16. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 16-02-04

Vratiti punktove KFOR-a pred srpska sela

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 16. februar 2004. godineJucerasnje iseljavanje Srba iz sela Miroc kod Vucitrna jos je jedan signal za uzbunu nakon najnovije odluke KFOR-a da zapocne proces ukidanja kontrolnih punktova pred srpskim selima u ugrozenim delovima Kosova i Metohije. Eparhija rasko-prizrenska najostrije protestvuje zbog ove odluke KFOR-a i zahteva da se vrate punktovi pred srpska sela koja se nalaze u zonama visokog rizika.

Eparhija moze da razume da punktovi KFOR-a nisu neophodni u cisto srpskim sredinama, kao sto su, na primer Gracanica, sever Kosova ili Brezovica, gde postoji znacajan broj srpskih policajaca pri KPS koji rade u lokalnim policijskim stanicama. Medjutim, nekoliko izolovanih srpskih seoskih enklava na prostoru centralnog Kosova i posebno na prostoru Metohije (Velika Hoca i srpski deo Orahovca, pecki okrug) predstavljaju podrucja visokog bezbednosnog rizika i uklanjanje kontrolnih punktova KFOR-a na ovim lokacijama dovesce do potpunog nestanka Srba sa ovih prostora.

"Ova odluka ne samo da ce obeshrabriti proces povratka na ove prostore, sa kojih je proteran veci broj Srba nakon juna 1999, vec ce dovesti do potpunog iseljavanja preostalog srpskog stanovnistva koje je ovde opstalo poslednjih godina upravo zahvaljujuci zastiti snaga KFOR-a", izjavio je vladika rasko-prizrenski Artemije za ERP KIM Info-sluzbu. "Posebno smo zabrinuti zbog namere da se zastita nasih najvecih svetinja u Metohiji postepeno prepusti KPS, sto vidimo na primeru Svetih Arhangela kojima je vec ukinuta pratnja KFOR-a", kaze vladika.

Vazno je napomenuti da je na prostorima koji su naseljeni vecinom albanskim stanovnistvom i gde Srbi jos zive u potpunoj izolaciji, UNMIK policija dala velika ovlascenja KPS-u, koji cine gotovo iskljucivo Albanci, medju kojima je dosta bivsih pripadnika OVK. U poslednje cetiri i po godine policija je pokazala nesposobnost da razresi i jedan jedini zlocin pocinjen nad Srbima i apsurdno je ocekivati da Srbi imaju poverenja u ovakvu policiju. Osim toga, nasrtaj grupe Albanaca na monahe Sv. Arhangela u Djakovici ponajbolje pokazuje da ekstremni Albanci ne zaziru cak ni od oklopnih vojnih vozila, a kamoli od mnogo slabije naoruzanih pripadnika policije.

Osim toga, opste je poznato da je UNMIK policija na ovim prostorima prilicno korumpirana osim casnih izuzetaka. Lokalnoj, gotovo cisto albanskoj KPS, se s druge strane daju sve veca ovlascenja. Medjutim, KPS ne samo da nije obucen za obavljanje policijskih poslova i borbu protiv organizovanog kriminala, nego u njegovim redovima radi odredjeni broj ljudi koji su direktno ukljuceni u aktivnosti ekstremistickih grupa, kako samih policajaca, tako i ostalih sluzbenika i prevodilaca.

Nazalost, najnovija politika KFOR-a, koji pokusava da poslove zastite ugrozenog stanovnistva preda u ruke onih koji su sami direktno ili indirektno odgovorni za postojanje klime etnickog nasilja, u potpunosti je suprotna deklarisanim ciljevima UNMIK-a i kosovskih institucija da u tekucoj godini zapocnu intenzivniji proces povratka srpskog stanovnistva. Postoje cak indicije da je u pozadini ove najnovije strategije namera da se Srbi zapravo sami odvrate od povratka, kako bi se opravdala nespremnost albanskog i medjunarodnog faktora da izgradi istinski multietnicko drustvo na Kosovu i Metohiji. Mnogi lokalni albanski i medjunarodni predstavnici sve cesce govore da kod Srba nema istinske zelje za povratak. Istina je ipak drugacija. Srbi zele da se vrate, ali ne mogu da prihvate da se vrate u uslove u kojima nema ni elementarnih garancija za bezbedan zivot. Povratnici i oni koji su ostali na svojim ognjistima spremni su da se integrisu u jedno demokratsko i multietnicko drustvo Koosva i Metohije ali ne i etnicki cisto albansko drustvo u kome im se nude samo asimilacija ili nestanak.

