni", dodao je vladika Artemije na kraju svog izlaganja.

Americki general se slozio sa vladikom Artemijem da iako vreme leci puno toga, vremena za Srbe na Kosovu nema dovoljno, buduci da ih je svakog dana sve manje. Gen. Bek, je na kraju zamolio vladiku da ga posavetuje sta bi trebalo da prenese svom nasledniku, gen. Elinsonu, koji uskoro preuzima duznost komandanta brigade ISTOK.

"Nemojte nikada povlaciti svoje kontrolne punktove, bez predhodnog razgovora sa Srbima", zatrazio je vladika Artemije, objasnjavajuci da u koliko Srbi osecaju strah i nesigurnost pri odlasku KFOR-a, takve odluke ne mogu imati opravdanje. "Tako nazalost nije ucninjeno u selu Miroc kod Vucitrna, zbog cega su se svi Srbi iselili. Sigurno su zvanicnici zemalja koje su donele takvu odluku obracali paznju samo na zvanicne izvestaje koji su stizali od predstavnika UNMIK-a i KFOR-a i drugih medjunarodnih institucija prisutnih na Kosovu, ali ne i na stvarno stanje u kome se nalazi srpski narod", rekao je vladika. "Posebno smo sokirani postupkom predstavnika nemackog KFOR-a, koji su na svoju ruku odlucili da ukinu pratnje monasima manastira svetih Arhangela kod Prizrena. U kaznjavanju monaha otisli su toliko daleko da su izdali naredbu da vojska baca ostatke svoje hrane a ne da ih daje monahu cuvaru episkopije u Prizrenu, koji ne moze da izadje i kupi hranu u Prizrenu, obzirom da su mu pratnje ukinute", objasnio je vladika.

General je objasnio da je u toku svoje sluzbe redovno obracao paznju na interese lokalnog stanovnistva na Kosovu, i da ce isto preporuciti svome nasledniku.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service