15. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 15-02-03


Manastir Sveti Arhangeli: Monasi ne zele da budu prepusteni UNMIK policiji
i Kosovskoj policijskoj sluzbi

Monasi manastira Sv. Arhangeli nece pratnju UNMIK policije i KPS


PRIZREN, 15. februar 2004. (Beta) - Monasi manastira Svetih Arhangela kod Prizrena "trenutno ne prihvataju nikakve usluge" UNMIK-a i Kosovske policijske sluzbe (KPS) u obezbedjivanju monastva i objekata, jer ih ne smatraju dovoljno spremnim za taj posao, izjavio je Beti jeromonah Benedikt.

Povodom ponude nemackog kontigenta Kfora, cije je sediste u Prizrenu, da ubuduce UNMIK, u saradnji s Kforom, bude odgovoran za pratnju monaha, Benedikt je kazao da "UNMIK i KPS nisu jos dovoljno pripremljeni da se suoce sa problemima obezbedjivanja srpske manjine"

Medju razloge zbog kojih smatraju da UNMIK i KPS nisu spremni za obezbedjivanje, Benedikt je naveo nerasvetljene slucajeve rusenja crkava i manastira, ubistva i otmice pravoslavnih svestenika i zlocine nad drugim Srbima sa Kosova od 1999. godine do danas.

Benedikt je medju razloge ubrojao i "ucestala ubistva pripadnika KPS" koja, po njegovim recima, "samo pokazuju da ni oni sami nisu svesni sa kim imaju posla ili pak da su sami pripadnici KPS-a umesani u razne sumnjive radnje, zbog kojih su izgubili zivot".

On je takodje rekao da u KPS-u "ima dobar deo bivsih boraca Oslobodilacke vojske Kosova".

Benedikt je takodje zatrazio da pripadnici Nemackog KFOR-a "obustave kaznjavanja monaha" manastira Svetih Arhangela zbog, kako je rekao, "otkrivanja istine o incidentu od 21. januara u Djakovici i da ucine sve sto je u njihovoj moci", kako bi monasi mogli
nesmetano da obavljaju sluzbu.

"Ukoliko komanda nemackog kontingenta KFORA-a prezre nase molbe i ne omoguci nam profesionalnu zastitu pri pratnjama, onda trazimo da se omoguci dolazak pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore, koji ce svoj posao obavljati revnosno i profesionalno", rekao je Benedikt.

"Ukoliko se ne omoguci ni to, uprkos rezoluciji 1244, onda cemo biti primorani da napustimo ovaj manastir, posle cega vise nece biti govora o povratku Srba, ne samo u prizrenskoj opstini vec i na celom Kosovu i Metohiji", dodao je on.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service