Najbolji primer koji pokazuje ne samo nesposobnost UNMIK policije i KPS vec i njihovo direktno saucesnistvo u zlocinu jeste proletosnji masakr nad srpskom decom u Gorazdevcu. Ne samo da nije sprovedena adekvatna istraga, vec i kada su psi tragaci dosli do kuca koje pripadaju jednom lokalnom sefu mafije i bivsem pripadniku OVK u obliznjem albanskom selu nije nista preduzeto. UNMIK je u potpunosti onemogucio vojnoj policiji italijanskih karabinjera da sprovedu istragu i ceo slucaj je gotovo sasvim zataskan. U demokratskim zemljama zbog neuspeha istrage ovako velikog zlocina najvisi predstavnici policije podneli bi ostavku. Medjutim, ni nakon ovog masakra, pokolja porodice Stolic i mnogobrojnih ostalih etnicki motivisanih zlocina, nijedan medjunarodni ili albanski predstavnik nije podneo ostavku. Stavise, sef UNMIK policije u Pristini Nemac Stefan Feler dobio je obnovljeni mandat da ostane na celu ove organizacije.

Eparhija rasko-prizrenska posebno apeluje na Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju i srpske predstavnike u kosovskim institucijama da zahtevaju hitnu promenu odluke KFOR-a o prepustanju ugrozenih srpskih enklava i  manastira KPS-u. Ukoliko se ove odluke sto pre ne promene, posledice ce biti dalekosezne i stavice snage KFOR-a u dirketnu funkciju etnickog ciscenja Kosova i Metohije od preostalih Srba.

Inpektori UNMIK-a ne znaju da koriste cak ni Internet

Pre mesec dana manastir je posetilo nekoliko inspektora UNMIK policije, iz jedne od azijskih zemalja, koji navodno istrazuju slucajeve nekih nestalih Srba. Raspitivali su se o sudbini pojedinih Srba koje je otela OVK 1998. godine. Nisam mogao da im dam neke detaljnije informacije, ali sam odmah otisao za kompjuter i na internetu im nasao nekoliko izvestaja Amnesty Internationala, Centra za humanitarno pravo, Human Rights Watch-a u kojima se pominju imena koja su ih interesovala. Inspektori su bili veoma zahvalni i pitali me odakle mi sve te informacije. Zacudjeno sam im odgovorio da je dovoljno da samo upotrebe pretrazivac Google i da ce naci mnogo toga sto im je potrebno. Zanimljivo je da inspektori nisu ni znali sta je Google.

svedocenje protosindjela Save Janjica iz manastira Visoki Decani

 


Pitanje opste kulture, a ne "nedostatka kuvara"

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 16. februar 2004. godineEparhija rasko-prizrenska saznaje od monaha manastira Sveti Arhangeli da nemacki vojnici KFOR-a koji obezbedjuju zgradu vladicanskog dvora u Prizrenu  i dalje primenjuju naredjenje svog pretpostavljenog potpukovnika Kaja Brinkmana da preostalu hranu koju koriste vojnici radije bace u otpatke, nego da je podele sa svestenikom koji dezura u Episkopiji, a nije u mogucnosti da slobodno kupi hranu u gradu. Takodje se monasima i dalje ne dozvoljava koriscenje vojnog agregata iako on ima kapacitet koji je i vise nego dovoljan da snabdeva i strazu i manastir u casovima restrikcija.

"Ovde nije rec o nedostatku kuvara ili nestasici hrane, kao sto je hteo da nas uveri potpukovnik Brinkman, nego o osnovnom nedostatku kulture i ljudskog saosecanja", kaze iguman manastira Sveti Arhangeli otac German. "U krajnjem slucaju, mi cemo naci nacina da dostavimo hranu nasem dezurnom svesteniku u Episkopiji, ali nemacki vojnici kao da zaboravljaju da su u nasem manastiru, kao i prilikom poseta drugim nasim svetinjama uvek bivali posluzeni i srdacno primljeni, sto je osnovni red i pravilo gostoprimstva u svakoj srpskoj kuci. Ovakvo njihovo ponasanje, nazalost, pokazuje da se pripadnici nemackog KFOR-a ponasaju vise kao okupacione snage, a ne kao mirotvorci. Ne bi trebalo da zaborave da njihova uloga na Kosovu i Metohiji nije da sprovode represalije i evociraju uspomene na dogadjaje iz proslog veka, vec da zadobiju povrenje lokalnog stanovnistva i budu mu od pomoci u postojecim teskim uslovima", kaze otac German.
 


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service