08. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 08-02-04

Srbi sa Brezovice i iz Sredacke zupe ogorceni postupcima nemackog KFOR-a prema bratstvu Sv. Arhangela kod Prizrena

"Ovo sto se dogodilo sa manastirom jos je jedan dokaz vise da medjunarodna zajednica nema hrabrosti da se suoci sa realnoscu na Kosovu i Metohiji, a to je da albanska vecinska zajednica ne zeli Srbe pored sebe. Tolerisanje takvog ponasanja je glavni problem. I ako medju narodna zajednica bude zatvarala oci pred tom realnoscu nece moci da pobegne od odgovornosti da je ucestvovala u progonu srpskoga naroda sa Kosova", izjavio je Sladjan Ilic, predsednik SO Strpce prilikom posete Sv. Arhangelima


Pogeled na sredacku zupu - u daljini, medju brdima koja se uzdizu uz dolinu Prizrenske
 Bistrice nalazi se manastir Sv. Arhangela

 


ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 8. januar 2003. godine

Kaznene mere koje je preduzeo potpukovnik Kaj Brinkman, komandant nemackog KFOR-a u Prizrenu protiv bratstva Sv. Arhangela izazvale su burne reakcije Srba na Kosovu i Metohiji kao i sirom zemlje i rasejanja.

Da bi se na licu mesta upoznao sa situacijom u kojoj se naslo bratstvo manastira, Sv. Arhangele je u subotu posetio predsednik SO Strpce Sladjan Ilic koji je razgovarao s monasima i preneo im izraze solidarnosti srpskog naroda sa Brezovice. ERP KIM Info-sluzba je zabelezila sledecu izjavu g. Ilica:

"Dosao sam danas u manastir Svete Arhangele da se iz prve ruke upoznam sa situacijom posle nesrecne odluke nemackog KFOR-a. Posto smo prva vecinska srpska opstina sa kojom se granici manastir dosao sam da im ponudim svu mogucu pomoc kako bi sto lakse preziveli nerazumnu blokadu u kojoj se manastir nasao posle objavljivanja istine o icidentu u Djakovici, koji je nemacki KFOR pokusao da prikrije.

Takodje sam dosao da im dam podrsku da istraju u njihovoj pravednoj borbi jer oni su duhovni stub srpskog naroda Prizrena i okoline bez koga preostali Srbi na ovim prostorima ne bi imali sta da traze.

Ovo sto se dogodilo sa manastirom jos je jedan dokaz vise da medjunarodna zajednica nema hrabrosti da se suoci sa realnoscu na Kosovu i Metohiji, a to je da albanska vecinska zajednica ne zeli Srbe pored sebe. Tolerisanje takvog ponasanja je glavni problem. I ako medju narodna zajednica bude zatvarala oci pred tom realnoscu nece moci da pobegne od odgovornosti da je ucestvovala u progonu srpskoga naroda sa Kosova."

Zabrinutost Srba iz Sredacke zupe

Povodom trenutne situacije u Manastiru Svetih Arhangela i vlasdicanskom dvoru u Prizrenu oglasili su se i zitelji obliznje Sredacke Zupe, koji su zaprepasceni ponasanjem potpukovnika Brinkmana i porucnika Stilera, oficira nemackog KFOR-a. Sa brigom i suzama mestani Sredacke Zupe docekali su monahe koji su sa velikim rizikom dosli u Sredsku da ih obaveste da ubuduce svestenik nece moci da ih obilazi zbog uskracenih pratnji i ostalih kaznenih mera, koje su pripadnici Nemackog KFOR-a po naredjenju popukovnika Brinkmana zaveli monasima i svestenstvu u Prizrenu, a sve to zbog objavljivanja istine o incidentu u Djakovici 21.1 2004. godine. (Zbog bezbednosti lica koja su dala izjave navodimo samo njihve inicijale).

''Neverovatno koliko mrznja pojedinaca moze da utice na bezbednosnu situaciju u celom regionu'', rekao je T.T stanovnik Sredacke Zupe, i dodao ''za nas je naprimer nezamislivo da bez opela nekoga sahranimo, a kako je svestenicima uskracena pratnja, bojim se da je samim tim i nas opstanak ovde neizvestan''

''Kada smo se vracali u Sredsku receno nam je da ce sve biti u redu, ali ovde ipak sve nije u redu i ocigledno je da nekome smetaju Srbi na Kosovu i Metohiji, nazalost ulogu progonitelja su ovaj put uzeli na sebe pripadnici nemackog KFOR-a'' rekao je S.G povratnik u Sredackoj Zupi

'Nisam mogao ni da zamislima da ce oni koji trebaju da nas cuvaju, da se pokazu toliki dusmani prema nasem svestenstvu, a preko njih i prema nama. Apelujem na sve koji mogu da pomognu da to i ucine kako bi se zaustavilo nehumano kaznjavanje monaha Svetih Arhangela, koji dok mi ovo govorimo sede u mraku, mrznu se i gladuju'' izjavio je S.J povratnik u Sredacku Zupu.

Odnos KFOR-a prema manastiru i dalje nepromenjen

U medjuvremenu ERP KIM Info-sluzba saznaje da se odnos nemackog KFOR-a prema monasima nije promenio i nakon niza javnih apela i saopstenja.

(foto: Iguman German Vucciccevic, nastojatelj manastira Sv. Arhangeli kod Prizrena)

Iguman manastira otac German (Vucciccevic) je izjavio za eparhijsku sluzbu da pripadnici nemackog KFOR-a i dalje nisu spremni da obezbedjuju pratnje za monahe, niti da omoguce manastiru koriscenje vojnog agregata i hrane za dezurnog svestenika u Prizrenu. "Primio sam stotine poziva iz raznih gradova Srbije i inostranstva i svi koji su me zvali izrazili su zaprepascenost postupkom potpukovnika Brinkmana i njegovih vojnika koji se ponasaju kao okupaciona vlast, a ne kao mirotvorci. Gospodin potpukovnik bi trebao da se priseti da nemacka vojska na Kosovo i Metohiju nije dosla da bi sprovodila represalije nad Crkvom i verskim pravima njenih vernika, vec da bi bila od pomoci ugrozenim zajednicama. Trideset nasih crkava je unisteno ili oskrnavljeno u zoni njihove vojne odgovornosti i do sada niko iz nemackog KFOR-a nije pokazao ni minimum odgovornosti i saosecanja. Stavise izgleda da oni zele da nas potpuno ostave bez ikakve zastite i prepuste Kosovskoj policiji u kojoj su mnogi bivsi pripadnici OVK - organizacije koja je kidnapovala i izmasakrirala naseg sabrata monaha Haritona Lukica", kaze sa zabrinutoscu iguman German.

Eparhija rasko-prizrenska ostaje u nadi da ce brojni apeli i javne reakcije na postupke nemackog KFOR-a prema monasima Sv. Arhangela konacno doneti rezultate i da ce nadlezni u komandi KFOR-a shvatiti da se smanjivanje mirovnih snaga ne moze nastaviti na stetu bezbednosti preostalih srpskih enklava, manastira i kulturo-istorijskih spomenika srpskog naroda.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service