16. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 16-02-04b

Holkeri pokusao da uveri Covica da su izvestaji o dogadjanjima povodom Sv. Arhangela "preterani i neosnovani"

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 16. februar 2004. godineU
danasnjem saopstenju UNMIK-a povodom susreta Harija Holkerija i Dr. Nebojse Covica u Pristini izmedju ostalog kaze se da je sef UNMIK-a rekao g. Covicu da su "UNMIK i KFOR reseni da dozvole slobodu kretanja i odrzavaju sigurnnost i bezbednost i da je zabrinutost monaha o kome govore mediji preterana i neosnovana".

Nazalost, iz ove izjave sefa UNMIK-a kao i nedavnog odgovora komanadanta KFOR-a generala Holgera Kamerhofa Dr. Nebojsi Covicu na njegovo otvoreno pismo vidi se da vodece licnosti UNMIK-a i KFOR-a ne samo ne razumeju probleme sa kojima se susrece Srpska Pravoslavna Crkva, vec da pokusavaju da svesno obmanu javnost iznosenjem netacnih tvrdnji, prikrivanjem istine i izbegavanjem odgovornosti.

Eparhija napominje da je nemacki KFOR prvo namerno prikrivao istinu o nasrtaju Albanaca na monahe i vozila nemackog KFOR-a u Djakovici 21. januara, da bi odmah po objavljivanju ovih vesti odmah krenuo u sprovodjenje represalija nad monasima i zavodjenjem rezima pratnje koji u realnosti ne omogucava normalno posecivanje vernika i obavljanje osnovnih bogosluzenja u prizrenskom kraju.

Nijedan zvanicni predstavnik UNMIK-a i komande KFOR-a nije nasao ni za potrebno da poseti monahe u Svetim Arhangelima ili da uspostavi kontakt sa Eparhijom rasko-prizrenskom povodom ovog problema, vec je prihvacena verzija dogadjaja nemackog potpukovnika Brinkmana koji je dopustio da njim upravljaju nacela licne sujete i netrepeljivosti prema Srbima umesto profesionalnog vojnickog kodeksa ponasanja. Umesto da zauzme objekitvan stav i cuje i drugu stranu, komandant KFOR-a je i sam, nazalost, dao podrsku svom lokalnom komandantu u Prizrenu i sunarodniku Nemcu, koji ce Srbima ostati poznat po naredbi da nemacku hranu koja se baca u kontejnere pre mogu da pojedu ulicni psi nego da se da srpskom svesteniku u Episkopiji, koji nema mogucnosti da je slobodno nabavi.

Tvrdnje da ce KFOR toboze u saradnji sa UNMIK policijom obezbedjivati pratnju za monahe Svetih Arhangela jos je jedna u nizu obmana, jer monasima je u poslednjih nekoliko dana jasno stavljeno do znanja da KFOR uopste nece obezbedjivati pratnju i da je zapravo konacan cilj te odluke da se pratnja preda u ruke KPS. Monasi su vec u vise izjava jasno objasnili zasto nemaju poverenja u policiju koja nije razresila nijedan zlocin prema Srbima. Dok se i dalje nastavljaju akcije hapsenja Albanaca zbog ubijanja i mucenja drugih Albanaca zlocini prema Srbima i dalje ostaju tabu tema u strahu zbog reakcije albanske javnosti i mogucih represalija nad medjunarodnim personalom.

Eparhija rasko-prizrenska ostaje duboko razocarana nerazumevanjem g. Holkerija koji je uostalom nedavno i na zasedanju Saveta Bezbednosti UN u Njujorku u svom krajnje jednostranom izvestaju o situaciji na Kosovu i Metohiji pokazao da je rec o jos jednom medjunarodnom birokrati koji svesno falsifikuje stvarnu situaciju u Pokrajini kako bi sacuvao sopstvenu karijeru, a verovatno i zivu glavu.

Eparhija se iskreno nada da je javnost iz ovoga primera necovecnog odnosa prema sestorici monaha koji zive u jednom izolovanom manastiru okruzenom bodljikavom zicom jasno shvatiti prave namere i metode sadasnjih vodecih licnosti mirovne misije ciji je glavni, a izgleda i jedini cilj postao da opravdaju sopstvene neuspehe i pronadju uspesnu izlaznu strategiju predavanjem svih nadleznosti albanskim institucijama, naravno na stetu srpskog i ostalog nealbanskog stanovnistva.

.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service